dla kibiców Cracovii po wczorajszym dniu. Dzięki za zaproszenie na mszę. Powinniśmy to kontynuować, ale do rzeczywistej zgody droga daleka, może lepiej zacząć po prostu od nieagresji fizycznej i werbalnej. Żyjemy w jednym mieści i możemy się spokojnie ignorować bez agresji. Praktycznie jako kibic Wisły poza pracą w wielkiej instytucji (gdzie pracuje w większości inteligencja może jest ze dwu/trzech kibiców Cracovii - nie ujawniacie się macie kompleksy, bo to że jeden z was kibicuje Cracovii a nie Hutnikowi jak myślałem, to się dowiedział ze zdziwieniem dopiero wczoraj) i mediami, nie mam z wami żadnego kontaktu. I tak było w mojej rodzinie od zawsze. Kilka ataków i zamachów na mnie i mój szalik ze strony waszych kibolii na przestrzeni ostatnich 20 lat udało mi się bez problemu odeprzeć z różnym efektem po stronie atakujących i zaczepiających. W sumie żyje wiślackim życiem i nie muszę się z kibicami waszej drużyny stykać. Co więcej nie przeszkadzają mi wasze szale i poglądy i to że jak usłyszałem wczoraj od jakiegoś gówniarza on by się zamienił na koszulkę z psem. To bardzo porządne i wierne zwierze. Ale ja raczej nie zamienię swojego szalika bo go mam juz 30 kilka lat na wasze nowe szale. To jak by powiedzieć nie ta skala szalika i związanych z nim emocji. Mogę zachowywać w stosunku do was tolerancyjną postawę, ale wymagam tego samego. Na każdy atak odpowiem obroną. Co do wczorajszej mszy dzięki za zaproszenie skorzystałem i byłem jej świadkiem. Szkoda, że wasz kapelan, zrobił wiele by zmarnować jedyną w swoim rodzaju szansę na określenie modus vivendi i zawarcie pewnego paktu o nieagresji fizycznej. To nie było to kazanie, które powinien wygłosić. Ignorowanie na stadionie naszej obecności i roli Wisły w waszej historii (bo jesteście na nas skazani), przytaczanie informacji z gazet o umieraniu Ojca Świętego, okraszenie tego peanami o wielkości i inteligenckim pochodzeniu kibiców Cracovii (co jest co najmniej wypaczeniem faktów) to powiem tyle - BŁĄD. Jeżeli ktoś chciał doprowadzić do faktycznej zgody to trzeba było zacząć od swoistej DROGI KRZYŻOWEJ i pokazać całe zło i panującą wrogość. Może nad tym kazaniem powinien popracować ksiądz neutralny wyszło, by lepiej. Co więcej z pewnej znajomości i opinii księdza Fidelusa na temat tego co trzeba zmienić w układach kibicowskich wydaje mi si, że Fidelus lepiej by oddał waszą rolę i też pewnie by zaznaczył, że papież kibicował waszej drużynie, ale też by wam powiedział, że kibicował i Wiśle choćby w czasie meczu z Lazio i przyjmował nas przed tym meczem na audiencji i dostał od nas wsparcie. Kibicował tez Ległej, Widzewowi i każdej polskiej drużynie. W sumie mało mnie i nas jako kibiców Wisły (a także i innych drużyn) wzrusza, że zawłaszczacie sobie postać Karola Wojtyły. To bez sensowne usiłowanie leczenia własnych kompleksów, tak samo jak te brednie o tym jak to wam szkodziła Wisła czy pisanie, że na waszym stadionie to sama inteligencja siedziała bo to nieprawda, ale przechodzę nad tym do porządku dziennego. Szkoda też, że kapelan waszego klubu przez nazwijmy to nieumyślność i brak rozwagi marginalizował wiślacki udział we mszy czy istnienie naszego klubu, bo tego to się i tak raczej się tego zrobić nie udało. Choćby ze względu na liczebność naszego udziału, jako grupy zorganizowanej. Choć raptem wzięło w tej mszy z naszej strony udział raczej twarde centrum z pominięciem kibiców po pięćdzisiątce i w sumie małej liczbie dzieci bo niewielu rodziców chciało ryzykować jednak udział dzieci. W sumie zaś samego in plus zaskoczył mnie udział z naszej strony dziewczyn i kobiet w wislackich barwach. Reasumując spokojnie zrównoważyliśmy liczebnie wasz udział. Szkoda, że kapelan olał też Hutnika. Na szczęście nie wiem kto, ale w końcu, ktoś z organizatorów zauważył, i poprosił o podejście do trybuny piłkarzy Wisły a nawet później Hutnika. Całość na szczęście uratowali kibice w swej masie (pozostawiam na boku grupki bandytów, choć to one niestety mogą zmarnować szanse na spokój w Krakowie). Mam też nadzieję, że ten występ wychowawczy dla obu stron i dla Hutnika nie będzie jedno razowym chwytem propagandowym, bo w pewnej mierze tak to uczyniliście, ale przejdziemy