Drodzy kibice Cracovii!
Nie jestem jakimś zagorzałym kibicem żadnej z drużyn piłkarskich w Polsce, raczej lubię popatrzeć na piłkę w innych ligach. Jednak ostatnio z racji ogromnej popularności i atrakcyjności obecnej II ligi polskiej zainteresowałem się nią bliżej, również od strony kibiców. A w związku z tym, że dane mi było obserwować mecz Cracovia-Pogoń na żywo, zaobserwowałem u Was - kibiców Cracovii kilka rzeczy.
Po pierwsze, skąd na Waszym stadionie taka popularność... noży?? Widziałem ich naprawdę kilka, co na innych stadionach jakoś mi się nie zdażyło, więc nie sądzę, że jest to jakaś reguła. Gorąco zaprzeczacie powszechnym opiniom, jakoby kibice Cracovii byli nożownikami i awanturnikami, ale rzeczywistość na Waszym stadionie kompletnie temu przeczy.
Poza tym, Wy macie ogromny kompleks Wisły. Jakoś na stadionie Wisły nie widziałem tylu nieprzyjaznych okrzyków pod Waszym adresem, nie widziałem tam flag obrażających Cracovię. Pewnie Was to wzburzy, ale tam jest dużo wyższy poziom kultury tak osobistej, jak i kultury kibicowania. Oni chyba po prostu mają świadomość, że są od was "wyżej".
To tak jak np. w Kaliszu, w którym mam paru znajomych, jest powszechna niechęć do Poznania. W Kaliszu mówią, jak to oni "nie lubią się z Poznaniem". A w rzeczywistości ta niechęć jest zupełnie jednostronna, bo to tylko Kalisz nie lubi Poznania, natomiast Poznaniakom Kalisz jest zupełnie obojętny. A to dlatego, że po prostu wiadomo obiektywnie, że Poznań jest po prostu "wyżej" (szeroko to rozumiejąc) niż Kalisz. Kaliszanie mają po prostu kompleks Poznania, bo tak naprawdę dobrze wiedzą, że "tam jest lepiej" i czują zawiść. Tak samo jest z Wami. Daleko Wam do Wisły, więc próbujecie to rozpaczliwie nadrobić nienawiścią do tego klubu.
Poza tym, widzę tu ogromne oburzenie po meczu z Pogonią, bo rzekomo zostaliście skrzywdzeni. Ale przecież, moi drodzy, Pogoń była po prostu... lepsza. Grała mądrzej, rozważniej, a Cracovia nadrabiała ambicją. Wynik był sprawiedliwy, ale to Pogoń, co było widać, jest lepszym zespołem. I wydaje mi się, że Wy dobrze o tym wiecie, tylko ciężko Wam to przełknąć.
Poza tym, jeśli chodzi o wspomnianą już kulturę na stadionie, zaplecze stadionu, oprawę, doping (przepraszam jeśli Was to urazi), naprawdę jesteście jeszcze daleko za takimi klubami jak Wisła, Legia, Pogoń czy Lech (może już nie będę rozpisywał się o żałosnym zachowaniu prof. Filipiaka). Ale Wy wiedząc o tym, nigdy nie przełknęlibyście tego, ani byście nie powiedzieli. Czy nie lepiej postawić sprawę jasno przed sobą samym i zrobić coś żeby było lepiej, a nie tylko kipić nienawiścią do lepszych?
Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem. Moim celem nie było obrażanie kogokolwiek, ale wywołanie jakiejś dyskusji, przede wszystkim wśród Was.
Od razu zaznaczam, że nie jestem kibicem żadnej z drużyn w Polsce, a również moje miejsce zamieszkania nie skłania mnie ku żadnej.
Pozdrawiam!
-
-
KOMPLEKS WISŁY
no i następny "sympatyk krakowskiej piłki" sie zbulwersował. ciekawe jak te noże widziałes czyżbyś grzebał kibicom po kieszeniach???
