i co wy na to ?
moim zdaniem kolegium kardynalskie obawiało się iż naszą wolą będzie by ten największy z pośród Polaków
spoczoł na zasłużonym sobie miejscu czyli na Wawelu !
taka w moim odczuciu była też wola samego PAPIEŻA skoro decyzje co do swego pochówku
oddał w pierwszej kolejności w ręce Kardynała Krakowa a nie np. Metropolity Polski !!!
a kolegium kardynalskie miało nawet nie pytać o powody decyzji "rodaków" !
ja jestem wściekły bo chciałem żeby chociaż serce JANA PAWŁA WIELKIEGO spoczęło na Wawelu a teraz dowiedzieliśmy się że taka też pewnie była wola PAPIEŻA !
-
-
TESTAMENT JANA PAWŁA WIELKIEGO !
Serce Jana Pawła II będzie mogło być przeniesione na Wawel w każdej chwili. To na szczęście jeszcze nic straconego. Natomiast jeśli chodzi o pochówek w Polsce, na Wawelu to być może Ojciec Święty miał taką wolę i marzenia, ale wiedział, że kardynałowie do tego nie dopuszczą...
mysle ze kazdy polak chcialby by papiez zostal pochowany w polsce ale zauwamy ze on jest dla kazdego .. nie tylko dla polakow ...
a czy nie sadzicie ze pokaywanie papieza w obecnym stanie jest normalna ?
troszke mnie to buzy .. mysle ze on by chcial spokoj po smierci a nie pokazem dla mediow i sposobem na zarobek ...
co o tym sadzicie ?
Papież jako zwierzchnik Kościoła Katolickiego powinien być pochowany w Watykanie obok grobu Św. Piotra..
oddzielanie serca od reszty ciała po śmierci uważam, zwłaszcza w wypadku Papieża, za niegodne..
każdy Papież, w tym Jan Paweł II, przede wszystkim jest głową Kościoła a nie prwatną własnością narodu, który Go wydał..
Papiez to nie król Polski ani wieszcz narodowy..
w październiku 1978 odszedł z tego kraju z poczuciem misji na całyświat..
stał się biskupem całego świata a nie tylko Polski, Krakowa czy Wadowic..
Rzym jako stolica chrześcijaństwa oraz siedziba zwierzchnika Kościoła to jedyne miejsce gdzie Papież może być pochowany..
oczywiście w całości (wraz z sercem)..
takie jest moje zdanie..
pozdrawiam
nie słyszałem.. da się jakoś to tu wkleić?
jezeli chodzi o serce to niech ono pozostanie wraz z ciałem ale za to mozna pochować jakieś relikwie Papieskie na Wawelu ( osobiste rzeczy ba nawet jezeli jest to możliwe ów testament) Papież był Polakiem ale był zwierzchnikiem kościoła Katolickiego na świecie i powinien zostac pochowany w Watykanie - jego wola był pochówek w ziemi wiec Watykan powinien to w jakiś sposób zorganizować ( wiadomo juz ze i tak spocznie w krypcie)
ps
w któryms temacie wyczytałem o usypaniu kopca Papieskiego i to moim zdaniem powinno teraz zostac priorytetową sprawą NARODU POLSKIEGO i taki kopiec powinien zostac usypany w okolicach Wadowic , skoro dawniej NARÓD mógł usypac kopce KOŚCIUSZKI , PIŁSUDZKIEGO to KOPIEC KAROLA WOJTYŁY MUSI POWSTAĆ
Wiadomość zmieniona (07-04-05 15:35)
Ro Man - zgadzam sie z toba (raz pierwszy:)) Jako Papież Jan Paweł II powinien spoczywac w Watykanie.
wersja dźwiękowa testamentu - http://www.radio.com.pl/jedynka/hot.asp?iID=25
Generalnie najgorsze, co może się zdarzyć, to kłótnie na ten temat, gdzie ma spocząć. Papież nie napisał gdzie ma być pochowany, bo to byłby przejaw pewnej pychy, której on całkowicie nie znał. Nie napisał więc, że chce być pochowany np. na Wawelu. Wolę gdzie ma zostać pochowany pozostawił innym. Na tym też polega jego niewobrażalna wprost wielkość. Teraz byle inni to dostrzegli. Jestem pełan obaw, o to co się teraz bedzie działo w tym temacie. Moje zdanie jest w każdym razie zgodne z niektórymi przedmówcami. Niech pozostanie w Watykanie i oczywiście w całości.
nie ważne gdzie pochowają Jego ciało ważne żebyśmy zawsze o Nim pamiętali
RaDar, co do kopca:
"...Kraków swojemu papieżowi chce usypać 40-metrowy kopiec. Ma stanąć na hałdach po fabryce Solvay, gdzie niegdyś pracował Karol Wojtyła...."
Mentny
...Kraków swojemu papieżowi chce usypać 40-metrowy kopiec. Ma stanąć na hałdach po fabryce Solvay, gdzie niegdyś pracował Karol Wojtyła...." to jest kopczyk chodzi mi o Narodowe Ruszenie i nie kopiec a KOPCIUCH
40 metrów, to ewentualnie największy kopiec w Polsce. Większy od Kościuszki i Piłsudskiego....
Koszt, to około 20 milionów zł. Więcej w Interia.pl
serce i tak nie zostanie z ciałem bo w raz z nim "... w proch się obróci"
w moim odczuciu była by to jednak relikwia i miejsce kultu do przyszłego świętego jakim nieątpliwie będzie, już jest JAN PAWEŁ WIELKI !
no pzesadziłem troche zwracam honor 40 metrów faktycznie duży
a ja uważam ze taki Kopiec nie jest potrzebny....ON sam chyba też go nie chciał( gdzieś czytałam)
20mln złotych można zagospodarować w inny sposób, z pewnością bardziej pożyteczny....
największym uhonorowaniem życia Jana Pawła II będzie wypełnianie jego słów i chęć postepowanie tak jak on, a nie jakies kopce
nie pali sie z tym kopcem chyba? jakieś wyścigi kto bardziej uhonoruje czy jak??
co do pochówku: a) w Rzymie, b) w całości
lala.
jest to absolutnie normalne; smierć to nie jakas tajemnica, każdego czeka,
śmierć dopiero niedwano stała się tematem wstydliwym i unikanym
za I Rzeczpospolitej, kiedy szlachcic zmarł to obwożono go po sąsiadach w lodzie bywało i z pół roku!
JP II miął piękną śmierć: w domu, między swoimi, pogodzonego z Bogiem
a teraz się żegna z całym światem a świat z nim
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)