Kolega widac młody i nie wie co to PRL. Stał kolega za masełkiem (precyzyjniej: za mozliwoscia kupienia polowy kostki)? Wyczytac w gazetach i widziec to nie to samo :P
-
-
Spory polityczno - ideowe
Janusz Kaczmarek "prawie" jak Józef Światło. TOK FM i Nwesweek "prawie" jak RWE. Poprzedni uciekł z PRL w 1953 r. do niemiec zachonich i na łamach RWE opowiadał o ubeckich zbrodniach, ten robi to samo na łamach Jedynie Wolnych Medióm Usilne kreowanie Kaczmarka na Jozefa Swiatło IV RP, Wielkiego Nawróconego naszych czasów przyprawia mnie o odruch wymiotny. Oto bowiem sprawiedliwy człowiek, złamany przez system, ucieka, i dopiero poza granicami kraju, w zacisznej knajpce spowiada sie, jak to dał sie wplatac w okrutne tryby kaczyzmu. To bohater na miare naszych czasów, a ze te parszywe, wiec i tacy bohaterowie. To miś na miare naszych mozliwosci. Kaczmarek juz jest wymieniany jako kandydat na premiera. Coz, Salon jest mu pewnie dozgonnie wdzieczny... Zalosne.
Boją się klęski w jesiennych wyborach. Stołeczni posłowie PiS już przesyłają sobie dramatyczne maile: "Ratunku! Co dalej z nami będzie?".
- Koledzy modlą się, żeby nie było tych wyborów. W Warszawie poniesiemy całkowitą porażkę. Ale ja już wszystkiego serdecznie dość. Dziś wstydzę się, że jestem z PiS. Premier strasznie zapętlił się w śledzeniu wszystkich i wszystkiego. Jak dziecko dał się podpuścić ministrowi Ziobro. Sam nie wiem, czy będę startował - żali się anonimowo jeden z warszawskich posłów PiS.
Suski: To nie jest dobra wiadomość
Z wyborów nie cieszy się też poseł Marek Suski, szef warszawskiego PiS: - To nie jest dobra wiadomość, ale nie mamy wyjścia. Jedni nas nie chcą, drudzy z nami być nie mogą, a z trzecimi to my nie chcemy - kwituje.
W Łodzi posłowie PiS nie chcą pod nazwiskiem komentować sytuacji. - Do tej pory instynkt polityczny nie zawodził prezesa Kaczyńskiego, ale teraz wygląda na to, że IV RP zaczęła zjadać swoje dzieci.
Kłoskowski: Tak się rządzić nie da
Sławomir Kłosowski, wiceprezes PiS na Opolszczyźnie, wiceminister edukacji, uważa, że wybory to dobry pomysł. - Jednego dnia jeden nas popiera, drugi nie, potem na odwrót. Tak się rządzić nie da.
Nie wyklucza rozmów z Platformą po wyborach.
- Chcielibyśmy rządzić, ale jeśli nie będzie innego wyjścia, to trzeba będzie się przygotować na wybory - wzdycha Jerzy Szmit, senator i szef PiS w Olsztynie.
Szczecińska działaczka PiS Mirosława Masłowska: - Mamy nadzieję, że uda im się utworzyć koalicję z PO. To jedyne rozwiązanie dla Polski.
Markowski: Możemy stracić wyborców
Na porozumienie z PO liczy krakowski poseł PiS Andrzej Adamczyk: - Koalicja z PO? Jak najbardziej możliwa - twierdzi.
Tomasz Markowski, poseł PiS z Kujawsko-Pomorskiego, nie ukrywa, że PiS może zapłacić wysoką cenę za wcześniejsze wybory. - Możemy stracić wyborców - nie ukrywa.
W dolnośląskim PiS nikt nie myśli o rozliczaniu Jarosława Kaczyńskiego. Waldemar Wiązowski, poseł, szef PiS w Wałbrzychu: - Decyzja o wyborach to nie jest przyznanie się do porażki polityki PiS, ale próba unormowania sytuacji.
