Widać ze tego gościa który niby rządzi Polskim hokejem trzeba jak najszybciej nawrócić na dobrą drogę ,bo zupełnie rozłoży hokej
do tej pory byłem obojętny na jego zagrywki .teraz widzę ze niszczy hokej
TAKA LIGA NIE MA SENSU !!
nawet jego ewentualny sprzymierzeniec z Katowic jest przeciwny
- [[Z nami nikt pomysłu nie konsultował. Dowiaduję się o wszystkim pocztą pantoflową. Wydaje się, że to nie jest najlepszy pomysł. Grająca w PLH reprezentacja będzie zapewne wygrywała swoje mecze i raczej nie zrobi postępu. Co innego, gdyby na przykład występowała w silniejszej lidze austriackiej - powiedział wiceprezes klubu ze Śląska Dariusz Domogała.]]
T
wiecej -http://www.sport.pl/hokej/1,64952,13867799,Polska_Liga_Hokejowa__Reprezentacja_moze_zagrac_w.html
-
-
Drgnęło w polskim hokeju??
rmszar Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Zresztą zawodnicy mamieni są po raz kolejny.
> Najpierw niby mieli grać w Olivii, która miała
> przystąpić do KHL. Teraz w Sosnowcu, który niby
> mają grać w EBEL. Teraz oczywiście są już
> ostrożniejsi, dlatego zapewnie wypuszczono info o
> sponsorze, żeby byli bardziej skłonni podpisać
> umowy przedwstępne.
ale z drugiej strony to też jest kamyczek-h..a siczek, czyli gwóźdź do trumny polskiego hokeja. Zawodnicy wykorzystują te poronione pomysły do szantażowania swoich klubów: "nie dacie więcej - to pójdę do h..a sikowej zbieraniny". Niewiele klubów takie coś wytrzyma, a co bardziej cyniczni - jak np. prezes klubu CA. w ostatnich latach - obiecają im wirtualne złote góry
Choć na idealnym h..a sikowym przekręciku pojawiła się pewna drobna rysa. Ktoś poczuł się zagrożony i ten poroniony pomysł raczył skrytykować. Jak donosi h.j.net:
[i]Nie wszyscy jednak uważają, że ten pomysł uzdrowi polski hokej. - Takie działanie nie sprzyja interesowi polskiej ligi, szczególnie w okresie jej tworzenia - powiedział nam Mariusz Wołosz, wiceprezes PZHL.[/i]
A z tym sponsorem kolega rmszar ma chyba rację. To wabik.
wanek ja wiem że szukanie pozytywów jest fajną sprawą, ale czy nie wydaje Ci się że robienie tego teraz, gdy [u]kluby już dawno powinny wiedzieć[/u] jak wygląda kształt ligi, kto w niej gra i kiedy, to trochę przegięcie? dodatkowo na jakich zasadach ten twór ma grać? jako pełnoprawny uczestnik rozgrywek? jako przybłęda rozgrywająca towarzyskie spotkania? jako pseudo reprezentacja, która z reprezentacją nie będzie miała za wiele wspólnego? ( bo wybacz, załóżmy że wybiorą sobie zawodników, w końcu każdy tam będzie chciał grać dla kasy!!! dla niczego innego tak naprawdę) i Ci ludzie już mają mieć pewne miejsce w reprezentacji? tylko dlatego że sobie kontrakt w tym teamie zagwarantowali? a gdzie forma sportowa? tak wiem docelowo EBL i połowa paki to afroamerykanie o korzeniach słowiańskich, no bez przesady nie da się tego na spokojnie przemyśleć i zorganizować np na sezon 2014/2015? nie da się porozmawiać o tym ze środowiskiem hokejowym i klubami? nie można pewnych spraw uzgodnić z ludźmi, którzy rok w rok inwestują w hokej? Pan prezes wraz z trenerami z Rosji zaczyna sobie robić z polskiego hokeja swój folwark, zapominając o jakichkolwiek granicach przyzwoitości, bezczelnie kręcą lody na boku (starając się pewne sprawy ukryć przed klubami), czy takie działania można uznać za normalne? czy to jest dla dobra hokeja? pytań setki, tych poważnych i mniej poważnych ale fajnie że coś drgnęło w polskim hokeju ...
rmszar Napisał(a):
> Wanku, jest nieco dwuznaczne, kiedy trener kadry
> angażuje się w projekt klubowy i zachęca do gry
> zawodników reprezentacji, razem z prezesem PZHL.
