Rygel Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> "Krowodrza-chyba Pasy "
> Po 1 pewnie nawet nie wiesz co to krowodrza
> Krowodrza to sa tereny od alej
> ,ulicami,Królewksa,Kazimierza,Czarnowiejka az do
> Stadionu Wawel....mniej wiecej tak .....a
> wiekszosc ludzi słyszac krowodrza mysli o XXX
> leciu
>
> Wiec:
> Krowodrza - Wisła :>
No rzeczywiście kwas z tą Krowodrzą. Właściwie nie wiem, czemu nie rozwiązano tej sprawy jak z Podgórzem. Tak jak Podgórze, Krowodrza była kiedyś "wielką dzielnicą". Po "rozbiciu dzielnicowo-numerycznym" wszyscy przyjeli (prawidłowo zresztą), że Podgórze to coś pomiędzy Wisłą, Ludwinowem, Łagiewnikami a Płaszowem - czyli Podgórze :)
A z Krowodrzą to same kłopoty.
Czy ktoś wie (ale wie a nie zaszłyszał) gdzie tak na prawde leży Krowodrza? :)
Bo chyba nie na Łobzowie czy Nowej Wsi a takie opinie można najczęściej usłyszeć.
Może ona naprawdę leży na XXXlecia (czyli Prądniku Białym wg numerologów;) )
-
-
Aktualny Podział w Krakowie(prócz huty)
Rygel Napisał(a):
> "Krowodrza-chyba Pasy "
> Po 1 pewnie nawet nie wiesz co to krowodrza
> Krowodrza to sa tereny od alej
> ,ulicami,Królewksa,Kazimierza,Czarnowiejka az do
> Stadionu Wawel....mniej wiecej tak .....a
> wiekszosc ludzi słyszac krowodrza mysli o XXX
> leciu
>
> Wiec:
> Krowodrza - Wisła :>
Ten rejon większość ludzi nazywa Starą krowodrzą.
To generalnie ulicE Czarnowiejska, Urzędnicza, Karłowicza,Chopina, Urzędnicza, Józefitów, Nowowiejska, Kijowska, Królewska, Lea (część) i inne okoliczne.
Aktywnych kibiców Pasów z tego rejonu można zliczyć na palcach jednej ręki.
Praktycznie sama Wisła...
Przesadzacie z tymi Bronowicami i Widokiem. Owszem są Pasiacy, ale raczej spokojni...
Najpierw zanalazłem to:
Dokument lokacyjny Miasta Krakowa nadany przez Bolesława V Wstydliwego w dniu 5 VI 1257 r. we wsi Kopernia koło Pińczowa.
Przyzwalamy temu miastu, ażeby dla uprawy rolnej, pastwisk i innych pożytków posiadali prawem dziedzicznym wieś, która pospolicie się zowie Rybitwy, ze wszystkimi tejże wsi przynależnościami prócz tylko jezior oraz z całym terytorium, jakie się znajduje między miastem a rzeką Prądnikiem (...) tak że i sama. wieś Krowodrza wraz ze swoimi przynależnościami ma być włączona, z zastrzeżeniem jednak prawa biskupiego, tak na gruntach i młynach, jak i na wspomnianej rzece.(...)
źródło: [url=http://krakow.zaprasza.net/historia/a/lok.htm] tutaj [/url]
To by chyba była pierwsza wzmianka o Krowodrzy
No nic - geometria chyba jeszcze nie była popularną dyscypliną więc szukam w wiekach późniejszych :)
Trafiłem na coś takiego:
Dzielnica V miasta Krakowa zajmuje teren o powierzchni 525 ha, a zakreślają ją ulice: Kamienna , al. Słowackiego i al. Mickiewicza od wschodu, al. 3 Maja, Piastowska i Wały Rudawy od południa; Odlewnicza, Armii Krajowej, Mydlnicka i Głowackiego stanowią granicę zachodnią, a tory kolejowe - północną. Katastralnie teren naszej dzielnicy obejmuje Czarną Wieś, Nową Wieś, część Łobzowa i Krowodrzy oraz niewielki skrawek Zwierzyńca - obszar ogródków działkowych między Rudawą a ul. Mydlnicką.
No to chyba znaleźliśmy część Krowodrzy :)
A gdzie pozostała?
Może IV?