Małgorzata Stryjska, posłanka PiS z Wielkopolski, twierdzi, że koalicja z PO po jesiennych wyborach nie będzie możliwa. - Przy poprzednich rozmowach koalicyjnych byłam przy pracach stolika zdrowotnego. Chcieliśmy ustalić wspólny kierunek, ale po prostu nie dało rady. Przypuszczam, że teraz też się nie uda.
Źródło: Gazeta Wyborcza
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4384547.html
Zubereg,
nie wiem co robił Passent w Stanie Wojennym,
oświeć mnie, i powiedz, czy byłeś tam i możesz potwierdzić na 100%?
na razie został oskarżony o współpracę pod pseudo "Daniel",
ale Sąd Lustracyjny odmówił wszczęcia postępowania,
więc jego stan prawny jest taki, że nie był świadomym współpracownikiem.
A propos grzebania w przeszłości, co robił L Kaczyński i J Kaczyński w SW?
Jeden pewnie srał w pory ze strachu,
a drugi podpuszczał sąsiadów, żeby wyszli na ulicę zobaczyć czy już koniec?
Jak to się dzieje że żaden z nich nie był nawet "figurantem",
czyli podejrzanym przez SB, kiedy nawet żona tego pierwszego była?
aha, sorry, nie srał w pory, ssał cycusia mamusi!
tytus
W stanie wojennym by zachować sie godnie nie trzeba było walczyć....Wystarczyło nie wspierać komuchów. Tak myślałem że nie odpowiesz....Ale cóż to nas różni....
TRA....
... no w tym momencie querva przedadziłes:
[i]Autor: tytus, romek. i a'tomek (IP zapamiętane)
Data: 13 sie 2007 - 11:58:39
(...) A propos grzebania w przeszłości, co robił L Kaczyński i J Kaczyński w SW?
Jeden pewnie srał w pory ze strachu,
a drugi podpuszczał sąsiadów, żeby wyszli na ulicę zobaczyć czy już koniec?
Jak to się dzieje że żaden z nich nie był nawet "figurantem",
czyli podejrzanym przez SB, kiedy nawet żona tego pierwszego była?
aha, sorry, nie srał w pory, ssał cycusia mamusi![/i]
Wedle Ciebie opozycjonistami w sstanie wojennym (a i trochę wcześniej) byli: Rakowski, Kwaśniewski, Szmajdziński, Borowski, Jaskiernia i oczywiście Jaruzelski
oraz "bohater Twojej bajki" Maleszka
tytus, romek. i a'tomek Napisał(a)
>
> A propos grzebania w przeszłości, co robił L
> Kaczyński i J Kaczyński w SW?
> Jeden pewnie srał w pory ze strachu,
> a drugi podpuszczał sąsiadów, żeby wyszli na
> ulicę zobaczyć czy już koniec ?
hmmmm...
> oświeć mnie, i powiedz, czy byłeś tam i możesz potwierdzić na 100%?
no właśnie...
Kaczyńscy w stanie wojennym zachowywali się przyzwoicie, ale też żadnymi tuzami opozycji nie byli.
"Zbigniew Ziobro pokazał na konferencji "gwóźdź" do trumny Leppera - tym gwoździem jest dyktafon zawierający nagranie rozmowy z 14 czerwca. Urządzenie zostało włączone dużo wcześniej. Na nagraniu słychać również włączenie silnika samochodu, muzykę. - Chcę, żeby biegły ustalił, czy przekazane przeze mnie nagranie, zawierające zapis rozmowy z Andrzejem Lepperem, jest wiarygodne. - Do zarejestrowania rozmowy z Lepperem namówili mnie moi współpracownicy - powiedział Ziobro. Sama rozmowa, jak zapewnił, dotyczyła spraw, w które uwikłany był Andrzej Lepper. - W nagraniu nie ma tego, o czym Lepper mówił, że jest - powiedział Ziobro. Stwierdził również, że nagranie rozmowy było dobrą decyzją."