Absolutnie się nie zgadzam. Jest czymś zupełnie naturalnym, że trener kadry pracuje w klubie ligowym. Przykładów jest wiele, zwłaszcza w siatkówce czy koszykówce (jeśli chodzi o Polskę to swego czasu np. Muli Katzurin).
Boniek zachęcał swego czasu, żeby Lewandowski został w Dortmundzie, a jakoś skandal z tego nie wybuch.
Nie wiem dlaczego uważacie hokeistów za kompletnych idiotów, którzy robią co im Hałasik każe. Ja ich tak nisko nie oceniam. Ubezwłasnowolnieni nie są.
> Zresztą zawodnicy mamieni są po raz kolejny.
> Najpierw niby mieli grać w Olivii, która miała
> przystąpić do KHL. Teraz w Sosnowcu, który niby
> mają grać w EBEL. Teraz oczywiście są już
> ostrożniejsi, dlatego zapewnie wypuszczono info o
> sponsorze, żeby byli bardziej skłonni podpisać
> umowy przedwstępne.
Chcą, niech podpisują, nie chcą, niech nie podpisują z wszystkimi tego konsekwencjami. Przypomnę, że Olivia wbrew temu co niektórzy chyba myślą, to nie był projekt Hałasika, ten jedynie w nim nie przeszkadzał, że tak to nazwę, ale nie on go inicjował, nie on prowadził rozmowy i nie on za niego odpowiada.
Kwestie sponsora wcześniej czy później będzie łatwo zweryfikować. Wtedy podejmę się oceny tego działani, na razie w tej kwesti jestem wstrzemięźliwy.
wanek Napisał(a):
> rmszar Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Wanku, jest nieco dwuznaczne, kiedy trener
> kadry
> > angażuje się w projekt klubowy i zachęca do
> gry
> > zawodników reprezentacji, razem z prezesem
> PZHL.
>
> Absolutnie się nie zgadzam. Jest czymś zupełnie
> naturalnym, że trener kadry pracuje w klubie
> ligowym. Przykładów jest wiele, zwłaszcza w
> siatkówce czy koszykówce (jeśli chodzi o
> Polskę to swego czasu np. Muli Katzurin).
> Boniek zachęcał swego czasu, żeby Lewandowski
> został w Dortmundzie, a jakoś skandal z tego nie
> wybuch.
> Nie wiem dlaczego uważacie hokeistów za
> kompletnych idiotów, którzy robią co im
> Hałasik każe. Ja ich tak nisko nie oceniam.
> Ubezwłasnowolnieni nie są.
obecna sytuacja chyba jednak [b]trochę[/b] odbiega od przytoczonego przez Ciebie przypadku, chyba że nie widzisz różnicy między zatrudnieniem w klubie trenera reprezentacji i "normalnego" pozyskiwania zawodników zgodnie z wizją klubu a tworzeniem za pięć dwunasta nowego zespołu i wpychanie go do ligi!!!, kwestia Lewandowskiego to już w ogóle dla mnie niezrozumiały przykład w tym przypadku, tutaj mamy ingerencje prezesa w rozgrywki i próby pozyskiwania zawodników, tam były publiczne wypowiedzi Bońka dla mediów, gdy o to pytały bez większego znaczenia dla samego zainteresowanego i jego agentów
Natomiast fakt co do hokeistów, idiotami pewnie nie są, ale ... czas pokaże.
Zaraz, nikt jeszcze nikogo nigdzie nie wepchnął. A jak wepchnął to uświadom mnie gdzie. Trzymaj się faktów, wtedy łatwiej się dyskutuje.
O wizjach "normalnej" i "nienormalnej" budowy drużyny to chyba też za dużo nie powiesz - przecież wszyscy właśnie teraz dopiero budują składy. Nie wiem jakim trybem to nazwiesz...
Lewandowskiego przytoczyłem bardziej dla przysłowiowych "jaj" bo mniej więcej tak odbieram występującą tu panikę, jak to prezes praktycznie okrada bezbronne klubu z niczego nieświadomych i nie mających nic do powiedzenia hokeistów.
wanek Napisał(a):
> rmszar Napisał(a):
> -----
> > Wanku, jest nieco dwuznaczne, kiedy trener
> kadry
> > angażuje się w projekt klubowy i zachęca do
> gry
> > zawodników reprezentacji, razem z prezesem
> PZHL.
