geopijatyk
mój nicknie jest związany z żadną postacią z lektur szkolnych... i woule sie tym nie sugerowałem...
TRN powiem tak...
jakoś nie wierze w przekroczeniu progu przez UPR choć na nich właśnie zagłosuje
ps:na spotkaniach jakoś Cię jeszcze nie widziałem
-
-
Spory polityczno - ideowe
Tomasz Domalewski: Ode mnie
Wybrany
"Polityka" uznała Bronisława Geremka za najlepszego polskiego posła w Parlamencie Europejskim. Geremek ostatnio najbardziej się Polsce zasłużył, przytakując w tym parlamencie z radością, gdy oskarżano ją o faszyzm, stalinizm i antysemityzm. Zabrakło odwagi, by powiedzieć, że wprawdzie nie cierpi rządu Kaczyńskich, w niczym się z nimi nie zgadza, ale zarzuty o stalinizm i faszyzm to obraza każdego Polaka. Być może jednak redaktorzy "Polityki" szanują go nie tylko za to.
To za to prawdomówny autorytet......
Współpraca? Normalna rzecz...
Krakowski Oddział IPN i "Dziennik Polski" przypominają
Pomimo potwierdzenia wiarygodności akt komunistycznej bezpieki poprzez badania naukowe, niektórzy uczestnicy publicznej debaty wciąż powtarzają nieprawdziwe tezy o ich fałszowaniu.
Polska nie potrafi uporać sie z ponurym komunistycznym dziedzictwem. Także agenturalna przeszłością znaczącej grupy osób z politycznego, kulturalnego czy biznesowego "świecznika". Prze kilkanaście lat stosowano rozmaite taktyki, które miały zapobiec odkrywaniu przeszłości. Podstawową było podważanie wiarygodności akt byłej komunistycznej policji bądź kwestionowanie lustracji czy badań naukowych z perspektywy moralnej.
Początkowo starano sie przekonać opinię publiczną, że akta bezpieki są niewiarygodne. Gdy historycy jednoznacznie obalili tę bezpodstawną tezę, a zarazem okazało sie że zachowało sie znacznie więcej dokumentacji agenturalnej niż sądzono, nową taktyką zafałszowywania prawdy o komunistycznej dyktaturze stało sie przedstawianie współpracy z SB jako normalnej sprawy......
Reszta artykułu w Dzienniku Polskim dzisiejszym. Troszkę smutno mi jak pomyślę ile osób dało sie nabrać na te kłamstwa....ile osób potrafi bronić pzprwoskich śmieci....
> Ja tam kontrowersji nie widziałem.
no wlasnie. Ty nie widziales wiec wszystko w pyte. podobne myslenie do kaczorow. Ale odznaczenie Ognia, ktory zabijał Polaków to jest kontrowersja. Jednym to sie podoba a innym nie. Aby ocenic czy cos jest kontrowersyjne, sprawdz jak na to patrzy spoleczenstwo i jeśli jest w tej sprawie podzielone, to można powiedzieć, że sprawa jest kontrowersyjna (a nie na podstawie tego, czy ty widzisz kontrowersje)
>
> Co do władz poprzednich to mnie rozsmieszyłeś,
> wkleiłem Ci co w tym czasie zrobiło sld...
SLD popełniło bardzo wiele błędów i daleki jestem od popierania tych rządów, ale jeśli mamy patrzeć na sukcesy to zrobili dużo więcej niż PiS przez 2 lata. Pamiętaj, że obejmowali władzę gdy wzrost PKB wynosił 0,2% rok do roku. Gdy zaczynali rządzić, planowany deficyt - tzw. dziura Bauca - to było jakieś 80mld złotych. Pierwszym sukcesem było zmniejszenie defiytu, co wiązało się z określonymi kosztami społecznymi. Poza tym zreformowano kodeks pracy, wprowadzono program Pierwsza Praca, doprowadzono do niezłego dialogu społecznego, zwłaszcza ze stroną pracodawców. Należy pamiętać, że w tym czasie zmieniono lub uchwalono ok. 200 ustaw w związku z wejściem do UE. Czy wyobrażasz sobie żeby ta władza wykonała taki wysiłek? Oprócz tego kupiono f16 połączone z offsetem. Do tego znacznie umocniono siłę Polski na arenie międzynarodowej poprzez wejście do UE i udział w wojnie w Iraku. Oprócz tego sukcesem było obniżenie podatku CIT, mimo niekorzystnej sytuacji fiskalnej.
Co do sukcesów AWS-u to też ich było o wiele więcej niż sukcesów PiSu. Chcesz to mogę podobnie je wymienić...