Hmmmmm Chyba się do Krowodrzy nie przyznają prądnikowcy: [url]http://www.dzielnica4.krakow.pl/dzielnica_historia.php[/url] - liczba wystąpień zwrotu "Krowodrza" null
Szukam dalej. Idziemy do starostwa.
Jak się okazało frakcja numerologów jest starsza niż przypuszczałem i już na początku wieku istniała sobie dzielnica:
XVII - Krowodrza (gmina Krowodrza z częścią gminy Prądnik Biały)
źródło: [url]http://www.um.krakow.pl/dzielnice/index.htm[/url]
Hmmm Mam potwierdzenie, że brakującej części Krowodrzy można szukać w Prądniku Białym fujjjj
He he he
znalazłem coś fajnego:
W kwestii nazewnictwa dzielnic godny zainteresowania jest fakt, iż wśród wszystkich przyłączanych gmin jedynie Krowodrza zastrzegła sobie w warunkach umowy zachowanie nazwy Krowodrza po wieczne czasy.
Nie no po tym to juz na 100% Krowodrza pokrywa się z XXXlecia przy Św. Jadwigi. To tylko pasiacy mogli być tak dumni z swojej ojcowizny :)))
No to idę spać.
Albo nie, jeszcze poszukam.
No i wszystko jasne
Krowodrza leży na przecięciu dzielnic V i IV, czyli gdzieś między ulicą Wrocławską idąc dalej pachnącą czekoladą ul Łokietka, poprzez tory dochodzimy do ul. Pod Fortem skąd zapewne rozchodził się piękny widok na krowoderskie pola, czy np. Fort Krowodrza (nie istniejący już - zapadnięty) gdzie dziś stoi dumnie pasiasta ostoja pod nazwą Krowodrza Górka vel. XXX-lecia ptfu czegoś tam.
Czy mam rację? Trochę pospekulowałem :) Chyba jednak jestem bliżej prawdy, niż stwierdzenie Rygla, że Krowodrza to coś pomiędzy ulicami,Królewksa,Kazimierza,Czarnowiejka az do Stadionu Wawel....
ruczaj III strona - ok 15 osób za pasami, reszta wisła.
Co do Krowodrzy to dzieli się ona na Starą Krowodrze Popularną 5 ulice Lea Chopina Konarskiego i Cześć Królewskiej gdzie jest dominacja Wisły chociaż słaba organizacja.po drugie Lea nie należy do Bronowic jak ktoś tu napisał. XXX lecia to jest Krowodrza Górka nie mająca wiele wspólnego pozatym że należy do Krowodrzy.
XXX-LECIA to jest Krowodrza Górka a tak na prawde krowodrza jako dzielnica to zaczyna sie przy placu imbramowskim i biegnie wzdluz pradnika bialego odbijajac w strone kleparza.
ryszard_ksc Napisał(a):
> ruczaj III strona - ok 15 osób za pasami, reszta
> Wisła.
to ty chyba na Ruczaju niebyles 15 osob za Pasami to jest w samym moim bloku.
Na 3 stronie jest bardzo duzo Cracovii tu tylko spotkasz osoby w Pasach nikt tu niechodzi w barwach wisly. Za to 1 i 2 str to sama wisla
Jak NIE chodze do mojej panny co tez jest za pasami w bloku 103 mieszka i zawsze jak stoja to psy , w szalach wisly itp. Wiec jak to ?????? bo chyba nei wszyscy z tej 3 str za pasami
-=KsC_Qr2nOw=-
Dziekowa za uwzglednienie Widoku..milo ze pamietasz o tym osiedlu. Faktycznie raczej pol na pol...prawie wszyscy starsi to Cracovia :D natomiast malolaty(13-16) to Wisla a ze ich calkiem sporo, to jest jak jest....te male cholery spisaly ostatnio osiedle...ale wkrotce zamalujemy to. Kwestia czasu :>
EPT - nie pisz że na Wieczystej wisła nigdy nie rządziła bo to są brednie. Wisła miała tam naprawde niezłą ekipę wariatów z braćmi B na czele. Jedyne co cie może usprawiedliwiać w pisaniu takich farmazonów to albo to że masz 11 lat albo znasz ich wszystkich doskonale i poprostu nie miałeś okazji spotkać się z nimi na jakąś ręczną rozmowę.