nad tym do porządku dziennego. Może działacze, szefowie klubów kibica i kapelani wpadną na pomysł, by w miarę szybko ponowić akcję "Pojednanie" (niech ją raczej nazwą "Zgoda-Tolerancja" - po co robić propagandę) parę razy jeszcze przed derbami. Co do pracy nad kibicami to obie strony mają jak widać kapelanów, może by tak dopuścić jeszcze do pracy z kibicami głównie tymi do 20-lat zakonników specjalizujących się w pracy z trudna młodzieżą bo te szczyle czują się na stadionie (Cracovii, Hutnika i Wisły choć tu są w sumie utemperowani od czasu sławetnego miśka i rzadko dają popisy) zbyt luźno. Dobrze, też się stało że nasi kibice zignorowali zaczepki, które były. Pozwoliło to utemperować gnojków. W sumie też dobrze, że nie separowano obu grup, bo to w sumie wymusiło to pewną tolerancję wobec siły drugiej strony. Z relacji kolegi z pracy uczęszczającego na stadion Cracovii wiem, że nasz przemarsz przez Błonia zrobił spore wrażenie właśnie na tych bardziej agresywnych i reagowali na to jak takie koguciki nie zdając sobie sprawy z tego do jakiego nieszczęścia mogli doprowadzić, bo kilku gnojków, gdyby nie interwencja Prezesa Misiora i kilku starszych kibiców mogło sprowokować spore nieszczęście w tym dniu i z hańbić Kraków. Znaczenie więc moim zdaniem miała tolerancja wymuszona przez siłę, bo i z naszej strony dało się odczuć pewną niepewność i zakłopotanie grupy naszych gnojków, którzy pierwszy raz w życiu byli na obiekcie przy Kałuży i nie wiedzieli czego oczekiwać. W efekcie trzymali się razem i wykazywali nazwijmy to pewne stonowanie i pokorę. Może więc na zmniejszenie odwagi grup agresywnych poza magią chwili wpłynęła także wreszcie zrozumienie i obawa przed możliwością poniesienia szybkich konsekwencji swojej głupoty. Co więcej średnio mnie wzrusza, gdy gówniarz z Cracovii pręży muskuł ki, robi mi zdjęcia, udaje twardziela i trzyma szaliczek z głupim napisem, który w sumie symbolizuje jego kompleks i jego strach przed MOJĄ i MOJEGO KLUBU SIŁĄ. Wystarczy mu się spokojnie popatrzyć w oczy i on mimo, że wcześniej tak się szwendał za naszymi plecami z kilkoma kolesiami równie bojowymi jak on szybko spuszcza wzrok, że aż zabawne to było. Na szczęście te głupki wczoraj nie mogły znaleźć poparcia ze strony starszej ponad 20-letniej części widowni na Cracovii i poza kilkoma nielicznymi incydentami było po prostu tak jak być powinno. Może by więc spróbować kontynuować akcję wychowawczą z obu stron i wychować na stadionach obu klubów głupków resztę usunąć z nich i przywrócić na stadionach i na osiedlach obowiązywanie pewnych norm tolerancji i poszanowania innych barw i przekonań. Na koniec podziękowanie dla organizatorów z obu stron za danie szansy i zarazem prośba o kontynuowanie tej pracy i pozostawienie na boku urazów, które mogą się pojawić w czasie tej pracy nad uspokojeniem Krakowa. Nawet jeżeli zgoda i zbratanie nie przetrwa majowych derbów to warto było spróbować. Co więcej jeżeli to się chwilowo nie uda to trzeba próbować wytrwale dalej i być pewnym swojej siły bo jest ogromna. Jeszcze raz dzięki za te kilka dni normalności oby trwało to już zawsze, bo to będzie ważny argument w procesie beatyfikacyjnym Karola Wojtyły. I tego nie można utracić.
-
-
Moje wislackie refleksje
ehhh........
zawsze wszędzie znajdą sie jakieś niedociągnięcia, jakieś błędy.....jesteśmy na Ziemi tutaj nic nie jest idealne. zarówno Cracovia jak i Wisła, Hutnik, Legia itd itd ma w gronie swych kibiców ludzi wspaniałych jak i kompletnych debili, którzy nie umieją sie zachowac nawet w takiej sytuacji.........
ale cóż..... czy to własnie Ci debile maja kierowac reszta kibiców, oni maja zburzyc to co powstało do tej pory.???......
jeśli bedziemy tylko narzekać na tą zdecydowaną mniejszośc to marudzenie przysłoni nam to co w tym momencie jest najwazniejsze... słowa Papieza skierowane do Nas-kibiców... zwłaszcza kibiców krakowskich druzyn....musimy patrzec na dobre strony tego wydarzenia....
oto zrobiliśmy NAJWAŻNIEJSZY BO PIERWSZY KROK, teraz kolej na nastepne....
http://www.marsz.prv.pl/
i właśnie dzieki takim wpisom wzmaga sie agresja...
szanowny gościu gs(sic!)wisla,
moje odczucia są bardzo podobne, doświadczenia i staż również.
