''Potem Heydricha zabili Czesi''
Niewiadomo jak to było naprawde,Heydrich dochodził do siebie po zamachu w szpitalu i pewnego dnia nagle jego stan zdrowia pogorszył się i zmarł , ponoć ludzie Himmlera ''pomogli'' mu opuścic ten świat.
-
-
Proszo o odpowiedż- dlaczego Żydzi ?
DSS Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Kid - młodemu przecietnemu pieskowi to ciezko jest
> znalezc argumentacje czemu jest za wisłą "bo
> koledzy sa" "bo całe osiedle jest" "bo Wisła ma
> sukcesy" "bo ubiera ich nike", dopiero potem czemu
> żydzi?? "bo tak ich nazywa moj starszy kolega" "bo
> takie sa napisy na osiedlowych murach" "bo tak
> spiewamy" "a czemu nie??"
>
>
DSS - można bardzo łatwo powiedzieć i nadziać się na to samo :
- młodemu przeciętnemu .....
Kocur77 - bardzo bym chciał, ale nie moge zaprzeczyć. Nie chciałem o tym mowic bo jak miałbym swoich obrazac;) Jednak niesposob nie przyznac, iz bardzo wiele małoletnich wiślaków, przywdziewa barwy z białą gwiazdą, bo ogląda was w telewizji, bo jest o was głośno, bo gracie w pucharach. Odbijajac od spraw, osiedla i kolegów to właśnie to skupia ta cala młodziez w wiśle. Oczywiście, jest jeszcze ewentualność, prezypadłosci po członkach rodziny;) Tak czy owak oddaje honor, bo nieswiadomosc kibicowania (czy jakos tak) jest po obu stronach.Pozdro
Heh:) Równie dobrze mogą nas nazywac Argetyńczykami:)
Pozostaje tylko opcja denerwowania się na rzucane z ich strony hasła Żydzi itd:)
Ja się bardzo denerwuję jak ktoś tak do mnie mówi, nie dlatego, że jest to obrazą dla mnie, ale dlatego, że można wywnioskować, ze ten kto tak mowi jest przekonania, że Żydzi są gorsi i że nazywając mnie tak urażą mnie. Mnie nie urażą, ale denerwuje mnie takie myślenie o Żydach. Kiedyś myślałem inaczej, ale odkąd pojechałem do Oświęcimia na wycieczkę szkolną to drażni mnie to jeszcze bardziej.
Z drugiej strony my nienawidzimy policji. A przecież policja jest od tego, żeby nas ochraniać. Może i wielu osobom nie zależy na istnieniu policjantów, ale spójrzmy na to z innej strony. Gdyby nie było policji to bali byśmy się wyjść z bloku, żeby nas nie zastrzelili. Każdy mógłby zabijać, kraść. Skoro teraz tak jest w Nowej Hucie, pomyślcie co by było bez policji?
Nie jestem za tym, żeby nie nazywać wisły GTS bo to był będzie jest GTS:) Nie mam nic przeciwko tekstów jebać policje bo czasem przesadzają. Powiecie, że kręcą wałki? Żydzi też kręcili.
Więc myśle, ze nazywanie nas Żydami nie powinno nas razić tak jak wisłę ich GTS. Niby lepiej mieć w swoich szeregach Żydów niż psów, no ale przed wojną były inne czasy. Rozważając dalej nazywanie nas Żydami jest bezsensowne. Nazywanie Wisłę Psami? Ma sens, ale do pewnego stopnia. Policja to chamy, ale jak mam napisać coś np na ławce szkolnej to piszę Cracovia Kraków, a nie rysuję Antygwiazdy i nie podpisuję CHWDP:)
Wnioski?
Policja jest potrzebna w niektorych sytuacjach. Nie mowie, ze jak mi ukradną telefon zaraz do nich polece i powiem kto gdzie i jak. Ale gdyby chodziło o grubszą sprawę, np gdyby ktoś zamordował waszą rodzinę i nie moglibyście nic zrobić w takiej sytuacji to ja bym taką osobę wydał. Niech gnije w więzieniu. Może troszke przesadziłem z dramaturgią, taka moja fantazja.
