Jastrzębie wygrywa z Tychami 3:2, a "nasz" Marian nie trafia kijem w krążek do praktycznie pustej bramki na 2-3 sekundy przed końcem meczu !!!
-
-
U naszych rywali (prywatne pogaduchy będą kasowane)
No i dlatego nie jest już nasz :P
8 dni później
Zbliża się termin zamknięcia okienka transferowego.Jak podaje hokej.net w Oświęcimiu maja na oku dwóch Szwedów...
A tak na marginesie - oglądałem wczoraj mecz Polaków z Węgrami. Nasza sztandarowa piątka z Leszkiem Laszkiewiczem, Słaboniem, Sarnikiem i Wajdą w obronie zagrała po raz kolejny świetne spotkanie. Wysokie zwycięstwo Polski to zasługa naszych zawodników! Momentami kręcili Węgrami jak wiatrakami.
Również pozycja w lidze to niewątpliwie zasługa I formacji...kadra naszpikowana jest zawodnikami Ciarko Sanok, lecz to Pasiaki grają w niej pierwsze skrzypce!!! Jaki z tego wniosek? Dla mnie jest oczywisty! Mamy w porównaniu z Sanokiem(zresztą nie tylko z Sanokiem ale i innymi czołowymi klubami z PLH) zdecydowanie słabszych obcokrajowców( wyjątek stanowi Nicolas Besch)....................Ciekawe co na to sternicy klubu, bo bez wymiany dwóch obcokrajowców na lepszych o tytule będzie ciężko myśleć!
ZTC - w kwestii formalnej - Besch nie jest obcokrajowcem, bo gra na polskim paszporcie chyba. A jeśli już liczyć go za zagranicznego, albo choćby półzagranicznego (nowomowa, która powstaje dzięki przepisom pzhl wzbudza we mnie dużą wesołość), to do grupy plusów spokojnie możesz policzyć Sucharskiego, jest w czołówce klasyfikacji kanadyjskiej ligi, myślę, że i inni nie odstają, nawet Martynowski dwie ostatnio zasadził, atak Dvorzaka gra super, Immuonen dobrze czyści, strzela, Lenius się sprawdza i w obronie i w ataku, ma ładne asysty, Raszka pokazał, że jest wartościowym goalie, chyba najlepszym z niepolskim paszportem (ma polski paszport ale i czeski, a i Rockiego i Rączkę na ten moment trudno ocenić)
nie można mieć polskiego i czeskiego paszportu, Czesi nie uznają instytucji podwójnego obywatelstwa
ZTCracovia Napisał(a):
-------------------------------------------------------
Mamy w porównaniu z
> Sanokiem(zresztą nie tylko z Sanokiem ale i
> innymi czołowymi klubami z PLH) zdecydowanie
> słabszych obcokrajowców( wyjątek stanowi
> Nicolas Besch)....................Ciekawe co na to
> sternicy klubu, bo bez wymiany dwóch
> obcokrajowców na lepszych o tytule będzie
> ciężko myśleć!
Chyba się trochę zagalopowałeś. Według Ciebie Immonen i Dvorak nadają się do wymiany?????
Jesli chodzi o naszych stranieri (Immonen , Dvorak oraz Prokop) to ja napiszę ze jesli mieli by ich wymienić ,nie dramatyzowałbym ,ale chyba wszyscy piszący na tym forum wiedzą ze od tych zawodników z zagranicy oczekuję bardzo dużo prawie na granicy,, cudotwórstwa '',bo wtedy dla mnie jest sens sprowadzania kogoś z zagranicy tym bardziej ze jest limit trzech takich zawodników!!
W ogóle myslę ze w zawodnikach typowo zagranicznych mozna i trzeba bardzo duzo próbować i poszukiwać dla tego ze jest tu najwięcej możliwosci !!!
