Fantastyka Marcina Wolskiego. Moze nie mistrzowska ale bardzo ciekawa.
Jak sam autor mowi zaczal pisac fantastyke bo znudzil go obowiazujacy - lewacki - kanon.
I rzeczywiscie - u Wolskiego - bohater pozytywny to patriota, negatywny to komuch albo terrorysta, dobrem nadrzednym jest ojczyzna, ład, porządek, honor, Bóg.
Nie tak jak u innych fantastow - najciekawszy bohater to ten ktory ma wszystko w dupie, a dobrem nadrzednym jest powszechne posiadanie wszystkiego w dupie.
Narazie przeczytalem "Zamach na Polske" - sensacyjna o udaremnieniu zamachu Al-Kaidy na jubileuszy istnienia Solildarnosci. Czytam teraz political fiction "Alterhistorie" - gensek Andropow porzadzil troche dluzej niz w rzeczywistosci, a do jego programu liberalizacji gospodarki szybko doszedl zamordyzm jak za Stalina. Koniec koncow Polska nigdy nie odzyskuje niepodleglosci, podziemie patriotyczne zostaje prawie zrownane z ziemia - zostali tylko nieliczni ktorzy nie stracili nadzieji, w tym pewien ksiadz grajacy sluzba bezpieczenstwa ZSRR na nosie.
-
-
Ksiązki
Jan Szczerkowski - ''Ogień, król Podhala'' ( cena 4 zł !! , kupiona w księgarni przy grodzkiej , zaraz za arkadami). Książka o Kurasiu , legendarnym partyzancie z Podhala walczącym przeciwko hitlerowskim i komunistycznym okupantom.
Romper Stomper Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Jan Szczerkowski - ''Ogień, król Podhala'' (
> cena 4 zł !! , kupiona w księgarni przy
> grodzkiej , zaraz za arkadami). Książka o
> Kurasiu , legendarnym partyzancie z Podhala
> walczącym przeciwko hitlerowskim i komunistycznym
> okupantom.
>
> =F=O=R=Z=A=C=R=A=C=O=V=I=A=
>
są jeszcze?? bom zainteresowany... kilkanascie lat temu czytałem ksiazke Wacha czy Wałacha-nie pamietam dokladnie-opisujaca Ognia i kilka innych oddziałów ale z prespetywy UB
Wałach był prezesem gts-u.
Nie wiem czy jeszcze coś zostało , w piątek będę w pobliżu grodzkiej , mogę ci kupić jeżeli chcesz .
dzieki ale jutro tam bede-a jak sie zmobilizuje to nawet dzisiaj
tak czy inaczej dzieki za info
czy ktoś ma "Księgę kości" w formie elektronicznej?
Romper Stomper Napisał(a):
> Jan Szczerkowski - ''Ogień, król Podhala'' (
> cena 4 zł !! , kupiona w księgarni przy
> grodzkiej , zaraz za arkadami). Książka o
> Kurasiu , legendarnym partyzancie z Podhala
> walczącym przeciwko hitlerowskim i komunistycznym
> okupantom.
Od piatku do niedzieli trwać będzie w Nowym Targu konferencja naukowa "Wokół legendy Ognia. Opór przeciw zniewoleniu. Polska-Małopolska-Podhale".
Referaty i dyskusje toczyć się będą wokół kilku tematów związanych z walką przeciw sowieckiemu najazdowi w Polsce w latach 1944-1956. Konferencji będą towarzyszyć projekcje filmów dokumentalnych.
W niedzielę, w trzecim dniu konferencji na nowotarskim Rynku nastąpi rekonstrukcja wydarzeń z 1945 roku gdy oddział "Ognia" odbijał partyzantów uwięzionych w budynku UB.
Rekonstrukcja wydarzeń sprzed lat odbędzie się z uzyciem autentycznych rekwizytów: broni, motocykli, samochodów
4 dni później
gary Napisał(a):
> Od piatku do niedzieli trwać będzie w Nowym
> Targu konferencja naukowa "Wokół legendy Ognia.
> Opór przeciw zniewoleniu.
> Polska-Małopolska-Podhale".
>
> Referaty i dyskusje toczyć się będą wokół
> kilku tematów związanych z walką przeciw
> sowieckiemu najazdowi w Polsce w latach 1944-1956.
> Konferencji będą towarzyszyć projekcje filmów
> dokumentalnych.
>
> W niedzielę, w trzecim dniu konferencji na
> nowotarskim Rynku nastąpi rekonstrukcja wydarzeń
> z 1945 roku gdy oddział "Ognia" odbijał
> partyzantów uwięzionych w budynku UB.
