ciekawe że Ci co najwięcej sie napinają nigdy nie podejdą choć na chwilke pod konsulat... gdzie są Ci bojowi wszyscy, gdzie te hokeistki domagające sie lodu... gdzie są te osoby o tak "prawdziwych" poglądach na każdy temat... pisać łatwo... pod konsulatem ich widać nie było...
Wiadomość zmieniona (25-11-04 19:38)
-
-
Ukraina...
Szymciu zacytuje Ci coś:
"Jestem Polakiem i mam obowiązki polskie.."
I dlatego nie pójdę pod konsulat my Polacy za dużo zajmujemy się innymi krajami a za mało swoim.
PS Porównaj cmentarz Ukrainców na Rakowicach i we Lwowie, i dź pod konsulat.
PS 2 Krzyknij ze 3 razy za mnie:)
jesteś Europejczykiem i obywatelem demokracji, więc obowiązki jakieś też masz... co do zajmowania sie swoim krajem, to tak, ale temat jest za szeroki na te posty...
p.s. pozatym fajne dziewczyny przychodzą na manifestacje :P
Jestem Polakiem demokracje mam w .... i ją ...... .
Ale ostatni argument mnie przekonał gdzie i kiedy;)
Witam !!!
Może mój głos będzie kontrowersyjny, ale cóż to czuję. Rozumiem pęd do wolności i demokracji Ukraińców, ale widzę też ogromne niebezpieczeństwo. Dziwię się, że nikt z Was nie dostrzegł tego niebezpieczeństwa. Marzy mi się, żeby każdy człowiek na świecie był wolny, żeby nie było w ogóle przestępstw, żeby wszyscy sie nawzajem miłowali. Realia są takie, że to jest [b]NIEMOŻLIWE[/b] !!! Sprawa wygląda tak. Na Ukrainie wygra demokracja. Prezydent będzie skłaniał się ku zachodowi i Unii Europejskiej minie 10 lat i ................ Pytania:
[b]Gdy Ukraina wejdzie do UE, gdzie największ firmy polskie umieszczą swoje zakłady, gdzie będzie najtańsza siła robocza w UE, gdzie zwiększy się bezrobocie ???[/b]
Pytania mozna mnożyć. Życzę im mimo wszystko wszystkiego najlepszego, ale [b]NIE KOSZTEM NASZEGO KRAJU[/b] !!!
POZDRAWIAM
Juszczenko to taki ichni Belka. Tak samo różowy i nawet z komunistyczną przeszłością. Tyle że troszkę mniejszy beton. Współczuję Ukraińcom, że muszą wybierać pomiędzy czerwoną, a pomarańczową alternatywą, choć ta ostatnia ma w Polsce dobre tradycje.
U nas przynajmniej była UPR, a teraz jest LPR :-)
LPR to ta partia ktory glosowala za 50% stopa podatkowa ?
ciekawe kiedy w tym kraju prawica to bedzie pojecie zwiazane z pogladami a nie ze stosunkiem do komuny i kosciola
A stosunek do komuny i Kościoła, to nie pogląd? Wydaje mi się, choć oczywiście mogę być w błędzie dla niektórych, że właśnie światopogląd, a nie programy gospodarcze, wyznaczają podział na lewicę i prawicę.
LPR jest lewicową portią pod kątem gospodarki. A i politycznie do Narodowców im daleka. Tam panuje Giertycyzm ( przypomnienie Giertych przed wojną został usunięty z szergów SN) - powiedziałbym że są partią populistyczną.
Maciuś wpisz o Której godzinie, bo coś wyje...o!!!
@ Mario...
problem jest w tym ze to jest wylacznie polska definicja z tego powodu powstaja nieporozumienia.. bo Polacy nie rozumieja czym jest prawica a czym lewica w ogole... a przeciez prawica i lewica istnieje wszedzie.
jak tego co LPR "sprzedaje" nie kupuje, bylem na spotkaniu z Giertychem pod jaszczurami z 2 lata temu i slyszalem jego poglady, a teraz widze ich realizacje.. tzn ich antyrealizacje
podobnie zastanawia mnie fakt jak mozna nazwac rzady AWS ktorego wieksza czescia byl zwiazek zawodyw... rzadami prawicy :)
nie slyszalem jeszcze zeby zwiazki zawodowe byly prawicowe :)
ale taka jest juz nasza polska "uroda"
Mnie też i o to chodzi Królu złoty, bo w Polsce większość partii zasiadających w Sejmie poglądy gospodarcze ma lewicowe. Choć trudno nazwać cokolwiek poglądami gospodarczymi, gdyż wszystko co one przedstawiają, to li i jedynie kiełbasa wyborcza. Dlatego też pozostańmy przy obowiązującym podziale, bo na dziś wydaje mi się on cokolwiek słuszny.
