Z klubu wyjechał właśnie do Wodzisławia autokar z profesorem.
Przed wyjazdem Profesor rozmawiał z kibicami (czekającymi na busy) i pytał się ich o zdanie na temat rozgrywania bądź nierozgrywania meczu.
Znakomita większość mówiła, że Cracovia powinna zagrać dla Papieża, powinna pokazać, że jast tak silna jak on. Profesor powiedział kibicom, że liczy się z ich zdaniem i przekaże to co usłyszał drużynie.
Relacja live będzie na oficjalnej
-
-
Odra Wodzisław - Cracovia 0:0 [MECZ SIE NIE ODBEDZIE]
Mnie sie wydaje ze ten mecz sie nie odbedzie. Pzpn powinien odwolac wszystkie mecze. Nasz mecz (Gornik-Amica) zostal odwolany. Dobrze bo sam nie wiem jak wygladalaby atmosfera na stadionie, i jak byloby z koncentracja pilkarzy. Pozdro dla wszystkich kibicow i Modlmy sie o zdrowie Papieza
Mecz Górnik Zabrze - Amica odwołany
Sobotni mecz ekstraklasy piłkarskiej Górnik Zabrze-Amica Wronki został odwołany w związku z chorobą papieża Jana Pawła II.
"W związku ze stanem zdrowia Papieża Jana Pawła II i w sytuacji, gdy cała Polska w skupieniu i modlitwie oczekuje kolejnych komunikatów z Watykanu. Zawodnicy i kierownictwa drużyn Amica Wronki i Górnik Zabrze uzgodnili wspólne stanowisko o nie rozgrywaniu w dniu dzisiejszym spotkania o mistrzostwo Idea Ekstraklasy. Poparcie dla tej decyzji wyraziło wielu kibiców w telefonach do klubu uważając, że chwila obecna nie sprzyja podjęciu sportowej walki i koncentrowaniu się na sprawach" - głosi komunikat Górnika Zabrze, podpisany przez obie strony.
pilkarze i trener nie chcą grać.
za onetem
Cracovia zagra z Odrą pomimo sprzeciwu piłkarzy
Trener Cracovii oraz piłkarze uważają, że sobotni mecz ligowy z Odrą w Wodzisławiu powinien zostać odwołany z powodu ciężkiego stanu zdrowia papieża Jana Pawła II.
Prezes Cracovii prof. Janusz Filipiak po konsultacji z hierarchami kurii oraz prezesem PZPN zdecydował, że drużyna jednak pojedzie do Wodzisławia.
"Mieliśmy duże wątpliwości, czy mecz powinien zostać rozegrany, dlatego też od rana prowadziłem konsultacje w tej sprawie - powiedział prof. Janusz Filipiak. - Rozmawiałem z przedstawicielami Kościoła, a także z prezesem PZPN Michałem Listkiewiczem, który był przeciwny odwołania meczu. Południowy komunikat o stanie zdrowia papieża ostatecznie mnie przekonał. Postanowiłem, że do Wodzisławia pojedziemy i zagramy, jeśli do czasu meczu nic się nie zmieni".
Piłkarze Cracovii w drodze do Wodzisławia zatrzymali się w Pszczynie. Tu oczekiwali na decyzje prezesa Filipiaka.
"Jesteśmy związani emocjonalnie z papieżem, który nie tak dawno przyjął nas na audiencji w Watykanie - dodał trener Cracovii Wojciech Stawowy. - Ojciec Święty wielokrotnie podkreślał, że jest sympatykiem naszego klubu. Nie tylko ja, ale również wszyscy piłkarze Cracovii, uważamy, że mecze sobotnie powinny być odwołane. Bez problemu można je przełożyć na inny termin. Chcemy w tym dniu łączyć się duchowo z papieżem, który walczy z ciężką chorobą. Chcemy pomóc mu modlitwą, a nie grać. Ostateczna decyzja w tej sprawie należy do prezesa".
Prezes Janusz Filipiak zadecydował, że Cracovia zagra z Odrą Wodzisław. Początek meczu o godzinie 18.00.
skoro Filipiak nie dorosl do tej decyzji mam nadzieje ze przedstawiciele Odry cos z tym zrobia
a pytanie sie Filipiaka o opinie w sprawie rozgrywania meczu ludzi czekajacych na busa na mecz jest jak pytanie sie rzeznika opinii o wegetarianizmie..
