Mam nadzieję, że za 5 dni świętować będziemy powrót Cracovii po 20 latach do ekstraklasy.. Czas więc chyba przypomnieć, czym od obecnych Mistrzów Polski - Wisły Kraków różni się powracająca do piłkarskiej elity kraju Cracovia..
Poniższe 10 przykazań jest swoistym manifestem każdego kibica Cracovii, zarówno młodego, jak i starszego.. Jako kibic młodszej generacji nie używam w nich żalów o "zomowskiej Wiśle", "ubeckim GTS-ie" oraz "milicyjnych psach".. skupiłem się raczej na argumentach, które dla mnie od zawsze były oczywiste..
Chcę również zaznaczyć, że szanuję Wisłę, doceniam jej dokonania i życzę sporych sukcesów.. Jednak nawet zdobycie przez TS Wisła Kraków Pucharu Europy nie odwiedzie mnie od przekonania, że Cracovia, której kibicuję od niemowlęcia, jest od niej setki razy lepsza..
Przypominam więc wszem i wobec:
1. Cracovia jest najstarszym polskim klubem - Wisła prawie najstarszym..
2. Cracovia ma w herbie malowaną oszczędną kreską flagę w biało-czerwone pasy - do herbu Wisły trudno już dodać cokolwiek innego, tak wiele ornamentów, upiększeń, koron, perełek i błyskotek umieszczono tam w niewiadomym celu..
3. Barwy Cracovii są barwami Polski, barwy Wisły barwami nie wiadomo czego.. geneza barw TS-u jest cokolwiek zagadkowa..
4. Cracovia od zawsze była klubem tolerancyjnym - Wisła nigdy..
5. Zawodnicy Cracovii noszą charakterystyczne stroje w biało-czerwone pasy - zawodnicy Wisły biegają w strojach, w jakich biega 95 % drużyn w kraju.. Wizualność działa zdecydowanie na korzyść Cracovii, która dzięki pasiastym strojom była rozpoznawalna w całej niemal Polsce nawet za czasów III ligi.. Każdy polski dzieciak wie, kim są krakowskie "PASY"..
6. Cracovia u swych początków była klubem inteligenckim - Wisła proletariackim.. Na Cracovię chodził zarówno Piłsudski, jak i Wojtyła.. Później Holoubek, Wyka, Pilch.. Na Wisłę chodzi Fedorowicz..
7. Przez lata doszczętnego upadku Cracovia nauczyła się pokory i powolnej pracy nad sukcesem za oszczędnie wydawane pieniądze.. W Cracovii bowiem każdą złotówkę obraca się w palcach dwa razy - w Wiśle odwrotnie, wielkie pieniądze umożliwiają sprowadzenie kogokolwiek na jakąkolwiek pozycję tylko dlatego, że jest bardzo dobrym graczem.. nie wpływa to dobrze na identyfikację z klubem sprowadzanych z Kozich Wólek zawodników.. o ile więc drużynę Wisły stanowi armia zaciężna znakomitych najemników, o tyle sukcesy Cracovii są dziełem graczy z Krakowa i Małopolski.. 90% pasiastej drużyny, która obecnie jest 90 minut od ekstraklasy, to miejscowi chłopcy, to wielka pasiasta rodzina..
8. Sponsorem Cracovii jest prof. Janusz Filipiak, do niedawna jeden z głównych wykładowców prestiżowego wydziału informatyki Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie - sponsorem Wisły były cinkciarz z przejścia podziemnego pod Dworcem Głównym Bogusław Cupiał..