A i Korba też mi przyznał rację, sam o tym nie wiedząc, bo skoro panuje tam giertycyzm, to oznacza, że jest to partia o charakterze wodzowskim, czyli takim, jaki charakteryzował NSDAP, a dziś jest właściwy wszystkim partiom neofaszystowskim, a więc, jakby nie było, skrajnie prawicowym :-)
Karolo
Dmowski nie był rusofilem! W tamtej sytuacji politycznej był bliżej Rosji i jak się póżniej okazało nie pomylił się...zaatakowali nas Niemcy.
Nie da się bezpośrednio przełożyć tamtych działań Dmowskiego na dzień dzisiejszy...
O Juszczence i Janukowychu pisałem już wcześniej. Jeśli chodzi o Polskę to w zaistaniałej sytuacji powinniśmy trzymać się USA. Amerykanom zależy na silnej pozycji Polski (w przeciwieństwie do niemców którzy nas lubią ale jako biedne państwo co pokazał szreder gdy rządał od Polski podwyższenia podatków czy też francjii gdzie chirac kazał nam siedzieć cicho) Im silniejsza pozyzja Polski tym słabsza niemiec i innych krajów, dlatego uważam że powinniśmy się trzymać USA a na naszych sąsiadów nie zrwacać uwagi....
To tyle jeśli chodzi o moje zdanie na temat co lepsze dla Polski.....
Mario
NSDAP jak nazwa "narodowo socjalistyczna......" mówi była partią lewicową.
Jeśli już szukasz takich mosnych porównań to Pinochet czy Franco można nazwać prawicowcami...skrajnymi..:)
Natomiast jeśli chodzi o LPR to jeśli chodzi o światopogląd napewno spełniają kruteria narodowe lecz jeśli chodzi o gospodarkę to jestem w krpce bo co innego Giertych mówi a co innego robi się w sejmie. Aczkolwiek może to być spowodowane tym że LPR jest w opozycji. Prawda wyszła by najaw tylko gdyby rządzili....(tak samo jak wychodziła prawda po wszystkich wyborach )
Jeśli chodzi o samego Giertycha to uważam że jednak zrobil więcej dobrego niż złego...Po pierwsze to on nadajeton komisji Orlenu która jak widać rozłoży komuchów na łopatki, to on zmarginalizował też wpływ Geremka na Polską politykę zagraniczną co jest ogromnym sukcesem. Bo dopiero po wejściu LPRu do parlamentu Polska przestała wszystkich przepraszać...(PiS i PO w obawie o stratę poparcia na rzecz LPRu musiały zradykalizować swe poglądy) Więc dlatego generalnie oceniam go dobrze. A że ma pewne braki to mam nadzieje się poprawi:) Ale narazie jestem za
Zuberag NSDAP, jeśli już odwołujesz się do moich porównań, była partią "narodowo-socjalistyczną", ale ten socjalizm w nazwie hmm...... Jeśli można cokolwiek mówić o jej lewicowości, to tylko tyle, że Hitler zlikwidował bezrobocie w Niemczech, co jest podstawowym postulatem właśnie partii socjalistycznych, choć zlikwidował go poprzez rozbudowę przemysłu zbrojeniowego (właśnie wpadłem na pomysł po co my w Iraku jesteśmy!! nasi pożal się Boże politycy zaczynają sięgać po sprawdzone wzorce!!). Natomiast jego i całej partii światopogląd, czyli jak to ładnie się nazywa - ideologia, jest określany mianem faszyzmu i zaliczany do światopoglądów skrajnie prawicowych.
Partie dzielone są na prawicę i lewicę nie ze względu na prezentowany program gospodarczy - a w Polsce byłoby tego tym trudniej dokonać, że właściwie trudno mówić o programach w przypadku naszych partii, a tylko o zbiorze pobożnych życzeń, mających na celu dać głosy w wyborach - tylko właśnie ze wzglądów ideologicznych.
Jednakowoż odbiegliśmy od tematu w całej dyskusji, a wszak clou jest takie, że bardzo współczuję Ukraińcom, bo , być może teraz do mojego porównanie nikt się nie przyczepi, mają wybór taki, jaki mielibyśmy i u nas, gdybyśmy mieli wybrać pomiędzy dwiema tylko opcjami: lewicą Millera i lewicą Borowskiego.
Korba i prace Dmowskiego bardzo dobrze znam jak i w miare dobrze historie naszej czesci swiata.
A co do Dmowskiego, zamiast do "Mysli" siegnij "Niemcy, Rosja, a sprawa polska"
Szkoda, ze nie mam czasu ostatnio bo chetnie bym z Wami na ten temat podyskutowal.
