zubereg
jakos sie Ciebie nie boje :)
-
-
Hokejowa drużyna ma nowego trenera!!!!!!!!!!!!!!
Nowy trener ComArchu Cracovii Rudolf Rohacek: "Grać hokej z głową"
Od kilku dni nowym trenerem hokeistów ComArchu Cracovii jest Czech Rudolf Rohacek, lat 41, urodzony w Ostrawie, żona Sylwia, 15-letni syn Roman. Kariera sportowa: Vitkovice, Trzyniec, Hawirzow, kariera trenerska: Karwina, Ostrawa, KTH Krynica, polonia Bytom, GKS Tychy, Ostrawa, KTK Krynica, obecnie ComArch Cracovia. Na razie mieszka w Krakowie w hotelu "Orient".
[img]http://dzis.dziennik.krakow.pl/serwis/2004/11.18/Sport/podha8tif.jpg[/img]
Zadebiutował z "pasami" bardzo dobrze, krakowianie we wtorek pokonali Wojasa Podhale Nowy Targ 5-1. Wczoraj rozmawialiśmy z trenerem Rohackiem.
- Zanim został Pan trenerem, z tego, co wiem grał przez kilkanaście lat w hokeja. Gdzie?
- Urodziłem się w Ostrawie, zaczynałem karierę w juniorach, w zespole Vitkovic, potem grałem jako obrońca w I-ligowych drużynach w Trzyńcu i Hawirzowie. Zakończyłem grę przed 10 laty.
- A gdzie zaczynał Pan trenerska karierę?
- W Czechach w Karwinie, potem była Ostrawa i Polska. Zaczynałem w KTH Krynica, z tym zespołem zdobyłem srebrny i brązowy medal. Potem były dwa brązowe krążki z Polonią Bytom i GKS Tychy. Powrót do Ostrawy i ostatnio, przed Cracovią, KTH Krynica.
- Jakie jest Pana hokejowe credo jako trenera?
- Ogromną wagę przykładam do przygotowania fizycznego. Bez podbudowy fizycznej praca nie ma sensu, zawodnicy nie są w stanie zrealizować założeń taktycznych. Po prostuje brakuje im siły.
- A taktyka?
- Najważniejsza! Zawodnicy muszą mieć wdrożone systemy gry, wtedy łatwiej im będzie wybierać na lodowisku najtrafniejsze rozwiązania, improwizować.
- Hokej staje się grą coraz szybszą, dynamiczniejszą. Co decyduje o sukcesie?
- Bardzo ważne jest, by umieć, po przechwyceniu krążka, czy to w strefie środkowej czy własnej, przejść jednym podaniem do ataku. Tak grają najlepsze zespoły na świecie, tak pada chyba najwięcej bramek. To chciałbym zaszczepić drużynie Cracovii.
- Jak Pan widzi polską ekstraklasę po powrocie do niej?
- Widzę plusy, ekstraklasa jest na pewno bardziej wyrównana niż przed paroma laty, mamy sześć wyrównanych zespołów, które walczyć będą o pierwszą czwórkę premiowaną startem w play off o medale.
- A jak postrzega Pan kadrę Cracovii? Czy potrzebne są jej wzmocnienia?
- Dopiero przyglądam się zespołowi. We wtorek chłopcy mile mnie zaskoczyli, zagrali dobrze począwszy od bramkarza, a na napastnikach skończywszy. Grali hokej z głową.
- Będą wzmocnienia, także z zagranicy, z tego, co wiem klub nie przedłuży umowy z Czechem Rzimskim, czy zostaną jego rodacy Horny i p. Urban?
- U mnie każdy dostanie szanse. Po paru meczach będę mógł coś więcej powiedzieć o każdym hokeiście. Wiem jedno, potrzebujemy wartościowego zmiennika dla bramkarza Radziszewskiego, dzisiaj w protokóle meczu widnieje młody Hamiga. Nie daj Boże kontuzję Radziszewskiego...
- A wzmocnienia hokeistami krajowymi?
- Pole manewru jest tutaj nieduże, można co najwyżej próbować sięgnąć po najlepszych graczy z Sanoka czy GKS Katowice. Na innych nie ma co liczyć, bo przecież trudno liczyć, iż np. Dwory Unia czy Tychy, nasi konkurenci, puszczą do nas czołowych graczy.
- Jaki cel postawiono Panu w klubie?
- Cel od początku sezonu jest jasny - Cracovia ma zakwalifikować się do czołowej czwórki grającej potem o medale.
- Czy to realne?
- Na pewno tak, choć rywale są groźni. Musimy być skoncentrowani w każdym meczu. Teraz np. gramy u siebie z GKS Katowice, potem ze Stoczniowcem. Niektórzy już nam doliczają punkty. Mnie interesuje każdy najbliższy mecz, dlatego teraz myślę tylko o pojedynku z GKS Katowice.
- Czy uregulował już Pan swoje sprawy z KTH Krynica? Jeden z prezesów tego klubu mówił, że Pana zatrudnienie w Cracovii było dla niego zaskoczeniem...
- Moje sprawy z KTH są uregulowane. Zrobiłem w Krynicy to, czego ode mnie oczekiwano. Stworzyłem podstawy pod drużynę, która może powalczyć o ekstraklasę.