Więc?
jebać GTS(policję) pewnie, obiektywnie mówiąc z sensem, ale z UMIAREM
Jebać Żydów? Hmm jeśli nikt nie rozumie niech poczyta historię, pojedzie do Oświęcimia. Trochę szacunku do tych ludzi. Mówiąc jebać policję odnoszę się do pewnych jednostek, którzy są jacy są, a nie np. do ludzi, którzy pomagają nam przeżyć ( nie mówie o drogówce )
I na koniec? Pogratulować piosenki wiśle
Różnica jest taka: My mówimy(śpiewamy) jebać GTS lyb wisla to stara k....
a Wisła śpiewa:
Żydy Żydy Żydy Cyklon B
Jebać Jebać Jebać Cracovie
Wiedzą w ogole co to jest Cyklon B?
Nie mają szacunku do nas? trudno, nie będe płakał
Ale niech mają szacunek do historii...
Nie znoszę, kiedy Wiślacy nazywają Pasiaków Żydami!
Zgadzam się z Romperem.
Dodam jeszcze, że moim zdaniem CRACOVIA TO NAJBARDZIEJ PATRIOTYCZNY KLUB POLSKI!!!
''Dodam jeszcze, że moim zdaniem CRACOVIA TO NAJBARDZIEJ PATRIOTYCZNY KLUB POLSKI!!!''
Jawohl !! :)
ale co jest złego Łosiu w sprzedaniu policji zodzieja telefonu?
(pytam, bo całkiem niedawno widziałem w sądzie jednego takiego kola, który był zdziwiony, ze skoro ma drugą sprawe "o telefon" to na 100 procent idzie siedzieć - a dla mnie to całkiem naturalne)
1. Słyszalem, że Henio Reyman rekord ilości strzelonych goli w lidze - 38 w 1927 r. i chluba Wisły był pochodzenia żydowskiego...
2. Cracovia to chyba jedyny klub I-ligowy składający się jedynie z piłkarzy polskich.
Powyższe dwa punkty nie stanowią dla mnie ani powodu do obrażania ani do dumy, a jeśli miałbym tak myśleć to musiałbym się udać do psychiatry...
Zarzuty(???) o żydowskość są po prostu śmieszne i bezsensowne (czemu nie o angielskość?), natomiast TS był GWARDYJSKIM TOWARZYSTWEM SPORTOWYM i to jest FAKT, resztę wszyscy wiedzą i ci co udają, że nie wiedzą też...
A mnie to nigdy nie obraza. Lubie nawet zartowac na temat swojego "zydostwa". Chetnie bym zobaczyl na jakims wyjezdzie caly nasz sektor ubrany w mycki :D
A mnie zalewa krew gdy mówia na nas żydzi.
W wisle tez grali żydzi więc mozna odbić piłeczke - vide ŁKS
''Dodam jeszcze, że moim zdaniem CRACOVIA TO NAJBARDZIEJ PATRIOTYCZNY KLUB POLSKI!!!''
A mnie zalewa krew gdy mówia na nas żydzi.
W wisle tez grali żydzi więc mozna odbić piłeczke - vide ŁKS
Słuchajcie -nazywanie Cracovii zydami jest tylko i wyłącznie malostką Wisły.
Nie ma podstaw do nazywania tego klubu tak
Makkabi był kiedys taki klub w Krakowie i był klubem zydowskim.
Wisła jako klub milicyjny szuka poprostu czegos na nas ale im to nie wychodzi(zaraz sie odzywaja głosy o ich antysemityzmie)
dlaczego nie odzywaja sie w tym temacie wislaki ? co ich zatkało ?
Projo Napisał(a):
Wisła jako klub milicyjny
Ja Cię proszę Projo :]:] - tak bardzo chcesz odbijać piłeczkę ?
1. W poczatkach istnienia Pasów grało tam wielu Polaków pochodzenia Ż. i Cracovia była z tego dumna ze nie broniła nikomu wstępowania do klubu
2. Lata komunizmu - zmiana nazwy klubu na GTS z ktorym zresztą tamtejsi kibice nie do konca sie zgadzali
morał - wszystko to już BYŁO :) więc kto zaczyna grzebać w historii wyciągając co lepsze kąski sam się nadziewa ;)
Projo Napisał(a):
dlaczego nie odzywaja sie w tym temacie wislaki ?
co ich zatkało ?
Odzywają odzywają ale troszke wcześniej a poza tym ledwo w pracy czas mają na czytanie a co dopiero na odpisywanie :)
pozdro
Kocur- no ale chyba przyznasz, ze bycie klubem ptwartym, moze byc w jakims tam sposob powodem do dumy. Antysemityzm (ktory reprezentowala wtedy tez Wisla), byl wtedy bardzo modny, a do czego antysemityzm doprowadzil to chyba wiemy.
Nie widze natomiast mozliwosci bycia dumnym z nazywania sie GTS.
