Mały update:
1. "Split" - 5/10
Trochę mi się ten film dłużył. Dosyć szybko orientujemy się, że film nie jest na serio, stosując fantastyczną naukę. Przewodni motyw filmu - 23 osobowości Kevina/Dennisa/Hedwiga/itd. (rewelacyjna rola McAvoya) zostaje przeżarty i wyrzygany przez dosyć słabo skrojony komiksowy pomysł (bez spoilerów). Trochę zabawy konwencjami - thrillerowe uprowadzenie nastolatek; horrorowe bieganie po ciemnych, wąskich podziemiach; superbohaterskie łażenie po ścianach. Bardzo ładne aktorki grające nastolatki - w sumie nie ogarnąłem dlaczego w trakcie filmu były coraz bardziej rozbierane, ale w sumie.. ok, skoro to legalne ;)
2. "Kłamstwo" - brak oceny
Tematyka ciekawa - proces pomiędzy Davidem Irvingiem i D.Lipstadt. Sam film niby poprawny, ale troszkę płaski w konstrukcji postaci (stereotypowa amerykanka, stereotypowi brytole, stereotypowy culture crash, demoniczny antagonista). Davida Irvinga zawsze kojarzyłem bardziej jako prowokatora, który pozbywa się jakichkolwiek hamulców moralnych do zastawiania intelektualnych pułapek. A w filmie został przedstawiony jako niemal ideowiec. Przy czym sam bazowałem jedynie na skojarzeniu z migawek medialnych, bo nigdy nie zdarzyło mi się obcować z jakimś opracowaniem jego autorstwa.
Nie wiem, myślę że warto zobaczyć, niekoniecznie w kinie.
-
-
Kącik filmowy - czyli ostatnio oglądałem ( POLECAM/NIE POLECAM)
Ben Hur (najnowsza ekranizacja) 5/10, w dobie dzisiejszego kina spodziewałem się czegoś lepszego po tym filmie !
[quote='gentlemen' pid='1217296' dateline='1486426401']
Mały update:
2. "Kłamstwo" - brak oceny
Tematyka ciekawa - proces pomiędzy Davidem Irvingiem i D.Lipstadt. Sam film niby poprawny, ale troszkę płaski w konstrukcji postaci (stereotypowa amerykanka, stereotypowi brytole, stereotypowy culture crash, demoniczny antagonista). Davida Irvinga zawsze kojarzyłem bardziej jako prowokatora, który pozbywa się jakichkolwiek hamulców moralnych do zastawiania intelektualnych pułapek. A w filmie został przedstawiony jako niemal ideowiec. Przy czym sam bazowałem jedynie na skojarzeniu z migawek medialnych, bo nigdy nie zdarzyło mi się obcować z jakimś opracowaniem jego autorstwa.
Nie wiem, myślę że warto zobaczyć, niekoniecznie w kinie.
[/quote]
Widziałem ten film przeglądając aktualną oferte Cinema City i mnie zaciekawił ze względu na tematykę. Z reguły tego nie robię, ale zwazywszy ze nie jest to fikcja a film oparty na faktach, przeczytałem pare recenzji użytkowników na imdb. Wybieram zawsze katerogie „hated” coby miec obraz do czego się ludziska i dlaczego przyczepiają. Skończyło się to tym, że obejrzałem na YT kilka godzinnych lub dłuższych wywiadów / prelekcji Davida Irvinga. Temat jest bardzo rozległy , na pewno delikatny i kontrowersyjny, ale po tych powiedzmy 8-10 godzinach słuchania co gościu ma do powiedzenia nijak nie dochodzę do obrazu demonicznego/nawiedzonego „holocaust deniar” . Facet ma na swoim koncie mase książek głównie z tematyki III Rzeszy i przez lata był poważanym i doceniamym historykiem, do czasu aż wydał owoc kilkunastu lat pracy, biografie Hitlera. Okazała sie ona na tyle kontrowersyjna, że rozpętał burzę. I został / nadal jest marginalizowany, mimo swojego dorobku który wczesniej nie był kwestionowany. W Polsce wydano całkiem sporo jego kniżek. Wszystkie (w oryginale) są dostępne online za friko na stronie jego aktualnego wydawcy (moge podesłac linka jak ktos chce). Dla mnie postać szalenie ciekawa, która obudziła we mnie szperacza i ciekawskiego historii.