I zobaczymy kto w tym temacie po raz kolejny będzie ośmieszony.... Poczekam na weryfikację prawdziwości taśm...I przypomnę te głupoty tu pisane i poczekam na wycofanie sie z tych bredni.
To kolejna "afera".....ale jak zwykle FAKTY pokażą prawdę.
Aczkolwiek po raz kolejny trzeba napisać tłuszcza mogła sobie ulżyć......
A nagrywanie wicepremiera przez ministra nie przypomina czasów PRL-u? lepper to gnida, ale to Kaczyński zrobił go wicepremierem, a na to nie zdobył się nawet Leszek Miller.
Zubereg tak tylko mimochodem chciałem spytać - co dla Ciebie oznaczają "wolne media" - skoro kwestionujesz ich bycie wolnymi w czasie rządów SLD? Chciałem spytać z ciekawości...
acha Romper jak już z kimś dyskutujesz to weź powstrzymaj się od nazywania go szmatą - dyskutujesz z jego poglądami - szacunku trochę się należy...
Tytus - nie chce mi się walczyć z wiatrakami i tyle
ps. Tytus odbierz priva
Co innego jest nazwanie szmatą kogoś trzeciego, kogo nie ma między nami, tym bardziej kogoś, kto nie jest naszym bezpośrednim znajomym, tylko osoba publiczną, a co innego tego z kim się rozmawia. Oczywiście i tamto nie jest chwalebne, ale jest powszechnie praktykowane i zapewne jest czynem nie aż tak złego kalibru jak ten drugi. Dlatego też nie należy na jednej szali stawiać nazwanie szmatą Ziobrę przez gregoria i gregoria przez RS. Tylko prosze mi tu znowu nie wyskakiwać z moim goownem, bo tamta sprawa to zupełnie co innego, było to posunięcie w afekcie, bo zostałem do goowna sprowokowany.
Niejaki Kozłowski jest wyrażając się eufemistycznie niezłą szują, jak mnie okradł we Francji z 200 euro wykorzystując moje pijaństwo (podróżowaliśmy po Europie: ja, Kozłowski i Edek Macura). Ale obrzucałem go najgorszymi epitetami tylko przed Edkiem i innymi ludźmi (wielu z nich też naciągnął, wszyscy go znają). A jemu osobiście wygarnąłem w Drewutni dopiero, gdy byłem pijany. Musieli mnie koledzy powalić na ziemię, bo bym mu dopierniczył. Ale przy okazji zrobiłem dobry uczynek, bo oczyściłem z draństwa Drewutnię, faciu się tam raczej nie pokazuje, w każdym razie za bardzo go nie widać.
TD może i Miller wyskoczył z jakimś zerem, Kaczynski z jakimś tam spieprzej dziadu, ale to się może zdarzyć. Tego komunisty Millera nawiasem mówiąc nie cierpię, sam się zachowaywał jak Kaczyńscy (nie chciało mu się odejść ze stanowiska premiera), a teraz znowu się pokazuje. Nie ma facet za grosz wstydu. Spośród nie lubianych przeze mnie polityków po 1989 na pierwszym miejscu stawiam Wałęsą, na drugim Millera. Ale co do rzucania różnymi świniami, to przynajmniej tu na tym Forum Ciemnogród góruje nad Lewactwem. A wiecie dlaczego: Po prostu Ciemnogród nie może przeboleć, że naród miał w doopie ideę wieszania komunistów i dlatego teraz Ciemnogród odreagowuje.