Wiadomość zmieniona (02-04-05 15:28)
Filipiak podjął tę decyzję po konsultacji z Kurią. Na razie więc mecz gramy, ale sądzę, że się on nie odbędzie. A przynajmniej z pewnością nie powinien się odbyć. Poza tym nasi piłkarze i trenerzy myślami raczej nie będę na boisku, a gdzieś zupełnie indziej sądząc po ich wypowiedziach. Z drugiej strony nie ma co krytykować Filipiaka, bo on rozmawiał również jak wiadomo z przedstawicielami Odry i mówił o odwołaniu meczu, na co najwyraźniej Ślązacy nie przystali. Do przełożenia meczu musi być zgoda obydwu stron, ale uważam, że nie powinniśmy grać bez względu na konsekwencje. Zdrowie Ojca Świętego jest ważniejsze niż kilka punktów w ligowej tabeli.
[img]http://www.radar.whad.pl/grafika/onet.jpg[/img]
[url]http://sport.onet.pl/1076417,wiadomosci.html[/url]
poczytajcie wpisy ludzi co o tym sądzą wydaje mi sie jednak że PROFESOR zle postąpił - ale to może tylko moje zdanie
Więc nie grajmy, bez względu na konsekwencje! Tak będzie najlepiej.
Wiadomość zmieniona (02-04-05 15:42)
Uwazam że mecz powinien sie odbyć chyba że piłkarze zdecydują że nie chcą...
Myśle że to od nich powinni zależeć
i przypominam słowa Ojca Świętego:
"JA JESTEM RADOSNY...WY TEŻ BĄDŹCIE
Ojciec Święty nie chce chyba żebyśmy sie smucili, wydaje mi sie że on nam chce przekazać że śmierć to nowa podróż i radość!
może trudno to zrozumieć ale ja też tak odbieram śmierć mimo że nie jestem gorliwym katolikiem i często krytykuje księży i kościół jako instytucje.
Ojciec Święty pokazał światu jak można żyć "normalnie" a być wierzącym i wspaniałym człowiekiem.
a odchodząc troche od tematu to co będzie jeżeli Papierz pozostanie w takim stanie lub w śpiączce przez następny np. miesiąc?wydaje mi sie że nie powinno sie robić ogólno światowego lamentu!Odchodzi wielki człowiek ale powinniśmy zauważyć to co Jan PAweł II mówił "...życie człowieka musi kończyć śmierć, ale ona jest początkiem nowego życia.."
TVN24: wywiad z Markiem Citko i "pilkarze ukochanego przez papieza klubu Cracovia nie chca dzisiaj grac"
wszystko wskazuje na to ze mecz sie nie odbedzie sama Cracovia nie chce grac ... a jesli nawte mecz by sie odbyl to niech to bedize tak jak pisano w innych postac ... NA ZAWSZE W NASZYCH SERCACH
Nie wiem czy ktoś to już napisał: info z Interii: przedstawiciele Górnika i Amicy zdecydowali o nierozgrywaniu meczu...
pKracy
Rozegranie tego meczu jest dla mnie osobiście niedopuszczalnym nietaktem.
Jest czas zabawy i czas zadumy.
Cały świat to rozumie, my nie - manipulowani jak małpki w imię śmiesznych dedykacji... SHOW MUST GO ON... taka prawda.
A odchodzi wielki Człowiek.
Jest tu temat "mała Polska Wielkiego Polaka"
Dobrze powiedziane...
Craco, rzadko sie zgadzamy na forum ale dzisiaj wyjatkowo
Craco, oczywiście popieram!
Lepiej zbierzmy się dzisiaj o 20 pod stadionem w barwach i przejdźmy pod Kurię razem.
A w Grodzisku, tylko JEDNA flaga "OJCZE ŚWIĘTY JESTEŚMY Z TOBĄ", z glosnikow na stadionie muzyka powazna...
nie powinni grać...
to jest po prostu...
ehh brak słów..
Piłkarze wychodzą na boisko.
Obie drużyny ubrane są na czarno
Spiker zawodów odczytuje komunikat, że decyzją obydwu drużyn mecz się nie odbędzie
nie powinni..
a jak już mają grać, to jak tam w Wodzisławiu? nasi już na stadionie? wywiesili flagę? wie ktoś???
brawo słuszna decyzja ż emecz się nie odbędzie
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)