9. O ile we władzach Cracovii zasiadają ludzie nie mający NIC wspólnego z aparatem partyjnym PRL-u - o tyle we władzach Wisły aż roi się od tego typu biografii.. (przykładem butny i pewny siebie Czerwiński, były agent gospodarczy PRL-u oraz Zdzisław Kapka, który w oświadczeniu lustracyjnym napisał: ", tak, byłem tajnym współpracownikiem służb wywiadowczych PRL-u")
10. Ostatnie 7 lat to pasmo sukcesów Wisły - ostatnie 2 lata to agresywny, szybki marsz Cracovii w górę w celu odzyskania utraconych przed laty pozycji.. O ile Wisła zdobyła już sporo i jej sukcesy nie ekscytują już tak jak kiedyś, o tyle Cracovia ma jeszcze sporo do zdobycia, sporo do odrobienia.. Cracovia ma charakter - Wisła więcej pieniĘdzy.. :)
Pasiacy, pamietajcie o tych przykazaniach spotykając każdego potencjalnego fana pasiastej jedenastki..
pozdrawiam
Wiadomość zmieniona (21-06-04 11:58)
-
-
10 przykazań o wyższości Cracovii nad Wisłą
RoMan proszę Cię...
;-)
zwariowałem
Jak już ktoś napisał w innym temacie...
Urzekła mnie twoja historia...
może nawet napinka... ale jakże pięknie napisana... i nie ma ani jednego chamskiego zwrotu... da się?? DA SIĘ !!!
RoMan, blagam, ja jush tego czytac nie moge....
Rotfl
Oj Ro Man, Ro Man...
kristhc, ja za to mogę to czytać bez końca.. bynajmniej nie dlatego, że sam to napisałem.. raczej dlatego, że to prawda..
pzdrw
bede odmawial to w paciorq :)))))))
Lajkonik maskotką Cracovii.
RoMan maskotką forum.
1. Cracovia jest najstarszym polskim klubem - Wisła prawie najstarszym..
- rozne sa zrodla, ale mozecie sie za takich uwazac - TS jest najstarszym polskim towarzystwem sportowym
2. Cracovia ma w herbie malowaną oszczędną kreską flagę w biało-czerwone pasy - do herbu Wisły trudno już dodać cokolwiek innego, tak wiele ornamentów, upiększeń, koron, perełek i błyskotek umieszczono tam w niewiadomym celu..
- herb TS jest prosty i nie jest w koronie
3. Barwy Cracovii są barwami Polski, barwy Wisły barwami nie wiadomo czego.. geneza barw TS-u jest cokolwiek zagadkowa..
- bialo-czerwone to barwy Polski, bialo-nibieskie Krakowa, niebieski kolor to tez symbol najdluzszej rzeki Polski
4. Cracovia od zawsze była klubem tolerancyjnym - Wisła nigdy..
Owszem to na poczatku calej historii Cracovia tolerowala Austriacki Związek Piłki Nożnej, kiedy to Wisła wystąpiła z niego (nie godzac sie z jego polityka), dajac inicjatywe załozenia polskiego zwiazku, do ktorego przystąpili rowniez lwowscy Czarni. Tak byliscie tolerancyjni dla wrogow Polskosci.
5. Zawodnicy Cracovii noszą charakterystyczne stroje w biało-czerwone pasy - zawodnicy Wisły biegają w strojach, w jakich biega 95 % drużyn w kraju.. Wizualność działa zdecydowanie na korzyść Cracovii, która dzięki pasiastym strojom była rozpoznawalna w całej niemal Polsce nawet za czasów III ligi.. Każdy polski dzieciak wie, kim są krakowskie "PASY"..
- kazdy wie czym jest charakterystyczna Biala Gwiazda i nikt z takim symbolem w Polsce nie gra, w pasiakach gra wielu
6. Cracovia u swych początków była klubem inteligenckim - Wisła proletariackim.. Na Cracovię chodził zarówno Piłsudski, jak i Wojtyła.. Później Holoubek, Wyka, Pilch.. Na Wisłę chodzi Fedorowicz..
- na Wisle bywal Pilsudski, Edward Rydz-Śmigły, bywa Daniec i wiele innych osobistosci z czystej sympati.