Zubereg, czy ty już mógłbyś skończyć z tym ciągłym przypominaniem wystąpienia Kwacha w Charkowie. Faciu się po prostu spił, i podejrzewam, ze to wyczerpuje listę przyczyn jego zachowania się na cmentarzu, i na pewno nie kryły się za tym żadne intencje obrażania pomordowanych żołnierzy. A to, że aqrat nie powinien się spijać wtedy, to chyba oczywiste. Ja sam kilkakrotnie prowadziłem zajęcia z filozofii i socjologii będąc podchmielonym (zaznaczam: podchmielonym, a nie pijanym), i bynajmniej nie wynikało to z chęci lekceważenia studentów i uczelni.
I jeszcze jedno Zubereg. Jak w PZPR u szczytu, pod koniec lat 1970'tych, było ponad 3,5 mln ludzi, prawie 10% obywateli Polski (wliczając w to dzieci, gospodyynie domowe, ludzi, którym ta przynależność do niczego nie była potrzebna), a w innych podobnych organizacjach peerelowskich drugie lub trzecie tyle, no to jak PZPR to świnie, to to jest obraza narodu polskiego. Moczulski kiedyś rozszyfrował skrót PZPR (Płatni Zdrajcy Pachołki Rosji). Dokonał przy okazji zdumiewająco szczerej samokrytyki, bo kiedyś też do tej partii należał. Zanalizujmy jeszcze raz ten skrót: PZPR. Zacznijmy od drugiej literki, a skończmy na pierwszej. Zjednoczona? Nie, bo w 1948 roq nie nastąpiło zjednoczenie PPR z PPS, ale wchłonięcie przez PPR zastraszonych i oporunistycznych elementów PPS-u. Partia? Co to jest partia polityczna? Według wielu definicji PZPR nie mieści się w kategorii partii. Robotnicza? Nie, bo Komuchy mieli robotniqw w doopie. Polska? TAK. Na tej samej zasadzie jak Targowica nie była zjawiskiem rosyjskim ale polskim.
Karvin
Wolne media to takie które pokazują wszystkie ważne informacje.....
Pijanej świni w Charkowie nie pokazała żadna TV.....ciekawe dlaczego....
Zubereg, byłego członka KC PZPR Kwaśniewskiego naród polski wybrał dwa razy na prezydenta w wolnych, demokratycznych wyborach, bodajże w 1995 i 2000 roq. Przy czym w drugim wypadq uzyskał za pierwszym razem bezwzględną wiekszość głosów (ponad połowę w pierwszej i ostatniej turze), jako jedyny prezio III RP. Został wybrany przez ludzi, którzy Komunę znali z autopsji.
Czy na świnię głosuje też świnia? Jeżeli tak, to czy wynika z tego, że ponad połowa Polaków to świnie?
polityka potrafi skłocić nawet ojca z synem ale co tam :P ja głosuję od zawsze na UPR i Korwina i gdyby każdy z Nas tak robił, to teraz ludzie, którzy kończą poważne studia nie wyjeżdzaliby do Irlandii pracowac na zmywaku ;] a wszelkiej maści komunistów kiedyś chciałem rozstrzeliwać, ale teraz uważam, że lepsze są obozy pracy :]
W zeszłym roq siedziałem sobie z Edkiem Macurą, w ciepłą letnią noc na terasie Drewutni i popijałem piwo. Edek spojrzał mi w oczy i powiedział:
- Jarek, co się z nami stało? Gdyby mi ktoś 20 lat temu powiedział, że będę lewicowcem w wolnej Polsce, to bym mu postukał w główkę.
No właśnie, co się stało?
Przedstawię to o co mi chodzi na przykładzie pewnego przedmiotu jakim jest popiersie Stalina.
Była połowa lat 1980-tych. Przyjechał do mnie brat Edka, Rudi Macura (teraz już nie żyje), uśmiechnął się i powiedział, że ma dla mnie prezent. Wyciągnął z bagażnika swojego małego Fiata kamienne popiersie Stalina, które widocznie gdzieś się poniewierało przez kilkadziesiąt lat.