> Rekonstrukcja wydarzeń sprzed lat odbędzie się
> z uzyciem autentycznych rekwizytów: broni,
> motocykli, samochodów
Na konferencji przedstawiono referat odnośnie dokumentów UB na temat ''Ognia'' dzięki którym pracownicy IPN-u odszyfrowali kto zdradził Kurasia . Współpracownikami UB-e okazało się dwóch łączników Kurasia z Ostrowska ( niepamiętam nazwisk), którzy doniesli UB-e, w którym domu przebywał ''Ogień'' w Ostrowsku . Znając góralski honor i charakter to pewnie niedługo Ostrowsko oświetli jasna łuna w nocy......
5 dni później
Polecam, szczególnie tym co widzieli w nim socrealistycznego grafomana i sługusa reżimu,
"Ryszard Kapuściński: Nie ogarniam świata" Beresia i Burnetki.
Świetna książka napisana w formie rozmowy, wymagająca myślenia.
25 dni później
Wlasnie koncze "Czyim ja zyciem zylem" niesamowita ksiazka, naprawde dzinxik TeDe za polecenie.
Zaraz po jej zakonczeniu biore sie za "Sycylijczyka" Mario Puzo ktorego przyslal mi moj Padre
ps. nie ma Polskich znakow dlatego kalecze
pozdro600
PROSZE NIE CZYTAĆ KSIĄŻEK, SA GUPIE
54 dni później
Sycylijczyk świetny, zaraz potym łykłem "Zawsze prowansja a wczoraj zakupiłem:
Wojciech Cejrowski " Rio anaconda"
Jerzy Pilch "Moje pierwsze samobójstwo"
Paulo Coelho "Weronika postanowiła umrzeć"
Paulo Coelho Czarownica z Portobello
Stephen King "Marzenia i Koszmary"
dzisiaj wracam do uk po 2 tygodniach wolnego i za przeproszeniem CH.. MNIE STRZELA KUR..!
przynajmiej się zamule w książkach.
Ostatnio przeczytałem "Pod mocnym aniołem" - jeśli któś lubi Pilcha, ta książka bardzo mu się spodoba (oczywiście chodzi mi o oryginalną manierę pana P. a nie sympatie jako do brata po szalu :))
13 dni później
"Post mortem. Opowieść filmowa" to jedno z ważniejszych dokonań Andrzeja Mularczyka
Antygona żąda prawdy o Katyniu
Premiera "Katynia" Andrzeja Wajdy zaplanowana jest na 17 września, ale od jutra można będzie poznać książkę stanowiącą literacką podstawę tego filmu. Przywykliśmy do ekranizacji książek, w tym przypadku jest nieco inaczej. Andrzej Mularczyk najpierw napisał scenariusz, a dopiero potem nadał mu literacki kształt w postaci opowieści wydanej przez Muzę.
Autor jest doświadczonym scenarzystą, twórcą m.in. niezapomnianego tryptyku o Pawlaku i Kargulu, niezliczonych słuchowisk radiowych, ale też - z całą pewnością niedocenionym - pisarzem i reportażystą. Dowodem jego pisarskiego kunsztu są niedawno wznowione "Polskie miłości".
"Post mortem" wpisuje się w ciąg najistotniejszych dokonań Andrzeja Mularczyka, jednak naznaczone jest regułami filmowymi, na czym literacko traci. Niewątpliwie bowiem czytelnik po zapoznaniu się z jej wszystkimi scenami i dialogami zastanawiać się będzie głównie nad tym, które z nich znajdą się w filmie, a które unicestwią realizatorskie nożyce. A to o wiele za mało.
Akcję "Post mortem" umiejscowił autor w Krakowie w roku 1945. Ciekawe, że tak samo postąpił Włodzimierz Odojewski, pisząc "Milczących, niepokonanych. Opowieść katyńską" (2003). Wajda jednak odstąpił od współpracy z tym pisarzem, ostatecznie decydując się na scenariusz Mularczyka.
Odojewski swoją książkę zbudował wokół śledztwa prowadzonego w sprawie katyńskiej tuż po wojnie przez prokuratora Martiniego, zamordowanego 1 kwietnia 1946 roku. O śledztwie tym, jak i o samym Martinim, mówi się także u Mularczyka, ale raczej na marginesie.
