no i co z tego ze jest cracovia na ruczaj jak i tak sa cincy jak przyjdzie co do czego hahah uciakja jak dzikie zajace hahaah a w trakcie meczu grodziska z cracovia mozna sie bylo o tym przekonac na tej ich 3 stronie jak uciekali podobno z tego co mi wiadomo hahah ale i tak pozdro dla was
-
-
Aktualny Podział w Krakowie(prócz huty)
Może mi jeszce ktos powie ze Wisła jest na Kozłówku albo tuz obok na Woli Duchackiej Wschód?Aha i Borek to nie jest do konca wislacki , mieszkałem tam przez 24 lata i wiem czesto jedzilizmy z kumplami z Zywieckiej na hokeja czy pilke , moze dlatego ze juz starzy jestesmy 30 na karku to ludzie rodziny pozakladali to sie tak nie afiszuja,a np takie osiedla jak Jugowice, Swoszowice, Opatkowice to na peryferiach południowych miasta to są na 100% pasiaste
A obecnie mieszkam w raju na Woli Duchackiej Wschód :) i jest cudownie:)
WOLA DUCHACKA PASY PO WSZE CZASY.
wszysko się zgadza Vojnar tylko zamiast jugovic gdzie kibicuja raczej dzieci to kliny są pasiaste.a jesli chodzi o ruczaj ludziku to jak na ekipe z konkretnego wislackiego osiedla są niezli i psiarnia z ruczaju miała z nimi goraco nieraz.a wjazd był w poniedziałek 2 razy liczniejszą ekipą i z uczieczka cie żle poinformowali.akcja gtsu udana.
udana bo 4 szyby rozwalili :)
Wjazd był do baru 2 razy wieksza ekipa z wisly ze sprzetem na mniej liczniejsza ekipe Pasów bez sprzetu.Ale ludzik niewspomnial ze wisla pierwszy raz wjechala z ruczaju 1 i 2 str na 3 str od paru miesiecy a przez te pare miesiecy wisla miala ciągle gorąco.Akcja ich byla dobrze zorganizowana i moze udana ale nie do konca bo z wisly tez ktos oberwał.
OFICERSKIE=OLSZA1=PASY, tu wislaki sa ale chodza kanalami i sa super hools ale w pisaniu na murach,ale nigdy zaden nie wyszedl w barwach !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
marcin_ksc - na Wasze nieszczescie nei skonczylo sie na szybach, telewizorach i stolikach...
Podział Krakowa na grupy kibiców to właściwie nie moja sprawa, bo nie jestem Krakusem tylko Hanysem, ale nasunął mi się pewien pomysł. Czy na każdej ulicy raz na 5 lat nie można by zrobić oficjalnego plebiscytu, w którym uczestniczyłyby wszystkie dorosłe osoby, który dotyczyłby przynależności ulicy do grupy kibiców tego lub innego klubu. Ulica zostałaby uznana wtedy OFICJALNIE za ulicę Cracovii, Wisły, Hutnika. Wtedy na tablicy oznaczającej nazwę ulicy umieszczonoby obok nazwy mały emblemacik Cracovii, Wisły lub Hutnika. Wtedy każdy mógłby spokojnie spacerować z szalikiem Cracovii po ulicy Cracovii, a gdyby miał wątpliwości jaka to ulica, zajrzałby na tablicę. Co 5 lat następowałby nowy plebiscyt i ewentualna korekta przynależności ulicy. Co wy na to?
Geopijatyk
Oderka nigdy nie spadnie!
no ale co wtedy z okresem kampanii plebiscytowej??
Wpadłem też na pewien inny pomysł. Pomysł ma wadę: byłby dość kosztowny, ale i ważną zaletę: terytorialny podział grup kibiców stałby się jasny, klarowny i raz na zawsze ustanowiony. Na pomysł ten naprowadziły mnie pewne historyczne zjawiska takie jak komasacja gruntów, zasada podziału religijnego z okresu reformacji "cius regio, eius religio" oraz wymiana ludności po 2 wojnie światowej w środkowej Europie i między Indiami i Pakistanem.
