Kolego Baylay. Z forum kibiców Cracovii wiem, że jesteś sędzią piłkarskim, a mam pewną wątpliwość odnośnie jednej sprawy, o którą kiedyś się z kimś sprzeczałem.... Wydaje mi sie, że mam racje, ale nie mogę być na 100% pewny bo przepisów do końca nie znam....Jako, że Ty sędziujesz mecze piłkarskie na pewno musisz znać przepisy w 100%, więc mam prośbę byś odpowiedział na jedno pytanie.... Przechodzę zatem do rzeczy:
Trudno mi tą sytuacje opisać słowami tak by była zrozumiała, ale postaram się. Chodzi o to, co znaczy, że PIŁKA PRZEKROCZYŁA LINIĘ (nie koniecznie bramkową) CAŁYM OBWODEM?
1) W RZUCIE Z GÓRY piłka jest całkowicie za linią....
2) W RZUCIE Z GÓRY piłka minimalnie dotyka linii, ale jako, że ma kształt kulisty nie ma styczności z tą linią (np. patrząc z góry - piłka trzyma się linii na 1 cm, a reszta poza boiskiem)
Moje pytanie jest zatem takie, który z tych dwóch wariantów jest prawidłowy i z góry dziękuję za odpowiedź.
Wiadomość zmieniona (02-10-04 21:29)
-
-
Pytanie do Baylaya odnośnie przepisów piłkarskich...
Nie znam się, nie wiem, nie umiem - no i nie sędziuję ;) ale optuje za punktem pierwszym.
Uzasadnienie:
Geometrycznie kula (piłka) ma jeden punkt (biegun) styczności z płaszczyzną na której leży. Jeśli można by zastosować wariant drugi - to przesunięcie piłki już o milimetr (no dobra centymetr) w stronę półkuli wychodzącej poza tą linię pozwala przyjąć "że piłka wyszła całym obwodem" - biegun nie dotyka linii.
W geometrii obwód (równik) kuli nie może mieć styczności z linią w rzucie z góry, inaczej dotyka swoim obwodem lub przecina tę linię w dwóch punktach (linia jest cięciwą równika).
No i na poważnie: jeśli rzecz dotyczy oznania bramki jestem za wariantem drugim... (słynna bramka-niewidka dla Anglików w finałach MŚ w 1966 z Niemcami)
zdecydowanie postulat pierwszy
Przepis mówi wyraźnie , że piłka jest poza grą gdy CAŁYM OBWODEM przekroczyła linię bramkową lub linię boczną zarówno po ziemi jak i w powietrzu. Jeśli piłka minimalnie choćby dotyka linii to oczywiście jest w grze. Właściwy jest więc wariant pierwszy.
A ja mam pytanko w jakich przypadkach dyktuje sie rzut wolny pośredni??
Rzut wolny pośredni np. po spalonym, nakładce, czy złapaniu piłki przez bramkarza po podaniu nogą od swojego zawodnika :)
Ja tez mam pytanie. Czy po dotknieciu pilki reka w polu karnym nie powinnien byc rzut wolny ze skraju pola karnego, zamiast karnego. Bo kiedys zdazylo mi sie ogladac mecz (wprawdzie w B-klasie) w ktorym po takim zagraniu sedzia podyktowal wlasnie rzut wolny ze skraja pola karnego.
Dzięki za odpowiedź, a więc moje wątpliwości już zostały rozwiane....
Lenin napisał(a):
> A ja mam pytanko w jakich przypadkach dyktuje sie rzut wolny
> pośredni??
>
Na pewno rzut wolny pośredni dyktuje się za takie przewinienia jak:
- po spalonym
- za wysoko uniesiona noga,
- złapanie piłki przez bramkarza po podaniu nogą od swojego zawodnika (rzut wolny posredni z miejsca w którym złapał piłkę),
- za tzw. "nakładkę",
- w przypadku przerwania gry np. przez niesportowe zachowanie (przekleństwo, czy coś w tym stylu).
nic mi więcej nie przychodzi do głowy....
Wiadomość zmieniona (03-10-04 13:08)
A za zagranie ręką jest rzyt wolny pośredni czy bezpośredni??
Posredni...
Jeszcze jedno pytanie, odnosnie derbow. W sytuacji kiedy dwa zespoly nie moga zagrac w zwyklych koszulkach, poniewaz sa one podobne kolorystyczne, to czy obowiazku zmiany strojow nie maja gospodarze?? Czemu Cracovia na wyjezdzie musiala zmieniac stroje?
Odpowiem na 2 pytania:
Za ręke jest rzut wolny bezpośredni, a nie pośredni. Od jakiegoś czasu obowiązek zmiany strojów mają goście.
Hmmm, przeciez nie wolno "strzelac z reki" :|
To chyba jest posredni wtedy...
Przeciez jak pilka wpadnie do bramki po rzucie wolnym przyznanym za zagranie reka i jesli sie zaden pilkarz nie dotknal to bramka nie zostaje uznana...
Baylay,
Kto ma racje ? ;)
DNL_KKS... za rękę jest napewno bezpośredni... inaczej: "wolno strzelać z ręki"...
Heh...
Ja zawsze na zawodach jak bronilem to specjalnie sie schylalem zeby pilka wpadla, bo sedzia i tak nie uznawal...
Najpierw pytanie Lenina. Rzut wolny pośredni przyznawany jest drużynie przeciwnej w następujących przypadkach:
1. Jeśli bramkarz we własnym polu karnym popełnijedno z przewinień:
- dłużej niż 6 sekund kontroluje piłkę w swoich rękach
- dotyka ręką pilki po raz drugi po tym , jak wypuścił ją z rąk i nie została dotknieta przez innego zawodnika
- gra na czas
- dotyka pilki ręką po otrzymaniu jej bezpośrednio z wrzutu (aut) od współpartnera
- dotyka ręką piłki po rozmyślnym kopnięciu jej do niego przez współpartnera
2. jeśli zawodnik zdaniem sędziego:
- gra w sposób niebezpieczny
- przeszkadza w poruszaniu się przeciwnikowi
- przeszkadza bramkarzowi w zwolnieniu piłki z rąk
- popełnia jakiekolwiek przewinienie nie wymienione w art 12 (Gra niedozwolona i niewłaściwe postępowanie) , dla którego sędzia przerwał grę w celu udzielenia napomnienia lub wykluczenia z gry.
3. Zawodnik drużyny atakującej jest na spalonym.
Jeśli chodzi o rozmyślne zagranie piłki ręką to przyznawany jest oczywiście rzut wolny bezpośredni. Innymi słowy z ręki można strzelać. Natomiast nieumyślne zetkniecie się piłki z ręką nie podlega karze. Czyli gramy dalej.
ciekawostka:czy mozna zdobyc bramke reka?
hehe...wlasnie jutro mam egzaminy, i ten Cooper nieszczesny (Baylay, ile biegasz?) cala zmora sedziowania, przynajmniej dla mnie.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)