Chwilę zastanawialiśmy się co z nim zrobić i wreszcie postanowiliśmy go wmurować na gnoju. Wtedy hodowaliśmy świnie, zawsze dwie. To były inne czasy, młode pokolenie tego nie rozumie. Mieliśmy więc obornik, który gromadzony był w murowanym gnojowniku. Na jednym rogu wmurowaliśmy Stalina. No i Stalin stał sobie na gnoju, a każda impreza jaka się u mnie odbywała kończyła się sikaniem po głowie Stalina. Mam przed sobą zdjęcie: ja i Chimek (jeden z nielicznych prawicowców w moim otoczeniu) lejemy po głowie Stalina. Jakbym miał jakiegoś skanera, to bym wam przesłał. Jak nie wierzycie, to wezmę zdjęcie do Grodu Kraka. We wrześniu pojadę na mecz. Teraz już Stalina tam nie ma. A dlaczego go już tam nie ma? Nie dlatego oczywiście, żebyśmy zrehabilitowali Stalina. Świń już dawno nie hodujemy. Gnojownik zasypany jest żużlem, chlew zawalony rupieciami. A dlaczego nie ma Stalina?
Jakieś trzy lub cztery lata temu zawitał do mnie Edek Macura i powiedział, że zabiera Stalina. Do czego był mu potrzebny Stalin????
Okazało się, że 22 lipca Edek, Stasiek M. i jeszcze kilka innych ludzi zrobili happening pt "PRL". Załadowali Stalina i inne komunistyczne exponaty na przyczepę traktora i zaczęli nawaleni jeździć po wsi.
To tylko taka ilustracja. Oczywiście nie ma mowy o tym, zebyśmy rehabilitowali Komuchów. Ja tam bym ze Stalinem nie jeździł. Edek jeździł, jego sprawa.
Ale dwadzieścia lat temu nienawidziłem Komuny, a teraz mi ona zwisa. Teraz denerwuje mnie Ciemnogród.
UPRZEJMIE POPROSZE PANA GEOSIA O ZDEFINIOWANIE POJEC:
"Ciemnogród"
"Lewica"
"Prawica"
"Komunizm"
"Komuna"
i ewentualnie kilku inncy, wedle Jego uznania
GDYZ WOBEC WIELOKRTONIE STWIERDZANEGO (również przez samego Geosia) BRAKU PRECYZJI SLOWNICTWA STOSOWANEGO PRZEZEN NIE JESTEM W STANIE PODJAC Z NIM JAKIEJKOLWIEK DYSPUTY
Ja wiem, komuś może być bliska idea "Chrstusa z karabinem na ramieniu" (tzw. teologia wyzwolenia"), można nawet na ten temat się doktoryzować.. ale po co zaśmiecać mózgi normalnych ludzi? Zwłaszcza, że nawet w Ameryce Południowej takowa idea juz dawno zmarła śmiercią naturalną
zubereg Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Karvin
> Wolne media to takie które pokazują wszystkie
> ważne informacje.....
> Pijanej świni w Charkowie nie pokazała żadna
> TV.....ciekawe dlaczego....
no to takie podejście wiele tłumaczy :)
dziękuję za odpowiedź
TD przecież nie tylko ja używam pojęć typu "lewica", "prawica", "komunizm" ale wszyscy którzy się polityką zajmują. Słowo "Ciemnogród" jest raczej rzadko używane, a słowo "Komuna" to kolokwialne okreslenie sił rządzących Polską 1944 - 1989. Jest też "Żydokomuna". Cejrowski sam się nazwał przedstawicielem Ciemnogrodu, zaś Michnik w oficjalnym wywiadzie (a może gdzieś napisał) oświadczył wprost, ze pochodzi z przedwojennej Żydokomuny(!!!) Tak, sam tak powiedział, nie żeby mu to ktoś imputował. Ja podejrzewam, ze inticyjne rozumienie tych pojęć wystarczy dla naszych potrzeb. Koń jaki jest każdy widzi, z tym, ze niekoniecznie dostatecznie jasno. To, że "zaskoczenie jest to różnica między sytuacja spodziewaną a zastaną" (definicja z podręczników wojskowych) też.