Czy nie możnaby utworzyć trzech wielkich dzielnic: Cracovii, Wisły i Hutnika, a następnie przesiedlić ludność tak, by każda dzielnica była jednolita "kibicowsko". Wiem, że byłoby to przedsięwzięcie kosztowne i wymagałoby dużych poświęceń ze strony ludności, uważam jednak, że gra warta byłaby świeczki.
Wyobraźmy sobie sceny nie obce nam przecież z przekazów historycznych. Oto Mostem Grunwaldzkim w kierunku Pogórza podąża kawalkada pchanych i ciągniętych wózków. Przyjrzyjmy się jednemu z nich. Staruszka ciągnie wózek załadowany dobytkiem całego życia. Na wózku znajdują się zwinięte w kłębek ubrania, meble, stare obrazy. Na na sztorc nasadzonym kiju powiewa flaga Wisły. Obok wózka podążają dzieci i przywiązana koza. Takich wózków z dzielnicy Cracovii do dzielnicy Wisły ciągną setki. W przeciwnym kierunku analogicznie podąża kawalkada wóżków z flagami pasiastymi.
Potem by się szlabany w odpowiednich punktach miasta zrobiło i postawiło budki wartownicze. Myślę, że budowa muru stałąby się zbędna, wystarczyłyby zasieki. Co wy na to?
Geopijatyk
Oderka nigdy nie spadnie!
Co Kużnicy Kołłątajowskiej
Od strony Witkowic Wisła, a od strony 29 listopada (oś Gotyk) jest też Cracovia.
Geopijatyk ...... a jesli w rodzinie jest i wisła i Pasy? ? wtedy gdzie ich przesiedlić??;]
no właśnie ? mój stary jest za wisłą? i co ?
brat sie wacha ,... narazie ma 9 lat... więc może wyrośnie z niego coś poządnego !!
!!!!! CRACOVIA DĄBIE !!!!!!!!
geopijatyk - rozbawiles mnie niemilosiernie swoim postem teraz ;) widac ze slabiutko wyczuwasz klimaty panujace w krakowie jesli uwazasz ze cos takiego byloby mozliwe :)
oj chłopak - łykasz ajk pelikan :)
geopijatyk,
jednak podczas takiego pchania wózków do prowokacji pchającyh w przeciwnych kierunkach często dochodzi (vide przesiedlenia Indie - Pakistan)
Hehe - czystki etniczne w Krakowie... Dzielnice Wisły można byłoby umieścić gdzieś w okolicach Wadowa, Grębałowa praz odstąpić im Barycz i dno ichniej rzeki
kscman Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> no właśnie ? mój stary jest za wisłą? i co ?
> brat sie wacha ,... narazie ma 9 lat... więc może
> wyrośnie z niego coś poządnego !!
>
>
> !!!!! CRACOVIA DĄBIE !!!!!!!!
"Lepiej siostre mieć w bur...u niż brata za [...]" ;))))
pracuj nad chłopakiem , sponsoruj Vlepki, kupuj Pasy.
Najważniejszy jest jednak pierwszy szalik
wiesz tu bardziej chodzi o to że jego najlepsi dwaj koledzy są za wisłą(po 10lat).... ale mi sie wydaje ze jednak pasiak z niego wyrosnie bo na mecz chce isc, vlepki ma w pokoju ,koszulke na urodziny sie mu kupi :) bo JAk inaczej na DĄBIU moze BYC!!!:]
no ja jestem ciekaw tylko jakie panuja kryteria w okresleniu kto jest gdzie.
Chuligańskie i liczebne czy Ludzi jezdzacych reguralnie na mecze?
Bo co do Ruczaju to jeśli liczyć tych 15osób ( + u niekturych cale slumsy) to na samej 2 stronie mozna powiedziec ze conajmniej 50 osób !!! a dochodzi jeszcze 1 strona...
Wiec zajmijmy sie raczej jezdzacymi na mecze:
Pasy : 3-6 osób
Wisła 20-40 osób
wiec rozkład sił Wisła 80 % Cracovia 15 % Reszta to chorągiewki i pseudo gangsterzy...
Co do chuliganki na tym osiedlu to raczej niepotrzeba nic pisac.
Tzn. uwazasz ze z Ruczaju jezdzi 3-6 osob na mecze Cracovii jak tak to puknij sie włeb. Niewiesz jak jest to niepisz!!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)