Moze kiedys przy jakims pasiastym piwie? :)
wiecowałem tydzień temu, potem hokej, Amica, hokej, no i tydzień "z głowy"... ale warto było, i znów zbieram siły do wiecowania.
nikt nie odpowiedział TD na jego pytania, to spróbuję:
1. Jaki rozwój sytuacji na Ukrainie jest W INTERESIE POLSKIM?
spokojne, szybkie, POKOJOWE rozwiązanie, żeby uniknąć ofiar (to jasne) i żeby pat sie nie przeciągał, bo wtedy cierpi gospodarka ukraińska, a to nasz partner gospodarczy. jeśliby, nie daj Boże, coś poszło nie tak - no to Polska bedzie musiała przyjąć uciekinierów.
opcja "huntingtonowska" czyli rozpad Ukrainy (nie wierze w to): no to bedziemy mieli chyba niemal "protektorat", ale za jaką cenę...
2. Przez kogo władza na Ukrainie sprawowana będzie bardziej W INTERESIE POLSKIM - Juszczenki czy Janukowycza?
sprawowanie władzy w suwerennym państwie powinno być w INTERESIE TEGOŻ KRAJU, a więc w interesie Ukrainy, a nie Rosji, ani Polski. a więc: JUSZCZENKO
3. Jakie działania polskiego społeczeństwa, polskich polityków, służb dyplomatycznych wobec obecnej sytuacji na Ukrainie służyć mogą INTERESOWI POLSKIEMU?
wszyscy postawiliśmy na jednego konia, co obiektywnie patrząc nie jest słuszne. jeśli się uda, no to nasza pozycja na Ukrainie, w Unii i ogólnie na świecie, a przede wszystkim wobec Rosji - wzrośnie. a jeśli nie, to czekają nas "ciche dni"... ale moim zdaniem trzeba dziś zapomnieć o INTERESIE POLSKIM. jak mówił Bismarck: w polityce liczą się również imponderabilia. nie analizujmy, co jest w naszym interesie, zachowajmy sie uczciwie. kolejny cytat (Słonimski): jeśli nie wiesz, jak sie zachować, zachowaj się przyzwoicie. uważam, że zarówno społeczeństwo, jak i politycy i dyplomaci - zachowują się przyzwoicie
4. Czy tylko jedna strona (Janukowycz) dopuszczała się fałszerstw wyborczych?
tego nie wiem, ale na zachodzie Ukrainy frekwencja nie sięgała 104%. natomiast Juszczence udało się doporowadzić do sytuacji, w której jego porażka automatycznie dawała powód do podejrzeń o fałszerstwo. podejrzewam, że wiele sondaży, które dawały mu miażdżącą przewagę, było nieco retuszowanych. tak czy siak - Juszczenko wygrywa, jest OK, wygrywa Janukowycz - FAŁSZERSTWO! sprytne to, a czy skuteczne?... nie wiem, zobaczymy. natomiast chyba nikt nie brał pod uwagę opcji, żeby to Janukowycz wygrał w uczciwych wyborach, a już zwł. władze i administracja. osobiście wierzę, że Juszczenko uczciwie te wybory wygrał
do lektur polecanych z tym wątku dodałbym "Wielką Szachownicę" Brzezińskiego - tam jasno wyjaśnił znaczenie Ukrainy dla Rosji. bez Ukrainy nie będzie Rosja mocarstwiem w pełni tego słowa znaczeniu. zgadzam się z tym. poza tym uważam się za rusofoba. i dlatego bede wiecował. przynajmniej tyle mogę zrobić
PS. o prawicowości itp. nie piszę, bo to odbiega od tematu i nie chcę wsadzać kija w mrowisko
[quote]do lektur polecanych z tym wątku dodałbym "Wielką Szachownicę" Brzezińskiego - tam jasno wyjaśnił znaczenie Ukrainy dla Rosji. bez Ukrainy nie będzie Rosja mocarstwiem w pełni tego słowa znaczeniu. zgadzam się z tym. poza tym uważam się za rusofoba. i dlatego bede wiecował. przynajmniej tyle mogę zrobić[/quote]
Bez Ukrainy i bez... Polski. Czymze mialaby byc nowa "Imperialna Rosja" bez wplywow na Ukrainie i Polsce, w spichlerzu Europy i bramie na zachod?
Doskonale o tym w Moskwie wiedza i jak tylko moga podkreslaja i wzbudzaja antagonizmy polsko-ukrainskie...
Mario
Mylisz siś co do podziału na prawicę czy lwicę bo w Belgii i Holandii są partie noszą nazwę "Chrześcijańskiej lewicy"....
Natomiast co do NSDAP......hitler powiedział takie słowa "z liberała nigdy nie bedzie nazisty ale z komunisty zawsze"......Myślę że to oddaje z której strony czerpała ta partia...
Karolo
Ja na piwo jestem chętny a o polityce to mogę gadać i gadać...:)
Karolo powtarzam przeczytaj "Odbudowe..." On dokładnie tam wyjaśnia geneze Sprawy Polskiej vide też Balicki i Popławski
Pozdro
Wiadomość zmieniona (26-11-04 17:28)
I jeszcz raz ja do Karolo Piwko OK! i chętnie
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)