Twoje refleksje jak i moje sprowadzają się do słowa: TOLERANCJA. Osobiście od was nie chcę nic więcej. Słowa pojednanie i szacunek po prostu mnie rozśmieszają w powyższym kontekście.
Różnimy się między innymi tym, że wczoraj podszedł do mnie człowiek od was i zapytał trzymając wasz szal "czy można" zawachałem się. On stwierdził "taka okazja nie powtórzy się szybko" i wiesz co drogi Gościu ja swój pamiętający wszystko od ponad 20 lat zdjąłem.
Rano się obudziłem z żalem ale mając poczucie, że przekroczyliśmy punkt krytyczny i odbikjamy od dna zezwierzęcenia.
Manfred Netzermann
brawo! własnie takie wpisy sa potrzebne. dziekujemy
GS, jak na gościa to twój tekst jest nieco napastliwy w swym tonie i jak to już wcześniej ktoś zauważył na pewno nie przyczyni się, ani do pojednania ani nawet do tolerancji. Bardzo chciałem przekazać wczoraj znak pokoju jakiemuś wiślakowi, ale pechowo żaden koło mnie nie stał. Tak czy owak wracałem do domu pod ogromnym wrażeniem tego co się stało. Pewno w paru punktach swojego elaboratu masz rację, ale takimi tekstami dolewasz tylko oliwy do ognia. Zastanów się chłopie następnym razem jak chcesz korzystać z naszego forum. Mam nadzieję, że jesteś wyjątkiem i zdecydowana większość prawdziwym kibiców (co do zwyczajnych bandziorów nie mam złudzeń) z obu stron Błoń coś wyniosła z tego spotkania. Ty biedaku nic nie wyniosłeś...
gswisla: w kilku punktach masz rację, tylko nie wiem po co w innych prowokujesz. Takie wpisy niestety niczego dobrego nie przyniosą...
Też nie podobało mi się kazanie, ale można to wyrazić w jaiś bardziej taktowny sposób...
To tylko moje zdanie...
GS pomijam resztę o której napiszę na mail'a (jeżeli masz ochotę pogadać)
bo to nie jest dyskusja na forum. O dwóch rzeczach jednak napiszę.
Po pierwsze :
To że w Polsce jest jak jest to zasługa tego jaką mamy inteligencję.
Nie jestem więc pewiem czy warto zabiegać o nią w takiej formie
jaka występuje.
Po drugie :
Człowiek który oczekuje :
"swoistej DROGI KRZYŻOWEJ" nie pisze w takim tonie ja Ty.
Nawet jeśli nie chcesz rozmawiać, przeczytaj swój list jeszcze raz.
Zrozumiesz co mam na myśli. Jeżeli nie jesteś zaślepiony Wisłą
to się domyślisz co jest nie tak w tym liście.
PS.Wszyscy widzieli jak zachowali się kibice Hutnika. Nie trzeba ich było
szukać. Brawo Hutnicy !
kolego gswisła ...
przedstawiasz sie nam tutaj jako przedstawiciel krakowskiej inteligencji ...
:-)))
powiem szczerze , że gdybym nie miał wśród swoich znajomych takich za których sie uwazasz to po przeczytaniu tego czegos co naskrobałeś miałbym marne zdanie o przedstawicielach tej klasy społecznej w tak zacnym mieście jakim jest Cracov ...
smutne to ale z wczorajszego dnia nie wyciagnąłes ZADNYCH wniosków ...
p.s.
piszesz o kompleksach?
zabawne ...
Jako Wiślak proszę modów o usunięcie tego tematu.
Do GS gswisla- osobie "pracującej w wielkiej instytucji z osobami inteligentnymi" ( i pewnie uważającej się za inteligenta) nie przystoi wypisywanie bzdur i niepotrzebne prowokowanie nieprzemyślanymi wypowiedziami.
Pozdro dla wszystkich kibiców chcących pojednania.
Fan Wisełki
gs.---- Ja jestem ,,starym,, kibicem Cracovii moze starszym od ciebie i wyszedlem z wczorajszej mszy dumny z wszystkich i pelen szczerego optymizmu ze jednak mozna! Zeby doszukiwac sie dziury w calym i wkladac kij w mrowisko tak jak ty-- trzeba byc zaslepionym naprawde! i takich jak ty naprawde sie boje!
POZDROWIENIA DLA PRAWDZIWYCH KIBICOW!!!
Temat prowadzi do przepychanek. W zwiazku z tym go zamykam. Jesli ktos ma watpliwosci co do mojej decyzji- to gg 6433454.
Forum dziala w tym okresie troche inaczej. Powinniscie to zrozumiec...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)