Tylko gdzie ci wszyscy z okolicy byli jak cracovia grala w bialymstoku??? kibice hehehehehe
-
-
Kibice z Białegostoku
Najblizsli rywale Jagi liczacy sie jeszcze jako tako kibicowsko sa w Łomży i Suwalkach:):)
Geopijatyku ten Banaczek to chyba jakiś legendarny serial, Ojciec zawsze z niego wylewa, ale miałem podejrzenia co do istnienia rzeczonego tworu bo jakoś nikt nie potwierdzał jego istnienia. Znasz więcej prawdziwych polskich przysłów tego gliny/detektywa(??) ?
Banaczek istniał naprawdę. Serial słynął właśnie z tego, że inspektor Banaczek był z pochodzenia Polakiem i że cały czas jak z rękawa sypał "polskimi" przysłowiami, które jako żywo żadnego polskiego przysłowia nie przypominały. Niestety pamiętam tylko to jedno, które wyżej zacytowałem. Wszystkie inne były podobne. Może jest jakaś możliwość pogrzebania w archiwach i zobaczyć ten serial i odpisać sobie przysłowia.
Spróbuję wymyśleć kilka nowych przysłowii, nie są to przysłowia autentyczne Banaczka, ale są w jego stylu:
- Prędzej halny z Lasku Wolskiego powali pomnik Grunwaldu niźli Clepardia wejdzie do I ligi.
- Lepiej napić się piwa w Enigmie niż potknąć się na schodach Kościoła Mariackiego.
- Nie uświadczysz łososia w Rudawie, póki na Woli Justowskiej nie zaświta czerwony Księżyc.
- Nie noś nigdy bimbru ulicą Miodową w płaskiej butelce.
Pamiętam, że zawsze z niecierpliwością czekałem na film o przygodach inspektora Banaczka z powodu jego przysłów.
Urodziłem się 3.06.1959 w Wodziu pod stadionem Oderki i mogę całym swoim autorytetem zaświadczyć młodej pasiastej publice, że postacie typu: Stanisław Marusarz, Wojciech Siemion, inspektor Banaczek, Kazimierz Deyna, Tolek Banan, Nikifor Krynicki i facet prowadzący Ekran z Bratkiem istniały naprawdę.
Geopijatyk
Geopijatyk- zajawilem sie na to :)) Proponuje taki zestaw przyslow
-Mówił Filip do Mieszka, ze nie ma soli we Włocławku.
-Gdy na Sląsku ulewa trwa w najlepsze, w Kotlinie Oświęcimskiej czekają na nowe drzewa.
-Gdy dasz mi bilet na pociąg do Łodzi, ja powiem Ci, czy dobrze zrobileś piorąc tę koszulę.
-Cztery konie wybiegły z Warszawy w cztery strony świata, ale tylko jeden z nich pobiegł na południe.
-Jesli jesteś mężczyzną, i masz imię na literę "Z", to możliwe, że masz na imię Zdzisław.
:)))))))
[img]http://www.tvtome.com/images/shows/2/9/27-4518.jpg[/img]
[img]http://www.space-debris.com/spy_peppard_M_small.jpg[/img]
Jak się okazuje aktor, który grał Tomasa Banacka to ...Hannibal z "Drużyny A". Czyli jak to mówi polskie przysłowie " Jeśli nie masz babki w Płońsku, uważaj na jaszczurki w trawie"
edit: znalazłem w oryginale
[i]"Read the whole library, my son, but the cheese will still smell after four days."[/i]
I coś for mr. Geo [i] Twelve good horses and silver candlesticks won't stop the snow from falling in Bialystock.[/i]
Wiadomość zmieniona (15-03-05 21:37)
Powracajac do tematu :):)
w III lidze jak juz mielismy na stadionie kibelki z plastiku to na jednym z nich pojawił sie napis markerem: u goory CRACOVIA.a pod nim
"FC BIAŁYSTOK" i tak sobie pomyslałem...Nikt nie kresli nikt nie zamazuje....NIE KOOMAM .... ale mysle.... to nie moja działka:):)
Co mecz w przerwie chadzałem załatwiac potrzebe i ilekroc widziałem ten napis (a napis"FC BIAŁYSTOK " kole w oczy !!) to miałem taka rozkminke .... czy aby one (kibelki) sa nasze czy odziedziczone po Mistrzach Polski.
(nie wymieniam nazwy kloobu,bo mi przez gardło nie przejdzie)
czy moze naprawde jest paru zapalencoow w BIAŁYMSTOKU co Pasiaste serca mają:)
OT... I MAMY ODPOWIEDZ .... POZDRAWIAM
A kibelki ???.... Tera wypas !!!
Przypomniało mi się w tej chwili jeszcze jedno polskie przysłowie ludowe inspektora Banaczka:
"Nawet banknot tysiączłotowy nie potrafi stepować".
Geopijatyk
Co Wy tam wyprawiacie? Widze, że nie patyczkujecie sie z gwardzistami.Ale żeby katować 16 latka?? Pozdro
Białostoczanin: to nie my, to bandyci - a to inna sprawa. Pozdro
Ja jestem ze STAROGARDU GDANSKIEGO i kibicuje triadzie , i teraz mam załozyc osobny temat hehe :)
Dresik hehe co ty po nocahc teraz tylko siedzisz :> Z tego co pamiętam najbliżej Ci do Lecha tak ?? :)
LECH - CRACOVIA - ARKA :) koziolku
a która koszula bliższa ciału u Ciebie?? Biorąc pod uwagę skąd jestes to Arka ale ...
1 LECH 2 CRACOVIA 3 ARKA ale w sercu miejsca starcza na te 3 kluby jesli chodzi o pilke nozna :)
Jak Sobie chcesz..:)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)