[img]http://info.onet.pl/_i/0504/flaziod.jpg[/img]
[img]http://info.onet.pl/_i/0504/dlazio1.jpg[/img]
Skandal w Rzymie: Kibice ze swastykami
Flagi ze swastykami i wykrzykiwanie faszystowskich haseł - taką oprawę niedzielnego meczu z Livorno sprawili kibice piłkarskiego klubu Lazio Rzym, obracając wniwecz radość ze zwycięstwa.
"Mam nadzieję, że za ten wybryk nie będą musieli zapłacić wszyscy kibice Lazio" - powiedział prezes rzymskiego klubu Claudio Lotito, który musi się liczyć z tym, że włoska federacja piłki nożnej nałoży na Lazio karę.
Na stadionie olimpijskim w Rzymie kibice Lazio już wielokrotnie wznosili faszystowskie okrzyki i wywieszali transparenty z podobnymi hasłami.
Jak to śpiewał śp Czesław Niemen - DZIWNY JEST TEN ŚWIAT
Wiadomość zmieniona (11-04-05 23:17)
-
-
No comments (RZYM, MEDIOLAN, TURYN)
A tak włosi ubolewali nad smiercią Papieża :/
Widac u nich wiekszej kultury niz u nas nie ma bo u nas podobnie dzien po pogrzebie i marszu wszystko poszlo sie jeb*c :(
Jedni warci drugich. Lazio jak widać na załączonym obrazku podnieca się faszystami.
Natomiast kibice Livorno mają ostre lewicowe tendencje, wieszają portrety Lenina, przed meczami puszczają międzynarodówke itp.
Ale nie odbiegając od tematu Lazio jak zwyle dało po dupie
problem lazio jest o wiele poważniejszy od naszego chociaż podłoże ma jedno
ko komuchy, jak mame kocham!
:(((
[img]http://www.livornocalcio.it/tifosi/curve/curvanordbig.jpg[/img]
[img]http://www.livornocalcio.it/tifosi/curve/tifopalermopic.jpg[/img]
przez chwile chciałem zażartować, ze może Lazio przywiozło flagi do spalenia
ale jak zobaczyłem flagi Livorno to juz sie nie dziwie
pro memoriam: przed głównym wejściem na Stadio Olimpico stoi pomnik Mussoliniego... we Włoszech patrzą na pewne sprawy nieco inaczej niż my w Polsce
PS. Natomiast ta swastyka i flaga z cała pewnością nie jest faszystowska tylko niemieckiej III Rzeszy
Wiadomość zmieniona (11-04-05 20:24)
krótko ... już wiadomo kto rozpęta III Wojnę Światową .. :/
zabawne?? hmm
rozmywajac temat popatrzcie na fote wyzej i Wy mowicie ze u nas jest dyskomfort na trybunach ;))))
pokazac jednym i drugim debilom pewne zdjecia z obozów koncentracyjnych i z łagrów
ciekawe czy wtedy również z takim animuszem beda wywieszac swe szmaty na trybunach (mam na mysli flagi III rzeszy i ta sektorowke z sierpem i młotem)
Nie wiem co wy się tak dziwicie. Kibice Lazio są znani na całym świecie jako faszyści. Potrafili nawet tak uprzykrzyc grę swojemu zawodnikowi (Aaron Winter) z powodu czarnego koloru skóry, że musiał odejść. Swastyki na meczach Lazio to normalność, a na meczach z komunistami z południa to wręcz konieczność. Fanatyczni kibice tak mają.
PS. Nie czapiać sie mojego nicka:]
Td ma sporo racji pisząc że we Włoszech patrzą na to inaszej.
Raz że tak naprawdę to oni nie wiedzą co to komunizm, dla wielu z nich to piękne tylko idee socjalistów, ba niektórzy dwudziestoparolatkowie noszą na drugie Lenin czy illicz - i to niezależnie od płci.
Dwa. We Włoszech futbol ściśle łączy się z polityką, sam nie wiem czy to dobrze czy źle. Poprostu taki klimat, szkoda że prowadzi to do pewnych wynaturzeń.
Krótko - SKANDAL!
Ich się powinno izolować, nie po raz pierwszy "kibice" Lazio dali ciała...
I jeszcze jedno. Nie jest to żadne pocieszenie, ale najwyraźniej stadionowe "bydło" jest nie tylko u nas....
PAP/11 kwietnia 2005 20:58
Włoski rząd grozi zamknięciem stadionów
Włoski rząd ostrzegł, że będzie zamykał stadiony piłkarskie, jeśli powtórzy się sytuacja z tego weekendu, gdy w starciach z pseudokibicami obrażenia odniosło 85 policjantów.