Nie mówię tu o porażkach, bo każda władza miała ich dużo. udowadniam jedynie tezę, że ten rząd nie zrobił nic, a Ty nie jesteś w stanie wykazać jednej rzeczy, którą pis przez 2 lata porządnie wykonał.
Jeśli przyjecie stanowiska
> Polski przez UE to pieniactwo, to więcej TAKICH
> pieniactw
Sukces żaden, bo embargo dalej jest. ale nikt nie patrzy na koszty, widzicie tylko najbliższą decyzję... weź po uwagę, że na następnym szczycie już nic nie osiągnięto w polskiej sprawie. co do pieniactwa to efekty takiego postępowania nie są tak łatwo mierzalne, ale efekty tego że Europa postrzega nas źle w końcu wyjdą - np. niższe inwestycje zagraniczne, ogólna niechęć do handlowania z Polską, do nawiązywania z Polską kontaktów. Także podsumowując, nie osiągnięto nic, a koszty tego są ogromne i wieloletnie...
TRN_KRK Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> no właśnie
> do tej pory widze że wszystcy, którzy
> rządzili:
>
> gregorio Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
>
> > kompletnie nie znaja sie na gospodarce. co
>
> __________________________________________________
Tu się z Tobą nie zgodzę. Generalnie wszyscy rządzący nieźle znali się na gospodarce i zawsze stery dotyczące polityki gospodarczej były powierzane fachowcom. Między innymi dlatego, Polska mocno rozwinęła się przez ostatnich 18 lat. Właściwie pierwszym obsadzeniem ważnego gospodarczo stanowiska osobą niekompetentną jest Skrzypek jak prezes NBP
Fakt, taki Balcerowicz byl jedna z najbardziej kompetentnych osob jakie mozna bylo znalesc w 89 a pozniej 91. Jednak niektorymi swoimi dzialaniami na tym stanowisku spowodowal ze biorac pod uwage jego kompetencje, slowo "celowy sabotaz" samo cisnie sie na usta.
Jeden Balcerowicz wiosny nie czyni...
A jakby było tak super to większość mądrych i zaradnych obywateli nie była by teraz za granicami... Ten kraj do przodu CIĄGNOM jeszcze tylko obywatele. Na polityków niema co liczyć a tylko przeszkadzają!
pan kracy Napisał(a):
> TRN powiem tak...
> jakoś nie wierze w przekroczeniu progu przez UPR
> choć na nich właśnie zagłosuje
> ps:na spotkaniach jakoś Cię jeszcze nie
> widziałem
No będzie ciężko, bo teraz mówiąc prawdę wygrac się nieda...
Zapraszam do dyskusji: http://korwin-mikke.blog.onet.pl/
pan kracy a uczęszczasz na spotkania UPR? daj namiar na terminy privem....
Ja dopiero zdałem maturę w tym roku (profil w liceum: prawniczo-politologiczny).
PS. Wole KRK niż TRN bo jestem z Krk :) ew. TRN_KRK
zgodze sie ze mogloby byc lepiej i wiele decyzji bylo nieodpowiednich, ale mowienie ze same matoly nieznajace sie na gospodarce nią kierowały to przesada. Trzeba trochę obiektywizmu.
Nigdy nie mogłem zrozumieć, co takiego ludzie widzą w tym UPRze. moze mi ktos wyjasnic ten fenomen?
gregorio Napisał(a):
> Nigdy nie mogłem zrozumieć, co takiego ludzie
> widzą w tym UPRze. moze mi ktos wyjasnic ten
> fenomen?
poniewaz w ich programie gospodarczym brakuje bajek
a w programie nie-gospodarczym jako jedyni chca wolnosci jednostki
gregorio Napisał(a):
> zgodze sie ze mogloby byc lepiej i wiele decyzji
> bylo nieodpowiednich, ale mowienie ze same matoly
> nieznajace sie na gospodarce nią kierowały to
> przesada. Trzeba trochę obiektywizmu.
Dziwne że gdzie indziej się da! I co na jedną dobrą sparwę przypada 1000 złych to ja dziękuje!!
Co do tej pory zrobili?
> fenomen?
Może program wyborczy?
A ja nie wiem co widzieli w PiS-ie, SLD itd itp...
