Jako słaby z tematów historycznych "zmuszony" :-) jestem do przekazania kolejnej porcji argumentów od Rosomaka
=====
Miś-u- Pan Premier ma na sumieniu m.in. rotmistrza Pilawskiego oraz 74-ech demonstrantów z Poznania (1956).
Jego słynne słowa „Każdy prowokator czy szaleniec, który odważy się podnieść rękę przeciw władzy ludowej, niech będzie pewny, że mu tę rękę władza ludowa odrąbie, w interesie klasy robotniczej, w interesie chłopstwa pracującego i inteligencji, w interesie walki o podnoszenie stopy życiowej ludności, w interesie dalszej demokratyzacji naszego życia, w interesie naszej Ojczyzny” też na zawsze utkwiły w głowach wielu damonstrantów.
A oto kogo jeszcze Premier ma na sumieniu (warto przreczytać):
„Poniżej podaję, w tłumaczeniu z języka angielskiego, relację Mieczysława Prużańskiego vel Maurice'a Shainberga, dotyczącą przechwycenia w Niemczech Józefa Cyrankiewicza, zawierającą też charakterystykę jego działalności w obozie Oświęcimskim. Relacja zawarta jest na ss. 161-162 jego książki Breaking from the KGB
Prużański-Shainberg pisze: Kiedy wróciłem do swojego oddziału w Niemczech, otrzymałem zadanie odszukania polskiego oficera o nazwisku Józef Cyrankiewicz, który działał jako tajny agent gestapo w Auschwitz. Udało nam się w końcu go schwycić, kiedy próbował dotrzeć do sektora amerykańskiego w Niemczech. Dostarczyliśmy go do majora Borchook, szefa drugiej sekcji kontrwywiadu. Zamiast rozstrzelać Cyrankiewicza lub zesłać go na Syberię do obozu pracy, major zawarł z nim układ, który polegał na spreparowaniu fałszywych dokumentów z okresu wojny, ukrywających jego zaangażowanie i współpracę z gestapo. W sfałszowanych dokumentach stwierdzono, że Cyrankiewicz udając kolaborację z nazistami, miał pracować dla wojskowego kontrwywiadu sowieckiego. Wszystkie dowody dotyczące tego gryzonia, jakie zebraliśmy, przesłane zostały do archiwów w Moskwie, w celu ukrycia ich, a jego mianowano pierwszym sekretarzem Polskiej Partii Socjalistycznej. Był to odrażający układ polityczny, gdzie w zamian za uniknięcie więzienia, Cyrankiewicz miał pełnić rolę kukły polskich komunistów dla sowietów. Byłem zaskoczony tym mianowaniem. Moje dochodzenia bowiem wykazały, że był on żądnym krwi potworem w Auschwitz. Jego oficjalna tam pozycja to pełnienie roli rajfura sadystycznych niemieckich oficerów w obozie. Był on odpowiedzialny za dostarczanie kobiet żydowskich, jako prostytutek, dla Niemców. Traktował je brutalnie, skazując na gaz i piece, te które odmawiały służenia nazistom, Tymczasem Rosjanie nie tylko obdarzyli tego zdrajcę wysokim stanowiskiem, ale reklamowali go w gazetach jako bohaterskiego i najbardziej uzdolnionego przywódcę lewicowego ruchu w polskim podziemiu obozowym. Co było jeszcze bardziej szokujące - to powołanie go na premiera Polski po wojnie.”
Miś-Dla mnie sprawa jest jasna. Łysy Józek bije na łeb Kowalczyka.
---
W takim np. Koszalinie kibice nie chodzili na Bałtyk czy Granicę tylko Gwardię
W 81 roku na turnieju z okazji 75 lecia powstania Wisły śpiewaliście I WISŁA TEŻ, PRZYJACIELEM Cracovii JEST (przekaz starszego Wiślaka).
W 89 roku razem z nami jechaliście na Anglię i tłukliście Anglików (osobiste doświadczenie).
W tymże roku układaliście się na turniej halowy na Hutniku (osobiste doświadczenie, nie wyszło przez nas).
Rok później poszliście wspólnie z nami pod konsulat (osobiste doświadczenie, pomijam kto co).