Ale to chyba nie ma znaczenia.
Mnie bardziej denerwuje, ze wielu naszych kibicow, w tym zalozyciel tematu, nie ma pojecia o tak podstawowych sprawach.
Ferencvaros jako oświecony może przyblizysz temat młodszym kolegom ?
Autor: Maniex (IP zapamiętane)
Data: 17 Maj 2005 - 22:57:57
ale co jest złego Łosiu w sprzedaniu policji zodzieja telefonu?
Nieraz szkoda zachodu
Możesz stracić zęby, być nazwany "konfidentem" a telefonu nie odzyskasz:) Chodziło mi tu o grubsze sprawy typu morderstwa itd, bo większość, ktora wypisuje i glosi hasła CHWDP to tylko dlatego, ze jest to kul młodzieżowe yoł yoł, albo, że policja ich spisała, lub złapała jak kradnie ze sklepu:)
Policja jest zła, bo mnie złapała jak wynosze czipsy, ja jestem dobry, co z tego, ze sobie kradne?:)
Projo- nie chce mi sie. Jest na naszej stronie o tym, mozna sobie poszukać.
Do nazywania tego klubu w ten sposob sa pewne podstawy- wszak nasza legenda, Józef Lustgarten, byl Żydem. A bez niego Cracovii by chyba nie bylo...
Jednak ja nie uwazam, zeby w tym kontekscie bylo to pejoratywne. I tyle.
Kocur77 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> DSS - można bardzo łatwo powiedzieć i nadziać się
> na to samo :
>
> - młodemu przeciętnemu ..... odpowiadające pieskowi"
> to ciężko jest znalezc argumentacje czemu jest za
> Cracovią
> (nazwy klubów z wielkiel litery - patrz
> regulamin!!)
> "bo koledzy sa" "bo całe osiedle jest", potem
> czemu
> GTS "bo tak ich nazywa moj starszy kolega"
> "bo takie sa napisy na osiedlowych murach"
> "bo tak spiewamy" "a czemu nie"
>
>
> pozdrawiam
>
>
Kocur77: wcale nie jest tak ciezko wytlumaczyc dlaczego mlody jest za Cracovia...
Przynajmniej tak jak to przeanalizowalem na swojej osobie...
A Borman to jakiej narodowości był?
Ferencvaros
Lustgarten wymyslił nazwę dla klubu "Cracovia"...Klub bez niego by istniał aczkolwiek pewnie pod inną nazwą....
No kurcze blade pisałem już o tym kilkakrotnie na forum.... i nie mogę odszukac tekstu.
Chyba pora to przykleić;)
A na poważnie.
Wyzywanie Cracovii "od żydów" ma przedwojenną tradycję i przypomina jedną z najpiękniejszych kart historii naszego Klubu dlatego mnie i starszych świadomych historii kibiców absolutnie nie rusza (zreszta ---> patrz temat o nickach na HP opisałem skąd się wziął kiedyś mój).
A było tak: Pod koniec lat 30-ych kilku czy kilkunastu cwaniaczków na fali narastającego w Europie(i oczywiście w Polsce) faszyzmu i nazizmu próbowało zrobić karierę polityczną i zawnioskowało do PZPN by w rozgrywkach ligowych mógła wyłącznie brać osoba wyznania chrześcijańskiego. Stawiało to na marginesie życia sportowego 12% ludności Polski w tym 30% (!!!!) mieszkańców Krakowa. Oczywiście ogromna większość środowiska pikarskiego uważała to za bzdurę ale jakoś nikt niemiał odwagi wystawić się na odstrzał skrajnie prawicowej prasy... I HAŃBA W PZPN by się dokonała gdyby nie Józef Kałuża , który zaprotestował formalnie w PZPN i zagroził złożeniem dymisji z funkcji kapitana związkowego. Autorytet Kałuży był wówczas tak wielki ,że wniosek przepadł!
...i tak się zaczeło.
Ps: co do Klubów to macie racje. W Cracovie były 3-y żydowskie Macabi(ortodoksi-tam gdzie Nadwiślan) Jutrzenka(Bund- tam gdzie teraz Wisła) ŻKS (komuniści). W Cracovii obok Polaków grali zasymilowani mieszczanie żydowskiego i...co mało kto pamięta niemieckiego pochodzenia. Zresztą u nas nikt nikogo o narodowość i wyznanie nie pytał i to kolejny powód dodumy w latach gdy sport próbowano segregować rasowo i wyznaniowo.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)