Głównymi bohaterkami powieści są kobiety: żona, córka i matka zabitego w Katyniu majora, którego nazwisko, w zniekształconej formie, pojawiło się na opublikowanej w czasie okupacji przez Niemców liście ofiar. Oczywiście, przedłużyło to niepewność rodziny. Gdy rozwiały się ostatnie złudzenia, wdowa po zamordowanym oficerze zacznie się domagać poświadczenia zbrodni, a w końcu tego choćby, by na symbolicznej tablicy w kościele mogła umieścić słowa: "zginął męczeńską śmiercią w 1940 roku w Katyniu". I tego jej odmówiono.
Przeciw uporczywej, konsekwentnej walce o prawdę prowadzonej przez matkę buntować się będzie córka, zgryźliwie przypominająca rodzicielce, że "Antygona kochała swoje nieszczęście". Kiedy jednak za sprawą katyńskiej zbrodni i jej życie osobiste legnie w gruzach, także przyjmie racje Antygony za swoje. A jako kierunek studiów wybierze archeologię, bowiem "archeolodzy potrafią odsłonić prawdę nawet po setkach lat".
W zafałszowanie prawdy o Katyniu włożono niesłychanie wiele wysiłku. Przerażający cynizm pozwolił Wandzie Wasilewskiej przemawiać do berlingowców: "Kiedy idziecie na zachód i przez zaciśnięte zęby mówicie sobie? za Warszawę, za Westerplatte, za Kutno, nie zapominajcie dodać i tego? za Katyń". Ten sam cynizm, tyle że zwielokrotniony, prezentują tacy rosyjscy autorzy, jak osławiony Muchin czy Kuniajew, którzy i dziś wybielają zbrodniarzy.
Ta ich postawa, podobnie jak wywody "naukowców" w rodzaju Olega Rżeszewskiego, powoduje, że Rosjanie od czasu, gdy władzę sprawuje Putin, nie chcą brać odpowiedzialności za zbrodnię katyńską, nie uznają jej za ludobójstwo. (Kluczowy dziś problem, jak ta zbrodnia wygląda w oczach Rosjan, wnikliwie omawia najnowszy, 22. numer "Zeszytów Katyńskich").
W opowieści Andrzeja Mularczyka córka zabitego w Katyniu majora jedzie po wielu latach do lasu pod Smoleńskiem, by położyć pod krzyżem zabraną kiedyś z tego uświęconego polską krwią miejsca, łuskę naboju kaliber 7,62, firmy Geco, do pistoletów Walther.
W drodze do Katynia, w pociągu, przygodny podróżny indagować ją będzie, gdzie się udaje i kim jest: "- Izwinitie, wy kakoj professii? - Archeolog. - Wy turist? - Niet, ja docz".
Najważniejszymi odbiorcami książki Mularczyka będą Rodziny Katyńskie, takie właśnie "doczeri", które przez postsowieckich łgarzy nazywane są - jak Bożena Łojek - "goebbelsowcami".
O Katyniu trzeba krzyczeć na cały świat, choćby ten świat w dalszym ciągu zatykał sobie uszy, w imię politycznej poprawności nie przyjmując do wiadomości prawdy lub przechodząc nad nią do porządku dziennego.
W "Post mortem" padają ważkie słowa: "Śmierć nie jest nieistnieniem. Nieistnieniem jest nieobecność pamiętających".
Źródło: Rzeczpospolita - Krzysztof Masłoń
"Prawda" Pratcheta, jedna z najlepszych ksiazek z cyklu
powazniejszej literatury ostatnio brak
10 dni później
Dinth,
a poleciłbyś "Piąty elefant" czy "Wyprawa czarownic" Pratchetta, jeśli czytałeś?
Zamierzam Go ruszyć i nie wiem od czego zacząć..
105 dni później
Oskarżony Pluszowy M - Clifford Chase
Strugaccy - Ślimak na zboczu.
Litwinienko - Wysadzić Rosję. Ten tytuł to w sumie nie wiem czy polecać, bo jest napisany dość syntetycznie i kogoś, kto nie interesuje się dogłębnie sytuacją w Rosji może znużyć. Nie mniej jednak, książka stawia Putinowską Rosję w ciekawym świetle i może to jest jakiś argument za przeczytaniem.
54 dni później
Dementor jesli nie sprawiiłoby to problemu to prosiłbym:
"1184 żuławski jerzy - na srebrnym globie.rar"
(boeing86@o2.pl)
Pozdro
Z ksiązek które mnie sie podobały to polecam: Milczenie Owiec i Hannibala T.Harrisa oraz Ojciec Chrzestny,Sycylijczyk,Ostatni Don i Omerta Mario Puzo :-)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)