Dinth Napisał(a):
> a w programie nie-gospodarczym jako jedyni chca
> wolnosci jednostki
[img]http://republika.pl/blog_uk_3633470/4427524/sz/konopia_pliku_legalize8.gif[/img]
Uczeń zaobrączkowany
Resort edukacji przedstawił wczoraj na konferencji propozycję wprowadzenia uczniowskiej karty kar i nagród. Swego rodzaju list polecający towarzyszyłby dziecku od początku do końca jego edukacji. Nauczyciel w nowej placówce otrzymywałby taki list i wszystko byłoby jasne. A to że dzieciak w żłobku nie stosował się do poleceń i jadł kiedy chciał, a nie wtedy, kiedy wolno. A to że w przedszkolu miał swoje zdanie i sikał w majtki, mimo że ta rozrywka była zakazana. A to że w pierwszej klasie nie chciał pisać laurki do ministra i że rysował słońce na czarno. Degenerat moralny i liberał, o czym szczegółowo jest napisane w karcie kar i nagród. Dalej można przeczytać o zastosowanych wobec żłobkowego i przedszkolnego przestępcy metodach pedagogicznych, które jednak na nic się nie zdały. Trzeba dręczyć na nowo i w formie notatek wpisywać do karty. Zamiast sensownego wychowania, otrzymujemy biurokracji ciąg dalszy.
A jednak coś mi się w tym pomyśle podoba. Skoro monitorujemy placówki edukacyjne przy pomocy kamer, to powinniśmy w podobny sposób monitorować życie uczniów. Karta to anachronizm, oczywiście. Każdemu, kto ma czelność źle się zachowywać, należy za karę założyć specjalną obrączkę, która, wysyłając odpowiednie sygnały, informowałaby o miejscu pobytu ucznia. Komputer mógłby opracowywać te sygnały i codziennie drukować w formie wykresu drogę, jaką pokonał uczeń w poprzednim dniu, gdzie był i jak długo. Z tego wykresu zaobrączkowany uczeń musiałby się tłumaczyć w swojej placówce edukacyjnej. Mnie się ten monitoring tak podoba, że zaaplikowałbym go wszystkim uczniom, bo przecież wszyscy prędzej czy później zostaną złymi uczniami albo wyjadą za granicę, co też warto monitorować. Tak czy siak jest w pomyśle resortu oświaty coś dobrego, tylko brakuje mu rozmachu. Karta kar i nagród to nic w porównaniu z tym, jakie możliwości otwiera totalny elektroniczny monitoring. Ja nie mogę, warto było czekać na te piękne czasy. Nawet z podwyżki zrezygnuję, byle tylko zobaczyć ten totalny monitoring.
zapobrałem stąd:
http://chetkowski.blog.polityka.pl/?p=227
Karvin Napisał(a):
> mówisz o polskim rozumieniu prawicy ale to nie
> porównuj jej np. do partii konserwatywnej w Wlk
> Brytanii
Karvin niestety muszę cię zasmucić , obecni ''Torysi'' to parodia w porównaniu z konserwatystami z czasów Żelaznej Damy, partia mocno skręciła na lewo i teraz prawie niczym nie różni się od czerwonych z partii pracy ( tych Blair z kolei przesunął bliżej centrum sceny politycznej ), w najbliższych wyborach ( 2008 rok ) ''konserwatyści'' mają przeznaczyć pewną pulę miejsc na swoich listach ekologom,feministkom,czarnym i homosiom . Po raz pierwszy idą do wyborów bez hasła obniżki podatków , cieć wydatków socjalnych ale za to popierają dofinansowanie systemu ubezpieczeń zdrowotnych : ( . Nowy lider tego ugrupowania David Cameron ( nazywany "Tory's Blair" czyli Blairem Torysów ) systematycznie od 2 lat rozwala tą partię ( Torysi byli jednym z moich ulubionych ugrupowań prawicowych na Zachodzie Europy ) , dużo działaczy ( w tym dużo starej daty ) ucieka do Partii Niepodległości Zjednoczonego Królestwa powstałej w 1993 roku .
tytus, romek. i a'tomek Napisał(a):
> "Zrobiono ustawę lustracyjną?"
> Zrobiono knot legislacyjny, poparty też przez PO,
> co nie świadczy najlepiej o tej partii
może knot, ale dlaczego przez 17 lat nie powstała lepsza?
> To co później wyprawiał Mularczyk, próba
> "unieszkodliwienia" TK
Czy uważasz że TK jest instytucją niezależną? Członkowie TK są wybierani przez polityków, dlatego orzeczenia TK będą zgodne z odpowiednią wola polityczną, a nie koniecznie zgodne z konstytucją. vide sprawa postawienia Balcerowicza przed komisją sejmową.
Myśle, że instytucja jest zbyteczna.
> "Oczywiście chciałbym by "na wiosnę zamiast
> liści...."
> głupie, aż szkoda komentować, szef SLD jest z
> rocznika 74, też jest komunistą?
To jest limit wiekowy bycia komunistą? W ustawie o ubezpieczeniach społecznych jest taka data 31.12.1968 roku (dot obowiązku bycia w II filarze), osoby urodzone przed końcem 68' mają szanse zostać komunistą, po 1968 juz nie.
