To teraz za gratka z dedykacją dla Hanka,o ile tu zagląda, ale odpowiadać mogą wszyscy.
Jaką armatę miał Janek Kos, dowódca słynnego Rudego 102?
Precyzyjąc, chodzi mi o broń osobistą.
-
-
Za gatki
Mauser C96
[quote]#post1653363 To teraz za gratka z dedykacją dla Hanka,o ile tu zagląda, ale odpowiadać mogą wszyscy.
Precyzyjąc, chodzi mi o broń osobistą.[/quote]
Ale o to chyba trzeba zapytać Marusi :D
😂 🤣
[quote]#post1653363 To teraz za gratka z dedykacją dla Hanka,o ile tu zagląda, ale odpowiadać mogą wszyscy.
Precyzyjąc, chodzi mi o broń osobistą.[/quote]
Dla wyczerpania tematu pierwszy Rudy miał zaś działo 76,2 mm , drugi 85 mm .😉
[quote]#post1653367 Mauser C96[/quote]
Broomstick (od oryginalnego kształtu rękojeści), albo Bolo (od bolszewik, ze względu na dużą popularność wśród czekistów). Z takim na wojnę burską, wybrał się Winnston Churchill. Prezent od jareckiej. Szabli nie zabrał, bo ponoć "akurat się kontuzjował w rękę".
Ale posługiwali się też nim dobrzy. Jerzy Dąmbrowski Łupaszka, z takim właśnie, grabił zagrabione. To znaczy opierdolił bolszewicki konwój z gotówką w Pietrogradzie (odpalił kierowcę i konwojenta), dzięki czemu wielu Polaków mogło się wydostać z piekła rewolucji.
@the Painter#15423
Dawaj kolejną za gratkę ;)
No to teraz specjalnie dla miłośników patetycznych opraw przy Łazienkowskiej.
Wiceprezesem, którego klubu był Marian Ryba, wielokrotny morderca sądowy, który skazanym przez siebie bohaterom narodowym, odmawiał nawet prawa łaski i nakazywał wykonywać wyroki w przeciągu 24 godzin?
Ciekawe kiedy oprawa z Mańkiem Rybą?
Do tego pińcet rac i cała żyleta:
Łubu-dubu!!! Łubu-dubu!!!
Niech nam żyje!!!
Od 1960 viceprezes cwks
W latach 1978-1981 prezes pzpn
Urodzony w Sosnowcu
To teraz coś z własnego podwórka.
Indie to rozległy i odległy kraj. Kolebka kultury, której cywilizacja zawdzięcza min.: szachy, cyfry arabskie, szczury, cyganów i światłowody.
A gdzie w stołecznym Krakowie, znajdowały się Indie i skąd ta nazwa?
Restauracja Indie ?
- Edytowany
Mam przeczucie że podpowiedź ukryta jest w pytaniu.
Chodzi mi po głowie odpowiedź, ale pamięć już nie ta.
O żesz kurwa ?.....?
- Edytowany
Restauracja? Raczej podły wyszynk.Ale to później, choć klientela chyba podobna. Chodzi mi jednak o pierwotne przeznaczenie tych krakowskich Indii . Gdzie się znajdowały i skąd ta PRZEWROTNA nazwa.
No zdradzę trochę, że znajomość łaciny, być tu może pomocna. A i liczne pozdro. na piątkowym meczu, też mogą coś zasugerować.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)