Noze to ty chyba widziales przy grillu,a jesli mowisz ze tylko my bluzgamy na druzyny przeciwne to chyba rzeczywiscie byles tylko w kaliszu...
Otworz oczy czlowieku,nie chłoń tego co mówią i piszą media tylko sam się o tym przekonaj.
Jestem spoza tematu, ale dam dobrą radę. Wykasujcie prowokatora + dożywotniego bana. Tacy pseudointelektualiści są najgorsi.
obs = Wójek dobra rada :)
Panowie nie dajcie się podpuścić, nie wyczuwacie, że to dość wysublimowana (?) prowokacja?...........
To nie jest kompleks a raczej niepotrzebna już dziś nienawiść. Wiadomo, że w czasach PRL Cracovia nie była kochana przez władze i w związku z tym ciężko jej było powalczyć o najwyższe laury w polskiej piłce. Wisła zaś raczej odwrotnie, była popierana przez komunistycznych dygnitarzy. Do dzisiaj w związku z tym w szeregach Cracovii istnieje nieodparta chęć wyrównania rachunków za lata poniżeń. Mi się to nie bardzo podoba i radziłbym kibicom Cracovii, żeby skupili się bardziej na przyszłości. Transparenty typu NIGDY NIE ZEJDZIEMY NA PSY są prymitywne, mało oryginalne i wyrazem braku szacunku dla wielkiego rywala z drugiej strony Błoń. Jeżeli chodzi o doping to mam inne zdanie w tej kwestii. Mi się on na meczu z Pogonią bardzo podobał!
1. Wzruszylem sie.
2. Nie wiesz co to zanczy byc kibicem i kochac swoj klub!
3. Pozdrawiam!
A ja uważam, ze transparent "Nigdy nie zejdziemy na PSY" jest naprawdę dobry. Nie jest wulgarny i wyraża to co ma wyrazić. Poza tym uważam, ze na stadionie Wisły doping jest naprawdę mizerny. Ten post to chyba delikatnie skomponowana prowokacja, bo na Cracovii naprawdę jest KLIMA.
Koleś mnie rozbroił.... Pitoli o jakieś kulturze flagach i wogóle dobry....
I że jeszcze wam dużo brakuje do Legi Wisły Lecha i.. Pogoni no nie tutaj to mnie zatkało taki młyn co ma Pogoń na meczach to powinni mieć najlepsze oprawy na meczu.Jak był mecz Pogoń - ŁKS to naprawde tak kiepsko sie zaprezentowali wyciągali jakąś sektorówke 2 razy szachownice i jakieś 4 pasy materiału kaszana straszna....
[img]http://www.sektorgalera.host.sk/7gify/lks-wolf.gif[/img]
a może tak : " nie byłem na żadnym meczu Cracovii, nie znam żadnego jej kibica ale dużo o nich czytalem, szczególnie na forum wisly i pogoni, stąd też wiem , ze wszyscy chodzicie na stadion z nożami i że macie kompleksy Wisły, czytałem też że profesor to straszny cham , a wasz prezes grozil sedziemu śmiercią, ponieważ (jak dowiedziałem się z pewnych żródeł) jest bylym zadymiarzem i członkiem Jude Gangu."
no to ja Ci odpowiem: to wszystko nie jest prawdą .
rykoszet napisał:
"...prymitywne,mało oryginalne i wyrazem braku szacunku dla wielkiego rywala z drugiej strony Błoń..."
- prymitywne... eh... bez komentarza
- wielkiego - to tylko w twoim mniemaniu
- i jeszcze apropo wyrownania rachunkow - ja takiej checi i potrzeby niemam - poprostu tych (kibicow??) z drugiej strony nielubie , nieszanuje i....
PS ja sie skupiam na przyszlosci ...bedzie sie dzialo w przyszlym sezonie...oj bedzie
a takie prowokacje świadcza o twoich kompleksach nie naszych
Ok,nie zaczne chronologicznie,ale mam nadzieje ze wszystko sie jakos bedzie trzymalo kupy;)
Moim,jak i wielu mych znajomych zdaniem(podkreslam od razu,ze mam baaaardzo wielu kolegow i kumpli sympatyzujacych Wisle) w spotkaniu z Pogonia,bylismy druzyna niezaprzeczalnie lepsza,co widac po ilosci stworzonych sobie okazji,a takze ogromnym naporze na bramke gosci w drugiej polowie meczu.