Wiadomo że jest to wciągający temat ale może ustalmy jakiś limit np że może pojawić się tylko 2 razy w roku bo ta napinka staje się już nudna. Wiadomo że każdy będzie lansował swoją dupe. Już od dawna daje się zauważyć że sporo wiary wpisuje w tych tematach to co przeczytał w poprzednich a nie kieruje się tym co naprawde wie. Przez to tworzą się jakieś mity i niestworzone historie. Problem polega na tym że to forum to nie jest Fakt ani SE gdzie pierwszą zasadą jest "pisz to co ludzie chcą przeczytać a nie to co nie jest prawdą"
pozdrawiam
stary sa błedy w nazewnictwie Wieczystej braci B kojarze (chyba) ale oni to niezbyt z Wieczystej sa
wiem tyle ze z 15 lat temu to dobrzy wariaci byli tu po stronie Pasów a o rzadach wisly nigdy tu nie slyszalem
z 10 lat temu Pasiacy mieli znaczna przewagę
prawda jest taka ze ten temat jest ni z dupy i nie potrzebny
bo nic sensownego w tym temacie sie nie napisze
Chyba wpisałem w posta jakiegoś fake :/ Forum się rzsypało :/
A co do Krowodrzy to mylicie historyczną wieś Krowodrza z starą "wielką" dzielnicą Krakowa.
kscman Napisał(a):
> Jak NIE chodze do mojej panny co tez jest za
> pasami w bloku 103 mieszka i zawsze jak stoja to
> psy , w szalach wisly itp. Wiec jak to ?????? bo
> chyba nei wszyscy z tej 3 str za pasami
No proste ze nie wszyscy za Pasami. 103 jest na obrzezach osiedla i tam sie chowają psiury. W centrum osiedla(3str) predzej spotkasz ufoludka niz kibica wisly.A ja pisalem tylko ze jest duzo osob za Cracovia.Bo ryszard_Ksc napisal ze jest 15 osob, a na calej 3 str jest duzo,duzo wiecej.
A widziales nieraz w tym bloku wybite szyby ?? bo czesto maja tam gorąco.:D
a jak jest tam w tych nowych blokach za ruczajemm III stroną??
W tych nowych blokach to jest róznie wisla i Cracovia ale tam malo takich osob mieszka co sie interesuje kibicowaniem. Niestoja tam zadne grupki (Chyba ze z 3 strony ale to za Cracovią)
-=KsC_Qr2nOw=- Napisał(a):
> ale tu wpisane jest kto rzadzi na soiedlu lub
> gdzie jest pół na pół....
> a ile set kibiców jest takich których nie widać i
> nikt nie wie ze są za Pasami;-)
> Patrząc choćby na to forum.... wpisuje się tu
> parenaście jak nie więcej osób za Pasami z
> QRdwanowa , z chodząc po osiedlu to wiadomo ze
> Pasiaści to Mielec Syn Dziewicy i ja , a reszta
> wogóle się nie ujawnia< nie ten wiek by na
> codzień w barwach chodzić >
heh KSC_Q niektórzy tylko śpią na Kurdwanowie a całe dni spędzają w innych częściach miasta ;-)
no Karvin opis uwzględniał Ciebie;-) i pare innych osób tu wypowiadających się ;-)
"Re: Aktualny Podział w Krakowie(prócz huty)
Autor: KSCabaj (83.142.152.---)
Data: 24 Kwi 2005 - 23:27:32
Wiadomo że jest to wciągający temat ale może ustalmy jakiś limit np że może pojawić się tylko 2 razy w roku bo ta napinka staje się już nudna. Wiadomo że każdy będzie lansował swoją dupe. Już od dawna daje się zauważyć że sporo wiary wpisuje w tych tematach to co przeczytał w poprzednich a nie kieruje się tym co naprawde wie. Przez to tworzą się jakieś mity i niestworzone historie. Problem polega na tym że to forum to nie jest Fakt ani SE gdzie pierwszą zasadą jest "pisz to co ludzie chcą przeczytać a nie to co nie jest prawdą"
Popieram, jak dla mnie temat bez sensu.
6 dni później
hahaha cracovia na ruczaju moze jest ale jak przyjdzie co do czego to uciekaja jak cioty mozna bylo sie przekonac o tym w poniedzialek w trakcie meczu Groklinu z Cracovia jak podobno pasy dostaly po łbie od wisly hahahaha
ludzik, napinaczu: duzo masz jeszcze takich informacji typu 'podobno'??:D
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)