Jacyś dziwni jesteście, żeby po latach wypominać nam to..., a to się porobiło.
Dajmy na to, że ktoś mnie przekona, mówiąc np. byłem młody i przed 89r. nie rozumiałem sytuacji.
Ale przecież w 95r. krzyczeliście głośno GWARDIA Koszalin popijając piwko z Arkowcami i Gwardzistami w jednej z knajp w Bratysławie (95r), w dodatku część z Was z kibicami tejże Gwardyjki utrzymuje niezłe stosunki partnerskie.
A co z Arką? Nie przeszkadza Wam to, ze od lat trzymnają z Gwrdyjką?
Na prawdę, dziwni jesteście
-
-
a tak mieliście?
"Nikt Wiśle nie kazał przyjęcia patronatu MO."
Nie bede z tym argumentem polemizowal bo nie znam wystarczajaco dobrze okolicznosci przejecia klubu, jest paru madrzejszych kolegow wiec moze sie wpisza - niekoniecznie teraz.
Nikomu nigdy nic niby nie kazano, a wiadomo jak bylo.
Tak na marginesie dodam, ze co miesiąc z KC PZPR, Cracovia pobierała kasę, która skrupulatnie "zagospodarowywali" kolejni prezesi doprowadzając klub do rujny. Z "MO", czy z PZPR co za roznica skoro to jedna mafia, jedni od ustanawiania, a drudzy poniekad od wykonywania. Uprzedzajac Twoja riposte nie wiem jak wielkie byly to pieniadze, ale byly.
"Nikt nie kazał jej robić świństw Cracovii - o czym nie chcesz zapewne wiedzieć, tak jak wielu Wiślaków."
Nikt nie karze wam tez dzisiaj robic wielu swinstw w Krakowie, a to robicie. O czym pewnie nie chcesz pamietac.
"Ale właśnie Ty nie masz moralnego prawa wyrzucać czegokolwiek innym."
Heheh sorry, ale ja nie mam zadnej plamy na honorze, kibicowanie Wiśle tez mi zadnej ujmy nie przynosi, a wrecz przeciwnie. Tak wiec mam takie prawo i zaden pasiak mi tego nie zabroni. A jesli chce zabronic to ze strachu, ze mu sie jego swiatopoglad zawali.
Slowo epizod powinno byc w "...", bo to skromnie mowiac epizody.
Nie pomijamy zadnych faktow, przynajmniej celowo - kurwa w kolko ten sam zarzut, rozmawiac z wami to jak dyskutowac z SLD.
Nie chodzi o to, zeby sie licytowac, tylko po chuj gadac, ze Wisla jest zla skoro samemu sie jest tym złym. Tego nie rozumiem i zawsze tez byla to wasza domena, moze rzeczywiscie wynika to z kompleksow, bo jak sie nie da gora to mozna dolem :) Wymysliliscie sobie to teraz, dopiero w erze demokratycznej Polski, czemu wczesniej tego tak nie manifestowaliscie (patrz moj poprzedni post) ?
kto Ci takich bajek naopowiadał?
Cracovia owszem brala kase ale nie z KC PZPR (ha, ha, ha), a z tzw. patronackich zakładów pracy. I były to pieniądze [b]znacznie mniejsze[/b] niż te które Wosła dostawała z KW MO
Czy kiedykolwiek na Wiśle (przed Cupiałem) zdarzyło się aby kibice zbierali do kapelusza pieniądze (i nie tylko, nawet... jedzenie) dla sportowców, bo klub miał za mało pieniędzy żeby im płacić?
Czy to Cracovia przydzielała darmowe mieszkania z puli MSW (zwłaszcza wybijajacym się zawodnikom Cracovii: cala sekcja plywacka, połowa sekcji tenisowej i lekkoatletycznej, koszykarze Pacuła, Bentkowski, Czernichowski i inni) po to aby skaperowac zawodników?