Do bójek piłkarskich chuliganów z policją doszło w Rzymie, Palermo, Udine, Cava dei Tirreni i Perugii. "Jeszcze jedna taka niedziela może doprowadzić do zamknięcia stadionów" - ostrzegł minister spraw wewnętrznych Giuseppe Pisanu.
Minister dziwił się, że barbarzyńskie zachowanie kibiców nastąpiło tuż po wielkim i podniosłym przeżyciu duchowym, jakim był pogrzeb Jana Pawła II.
Pomysł zamykania stadionów popiera burmistrz Rzymu Walter Veltroni. "Kibice muszą zrozumieć, jakie konsekwencje może mieć ich zachowania. Nie możemy zgodzić się na życie w kraju, w którym zabranie dziecka na stadion staje się niebezpieczne".
W sumie aresztowano 17 pseudokibiców, a 259 kolejnych zostało zidentyfikowanych i zostaną im postawione zarzuty.
Około 200 fanów Livorno zdemolowało po meczu z Lazio Rzym dworzec kolejowy San Pietro. Kibice z Toskanii od początku spotkania zachowywali się prowokacyjnie. Skandowali komunistyczne slogany i powiewali czerwonymi flagami, na co znani z neonazistowskich sympatii fani Lazio odpowiadali rasistowskimi hasłami.
Policja miała problemy z kibicami także po innych meczach Serie A - Palermo z Messiną i Udinese z Romą. Do najpoważniejszych zamieszek doszło jednak po czwartoligowym spotkaniu w Cava dei Tirreni, gdzie obrażeń doznało 40 funkcjonariuszy.
Także na polskich stadionach nie obyło się w ten weekend bez przemocy. Mimo apeli o uszanowanie pamięci papieża i zakończenie międzyklubowych waśni, do bójek doszło m.in. w Ostrowcu i Katowicach.
Wiadomość zmieniona (11-04-05 21:53)
Livorno to komuchy, a ich oprawy wygladaja jak imprezy Koreii Polnocnej - Stalin, Lenin, Che i inna swolocz.
Nie bronie Lazio ale moze w tym przypadku to byla ich kontrooprawa.
Szkoda, ze nikt sie nie burzy na oprawy wlasnie ala Livorno.
Trzeba wyważyć co jest gorsze i bardziej szkodliwe. Faszyzm czy komunizm? Jak dla mnie sprawa jest jasna, choć oczywiście zachowanie kibiców Livorno też jest kretyńskie. Tylko, że mnie zdecydowanie bardziej drażni widok swastyki niż sierpa i młota...
Dla Polakow to zana roznica chyba.
Zauwazmu, ze wloski faszyzm zostal wypaczony przez hitleryzm ale to juz inny temat... :>
"Dzwonicie zawsze tam gdzie nasz KKS gra !!!"
Właśnie dla mnie wiekszy problem to livorno...
Tam klub wspiera komuchów na trybunach puszczając międzynarodówkę...
Ale jak to zwykle nikomu komunizm nie przeszkadza mimo że przyczynił się do śmierci czterokrotnie większej liczby ludzi niż nazizm (przczym komuchy mordują dalej.....((:
Nie ma sie co dziwić że komonizm zniszczył więcej ludzi bo w końcu działał (działa??) dłużej i na większej powieżchni.
A tak na pocieszeni to możemy być dumni że nikt nie wytępił tylu bolszewików co nasz rodak Feliks Edmundowicz Dzierżyński
pasiak KSC-
-nie sądze ze trzeba wyważać co jest gorsze-jedno i drugie to s.k.u.r.w.y.s.y.ń.s.t.w.o
a jezeli juz to mysle ze dla wiekszości rozsądnych ludzi gorszy był komunizm
P.S.po twoich postach wnioskuje ze latasz w koszulkach z "towarzyszem Che" na piersi...........
By the way:
Swastyka i wyciągnięcie ręki to symbole stare jak świat. Lotnictwo Finlandii jeszcze przed wojną miało jako swój symbol hakenkrojca, więc to, że walczyli pod tym znakiem z Sowietami 2 razy, w tym raz ramię w ramię z wojskami niemieckimi, było czystym przypadkiem.
Jak ktoś widział zdjęcia przedwojennego żydowskiego skautingu Ha Szomer Ha Cair, gdzie Żydowscy umundurowanie skauci, w butach skórzanych po kolana w czapkach z daszkiem i opaskach z gwiazdą Dawida na rękach hajlują do siebie, to sobie pomyślał zapewne, że ktoś robił sobie niesmaczne żarty - fotomontaże robiąc z Żydów hitlerowców. No i sierpa i młota mamy przecież w godle austriackim.
To, ze na fladze USA występują pasy obok białych gwiazdek, to też przypadek. O ile mnie pamięć nie myli flaga ta istniała jeszcze przed śmiercią Papieża.
Geopijatyk
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)