Zgoda ze nie są słabi ,powiem ze są ok ,ale na pewno są lepsi od nich i to nawet w PLH !!!!Choć tu musimy zrozumieć ze na pewno rozchodzi się o sprawy finansowe !!
trzeba tez uważać by nie sprawdziło się tez przysłowie ,,zamienił stryjek za siekierkę kijek ''
Miałem na myśli Prokopa, Leniusa - to zawodnicy w niczym się nie wyróżniający ponad przeciętność . I nie wnikajmy tak dogłębnie w status Bescha bo choć ma paszport polski - gra w reprezentacji Francji.Martynowskiego i Sucharskiego nie zaliczam to obcokrajowców gdyż mają otwartą drogę do kadry...
Immonen, Prokop i Dvorak- raczej oni maja status obcokrajowców, reszta - Lenius,Sucharski, Martynowski, Besch - na podwójnych paszportach.
Karvin Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> nie można mieć polskiego i czeskiego paszportu,
> Czesi nie uznają instytucji podwójnego
> obywatelstwa
sory Karvin, ale bzdury straszne piszesz, też to kiedyś gdzieś słyszałem i wiem, że takie przekonanie gdzieniegdzie panuje, ale to nieprawda. Owszem jest zapis w Czeskim prawie (jak zresztą w kilku innych krajach, np w Austrii), że aby otrzymać obywatelstwo Czeskie należy zrzec się poprzedniego, ale po pierwsze działa to tylko w tą stronę (tzn. masz inne i starasz się o Czeskie, ale nie oznacza to, że kiedy masz Czeskie i dostajesz inne, to Czesi Ci swoje zabiorą), po drugie zaś akurat w przypadku Polski (jak i zdecydowanej większości krajów świata) formalnie zrzec się obywatelstwa nie jest tak super łatwo z tego co wiem i w 99,9% przypadków, kiedy starasz się o obywatelstwo kraju - w tym wypadku Czech - który wymaga zrzeczenia się poprzednich, a nie chcesz tego robić (tzn. zrzekać się albo tracić innego) wpisujesz po prostu we wniosku, że Twój poprzedni kraj nie zgadza się na wydanie Ci zaświadczenia o zrzeczeniu się obywatelstwa i decyzją premiera/prezydenta/ministra jakiegoś (nie wiem dokładnie) otrzymujesz Czeskie i tak, przy "niemożności zbycia się poprzedniego" (bodajże tak się to nazywa), nie jest to w żaden sposób weryfikowane i opiera się tylko na oświadczeniu. I to jest 99,9% przypadków, to jak zapis, że w zabudowanym nie można jechać ponad 50. Druga kwestia jest taka, że każdy szanujący się kraj na świecie ma prawo, w świetle którego jego obywatel nie może być postrzegany przez to państwo jako obywatel innego kraju, czyli jak masz paszport Polski i Włoski dajmy na to, to w Polsce jesteś Polakiem (nawet jeśli przyleciałeś samolotem z Kongo i na lotnisku okazałeś paszport Włoski - czego formalnie zrobić Ci nie wolno swoją drogą), a we Włoszech Włochem. Taki Raszka więc kiedy jest w Polsce jest Polakiem, a jak jedzie do swojej części Cieszyna jest Czechem. Sam osobiście znam parę osób z podwójnymi obywatelstwami, w tym właśnie Polsko-Czeskim i jest to możliwe jak najbardziej, uwierz mi. Mnóstwo Czechów ma jakiś inny paszport oprócz swojego, Słowacki najwięcej, ale sporo też Polski lub Niemiecki, a nawet Austriacki, to efekt bycia małym krajem pogranicza z zagmatwaną historią. Popatrz nawet na herb Czech - co tam masz? Czechy x 2 + Morawy + Śląsk. Poza tym akurat z tego co wiem Ondrej, jak zresztą większość mieszkańców Śląska Cieszyńskiego (bo ponoć stamtąd pochodzi), ma dość zagmatwane korzenie rodzinne, trochę z tej strony, trochę z tamtej i akurat ani Polskie ani Czeskie obywatelstwo u niego naciągane nie jest, co więcej chyba się poczuwa, bo o ile mi wiadomo ma na kasku Lwa, Orła i Pasy, na co sporo własnej kasy wydał...Zresztą może ma tylko Czeskie a o Polskie się dopiero stara, nie wiem na 100%, ale tak czy siak nie będzie miał najmniejszych problemów z posiadaniem obwu.