> Myśle, że instytucja jest zbyteczna.
mysl wiecej. sejm wybiera na wiele innych stanowisk, czy wszystkie one tez sa zbyteczne?
gregorio Napisał(a):
> > Myśle, że instytucja jest zbyteczna.
> mysl wiecej. sejm wybiera na wiele innych
> stanowisk, czy wszystkie one tez sa zbyteczne?
W takim układzie w jakim funkcjonuje nie spełnia żadnej roli ustawodawczej. Tak jak pisałem wcześniej decyzje są podejmowane zgodnie z odpowiednią wolą polityczną, w zależnośco kto przez kogo został wybrany. Jeżeli skład TK byłby wybierany np. przez Prezesów SN, (taka moja propozycja) to istnieje większe prawdopodobieństwo, że orzeczenia TK nie byłyby wydawane na dane zapotrzebowanie polityczne.
gregorio Napisał(a):
> fenomen?
Przed Urzędem Rady Ministrów funkcjonuje miasteczko namiotowe pielęgniarek.Na tym miasteczku wisi transparent "Sprawiedliwość Społeczna". Jeden z dziennikarzy spytał pielęgniarki skąd mają prąd. Ktoś podłączył z Łazienek - taka była odpowiedź. Dziennikarz pyta dalej "Czyli Panie kradną prąd?". Na to pielegniarki "No nie można tak mówić".
Na tym własnie polega sprawiedliwość społeczna, do której mizgają sie przedstawiciele wszystkich wiekszych partii politycznych od liberalnej PO z p.Walzową po SLD z P.Kaliszem.
Pewnie gdyby obecna koalicja była w opozycji przedstawiciele tych partii też by się tam pojawiali.
UPR jako pewnie jedyna partia z taką sprawiedliwością społeczną nie chce mieć do czynienia.
gregorio, wracając do Twojego innego postu, możesz przypomnieć na czym polegał ten program Pierwsza Praca, bo nie pamiętam.
Na UPR szkoda czasu - nigy nie przekrocza 3 proc, a bez tego nie da się rządzić.
Zresztą Korwin moim zdaniem robi to specjalnie- jak kiedyś UPR dostał w sondażu 4% to wyszedł Korwin i rzucił hasło o wprowadzeniu kary chłosty do szkoły i sytuacja wróciła do normy ;-)
gary - no dobra, kradną baby prąd, ale jakie to ma znaczenie dla upr? przeciez to nie jest ich program. jaki oni mają program? i czy jest on zgodny z nowoczesną ekonomią obojętnie którego nurtu?
Co do TK to pomysł, który podałeś jest ciekawy, ale nie mów, że instytucja jest zbyteczna. Gdyby tak było to można by uchwalić, że na przykład wszyscy niscy, albo łysi mają całować po butach wysokich i nikt by się temu nie sprzeciwił. Przesadą jest stwierdzenie, że TK działa na polityczne zlecenie. Przecież po wyborze do TK nikt ich już nie odwoła.
[quote]gary - no dobra, kradną baby prąd, ale jakie to ma znaczenie dla upr?[/quote]
Ma dość sporo. UPR jako jedyna w swoim programie sprzeciwia sie rabunkom dokonywanym w imie "sprawiedliwosci spolecznej" (ktora zreszta jest typowa nowomowa bo nie ma nic wspolngo ani ze sprawiedliwoscia, ani ze spoleczenstwem).
[quote] przeciez to nie jest ich program. jaki oni mają program? i czy jest on zgodny z nowoczesną ekonomią obojętnie którego nurtu?[/quote]
tak. z nowoczesnym liberalizmem ekonomicznym.
"Ja tam kontrowersji nie widziałem.
no wlasnie. Ty nie widziales wiec wszystko w pyte. podobne myslenie do kaczorow. Ale odznaczenie Ognia, ktory zabijał Polaków to jest kontrowersja. Jednym to sie podoba a innym nie. Aby ocenic czy cos jest kontrowersyjne, sprawdz jak na to patrzy spoleczenstwo i jeśli jest w tej sprawie podzielone, to można powiedzieć, że sprawa jest kontrowersyjna (a nie na podstawie tego, czy ty widzisz kontrowersje)"
Po pierwsze zabijał ubeków, komuchów ludzi dążących do zniewolenia kraju przez zsrr. Tak powinien zachowywać sie KAŻDY Polak w tamtym okresie. Ludność go popierała dzieki temu mógł działać tak długo.
Dlatego napisałem że ja nie widziałem kontrowersji, ponieważ zadał mi takie pytanie TD:
"Jakie pozytywne zmiany (zgodne z Twoimi poglądami gospodarczymi, społecznymi, ideowymi) zaszły"
Więc Mu odpowiedziałem.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)