Panie Profesorze trener Stawowy wykonuje u nas wspaniałą robotę.Z grupy nieznanych piłkarzy pozyskanych do naszego klubu za bardzo małe środki finansowe (trzon sezpołu Baran,Radwański,Giza,Cabaj,Skrzyński,Nowak,Baster i kliku innych trener Stawowy przy wsparciu kilku doświadczonych bardzo dobrzych zawodników stworzył zespół ktory przeszedł od 3 ligi do ekstraklasy. Jesteśmy rewelacją rozgrywek z dużymi szansami na p.uefa.Z tego materialu (zawodników)trener Stawowy wycisnął maksimum(wg mnie ok 95% )-lepiej ten zespół nie bedzie grał bez kilku nowych zawodników będących autentycznymi wzmocnieniami.Śmiem twierdzić że ta drużyna wzmocniona wysokiej klasy napastnikiem np Sosinem ,dobrej klasy stoperem +doskonalym pomocnikiem którego już mamy (PAWLUSIŃSKI)-MOZE W następnym sezonie skutecznie walczyć o MIstrza Polski w roku jakże ważnym BO JUBILEUSZOWYM NA 100 LECIE KLUBU.Do tego by tak było potrzebne 2-3 wmocnienia zawodnikami klasowymi .Zawodnicy ci nie są tani i sporo kosztują (większość środków można zaoszczędzić poprzez wypożyczenie do innych klubów zawodnikow z szerokiej kadry by ograli sie w innych zespołach a zmniejszyło to koszty utrzymania zespołu.Do takich zawodnikow mozna zaliczyć min Dudzińskiego ,Piatka ,Szwajdycha,Makucha,Wiśniewskiego.Pieniądze przeznaczone na Sosina uważam że zwrociły by sie z nawiązką (dobry napastnik z dużą szansą na grę w reprezentacji, 2 krotny krol strzelców ligi)jego pilkarska wartość bedzie rosła.Za rok ,gora dwa lata będziemy mogli sprzedac go z zyskiem!!!!Ryzyko złego zaintwestowania istnieje zawsze -ale trzeba PROFESORZE ZARYZYKOWAĆ.W przyszłym sezonie zapowiada sie mordercza liga -wchodzą do niej bogate firmy Kolporter ,Prokom -ARKA czy bogaty bełchatów.O punkty będzie zdecydowanie trudniej ,a też by nie wypada pana firma Comarch została w tyle za jednym z konkurentów z branzy (Prokomem).Panie profesorze Filipiak trzeba iść za ciosem!!!!.Liczę że moje argumenty trafią do pana (wzmocnimy zespół 2-3 KLASOWYMI ZAWODNIKAMI I PRZEDŁUŻYMY KONTRAKT Z TRENEREM STAWOWYM NA NASTĘPNE KILKA LAT.Bo co by o nim nie powiedzieć (błędy mu się czasem zdarzają jak każdemu)-ale jego sukcesy z tą druzyna to swoisty fenomen ,wręcz z roku na rok niespotykany progres)Dlatego jesli za wczasu nie przedlużymy z nim kontraktu za pół roku będziemy sie o to przedłużenie BIĆ Z WIELOMA INNYMI KLUBAMI PRÓBUJĄCYMI GO ZATRUDNIC.
-
-
Apel do Profesora Filipiaka -jeśli chcemy walczyć o coś więcej w tabeli musimy sie wzmocnić
...
Trudno sie z tym nie zgodzic Potter... Pełne poparcie
Tu jest właśnie jeden pies a raczej jeden trener pogrzebany. Drużyna robi progress co roku.
Przy wszystkich wadach i zaletach nie ma żadnej gwarancji ,że z innym trenerem zrobi kolejny krok do przodu.
Profesor wyjaśnił wczoraj pewną politykę długofalową, jeśli chodzi o budowanie drużyny. Jasno zostały pewne rzeczy powiedziane. Jasno zostało powiedziane na co COMARCH stać,a na co nie. To po co ten lament? Przecież zmiana koncepcji w proponowanej formie doprowadzić może:
1) Może o jedno oczko wyżej w Pucharach (ewentualnych).
2) Do zachwiania stabilnego w miarę MKS Cracovia SSA
Dać palec to całą rękę by chcieli...
Profesor mówił niedawno, że bez wejścia drugiego potężnego sponsora się nie obędzie...
Kolego craco ręce mi opadają ja cie czytam.Ta polityka długofalowa to dla nas środek tabeli i stagnacja.Doprawdy szkoda by była by tak sie stalo -bo brakuje nam 2-3 klasowych wzmocnień by można bylo walczyc nawet o MP.Na 100 lecie klubu wypadało by walczyć o pełną pulę czyli o MP!!!.I wcale nie zgodzę sie że sprowadzenie 2-3 klasowych piłkarzy (takich jak np Sosin )zachwieje stabilizacje w S.A.Zdecydowaną większość srodków zdobyc mozemy poprzez redukcję etatów czyli pozbycie sie zawodnikow nam niepotrzebnych ,bądź wypożyczenie ich do innych klubów .Jeśli pozbylismy sie 6 zawodników (na wypozyczenie lub co niektorych definitywnie )to sporo gotówki pozostanie w spółce.i .Do khalida -znajdź mi drugiego takiego trenera co ma takie wyniki jak Stawowy.Z tej druzyny wyciska jakieś 95% jej możliwości .Aby był widoczny progres musimy drużynę mu wzmacniać .Zmiana trenera to ogromnę ryzyko -przy tych nieudacznikach co są w polskiej lidze.I uważam że możemy zmienić tylko na gorsze.Inny trener to jeszcze mniejsze szanse na progres.