Czy to Cracovia ukradła Wiśle w 1952 tereny na których stoi teraz częsć waszych obiektów oczywiście bez żadnych konsekwencji prawnych. A protesty uciszono w typowo milicyjny sposób "siedzieć cicho bo pożałujecie"
Czy to Cracovia brala sobie jak swoich pilkarzy z I składu (Opoka, H. Stroniarz, Kmiecik, Hausner, obaj Sarnatowie, Jelonek i inni) zupełnie za darmo, a protestom ukręcano leb
Te epizody moznaby mnozyć. Tylko po co. Wy i tak wiecie swoje (np. to, że Cracovia brała grube pieniądze z KC PZPR). Wiesz Ty w ogole co to byl Komitet Centralny PZPR?
A co do:
[i]Nikomu nigdy nic niby nie kazano, a wiadomo jak bylo.[/i]
Widzę, z Twojego wpisu jak wiesz. A było tak. SB przyszło najpierw do Cracovii. Prezes Żur wysluchał co mają mu panowie do powiedzenia i powiedział "WON". Przypłacił to nie tylko wyrzuceniem z funkcji prezesa, ale i życiem. Po prostu go zaszczuto. A Cracovii przydzielono z urzędu najgorsze zrzeszenie Ogniwo, co nowi potulni prezesi przyklepali
Tymczasem Wisła która już była ugadana z równie biednym jak Ogniwo zrzeszeniem aem Kolejarz - zwietrzyła szanse. Do Warszawy jeździiły delegacje błagające aby to ich wzieto pod skrzydła. Aby pokazac oddanie CAŁA DRUZYNA KOPACZY za namowa tow. Jurowicza wstapiła do jedynie słusznej partii.
A akademia z okazji przystąpienia była wiernopoddańczym klęczeniem. Nie wnikam ile osob robiło to z przekonanaia, a ile ze strachu. Ale ROBILI WSZYSCY BEZ WYJĄTKU
A w Cracovii szuje owszem się zdarzały, ala większość to byli ludzie odwazni i niepokorni. Może nie tak odważni jak Żur, ale ryzykujący karierą swoje poglądy (Różankowscy, Parpan, Jablońscy, Rybicki). Więc jednak można bylo.
Historyczne rozwazania zostawiam Rosomakowi. A co do pilkarzy to radze popytac samych zainteresowanych co maja na ten temat do powiedzenia.
Mowmy tez o terazniejszosci.
Nie wiem, czy 30 lat temu zbierano kase, bo nie moje czasy ... kase zbieramy teraz na rozne akcje, lacznie z pomoca dla chorych dzieci.
Czy to nie Cracovia chciala ostatnio ukrasc hale Pradniczanki ?
Czy to nie Cracovia, a raczej jej kibice uzywali chwytow ponizej pasa w drodze do awansu do II ligii ?
Czy to nie Cracovii kibice specjalizuja sie w mordach ? Czy to nie prezes Twojego klubu zasiadal w towarzystwie znanego pana z transparentu ?
Czy to nie prezes Cracovii odmowil udzialu w akcji charytatywnej w Poznaniu ?
Mozna by tez tak dlugo, ale i tak wiesz swoje :) Szkoda tylko, ze nie wiesz z kim siedzisz na stadionie i co to za ludzie w wiekszosci.
wiem z kim siedzę. To, że to jest "większość" to się wam ubzdurało. To 100 do 200 osób.
Zbiórki nie były 20 lat temu, a 9-10 :). Dotowana wtedy przez MSW ([b] bo wciąz jest przez ten resort dotowana, choć teraz juz "tylko" 2-3 mln/rok [/b]) Wisła żyła sobie jak pączek w maśle.
Odnośnie hali Prądniczanki (a g... tam Prądniczanki, bo to miała być hala dla Cracovii, ale komuś podpadnięto, i dostal kto inny , podobnie jak lodowisko zbudowane czynem społecznym przez zawodnikow i kibiców Cracovii dano w 1961 Olszy) i jej odzyskania jest tu pewien temat. I przeczytaj najpierw co o tym sądzą kibice Cracovii a potem pisz.
Na temat mordów wypowiadać się nie będę - bo nie jestem ich zwolennikiem (nawet mimo, tego, że F. najpierw o mały włos (3 cm) nie zamordował spokojnie ogladającego mecz Polska Anglia pasiaka)
Co do akcji charytatywnych. W ilu akcjach charytatywnych brał udział preze B. lub prezes K.? (o prezesie C. nie wspominając) - więc tu kula w plot akurat.
a na sprawy historyczne mogę dyskutować wyłacznie bezpośrednio (choćby z Rosomakiem, którego odmieniacie przez wszystkie przypadki. Czyżby to był [b]jedyny[/b] znawca hiostorii gts? ;))
Miś
Ja mam tylko jedną wielką prośbę.