>
> Absolutnie się nie zgadzam. Jest czymś zupełnie
> naturalnym, że trener kadry pracuje w klubie
> ligowym.
tak, jest czymś naturalnym, ale wtedy gdy wyłącznie [b]pracuje[/b] jednocześnie w klubie, a nie kaperuje do tego klubu.
gdy np. Rohacek łączył obie funkcje to nikt nikogo nie kaperował ani nawet nie namawiał do zmiany barw na pasiaste. A tu sam wielki H..a sik nie kryje się z tym, że trener kadry "rozmawia" a niektórzy reprezentanci" już podpisali" albo "zadeklarowali" (zależnie od źródła).
jeśli nie rozumiesz tej drobnej różnicy - to faktycznie nie ma co z tobą dyskutować.
na marginesie" czy H..a sik przypadkiem nie wprowadzał swoich wizjonerskich paranoi w klubie siatkarskim Płomień Milowice? Efektu sobie poszukaj w googlu "P
oki wrócimy zatem do rozmowy jak fakty się dokonają, co nie zmienia kwestii podstawowej że ja widzę dużą różnice między przykładem z Katzurin'em a obecną sytuacją w hokeju oraz budowanie składu w istniejących zespołach a w nieistniejącym (oficjalnie), wygodnie jest w rozmowie używać spychologii "porozmawiajmy o faktach" tylko nie wiem czemu ode mnie oczekujesz faktów i poważnej rozmowy a sam "dla jaj" piszesz posty, obecnie jedyne co jest pewne w polskim hokeju to że nikt nic nie wie i niczego nie można być pewnym, trochę to niezawodowe ...
quentin Napisał(a):
> obecnie jedyne co jest pewne w polskim hokeju to
> że nikt nic nie wie i niczego nie można być
> pewnym, trochę to niezawodowe ...
drobna poprawka: Wielki Bajarz wszystko wie. Ale nie powie. Jak dziecko w piaskownicy. Bardzo to niezawodowe.
suram Napisał(a):
> gdy np. Rohacek łączył obie funkcje to nikt
> nikogo nie kaperował ani nawet nie namawiał do
> zmiany barw na pasiaste.
eee, w to nie uwierze:)
a kto mial rozmawiac z nimi o przejscia do Cracovii, jaknie Rohacek? chyba, ze w godzinach pracy w klubie:)
Rufus T. Firefly Napisał(a):
> chyba, ze w godzinach pracy w klubie:)
nie, w hotelu "Starym" :P
a skoro Waść tak wszystko wiesz - to napisz czy RR robił to z podusdzczenia i z błogosławieństwem ówczesnego prezesa pzhl :?
suram Napisał(a):
> tak, jest czymś naturalnym, ale wtedy gdy
> wyłącznie pracuje jednocześnie w klubie, a nie
> kaperuje do tego klubu.
Napisz o posiadanych informacjach na czym to kaperowanie polega?
Na propozycji kontraktu?
A może masz wiedzę, że jest jakieś ultimatum - albo grasz u nas, albo nie grasz w kadrze?
> gdy np. Rohacek łączył obie funkcje to nikt
> nikogo nie kaperował ani nawet nie namawiał do
> zmiany barw na pasiaste. A tu sam wielki H..a sik
> nie kryje się z tym, że trener kadry "rozmawia"
> a niektórzy reprezentanci" już podpisali" albo
> "zadeklarowali" (zależnie od źródła).
I bardzo dobrze, że rozmawia. W 100% popieram. Tak to wygląda w cywylizowanych krajach, że trener/dyrektor sportowy rozmawia z zawodnikami i składa propozycje.
To i tak u Ciebie jest postęp w stosunku do tego kolegi co go fantazja już tak poniosła, że napisał, iż sam Hałasik podpisywał z kimś kontrakty.