Potter zdecydowane poparcie zasadniczych wątków, ale błagam o akapity - jak to ma trafić tam gdzie ma trafić, to "uczytelnij" to - gorące pliiiiiiiiiiz.
Ja ten argument pottera o wzmocnieniach jeszcze dodatkowo popieram kolejnymi dwoma:
1. Wychodzi na to, że tym składem + kilkoma ewentualnymi małolatami będzie ciężko grac nie tylko w potencjalnym PUEFA, czy o MP, ale też w ogóle się UTRZYMAĆ.
Zresztą, jeśli ma dominowac tendencja kupowania małolatów, by ich później drożej sprzedac, to jak na razie zauważam życiowo, że sukcesem kończy się chyba tylko raz na dziesięć puszczenie na głęboką wodę żółtodzioba, który nie jest wspierany przez starszego i doświadczonego partnera (tu: starszego zawodnika).
Nie na darmo wyświechtanym już zwrotem jest prasowe zawołanie, że sukcesy się osiąga jako drużyna - "mieszanka rutyny z młodością".
2. Różne rzeczy można mówić o Naszym Trenerze, ale jedno jest pewne, że co by nie patrzeć, to sukcesy ma. Owszem dla sukcesów piłkarskich KONIECZNYM elementem jest stabilizacja finansowa, ale element ten jest w I i obecnie nawet w II warunkiem NIEWYSTARCZAJĄCYM. W II lidze już się nas tak nie klepie po plecach jak rok, czy dwa lata temu, że Cracovia to fajny Klub, bo zawodnik wie, że dostanie pensję na czas i że ma wszystkie bytowe sprawy załatwione. W I lidze już tak sobie nie pogadasz. Wyjątek - GKS - wylatuje z prędkością naddźwiękową. Podobnie jest i w II lidze. Widać prawo licencyjne zaczyna przynosić efekty.
Sądzę też, że nie tylko szczęście Stawowemu pomaga. Szczęściem można wygrać jeden, dwa mecze a na razie na wiosnę mamy efekt: 3 miejsce w tabeli wiosny i bilans meczowy 6-1-3.
Czy to mało?
Dodam jeszcze, że wartości np. Cabaja, Baranka, Gizy, Skrzyni i Fąfla w porównaniu do zainwestowanych kwot są już tworzeniem ekonomicznego aspektu grania w piłkę.
Jakby na to nie patrzeć na codzień układa tych facetów nie kibic, czy Zarząd lecz Stawowy.
Czyli jeśli Prof. MÓWI WYRAŹNIE, że nie stać go na tych trzech graczy, to może jest za cieńki finansowo, żeby tą drużyne doprowadzić gdzieś dalej? Aaa , nie... bo przecież rozwiązania ma pod nosem na forum.
W takim razie pewnie trzeba Stawowemu podpowiedzieć, bo ma w drużynie 6 bezużytecznych graczy.
No to trudno, pogódźmy się z tym, że będziemy za rok średniakami.
Ja tam się z tym na razie godzę, byleby nie groził nam spadek. I byle zostało coś z pracy Stawowego.
Co do cienizny finansowej, to bym tak nie formułował tego, jak Ty. Raczej mówiłbym, że Prof. wyraźnie powiedział, ze nie stać nas i na inwestycje, i na szaleństwa transferowe.
Jest w końcu stadion do remontu i mimo zastrzyków z miasta, to Cracovia ma też coś do wyłożenia ze srodków własnych (zapewne, nie oszukujmy się, będzie to zastrzyk z Comarchu).
Jednak wydaje mi się, że co, jak co, ale radykalne pójście "w małolatów" to skrajne rozwiązanie i kto wie, czy nie samobójcze.
klaros:
[i]Jednak wydaje mi się, że co, jak co, ale radykalne pójście "w małolatów" to skrajne rozwiązanie i kto wie, czy nie samobójcze.[/i]
Moim zdaniem słowo "radykalne" nie pasuje do kontekstu. No bo przecierz większość naszych ligowych "gwiazd" ma długoletnie kontrakty i chyba nie wystawimy ich już od 1 lipca na wyprzedaż. Nawet gdybyśmy nie poczynili w lecie spektakularnych zakupów, to "małolatów" zaczniemy chyba wprowadzać stopniowo. Zresztą trener ma w tym zakresie duże doświadczenie. Mówiąc w skrócie, w naszej obecnej sytuacji wprowadzanie małolatów nie musi być ani radykalne, ani samobójcze.