Nie pisz o rzeczach o których nie masz pojęcia - chodzi mi dokładnie o tekst z 3 centymetrami, spokojnym oglądanime meczu Polska-Anglia.
Z resztą nie polemizuje bo jestem za młody - prócz tego że już kasy od policji nie ma.
Miś wam pięknie napisał (post z 18:37) więc w zasadzie nie ma co dodawać.
Może oprócz tego, że porównywanie wyczynów Wisły zasłaniającej się MO z tym, że prezes Cracovii nie poparł akcji charytatywnej znakomicie świadczy o tym, który dokonuje tego porównania.
Jak i pisanie o przewodniczącym Komitetu Obchodów Jubileuszowych w sytuacji, gdy PRZESEM Wisły był generał Gruba - o którego wyczynach dla Polski i Polaków powinniście, Panowie, wiedzieć. Chyba że wzorem wielu waszych kolegów nie chcecie...
I jeszcze jedno - żaden klub nie odpowiada za bandytów, którzy mordują, biją itp. w szaliku klubowym. Niezależnie od tego, jaki szalik ten ktoś nosi. I jeśli nawet tacy degeneraci utożsamiają się z jakimś klubem, to ani ten klub, ani jego prawdziwi kibice, z tymi bandytami się nie utożsamiają. Niezależnie od tego, czy to Cracovia, Wisła, Legia czy Makkabi.
north, aha ty masz pojęcie. I wszystko jasne. Cóż - nie bedę z tobą zatem więcej dyskutował (na szczęście mozna sobie wybierać dyskutantów)
co tu duzo gadac. Cracovia została zgnebiona przez PRL na korzysc Wisly co sie ciagla latami po upadku Komuny. I nikt tego niepodwarzy bo taka jest prawda i kazdy o tym powinien wiedziec. a co do zabojcow to kibice Wisly tez nie sa swieci....ś.p Kibic ARKI GDYNIA
tak się składa że w tym wypadku mam jakieś tam pojęcie
po pierwsze nie wiem czy w tramwaju można spokojnie oglądać mecz Polska-Anglia
po drugie wogóle nie ta data
po trzecie pomyliłeś wogóle fakty albo jakiś farmazon kończy
koniec TEGO epizodu, widzisz ja się potrafię przyznać że w tematach historycznych nie mam za wiele ciekawego do powiedzenia ze względu na wiek
Ty natomiast w temacie o którym co najwyżej mogłeś coś od kogoś usłyszeć uważasz się dalej za alfę i omegę i z butą kontynuujesz temat w którym po prostu masz całkowicie błędne info
North, czy RWD bo tak tez się tytułujesz...
F. dźgał w pewnym barze(fajnie masz pod deklem jak mecze oglądasz w tramwaju...)... mojego kumpla więc wyluzuj bo chyba mało wiesz...
A jak sobie chcesz pocfaniakować to nie natym forum...bo jeśli chodzi o historie Cracovii to Mis jest jednym z niewielu specjalistów w tym temacie...
Widze że Cie bolą GTS-owskie korzenie...
Wiec spadaj tam gdzie się zwiesz RWD...
@!@#$ tego psa z naszego forum bo mnie krew zaleje!
Pomyslec ze ja bylem za pojednaniem! tfu tfu!!!!!
[[i]Misiopasie trochę kulturalniejszego słownictwa używaj, w HP też obowiązuje regulamin, a co do wyrzucania kogoś z forum to narazie koledzy z niewlaściwej strony Błoń nie złamali regulaminu - a to jedyny powód by wywalić - jak Ci lub innemu Pasiakowi zaczną ubliżać to wtedy wylecą. Dem[/i]]
Popatrzcie obiektywnie: jaki jest temat wątku, a na jaki temat zeszliście - nie podejmujcie niepotrzebnych, podnoszących ciśnienie przekomarzań z wiślakami to nie będzie niepotrzebnych nerwów.
paso zyd chodzi ci o algę/whiskey bar?