matka polka i gra jako polak
Lukas Riha ucieka z Unii Oświęcim ! :D
http://www.hokej.net/pl/news,artykul,13,27687,rziha-opuszcza-aksam-unie---aktualizacja.html
Jednak według oficjalnej strony Unii, nadal jest ich zawodnikiem. [url=http://unia.aksam.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=585%3Alukas-riha-jest-nadal-zawodnikiem-aksamu-unii&catid=34%3Aaktualnoci&Itemid=80&lang=pl]LINK![/url]
Zobaczymy co z tej telenoweli wyniknie. Jak na Polskie warunki do dobry grajek. Jak go puszczą to wg mnie mają kogoś lepszego. Krążą plotki o Szwedach.
Na małopolska.tv info, że Lukas Riha zostaje w Unii.
A Bernat ponoć blisko GKS Tychy
myślę, że pozostanie Rihy w Oświęcimiu jest bardzo prawdopodobne, dziś Martin przegrał 3:4 z HKM Zvolen bez Rihy w składzie, choć z drugiej strony dalej wisi Riha jako główny temat na oficjalnej Martina. Tychy zapowiadały hit last minute, więc Benat to trochę słabo. Poza tym nikt nie planuje dziś już wzmocnień, cóż za pasjonujące zamknięcie ona transferowego :)
O wzmocnieniach w GKS-ie Katowice [b]i o naszym już Adrianie Kowalówce, który ponoć miał iść do GieKSy[/b]:
Za hokej. net:
"Prezentem dla kibiców powinni być z kolei zawodnicy, którzy dołączyli do drużyny: Tobiasz Bigos, Kyle Kozlowski, Dawid Hućko i Tomasz Koszarek. Z przyczyn regulaminowych Polskiego Związku Hokeja na Lodzie, nie udało się zatwierdzić do gry w HC GKS Katowice Mateusza Podsiedlika. [b]Z kolei Adrian Kowalówka, który porozumiał się z Zarządem Klubu w kwestii swoich występów w GieKSie, w ostatniej chwili otrzymał propozycję gry w Cracovii i poprosił o zgodę na skorzystanie z niej. Działacze postanowili pójść hokeiście na rękę i taką zgodę wyrazili.[/b]"
Cały artykuł tutaj: http://www.hokej.net/pl/news,artykul,6,27704,hokejowa-wigilia-ze-wzmocnieniami-w-tle.html
na Tyskim forum dominują wpisy, że z tym odłożeniem oświadczenia o wzmocnieniach na dziś to pic na wodę, żeby powiedzieć "staraliśmy się do ostatniej minuty, ale się nie udało" przecieków żadnych nie mają, wygląda na to, że krajzis jak cholera i w całej plastikowej tylko u nas jakieś wzmocnienia...
Wszystkie miasta zaciskają pasa, dlaczego w Tychach miałoby być inaczej?
Jeśli FIAT przeprowadzi zwolnienia grupowe, to miasto będzie musiało przeznaczać wolne środki na coś innego niż hokej, czego oczywiście ani Tyskim, ani pracownikom FIATA nie życzę.
Igor Bobček wzmocni GKS Tychy-http://hokej.net/pl/news,artykul,5,27710,igor-bob%C4%8Dek-wzmocni-gks-tychy.html
no proszę, a jeszcze dziś w południe Pawlik nie znał zawodnika...to jak z nim wczoraj podpisał umowę?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)