Co do nozy,nie wiem,albo jestem slepy,albo nie wiem co,ale mi "nie udalo sie" zaobserwowac zeby ktokolwiek siedzacy obok mnie(a siedzialem w mlynie),czy tez bedacy na stadionie mial ze soba jakiekolwiek ostre narzedzie...
Apropos kompleksu Wisly,zapewne mieszkasz w miescie/miasteczku gdzie liczy sie jedna druzyna.Nie ma czegos takiego ze od zawsze rywalizowaly ze soba dwie jesli nie rownorzedne,to zblizone sobie poziomem zarowno sportowym jak i kibicowskim druzyny.
Przy takiej sytuacji pewne jest to ze miedzy sympatykami poszczegolnych klubow bedzie istniala niechec wzgledem siebie,ktora w skrajnych,podkreslam SKRAJNYCH przypadkach czasem prowadzi do nienawisci.
Co wiecej przyklad Kalisza i Poznania jest tu troche nie na miejscu i absolutnie nie oddaje tych relacji,jakie dziela fanow Cracovii jak i Wisly.
Co do kibicow i naszych spiewow "Wisla to stara...",to pragnalbym zauwazyc ze na Reymonta na KAZDYM meczu,no moze oprocz spotkan z druzynami pokroju Lecznej i Polkowic koledzy zza Blon rowniez dajac pokaz swoich niezaprzeczalnych umiejetnosci wokalnych ryczac "ze widzewa,tej k...y nienawidza,czy ze Legia to stara k...a".
Jesli drogi Hubalu masz Canal+,przysluchaj sie tez temu,co spiewaja kibice Bialej Gwiazy,a potem mow o ich kulturze.
Pozdrowienia dla Ciebie.
Poznać po błędach ortograficznych. Jaki tam z niego intelektualista?
ost.raz
No to się kolega Miśka od "motylka"popisał ... ;-)
Z mojej strony polemika z tobę wygląda tak:
;-) ;-) ;-)......
Nigdy nie zejde na psy ......;-)
Marcinpasy:
Wisła czy tego chcesz czy nie jest wielkim rywalem Cracovii i myślę, że większość kibiców Cracovii się ze mną zgodzi. Wystarczy tylko popatrzeć na historię obu klubów.
Rex:
To, że kibice Wisły wyrażają się ordynarnie o Cracovii to źle. Nie jest to jednak żadnym usprawiedliwieniem dla kibiców Cracovii. Wy powinniście skupić się wyłącznie na dopingowaniu swojej drużyny.
Najlepszy jest ten fragment o nozach :)))))
Dodalbym jeszcze, ze gwizdanie, gdy przeciwnik wykonuje rzut rozny jest wyrazem zasciankowosci i ciemnogrodu. Przeciez wykonywanie rzutu roznego to praca, z ktorej kopacz przeciwnikow utrzymuje urocz malzonke, i gromadke rownie uroczych dzieci. A przeszkadzanie komus w wykonywaniu pracy to zwykle chamstwo i prostactwo :)))))
Tego typu gadka :))))
Ehhhhh- skad sie biora tacy ludzie?!
Rykoszet---->Owszem,ale to by wymagalo rownego zaangazowania obu stron.
A spiewow zarowno ze strony naszej,jak i Wisly sie w jeden dzien nie zlikwiduje...
Wiadomość zmieniona (31-05-04 21:21)
Intelektualista "nie widział okrzyków", a może też nie słyszał flag. PROWOKATOR!!!
Njabardziej mnie zbulwersował temat noży, odkąd chodzę na Cracovię, a jest już 10 lat noża na stadionie nie widzialem, ale być może jestem ślepy:).
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)