7. Przez lata doszczętnego upadku Cracovia nauczyła się pokory i powolnej pracy nad sukcesem za oszczędnie wydawane pieniądze.. W Cracovii bowiem każdą złotówkę obraca się w palcach dwa razy - w Wiśle odwrotnie, wielkie pieniądze umożliwiają sprowadzenie kogokolwiek na jakąkolwiek pozycję tylko dlatego, że jest bardzo dobrym graczem.. nie wpływa to dobrze na identyfikację z klubem sprowadzanych z Kozich Wólek zawodników.. o ile więc drużynę Wisły stanowi armia zaciężna znakomitych najemników, o tyle sukcesy Cracovii są dziełem graczy z Krakowa i Małopolski.. 90% pasiastej drużyny, która obecnie jest 90 minut od ekstraklasy, to miejscowi chłopcy, to wielka pasiasta rodzina..
- bez komentarza
8. Sponsorem Cracovii jest prof. Janusz Filipiak, do niedawna jeden z głównych wykładowców prestiżowego wydziału informatyki Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie - sponsorem Wisły były cinkciarz z przejścia podziemnego pod Dworcem Głównym Bogusław Cupiał..
- nie zagladam Cupialowi do kieszeni, zanim co napiszesz to dowiedz sie lepiej jak pierwszy milion zarobil Twoj idol, wielki profesor ktoremu sloma z butow wychodzi
9. O ile we władzach Cracovii zasiadają ludzie nie mający NIC wspólnego z aparatem partyjnym PRL-u - o tyle we władzach Wisły aż roi się od tego typu biografii.. (przykładem butny i pewny siebie Czerwiński, były agent gospodarczy PRL-u oraz Zdzisław Kapka, który w oświadczeniu lustracyjnym napisał: ", tak, byłem tajnym współpracownikiem służb wywiadowczych PRL-u")
- i kij im w oko, lawo jest widziec tych zlych tylko u kogos, a u siebie to juz nie ... Cyrankiewicz, prezesi zlodzieje, prezesi handlujacy meczami, w ogole chodzace idealy ... a i kibice chodzacy na pochody z sld-owcami w towarzystwie gejow :)
10. Ostatnie 7 lat to pasmo sukcesów Wisły - ostatnie 2 lata to agresywny, szybki marsz Cracovii w górę w celu odzyskania utraconych przed laty pozycji.. O ile Wisła zdobyła już sporo i jej sukcesy nie ekscytują już tak jak kiedyś, o tyle Cracovia ma jeszcze sporo do zdobycia, sporo do odrobienia.. Cracovia ma charakter - Wisła więcej pieniĘdzy
- hehe to juz wiemy w czym tkwi problem, jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniadze...
POLSCE GRATULUJEMY WISŁY, A CRACOVII ROMANA !!!
heh..
no to jedziemy:
ad 1. okej, w takim razie zróbmy dwie ekstraklasy.. w jednej będą grały same kluby sportowe, w drugiej towarzystwa sportowe.. w tej drugiej rzezcywiście będziecie pierwsi.. ;)
ad 2. obecnie Wisła Kraków S.S.A posługuje się bardzo wykwintnym i niesłychanie skomplkowanym herbem.. a prosty herb o którym mówisz uzywają poduapdłe sekcje Towarzystwa..
ad 3. punkt dla ciebie.. wreszcie się dowiedziałem.. ;)
ad. 4 widzę, że historią zaborów już w XX wieku u ciebie nieco na bakier.. zaborcy austriaccy wrogami polskości brzmi dosyć odważnie.. przykładów na liberalne traktowanie wileu polskich inicjatyw znalazłoby się mnóstwo.. może orietujesz się misiu, skąd wyruszyła np. Pierwsza Kadrowa?
