http://matematyka.strefa.pl/zagadka_Einsteina.jpg
nie jest to takie trudne jakby się mogło wydawać, ale parę minut trzeba poświęcić :)
-
-
Za gatki
empe Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> http://matematyka.strefa.pl/zagadka_Einsteina.jpg
>
> nie jest to takie trudne jakby się mogło
> wydawać, ale parę minut trzeba poświęcić :)
Znam to ale wersję z rozwiązywaniem w pamięci ( wtedy jest dopiero trudna ) a nie np. rozpisując na kartce ( taki wariant jest dość łatwy )
263 dni później
Kto był wyższy (wzrostem): Napoleon Bonaparte czy J.Stalin?
Koniak.
Camron Napisał(a):
> Kto był wyższy (wzrostem): Napoleon Bonaparte
> czy J.Stalin?
Napoleon
Wlasnie, a utarło sie - nie wiedziec czemu, ze Napoleon to kurdupel. Taki sam jak i Stalin hehe
Bo satalin miał na wiecach skrzynke podkładaną by nie wyszło że taki kmiotek z niego.
empe Napisał(a):
> http://matematyka.strefa.pl/zagadka_Einsteina.jpg
>
> nie jest to takie trudne jakby się mogło
> wydawać, ale parę minut trzeba poświęcić :)
ale główka pracuje, spoko
W czasach licealnych czytałem trochę książek i artykułów o Napoleonie, a co książka lub artykuł to podawali inne dane co do jego wzrostu - w przedziale od ok. 150 cm do ok. 170 cm (najmniej chyba 152 cm, a najwięcej 168 cm). Nie sądzę więc, żeby było na 100 % pewne jaki dokładnie wzrost miał Napoleon. Jednak jeśli miał ok. 170 cm to byłby jak na tamte czasy w okolicach przeciętnego wzrostu męskiego, ponieważ ludzie byli wtedy niżsi niż obecnie :) W średniowiecznej Anglii z okresu najazdów wikingów (IX - XI wiek) średni wzrost mężczyzny wynosił ok. 162 cm, a u Skandynawów ok. 170 cm i byli uważani za najwyższych w Europie ;)
Moja zagadka - jak nazywało się niezależne państwo, w którym religią dominującą był judaizm, a które istniało poza Palestyną - przez pewien okres przypadający gdzieś w przedziale czasowym między podbojem Izraela przez Rzymian w 63 r. p.n.e. a ogłoszeniem niepodległości przez Izrael w 1948 r.? :)
Można by powiedzieć, że chodzi o Kaganat Chazarski, jednak w tym okresie czasu istniało(krócej bądź dłużej) kilka (kilkanaście?) państw/państewek tego typu.
Dokładnie - Kaganat Chazarski :) Nie spotkałem się nigdy z tezą, że istniało jakieś inne [u]niezależne[/u] państwo z religią judaistyczną jako obowiązującą. Wiem, że istniało jakieś państewko z główną religią judaistyczną, jednak zależne od państwa Partów i dlatego nie pasuje do zagadki :) Mógłbyś rozwinąć temat z tymi państwami z judaizmem jako religią panującą?
Kiedyś znajomy historyk podesłał mi parę artykułów na ten temat. Mogły jednak nie być do końca niezależne:) Postaram się poszukać i podesłać.
Edit: W temacie historii:) Czy były kiedykolwiek zwołane krucjaty przeciw katolikom?
Była krucjata ogłoszona przez papieża przeciwko Aragonii w 1284 r.
To jeszcze jedna zagadka historyczna - o którym państwie w Europie przeciwnicy mówili ironicznie, że nie jest państwem posiadającym armię, lecz armią posiadającą państwo?
o Prusach.
ps. wojnę przeciw stedingerom chyba też można uznać za krucjatę przeciw katolikom.
Tak, o Prusach :)
knur Napisał(a):
> ps. wojnę przeciw stedingerom chyba też można
> uznać za krucjatę przeciw katolikom.
Osobiście tak bym to zakwalifikował. Dwie znane mi krucjaty przeciw katolikom.
Powszechnie to nie jest znane. Ludzie dalej powiedza, ze Napoleon to takie ciastko albo, ze byl kurduplem pomimo...
a to, ze katolicy byli przesladowani to dla mnie nowosc i "zagatka". Nie liczac Palikotowni.
Skoro za gatki, to za gatki, a skoro forum jako tako futbolowe, to takie też będzie pytanie:
Który piłkarz zdobył najwięcej trafień w lidze mistrzów(nie ten sezon, a ogólnie)?
Teraz to mnie zatkało, ale mysle, ze to bedzie jakis Hiszpan...
Raul?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)