Jaka jest obecnie pojemność naszego stadionu?
W telegazecie zapodali, że dziś na meczu z KSZO frekwencja wynosiła ok. 5tys. na głównej 4 tys. a ja mam zupełnie inne wrażenie.
-
-
Kto mi powie...?
Pojemność zależy od szerokości tyłka.
Jak przychodzą wąskie w biodrach laseczki to jest większa, a jak jest na meczu delegacja JZS (Japońskiego Związku Sumo) to mniejsza.
:))))))))
O ile się nie mylę to pojemność stadionu wynosi 12000
No więc Klaros-ku skoro wczoraj nie spotkałem przedstawicieli JZS na stadionie -:) a pojemność stadionu wynosi 12 tys. to gdzie zmieściłoby się jeszcze 2 razy tyle kibiców co wczoraj????????? (zgodnie z podaną frekwencją na meczu 4 tys.).
Skoro na meczu było ok 5 tys. a na głównej trybunie ok 4 tys. to jaki problem skoro wszystkich było 9 tys. :))
Gazeta Wyborcza – wtorek – 30.09.2003r. - Śladem KOP`A
Rekordy już były.
Chodzę na wszystkie mecze Cracovii i zastanawiam się, skąd biorą się te rozbieżności w podawaniu frekwencji? Zawsze staram się do tego podchodzić jak najbardziej obiektywnie, czyli prędzej podam zaniżoną liczbę widzów niż zawyżoną. Nie mogę się zgodzić, że na meczu Cracovia – KSZO było tylko 3,5 tys. widzów. Jeśli przyjąć, że trybuny mogą pomieścić 10 tys. ludzi (w rzeczywistości jest to ok. 11 tys.), to stadion był w połowie zapełniony. Wniosek: kibiców było 4,5-5,5 tys. To nie pierwszy raz, gdy prasa podaje takie podejrzane liczby.
- Maria Maczugowska, kierownik działu administracji i obiektów Cracovii. Od trzydziestu lat związana z „Pasami”: Na mecz z KSZO sprzedaliśmy nieco ponad 2600 biletów. Do tego trzeba doliczyć 600 karnetów sprzedanych na rundę jesienną, na który każdy jego posiadacz może zabrać dziecko lub kobietę. Jeśli do tego dodać ok. 200 zaproszonych gości (w tym dziennikarzy), to frekwencja na ostatnim spotkaniu Cracovii wahała się od 3500 do 3700 widzów. Stadion Cracovii przed wprowadzeniem krzesełek miał 12 400 miejsc. Teraz mieści 8000 plus sektor dla gości (2000), vzyli razem ok. 10 tys. Rekord frekwencji padł w 1981roku, gdy wchodziliśmy do pierwszej ligi – 15400 sprzedanych biletów. W 1996r. drugoligowe derby z Wisłą oglądało 9800 widzów.
not. WAK
No to chyba dalej jest problem z przeskakującymi przez ogrodzenie.
Pani M. ma krótką pamięć :))) Rekord frekwencji na stadionie Cracovii padł 12 maja 1967, na meczu I ligi z Górnikiem Zabrze (1:1). Wtedy jeszcze nie było ławek na lukach, więc ludzie gnietli się tam (a i mnie przy okazji też:) niemiłosiernie , a ponadro juz wbudowali wszystkie betonowe krawężniki, więc już nie zajmowały łuku od Kraszewskiego, który np. na "debiucie nowego stadionu z Legią" był nieczynny . Ludzie zapełnili też prawie cały tor (wtedy o hoolsach nikomu sie nie śniło, zatem nie było zakazu, a i na murku nie bylo plotka a jedynie poręcz, którą nawet taki maluch jak ja wtedy mógł spokojnie przesadzić) . Siedzieli nawet 3 metry za liniami. Stali za bramkami na łukach. Pamiętam - jakiś facet dostal piłką po wykopie Szymczyka na aut. Prasa podała oficjalnie 26,000. Sądząc po stanie zgniecenia w jakim wróciłem do domu było chyba jednak okolo 30,000
Na KSZOkach było 5 tys.no może 4,5 tys a liczba sprzedanych biletów jest zaniżana każdy wie chyba dlaczego ;)
dr Jekyll, pani M. jest od trzydziestu lat związana z Pasami, więc nie może pamiętać tego meczu:)))))))
Ciekawe z tymi biletaMI tylko 2600 sprzedanych plus karnety i zaproszeni goscie daje 3400 osób na kszo, a to ciekawe . Bo według mnie było około 5000 tysiecy i powstaje pytanie czy klub oficialnie nie przyznaje sie ile sprzedał ( a to byłoby nie ladnie ze strony klub) czy dalej czesci gosci wchodzi za free a to tez nie ladnie okradac ukochany klub.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)