[size=small][font=Calibri, sans-serif]Jak na razie na film się nie wybiorę, bo to co przeczytałem na imdb , Gentlemenie potwierdziłeś. Za to polecam wgłebienie się w temat bo nie wszystko jest czarne albo białe.[/font][/size]
Poza kinem:
"Locke" z Tomem Hardy. Miałem nagrany chyba z AleKino+
Jeden aktor rozmawiający przez komórkę w samochodzie. Nic więcej. Ale bardzo fajnie się ogląda. Mnie wciągnął. No i Polacy bohaterami poza planem. ;)
McImperium - 6.5/10
W sumie ciekawy film o dymaniu w biznesie. Fajnie też zobaczyć jaka była początkowa idea jedzenia w McD. Zaskoczyłem się, ze film w sumie nie był pro-fastfoodową propagandą. W porządku.
Arrival / Nowy początek - 8/10 fajne pokazany bez niszczenia miast :)
Pusher/Dealer-trzy częściowa[wszystkie dostępne na yt] ,duńska trylogia o profitach i konsekwencjach handlu cukrem pudrem na ulicy.
Mocne 7 dla każdej części.
[img]http://www.chamsko.pl/demot/0_1_80470_Seans_z_50_twarzami_greya_przez_pluszowymis.jpg[/img]
Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej - niezły biograficzny film. Szczerze, to nie wiedziałem że jej historia była taka "pokręcona" ;) W sumie, to wyszedł obraz kobiety bardzo nieszczęśliwej... 6/10
Moje córki krowy 7/10
Wzruszająca i zabawna historia dwóch sióstr, które postawione w trudnej sytuacji życiowej zmuszone są współdziałać, mimo wzajemnej niechęci.
Bardzo dobra gra Agaty Kuleszy i Mariana Dziędziela
LEGO Batman - 8.5/10
Bardzo zabawny, momentami bardzo śmieszny. Mam dosyć skromną znajomość komiksów DC, więc pewnie dużo żartów nie wyłapałem, ale nawet znajomość filmowych Batmanów wystarczyła bo zajebiście dobrze się bawić na tej bajce. Polecam wersję z napisami. ;)
PS Myślę, ze Gargamel będzie wniebowzięty. ;)
John Wick 2 - strata czasu, myślałem że w kinie zafundowano mi grę strzelankę, w której się przechodzi poziomy po zabiciu odpowiedniej ilości przeciwników - oczywiście, z pistoletu, strzałem w głowę. Główny bohater ma oczywiście ileś tam żyć. Totalnie bez sensu, brednie, ocena 2/10
nie oglądałeś Johna Wicka 1, że się wybrałeś na 2 ?
- Edytowany
Zupełnie nowy testament - po 40 minutach 1/10...dalej nie dałem rady...
Pitbull nowe porządki - 8/10
Kickboxer vengeance - 8/10
Dziś po raz nty i nie ostatni na pewno....
LEON ZAWODOWIEC.... on nie ma skali oceny... nie ma takiej skali dla mnie żeby ten film ocenić... FENOMENALNY!!!
Razem z BRAVEHEART filmy najlepsze z najlepszych.
A co ty byś poświęcił dla wiary? Zobacz „Milczenie” – film o ludziach gotowych poświęcić życie. (zwiastun)
https://www.facebook.com/GutekFilm/videos/1436389896380936/
Ja taki film oglądałem już dawno. "Ludzie Boga" 9/10
Ostatnia Rodzina - dobry film. Nie wiem w jakiej skali. Po prostu.
Nowy początek 6/10 :)
Pozwole wypisać najlepsze sensacyjne, może ktoś doda jakiś film co im dorówna
Ronin(1998) 8/10 De Niro robi robotę po za tym jeden z nalepszych pościgów jaki widziałem,muzyka "sklimaca" totalnie.
Gorączka (1995) 9/10 Epicka strzelanina no i Al Pacino i De Niro na jednym planie w końcu
No np. "Prawdziwe kłamstwa" ze Schwarzenegerem uważam za jeden z najlepszych filmów sensacyjnych w historii ;)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)
Goście (3)