Ja też, jak któryś z poprzedników, gratuluję polityki personalnej... KS Cracovia; MKS Cracovia; MKS Cracovia-Comarch; MKS COMARCH 1906... :) :) :)
Może się mylę, ale na 99,9% Comarch nie włoży ani złotówki w stadion (mimo wcześniejszych deklaracji). Założył klub 900 tys. na projekt, za co też ma być zwrócone, jak słyszeliśmy. Oczywiście docenić należy "now how", żeby tą kase z miasta i funduszy wyjąć, ale to się nijak ma do transferów. Na transfery trzeba zarabiać.
Do czego w tym akademickim dyspucie zmierzam ;).
Ano do tego, że doszliśmy do ciekawego momentu:
Comarch nie da już więcej niż zakłada (1,5% zysku, poprawcie mnie, jak się mylę) w planach firmy. Nawet przy niesamowitym rozwoju firmy, powiedzmy o 50%, kwota 4 mln jaką "daje" Comarch, może wzrosnąć do 6 mln (optymizm bije z tego założenia)... Jednocześnie nie wpuści nikogo z choćby połowę mniejszym kapitałem (np. marne 2 mln rocznie), bo rozbije mu to brand.
Menadżerki w klubie ZERO, młodych piłkarzy sami wiemy ilu, szkółek zero ("granica" 19/20 się kłania nam w pas) za ile sprzeda się Cabaj? czy Giza? w najbliższym roku czy dwóch? Czy starczy na tych kolejnych rozwojowych kolesi?
Stawowy ściągnięty przez Misiora do klubu, stworzył za śmieszne grosze, wydane w dodatku przez Grupę 100 :) drużynę, która nabrała ogromnej wartości. Czyli za niewielkie pieniądze w porównaniu z innymi, osiągnął sukces. Jak się tu twierdzi, to nie wystarczy na nasze wyobrażenia o Bóg wie czym w pucharach, i może MP, choć i ci chłopcy o MP powalczyć mogą spokojnie. To się zdecydujmy. Albo nas cieszą rzeczy realne, albo trzeba nam kogoś silniejszego finansowo, albo niech MKS zarabia więcej. Ale MKS nie zarobi więcej, bo może zarobić tyle ile mu Comarch pozwoli.
To jak bierzemy Trzy Gwiazdy i wchodzimy w system "sukcesu" sąsiadki zza błoń? Czy spokojnie rozwijamy klub, i realnie bierzemy na co zasługujemy? No bo chyba nie pogonimy Profesora? Przecież nikt na jego miejsce się nie pcha narazie.
Craco - "Comarch nie da już więcej niż zakłada (1% zysku, poprawcie mnie, jak się mylę)..."
O ile dobrze pamiętam to 1,5% od przychodu, a nie 1% od zysku, było to wałkowane na forum, trzeba poszukać...
Dzięki. Poprawiłem. Ale kwota się zgadza. (4 mln)
To popraw jeszcze zysk na przychód... :)
Profesora stać na zakup np.Sosina tylko kto da gwarancję,że będzie grał lepiej od tych co mamy?Przecież taki Citko był piłkarzem europejskiej miary a obecnie niczym go nie przypomina.Podobnie słabo prezentuje się w tej rundzie Drumlak i Moskała.A więc potrzebne wzmocnienia nie są sprawą prostą i trzeba liczyć na trochę szczęścia w tej sprawie.Ja optuję za utalentowaną młodzieżą.Co do trenera Stawowego to na jego miejscu poprowadziłbym drużynę jeszcze rok i poprzez kontakty Profesora starałbym się o paroletni staż w dobrej,zachodniej lidze.To jedyny sposób na prawdziwą klasę trenera.
poczekajmy jak się wszystko ułoży bo my już wyroki wydajemy znajdzcie sponsora który da pare banie i powie róbta co chceta!!!
Coś mi się wydaje że będzie lipa z transferami..
Craco jesteś w błędzie mówiąc że Staw z Misiorem za marne grosze zbudował solidną drużyne pamiętaj że od momentu przyjścia Stawowego przyszedł też Filipiak i to dzięki jego kasie ta drużyna zaczęła się rozwijać pamiętasz żebyśmy wcześniej jeżdzili na obozy zagrzniczne to za kase Filipiaka przyszedł do CRACOVII Kazek Gitara Wiśnia Bojar Drumlak Kubik Citko Baster Moskała Wróbel Zawadzki Kolasa Makuch itd Filipiak im płacił chciał ich Stawowy i ilu z nich to dobre pociągnięcia STAWA dlatego nie pieprzcie głupot na Filipiaka że niechce wzmocnień ale sam bym się załamał po takich posunięciach Trenera kto im zafundował wyjazd do USA czc PAPIEŻA Ludzie opamiętajcie się dajmy czas na działanie Filipiakowi potrawił zbudować ogromną firme i miejmy nadzieje że tak będzie z naszą CRACOVIA naszym kibicowskim obowiązkiem jest przyglądanie się ruchą działaczy ale troche więcej szacunku.NAJWIĘKSZĄ GWIAZDĄ CRACOVII JEST JEJ TRENER STAWOWY!!!to słowa jednego z dziennikarzy canal+ a tak być nie powinno!!!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)