Uważam, że warto by się zastanowić nie tyle nad znaczeniami słow "lewica" i "prawica" ile nad tym, co się głębiej pod tym rozróżnieniem kryje. Słowa te są zapewne uzywane w sposób wieloznaczny i nieprecyzyjny. Warto jednak zauważyć, że różnego rodzaju dualizmy są dość powszechne, nie tylko w naukach społecznych, np. dusza - ciało (Kartezjusz), cywilizacja - qltura (Spengler), Gemeinschaft - Gesselschaft (Toennies), dobro - zło, kosmos - chaos, baza - nadbudowa (Marx) etc, etc. Dualizmy mają jakąś ontologiczną i epistemologiczną przewagę nad pluralizmami. Można by zacząć od tego, że wiele z tych dualizmów da się zredukować do innych. Np. cyqwilizacja to baza, a qltura to nadbudowa. Poza tym dualizmy występujące pierwotnie w postaci skrajnej, z biegiem czasu ulegają załagodzeniu. Tak było np. z marxowskim rozumieniem opozycji materializm - idealizm. Zresztą już u samego Marxa typowy ontologiczny idealista (czyli spirytualista) mógł występować jako materialista i vice versa.
Przypisuje się często Kościołowi Katolickiemu czy ONR-owi prawicowstwo, gdy tymczasem dla każdego kto czytywał encykliki jasne jest, że doktrynie społecznej Kościoła bliżej jest do Roberta Owena niż do Misesa. Tak samo ONR to lewactwo antykapitalistyczne. To, że takie śmieszne zjawiska jak Rydzyk, Lepper, Giertych i moherowe berety nie mogłyby zaistnieć, gdyby nie było PRL-u to chyba też oczywiste.
Dużo zamieszania wprowadziło przypisywanie sowieckiej czy chińskiej komunie lewicowstwa, gdy tymczasem ich lewicowstwo, czy wręcz marxizm, to była zewnętrzna otoczka kamuflująca to co w tamtejszych cywilizacjach tkwiło od zawsze. Nie jest prawdą, ze najwięcej ludzi jednorazowo wytłukł Stalin czy Mao. W XIX wieq wybuchło w Chinach powstanie tajpingów. Jeżeli weźmie się pod uwagę skorelowane z nim wojny opiumowe i zarazy, to okaże się, że mogło zginąć nawet do 200 mln ludzi (to sa skrajne szacunki, chyba - nie chce mi się grzebać w internecie - połowa ludzi ówczesnych Chin). Przywódca tajpingów powoływał się na Chrystusa (sam się chyba uznał za jego wcielenie)i Konfucjusza (przypominam, że ostatni to przecież sztandarowa postać tradycjonalizmu). No dobra powie ktoś: to co z tego, że się sqrczybyk powoływał na Chrystusa i Konfucjusza, komuś odbije szajba i może powoływać się na Matkę Teresę z Kalqty i w jej imieniu mordować ludzi. Wtedy ja odpowiem: No to czemu nie zastosować tego samego rozumowania do Mao i Stalina. Też powoływali się na Marxa, ale co Marx leżący od pół wieq w grobie temu winny.
No i dodam, że żyjemy w epoce upadq kapitalizmu i wyłaniania się międzynarodowej wspólnoty socjalistycznej. Świat do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni od kilqset lat powoli się kończy. Ktoś, chyba Samir Amin czy Gunde Frank, powiedział coś w tym rodzaju: Kapitalizm nie powstał od razu, za jednym zamachem. Trudno więc oczekiwać, że się od razu skończy.
Świat idzie na lewo, bo po prostu nie ma innego wyjścia.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)