sos tzatziki :P
skąd ja to znam....hmm....batata :D
-
-
Kącik Kucharek ;)
75 dni później
Kurka wodna, zastanawiam się co by tu zrobić sobie na kolację.
kurczak w orzechach zapiekany w sosie malinowym. PYCHA.
cos na piatek :
Filet z Rybki
kupujemy Filet z Pangi rozmrazamy
odpowiednio przyprawiamy sól, pieprz moze byc delikat
rybe optaczamy w mace i dawaj na patelnie do tego robimy sobie frytki plus jakas sórówka mozebyc kiszona kapusta dodac do nie troszke siekanej cebulki pieprzu i cukru i kapke Oleju :)
pamietajcie rybe usmazona lekko skropic cytryna!!
dev Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> kiszona kapusta dodac do nie troszke siekanej
> cebulki pieprzu i cukru
Taka tez jest dobra, ale ja wole bez cukru, z dodatkiem jeszcze marchewki i troszku oleju . mniam :)
właśnie taką rybencje sobie dzis wszamam :) tylko zamisat frytek sałatka ziemniaczana..mniam :)
762 dni później
Ser bundz kupujemy, robimy jak kotlet (w mące, jajku, bułce) tylko grubsze żeby się nie rozpłynęły.
Podawać obłożone z góry żurawiną.
Z frytkami czy innymi ziemniakami
Sekunda pracy, a pycha.
FA.... nie przypal wody:):):)
Smaku mi FA narobiłeś. Przypomina mi się ostatni wyjazd na Słowację, tam sery smażone podają w każdej restauracji, w kilku rodzajach. Jutro trzeba będzie kleparz odwiedzić i się zaopatrzyć. Na wiosnę bundz jest najlepszy.
Tylko Wodzio'nka!
5 dni później
Hmm, bardzo prosty przepis który można robić na wiele sposobów.
1. Potrzebujemy:
- kilka ziemniaków
- jajka
- śmietanę 18%
- cebula
- jakieś warzywa (papryka, fasolkę, marchewkę, seler) w sumie obojętne, co kto lubi
- jakieś dodatki także według preferencji (oliwki, szczypiorek, dymkę, ser zółty, itp)
2. Przygotowanie :)
- gotujemy ziemniaki (mogą być w mundurkach) i następnie kroimy w talarki lub kostkę
- kroimy wybrane warzywa i cebulę, następnie smażymy na maśle/oliwie
- jajka bełtamy ze śmietaną, solą, pieprzem (coś jak na omleta)
- wrzucamy usmażone warzywa oraz ziemniaki na dość głęboką patelnie (koniecznie z przykrywką)
- wszystko zalewamy masą jajeczną, przykrywamy i czekamy aż masa całkiem się zetnie
- posypujemy dodatkiem, wykładamy na talerz i jemy :)
PS. Jeśli ktoś posiada DUŻĄ patelnię można zrobić taki mega "omlet", wyłożyć go na duży talerz od pizzy i wykrawać trójkątne kawałki na poszczególne talerze.
SMACZNEGO :)
I jeszcze jeden bardzo prosty i smaczny przepis:
1. Potrzebujemy:
- piersi z kurczaka
- cebulę
- pieczarki
- śmietana 18%
proporcje powinny być mniej więcej takie że pieczarek z cebulą mamy 2 razy tyle co mięsa
2. Przygotowanie
- piersi kroimy w paseczki i podsmażamy na oliwie/oleju/maśle
- cebulę i pieczarki kroimy dowolnie i także podsmażamy
- wszystko razem po usmażeniu wrzucamy do dużego garnka i podlewamy niewielką ilością wody i chwilę dusimy
- śmietanę solimy w jakimś kubku lub misce i następnie powolutku wlewamy po trochu to garnka cały czas mieszając (uwaga żeby śmietana się nie ścięła)
- doprawiamy solą i dużą, dużą ilością pieprzu, chwilkę dusimy, mieszamy i gotowe
Podajemy z ziemniakami lub ryżem, makaronem, kaszą lub w miseczkach z chlebem, dowolnie
Smacznego :)
dziś se zrobiłem makaron z sosem serowym-
na patelni podsmażyłem odrobinę cebuli dymki, dałem trochę wody, wrzuciłem 4 trójkąty serka topionego, parę plastrów sera żółtego chyba z hochlandu, parę normalnego sera żółtego, a na koniec ze 2 łyżki śmietany+ pieprz i sól do smaku
wyszło całkiem dobre, ale następnym razem wleje śmietanki z kartoniku czyli zdaje sie słodkiej, a nie zwykłej śmietany
polecam
p.s. a brzuch rośnie... :D
Sponsor Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> I jeszcze jeden bardzo prosty i smaczny przepis:
>
> 1. Potrzebujemy:
>
> - piersi z kurczaka
> - cebulę
> - pieczarki
> - śmietana 18%
Ugotowałem. Pycha!! Dzięki! Dawaj następne.
Macie jakis dobry przepis na ciasteczka z ciasta francuskiego?:) Tak na szybko
18 dni później
Do kupienia w kioskach. Niby jako dodatek do "Wyborczej" ale naprawdę sprzedawany osobno. 34,90 zł.
[b]"Rodziny Soprano książka kucharska opracowana przez Artiego Bucco"[/b]
Dla miłośników tego serialu i dobrej kuchni. W środku przepisy kuchni włoskich imigrantów, zdjęcie rodzinne, opowieści członków rodziny i Rodziny. Szaleństwo to przepisy z proporcjami na 4 osoby i na 50 osób (w sam raz na zjazd familii ;) ). Rzecz absolutnie smakowita i do czytania i do gotowania (kiełbaski ze smażonymi warzywami zrobiłem, bomba).
212 dni później
[b]Ryba w sosie oliwkowym.[/b]
- 2 duże cebule
- koncentrat pomidorowy
- oliwki zielone
- sok z cytryny
- ryba
- mąka krupczatka
0. Rybę w kawałkach polać sokiem z cytryny, odstawić na 10 minut.
1. Cebule poszatkować i zeszklić na patelni.
2. Dodać do niej 2 łyżki koncentratu i wody wedle uznania, zamieszać, pogotować na małym ogniu.
3. Ryby oprószyć mąka krupczatką i usmażyć.
4. Wyłączyć ogień pod sosem, dodać oliwki pocięte na plasterki, zamieszać.
Rybę na talerz, sos na rybę, pieczywko do reki, całość do brzucha.
[b]Gulasz wiejski[/b]
Przepis jest na opakowaniu przyprawy do gulaszu Kamisa.
Pyszne jak Cracovia.
32 dni później
[b]Jajka Benedykta[/b]
amerykańskie śniadanie, pyszne i bardzo pożywne
Robimy kanapkę z 4 warstw. Robimy jej jednocześnie.
1. Bułkę przeciąć na pół. Jak za gruba to mniejsze kawałki wyciąć z niej. Zapiec w tosterze lub zagrilować.
2. Plasterki boczku przypiec na patelni.
3. Teraz sedno: jajko, rozbić do miseczki i delikatnie zsunąć do gotującej się wody z solą i octem (łyżka). Dookoła jajka zamieszać wodę widelcem - żółtko owinie się białkiem. Brzmi trudno, ale jest banalne. Po trzech minutach gotowe, wyjąć z wody, odcedzić.
4. Majonez lub inny sos w majonezowo-jogurtowym klimacie
Na bułkę boczek, na boczek jajko, na jajko majonez/sos.
Można rowy kopać tyle energii daje.
jadłem! Wyborne:) aczkolwiek ja preferuję, zamiast bułki, wekę lub chleb pszenny:)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)