> na marginesie" czy H..a sik przypadkiem nie
> wprowadzał swoich wizjonerskich paranoi w klubie
> siatkarskim Płomień Milowice? Efektu sobie
> poszukaj w googlu "P
Jak się na coś powołujesz, to przytocz stosowne argumenty, a nie każ szukać innym. Siatkówką interesuje się o tyle o ile i wiedzy na temat wspomnianego klubu nie mam.
quentin Napisał(a):
> oki wrócimy zatem do rozmowy jak fakty się
> dokonają, co nie zmienia kwestii podstawowej że
> ja widzę dużą różnice między przykładem z
> Katzurin'em a obecną sytuacją w hokeju oraz
> budowanie składu w istniejących zespołach a w
> nieistniejącym (oficjalnie), wygodnie jest w
> rozmowie używać spychologii "porozmawiajmy o
> faktach" tylko nie wiem czemu ode mnie oczekujesz
> faktów i poważnej rozmowy a sam "dla jaj"
> piszesz posty, obecnie jedyne co jest pewne w
> polskim hokeju to że nikt nic nie wie i niczego
> nie można być pewnym, trochę to niezawodowe ...
Więc Ci napisałem, że zrobiłem jedną wrzutkę w ospowiedzi na paranoiczne wizje kilku osób. Mam nadzieję, że to jasne.
Możesz już spokojnie odwoływać się do faktów.
wanek Napisał(a):
> Możesz już spokojnie odwoływać się do
> faktów.
ja mogę, ale czy Ty też coś zgodnie z faktami napiszesz?
1Fakt: Brak regulaminu i terminarza rozgrywek
2Fakt: Prezes związku i trenerzy reprezentacyjni uwikłani w projekt widmo i tworzenie klubu widmo
3Fakt: Sponsor jest ale nikt nie wie jaki
4Fakt: Skład ekstraklasy hokeja na sezon 2013/2014 jest znany (to tak na marginesie jak ktoś kogoś i gdzieś będzie wpychał)
czekam na fakty z różowej rzeczywistości hokeja zabarwionej pewnymi "jajami" na marginesie nie wspominasz już o Katzurinie? pewnie nie bo okazałoby się że cały post Twój to były brednie a w takim razie jak o bredniach można poważnie dyskutować, do czasu aż coś drgnie w polskim hokeju dam sobie spokój z polemiką z Panem "jestem optymistą dziś i nie wiem co będzie jutro" ja wole być "realistą"
suram Napisał(a):
> Rufus T. Firefly Napisał(a):
> -----
> > chyba, ze w godzinach pracy w klubie:)
>
> nie, w hotelu "Starym" :P
>
> a skoro Waść tak wszystko wiesz - to napisz czy
> RR robił to z podusdzczenia i z
> błogosławieństwem ówczesnego prezesa pzhl :?
oj, ja nie wiem.
ale druga uwaga calkowicie sluszna. nie chodzi o trenera, tylko o wladze PZHL. to, ze trener namaiwa do gry u sibuie to normalne, ale prezes zwiazku nie ma prawa ingerowac w sprawy klubowe, transferowe itp, jesli Halasik to robi, to skandal.
quentin Napisał(a):
> ja mogę, ale czy Ty też coś zgodnie z faktami
> napiszesz?
>
> 1Fakt: Brak regulaminu i terminarza rozgrywek
> 2Fakt: Prezes związku i trenerzy reprezentacyjni
> uwikłani w projekt widmo i tworzenie klubu widmo
> 3Fakt: Sponsor jest ale nikt nie wie jaki
> 4Fakt: Skład ekstraklasy hokeja na sezon
> 2013/2014 jest znany (to tak na marginesie jak
> ktoś kogoś i gdzieś będzie wpychał)
ad 1) pełna zgoda
ad 2) słowo uwikłani ma w mojej ocenie pejoratywne znaczenia, a więc nie do końca się zgadzam, gdybyś napisał "zaangażowani". Nie wiem jak rozumiesz słowo widmo - można tak nazwać każdy nowo powstający klub.
ad 3) pełna zgoda
ad 4) tutaj się nie zgadzam (to przeczy z resztą punktow nr 1) Regulamin może uwzględniać np. dziką kartę, a wówczas można stwierdzić, że skład ekstraklasy nie jest znany. Albo inaczej nie jest znany w całości.
> czekam na fakty z różowej rzeczywistości hokeja
> zabarwionej pewnymi "jajami" na marginesie nie
> wspominasz już o Katzurinie?
Co mam jeszcze o nim wspominać?! Napisałem o fakcie, że tak było bo są tacy co ich dziwiło, że można prowadzić klub i repre. Mogę wymienić nawet kilku innych.