Rozmawiał: Andrzej Stanowski
Źródło: Dziennik Polski
Wiadomość zmieniona (18-11-04 06:44)
3279 dni później
Hop!
raz... [b][small][color=#A0522D](brąz)[/color][/small][/b]
dwa... [b][small][color=#FFD700](złoto)[/color][/small][/b]
trzy... [b][small][color=#A0522D](brąz)[/color][/small][/b]
cztery... [b][small][color=#FFD700](złoto)[/color][/small][/b]
pięć... [b][small][color=#FFD700](złoto)[/color][/small][/b]
sześć... [b][small][color=#778899](srebro)[/color][/small][/b]
siedem... [b][small][color=#FFD700](złoto)[/color][/small][/b]
osiem... [b][small][color=#778899](srebro)[/color][/small][/b]
dziewięć... [b][small][color=#FFD700](złoto)[/color][/small][/b]
[large][b][color=#FF0000]MAŁO![/color][/b][/large]
Wielkie dzięki Trenerze i serdeczne gratulacje! Dziś jest 9 lat!!!! Niesamowita historia, naprawdę, no nie do wiary po prostu, to słów nie ma, żeby to wyrazić...
Po dziewięciu latach ciszy,temat odświeżony w krótkiej formie i jakże treściwej, konkretne liczby mówiące wszystko. Zatrudnienie Rudolfa to z perspektywy czasu i osiągniętych wyników znakomita decyzja,minęło 9-lat i mam wrażenie że to trener który na długie lata będzie jeszcze prowadził naszą Cracovię,więc te dziewięć medali to taki dobry początek!!!
Wchodzę na forum, widzę nowy watek i od razu trzy strony zapisane..
Nie stresujcie mnie ;)
Ja też się mocno zeschizowałem, jak ten wątek zobaczyłem... :)
Dzięki Trenerze.
_paszczak Napisał(a):10 lis 2004 - 19:36:03
-------------------------------------------------------
> hmm...
>
> mam nadzieje ze to dobre posuniecie
>
>
DOBRE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Też mało co zawału nie dostałem jak otworzyłem Forum po kilkudniowej nieobecności ! :D
Ale chyba nikt, w najjaśniejszych snach nie przewidywał wtedy kolekcji corocznych medali, z przewagą złotych ! :)
Jedyna rzecz, która nadal jest aktualna: "Wiem jedno, potrzebujemy wartościowego zmiennika dla bramkarza Radziszewskiego, dzisiaj w protokóle meczu widnieje młody Hamiga. Nie daj Boże kontuzję Radziszewskiego...". Więc jest jeszcze pole do popisu, na lata ! ;)
Dziekuje Panie Trenerze.
Mini-zawał :D
Dziękujemy ! Dożywocie dla Rudiego w Cracovii ! :D
sorry, właściwie to ja w ogóle nie przewidziałem "co pomyśli forumowicz, który po paru dniach wejdzie i zobaczy taki tytuł i 3 strony wpisów", mea culpa... Po prostu okazja była wybitna i uznałem, że warto sięgnąć po wątek z momentu w którym Rudi się w Pasach pojawił. A żeby było na temat, to może dwie ciekawostki.
Po pierwsze primo, jeśli ktoś nie pamięta, Rudek wyglądał wtedy tak:
[align=center][IMG]http://i44.tinypic.com/flg6jl.jpg[/IMG][/align]
A po drugie primo wyobraźcie sobie, że nasz Rudolf ma ponad 2 razy więcej stażu u nas niż wszyscy pozostali trenerzy w lidze razem wzięci (każdy w obecnym klubie). Nr 2 to Ziętara w Podhalu i ma równo 1,5 roku, zaś cała ósemka razem ma 4 lata i 5 miesięcy!
Świętowanie Mistrzostw z kibicami potrafi trochę postarzyć człowieka ;)
4 dni później
Tak swoją drogą:
BRAWO RUDI za obronę swojego zawodnika przed kretynami w Sanoku.
Gdyby Michał miał uraz kręgosłupa mogli zrobić z niego w ten sposób inwalidę.
Swoją drogą jakby był Dudas to ten chłopyś
,który uderzył kijem trenera na własnych nogach do boksu by nie wrócił.
4 dni później
reakcja sędziów na wydarzenia z Sanoka i konferencje naszego trenera http://www.sportmalopolski.pl/index.php/hokej/item/2097-sedziowie-mysla-dopiero-teraz
Miałem dziś (właściwie wczoraj) okazję Trenerowi osobiście za te 9 lat podziękować i pogratulować... no w każdym bądź razie wspomniałem, że parę osób na Forum też ciepłe słowa za ten czas pisało i poproszono mnie aby wszystkim bardzo podziękować za pamięć i życzenia, co też właśnie czynię - Trener dziękuje za pamięć i życzenia :)
PS: Podobno że nawet nie wiedział, że była rocznica, aż stwierdził że tu zajrzy, bo chyba nie do końca uwierzył, że ktoś coś pisał, także przy okazji pozdrowienia Panie Trenerze :)
RUDI-to dobry i prawy człowiek.Wybitny fachowiec. Niech Cracoviacki gród bedzie jego domem.
Ja jeszcze nie miałem tu okazji tego zrobić także czynię to teraz:
Panie Trenerze, dziękuję za te 9 wspaniałych lat i zdecydowanie proszę o więcej!
Właściwy Człowiek na właściwym miejscu.
Najlepsze zjawisko jakie przydarzyło się Cracovii w nowej erze.
349 dni później
Hop!
http://cracovia.pl/hokej/news/wiadomosci/rudolf_rohacek__to_juz_10_lat_w_comarch_cracovii
Wszystkiego najlepszego Panie Rudolfie!
[small]PS: choć wypada również zaznaczyć, że sam zainteresowany uparcie twierdzi iż 10-go się tylko dogadali, ale umowę, nawet jeśli na niej była data 10 listopada 2004 faktycznie podpisano 11 listopada.[/small]
Wszytkiego Dobrego !
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)