ad 5. no tak to już jest Misiu, że wy macie białą gwiazdkę, Legia literkę L, Pogoń gryfa, Śląsk orzełka, Ruch literkę więc nie ma się czym podniecać.. jednokolorowe, lub maxymalnie dwukolorowe stroje ma niemal każda drużyna w Polsce.. Pasów na koszulkach nie ma prawei nikt! no i od razu pytanie na spostrzegawczość: co jest bardzije widoczne? Pasy wzdłuż całej koszulki czy maleńka biała gwiazdka?
ad 6. w tym punkcie do niczego nie dojdziemy.. ;)
ad 7. skomentuj, proszę.. skup się zwłaszcza na miejscach urodzenia waszych najemników.. ;)
ad 8. przypomnij sobie pijane towarzystwo wierchuszki Wisły w samolocie do Parmy i teksty do dziennikarzy w stylu "o kur... , ja pierd... o zaje..ana pi..a".. popili sobie wtedy panowie.. ;)
9. co mnie obchodzi ad Cyrankiewicz??? piszę o obecnych władzach Wisły.. napisałem wyraźnie, że w ubecko-zomowsko-milicyjnych argumentach pławić się nie zamierzam.. prawda jest taka, że stare komuchy lgną do Wisły jak swój do swego.. to dopiero słoma z butów..
10. nie chodzi o pieniądze.. chodzi o charakter.. o honor również..
pozdrawiam
Roman, Ty w Wybiórczej też tak śmiesznie skrobiesz??? Muszę kiedyś kupić tego szmatławca żeby sprawdzić...
Ależ piękny tekst WiślakaTS...;)
Tylko jedno mnie zastanawia: gdzie on słomę widzi u Profesora...
A tak przy okazji, ci co pamietają P. Cupiała z KFK, mówią, że to taki gość co po korytarzu chodził i tylko k...a potrafił powiedzieć. O "załatwieniu" Kabla i "zakładzie pracy chronionej" w Myślenicach sza...
PS. No i jak się ładnie temat rozwija :) Ro Man - pozdro od forumowicza
ZAWSZE CRACOVIA !!!
RoMan, ja wiem ze to prawda, ale ilez to mozna walkowac... Jestem Pasiakiem z krwi i kosci, takie rzeczy to dla mnie aksjomat. Tylko ze podkreslanie na sile swej wyzszosci jest totalnie bezsensu.
Ro Man:
[i]Sponsorem Cracovii jest prof. Janusz Filipiak, do niedawna jeden z głównych wykładowców prestiżowego wydziału informatyki Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie[/i]
Tylko z kronikarskiego obowiązku sprostuję. ;-)
Odrębnego Wydziału Informatyki w AGH jak na razie nie ma. Jest katedra. Kiedy Janusz Filipiak studiował ów prestiżowy wydział, o którym pisze Ro Man, nosił nazwę "Wydział Elektrotechniki Górniczej i Hutniczej", potem w miarę gwałtownego rozwoju elektroniki zmienił nazwę na: "Wydział Elektrotechniki, Automatyki i Elektroniki", by od mniej więcej dziesięciolecia nazywać się "Wydział Elektrotechniki, Automatyki, Informatyki i Elektroniki". Prof. Janusz Filipiak jest aktualnie członkiem Rady tego Wydziału. Specjalizuje się w telekomunikacji i jest związany z Katedrą Telekomunikacji od początku jej istnienia.
Gdzies tam wyzej wyczytalem ze tylko wisla gra pod znakiem bialej gwiazdy.... a ja widzialem polski klub (okolice 3 ligi) ktory gra pod tymze znakiem z tym ze barwy ma zielono biale o ile pamietam.... tylko zeby sobie przypomniec...
kristhc.. mam dziś nastrój bardzo rozrywkowy.. pewien projekt mojego autorstwa przeszedł pozytywną weryfikację i do końca dnia mam optymistyczną labę.. na codzień nie mam czasu użerać się kto jest lepszy.. ;-)
pzdrw
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)