>pewnie nie bo
> okazałoby się że cały post Twój to były
> brednie a w takim razie jak o bredniach można
> poważnie dyskutować, do czasu aż coś drgnie w
> polskim hokeju dam sobie spokój z polemiką z
> Panem "jestem optymistą dziś i nie wiem co
> będzie jutro" ja wole być "realistą"
Widzę, że przeszedłeś na standardowy poziom - "brakło mi argumentów" to jadę "ad persona". Szkoda, że nisko upadasz.
Zawsze możesz pogadac z tymi co już wiedzą, że Hałasik podpisał kontrakt z zawodnikami.
Byłem teraz na blogu żóltej kaczki. blog fajny, ale nie pisałem o nim bo nie poda mi się jak powstał. Kaczka prosił też o wpisy negatywne to ja. Jest ciekawy post i jak on ma rację, to duzo wyjaśnia wtedy sie bardzo, czemu tak podpisano sponsora i w ogole inne. Szkoda, jak te wpisy stad wyszły tam ja myślę bo forum na tym stracilo.
Oczywiście że Rohacek jak był trenerem kadry nie kaperował w trakcie zgrupowań reprezentacji zawodników innych klubów, na zgrupowania kadry przyjeżdżał pracownik Cracovii umawiał się z zawodnikami w ich czasie wolnym w restauracjach lub po prostu w pokojach hotelowych - info pewne z pierwszej ręki
wanek Napisał(a):
> ad 4) tutaj się nie zgadzam (to przeczy z resztą
> punktow nr 1) Regulamin może uwzględniać np.
> dziką kartę, a wówczas można stwierdzić, że
> skład ekstraklasy nie jest znany. Albo inaczej
> nie jest znany w całości.
§ 9
Drużyna Nesty Karaweli Toruń po wycofaniu się z rozgrywek PLH została automatycznie zdegradowana do niższej klasy rozgrywkowej, a w jej miejsce w kolejnym sezonie [u]będzie grać zwycięzca rozgrywek I Ligi.[/u]
oczywiście nie muszę dodawać że jest jeszcze proces licencyjny do którego prawo mają się zgłosić drużyny z miejsc 1-7 sezonu 2012/2013 wraz ze zwycięzcą rozgrywek 1 ligi i tam zweryfikują ostateczną ilość zespołów
dla mnie sprawa składu ligi jest oczywista i to jest FAKT! dla Ciebie nie, to jest TWOJA interpretacja,
ja tu widzę jedną nieścisłość, otóż najpierw regulamin i zasady (szczególnie że powstałą nowa spółka zarządzająca rozgrywkami), później reszta a nie na odwrót, dzikie karty i tym podobne sprawy są załatwiane w innych związkach w oparciu o istniejące regulaminy i tam nikt nie buduje zespołów a później załatwia pod to regulaminy na boku z prezesem związku (jak nie wypali to akurat się machnie taki regulamin jaki miał być), zresztą co na to inni uczestnicy rozgrywek? myślę że nawet w Sosnowcu mają pewne wątpliwości nie wspominając o innych zespołach, tak na marginesie profesjonalizacji dyscypliny
Nie neguje awansu Bytomia, żeby było jasne.
Natomiast tym sposobem w żadnej lidze w żadnym momencie nie można by przeprowadzić reorganizacji rozgrywek.
Zupełnie inną kwestią, a wręcz skandalem jest, że 8 maja nadal nie wiadomo jak liga będzie wyglądała w najbliższym sezonie pod względem regulaminu (a co za tym idzie, jeśli przyjąć, że będzie można dołączyć na zasadzie "dzikiej karty", jej skład nie jest znany. Być może też opcja ta w ogóle nie będzie dostępna i skład ligi pokryje się z tym, który zapewne masz na myśli. Jest to jak najbardziej możliwe).
Nie mówimy o reorganizacji rozgrywek np odnośnie tego że jeden z uczestników wycofa się z gry, mówimy o celowym działaniu mającym na celu dostosować regulamin rozgrywek dla partykularnych interesów pewnej grupy (prezes?, trenerzy reprezentacji?, tajemniczy sponsor reprezentacji?, nieznani biznesmeni?) stąd gra na czas i tyle w temacie, czekam z niecierpliwością na info od organizatora rozgrywek ale obawiam się że czeka na to co zostanie za drzwiami ustalone i nie ma to nic wspólnego z dobrem polskiego hokeja, jest kasa, trzeba ją przytulić ...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)