bo tylko tam z tego co wiem był wjazd na tym meczu
jeśli tak to piękne farmazony tworzycie
o historii już napisałem że się nie wypowiadam więc zejdź ze mnie z tym tematem
a co do spadania to zrobię to kiedy będę miał na to ochotę
Czy wiślacy wiedzą, że ich kochany Kapka donosił na kolegów z drużyny przez co nie mógł wystartować do wyborów do parlamentu europejskiego z listy SDLP co wykazał mu dr A. Dudek. Wystarczy zresztą popatrzeć kto, gdzie odnosił sukcesy przed 1949, a kto po 1949( choć data nie jest ścisła). PRAWDA HISTORYCZNA JEST NA KORZYŚĆ CRACOVII I NIE ZMIENICIE TEGO PIESKI. WSTYDZCIE SIĘ SWOJEJ HISTORII Z CZASÓW PRL-U. BRAK WAM HONORU I NOŻOWNIKAMI SIĘ ZASŁANIACIE. PIES ZAWSZE BĘDZIE PSEM I NIE ZMIENICIE TEGO GŁUPIMI TŁUMACZENIAMI.
Po pierwsze masz całkowita rację = Kapka jest wręcz przez nas uwielbiany
Po drugie - w takiem razie przytocz mi ile razy w czasach komuny zdobyła mistrzostwo Wisła a ile razy np szanowany przez Was teraz a w tamtych czasach Wasza zgoda Górnik Zabrze
?
Chętnie ci przypomnę ile mistrzostw zdobyła wisła w koszykówce za czasów PRL-u i medale w wielu innych dziedzinach sportowych nie tylko w stosunku do Cracovii, ale właśnie Górnika Zabrze. To nie wina Górnika, że górnictwo stało wtedy bardzo dobrze i nawet legii nie udało się zdobyć od nich nie jednego świetnego zawodnika. Przed wojną to nawet Legia biła wisłę na ilość zdobytych Mistrzostw Polski w wielu dyscyplinach sportowych z wyjątkiem piłki nożnej. I jeszcze popatrz sobie na przyjaciół z ŚLĄSKA WROCŁAW jak tak nie lubicie legii nie byli gorsi od nich, a do tego wyście z legią mieli swego czasu dobre stosunki nie mówiąc o ŚLĄSKU. I KTO TU JEST HIPOKRYTĄ.
tomJa - ja też proszę o przypomnienie ilości tytułów zdobytych przez Wisłę za czasów "postępowego" ;) socjalizmu
oraz przypomnienie za czasów III RP kiedy KAŻDY ma takie same szanse na sukces
ps. a'propos Kapki - zdradź mistrzu skuteczny pomysł jak się go pozbyć z klubu a będę Ci niezmiernie wdzięczny :]
kotek - może tak jak bucałaja i liczki ??
fajnie się was czyta ale miało być o błyskawicach :P
tomJa
Tak koszykówka to wiodąca dyscyplina w naszym klubie.
Tyle że powoli przez złośliwośc sami się zapętlacie.
Pierw są pretensję ze można było nie chodzić na mecze bo milicja itp ale że chodziliśmy.
Potem ze sukcesy na które Wisla przychodziła byly z kasy milicji.
Tyle że sukcesów w piłce jakoś brak.
A były na koszu, na ktiorym takiej publiki jak an pilce nigdy w życiu nie było i nie będzie.
Tak Górnik nie czerpal z komuny tylko przypadkiem trafil mu się okres prosperity górnictwa.
O biedaczki.
I na koniec to nikt z nas się nie pluje do Legii o jej historię.
Wypominanie zamierzchłych czasów to Wasza domena, lubujecie się w niej w stosunku do klubów do których macie jakieś ale, zupełnie pomijając Waszych szacnkowiczów/układowiczów i zgodowiczów oraz bagatelizując i umniejszając jak się da Wasze niechlubne epizody.
Tak jak Wam w danej chwili wygodnie.
MarcinKSC - nie da się wszystkiego naraz zrobić, tym bardziej że nie o wszytkim mozna mówić przez co sporo osób nie bardzo wie o co biega i zamiast pomagać przeszkadza.
Ale wszystko w swoim czasie.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)