Witam.
Może ktoś sie na tym zna i mi pomoże.
Ściągam sobie pliki z torrenta poprzez program BitComet i mój transfer nie jest najlepszy. Jestem w sieci lokalnej tzn. yakiej osiedlowej i mam pytanie. Czy sie ktoś orientuje jak moge przyspieszyć swój transfer. Gdzieś wyczytałem że omijając NAT transfer znacznie sie podnosi. Tylko że ja jestem z tego tematu ciemna masa i nie wiem zupełnie o co chodzi. Czy ktoś byłby w stanie mi napisać kilka wskazówek, jakieś porady i co wogóle mam zrobić żeby było lepiej z prędkością transferu.
Dzięki z góry i pozdrawiam.
-
-
omijanie NAT
Bitcomet ma chyba w opcjach funkcję omijania NATa, więc tylko jej poszukaj i już.
Nie da się ominąc NAT-a :) NAT to system pozwalający kilku komputerom korzystać z jednego publicznego adresu IP. Wieć jeśli jesteś w sieci osiedlowej to wlasnie dzięki NAT-owi masz dostęp do internetu. Transfer jest ograniczany w inny sposob i raczej tego nie obejdziesz.
Hmmm. To ja już nic z tego nie rozumiem. Ale i tak dzięki za intencje. Aha gdzieś tam w necie czytałęm że jednak da się ominąc NAT i to coś pomaga ale niestety dalej nie wiem w jaki sposób to zastosować. Ale już mało ważne to jest.
SAmego w sobie NAT-u nie obejdziesz,bo jest tak jak napisał Alocha.
Jednak oczywiście ,że jest sposób na "przyśpieszenie" transferu w sieci torrent będąc w sieci lokalnej.Musisz skontaktować się ze swoim dostawcą netu i poprosić go o przyznanie i odblokowanie Ci portów.Wtedy w ustawieniach jakiegokolwiek klijenta sieci p2p wpisujesz te n port i wszystko śmiga.Tak ładnie nazywa się to tunelowaniem portów i zregułu dostawcy robią to chętnie ,gdyż przyznanie takich portów odciąża sieć.
Wielkie dzięki Lordi
329 dni później
Gdzie dokładnie wpisać te porty w emulu i bitcomecie??
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)