Efekt motylka
Michał Olszewski 20-04-2004, ostatnia aktualizacja 20-04-2004 22:50
Spirala nienawiści wśród kibiców rozkręca się w Krakowie raz na jakiś czas. Zazwyczaj praprzyczyna jest trudna do zlokalizowania: czy Sebastian, który kibicuje Cracovii, w osiedlowym sklepie krzywo patrzy na Patryka często widywanego przy Reymonta, czy też może Patryk obcina Sebastiana przepisowo nienawistnym spojrzeniem - to mało ważne i po kilku dniach ginie w niepamięci. Ważniejsze, że zarówno Sebastian, jak i Patryk opowiadają o zdarzeniu swoim kolegom, koledzy przekazują to dalej, fama zatacza coraz szersze kręgi. I budzą się ze snu ekipy, załogi z obu stron nakładają estetyczne bluzy Hooligans, Ulicznej Ofensywy czy Everlasta, wygodne buty, biorą sprzęt, wsiadają do aut i wjeżdżają na wrogie osiedla. A potem wrogie osiedla kontratakują. I tak w kółko.
Spirala, a raczej sprężyna. Tej wiosny kręci się w zawrotnym tempie i wali równo po obu stronach Błoń. Takich seansów nienawiści jak przy Reymonta i Kałuży nie było już dawno. Płoną szaliki, do góry nogami wiszą zdobyczne flagi. Chłopcy z Wisły zaatakowali przyjaciół Cracovii sprzętem, chociaż tamci chcieli się bić na gołe ręce. Chłopcy z Cracovii wzięli na mecz z Jagiellonią butelki z benzyną i siekiery, ot tak, żeby nie jechać z gołymi rękami. Równie ciekawe rzeczy dzieją się poza wiedzą wścibskich dziennikarzy i obiektywami fotografów: ktoś komuś rozwalił głowę siekierą, innemu odcięli palce. Kibice Pasów strzaskali rękę kibicowi Wisły, kibice Wisły połamali kark fanowi Pasów. To nie są opowieści z Bronksu czy brazylijskich faveli. To dzieje się tu i teraz, właśnie tej wiosny, całkiem niedaleko, w jakiś ciepły wieczór, na osiedlu albo wśród przedwojennej zabudowy. Tragedie powszednieją i stają się normą.
Istnieje w fizyce pojęcie tzw. efektu motyla: ruch skrzydeł niewielkiego owada nad Oceanem Indyjskim powoduje takie zawirowania powietrzne, że prowadzi do huraganu na Karaibach. Do Krakowa teoria pasuje jak ulał. Efekt motyla. Czy raczej motylka - charakterystycznego noża, którym lubią straszyć na ulicach gówniarze.
Rozbujana sprężyna z pewnością uspokoi się i zatrzyma na chwilę w bezruchu, aż do momentu, kiedy jakiś Sebastian znowu spojrzy krzywo na Patryka, czy też odwrotnie. Wtedy znowu znacznie bić na oślep. Za każdym razem coraz mocniej.
GW - 21.04.2004
autor jest kibicem Cracovii, bywa na tym forum
Wiadomość zmieniona (21-04-04 11:22)
-
-
POCHYLMY SIĘ NAD TYM TEKSTEM
Szczera prawda...
:|
pozdro
Wojtek
hmmm fajny tekst, gdzie jest zamieszczony?
a zobaczcie to Wypowiedź kibica wisły.
• kibice cracovi to we większości zwykli kryminalisci !!
sympatyk futbolu /20.04.2004 11:53/ ostatnio wracalismy ze znajomymi autem z meczu wisła - legia, mój szwagier miał szalik wisły, ale na CAŁE szczęście nie wystawiał go przez okno, bo na wysokości os.prokocim na przystanku czatowała już kilkunastoosobowa grupa bandytów z brachami itp. w rękach obok przystanku mpk. Byli to "kibice" cracovi! aż strach pomysleć do czego by doszło, gdyby któryś z tych opryszczków zauważył u nas emblemat wisły, tym bardziej że kilka chwil stalismy na czerwonym swietle, naprawde aż boje się o tym myślec. Mam też pytanie co w tym czasie robiła policja? Przecież ci pasiasci kryminaliści terroryzują miasto nie od dziś !! Jednak cieszy mnie ta niedzielna akcja prewencji - za to nalezą się policjantom gratulacje !! Ale narazie to tylko niestety kropla w morzu potrzeb.
moze sie naraze, ale ja sie temu chlopu z postu powyzej niespecjalnie dziwie..
chuliganka to chuliganka, ale..
pozdro
Wojtek
ale to działa tak samo w obie strony
Po pierwsze gosc ktory pisze "kibice Cracovii to w wiekszosci kryminalisci" jest dla mnie na dzien dobry skreslony jako normalna swinia. Jak cos takiego slysze pod swoim adresem i kilkunastu tysiecy zupelnie normalnych Krakowian to mam takiemu gnojkowi ochote po pysku naklasc.
Po drugie najpewniej gosc dobrze wie ,ze to samo robia zarowno kibole Wisly jak i wiekszosci nie tylko polskich klubow.
Co innego jest istotne. Pisal tu ktos. Sprawy w Krakowie zaszly o wiele za daleko i cos z tym trzeba zrobic ale po pierwsze nikt nie wie co po drugie nikt nic nie zrobi w panstwie gdzie nawet rzad ledwo co funkcjonuje.
Trochę przesadził pisząc że większość
ale fakt faktem że niestety w waszych szeregach jest więcej osób gotowych wbić komuś siekiere w plecy w zamian za "niewłaściwą" przynależność klubową.....
wszędzie sa oszołomy - w całej Europie sa zadymy - ale co innego zadyma na meczu - a co innego koszenie normalnych cywilów
a mi sie wydaje ze wcale tak nieodbiegamy od europejskiej normy-w Grecji dzieja sie jeszcze lepsze jaja niz u nas-tam minister sportu zabronil wszelkich wyjazdow zorganizowanych kibicow na mecze wyjazdowe..................mysle ze na ulicach tez jest"wesoło".
to powiedz to tym, którzy zostali kalekami, albo rodzinom tych zamordowanych, że nie odbiegamy od normy europejskiej
janczer nie o to mi chodzi-chcialem nawiazac do posta kocura77..........nie mialem zamiaru popierac tych co zabijaja czy okaleczaja........jak ktos se chce dac po mordzie i druga strona tez tego chce to ok ale jestem przeciw wciaganiu w to postronnych.Absolutnie.pozdrawiam.
No tak ... czytając artykuł można by odnieść wrażenie że za wszystkimi przejawami agresji i bezsensownej śmierci stoją kibice.
Może tak szerzej spojrzeć na sprawę agresji w dzisiejszym świecie....?
Agresja była zawsze nieodzownym elementem egzystencji ludzkiej ,ale teraz przybiera dramatyczną formę we wszystkich częściach świata, we wszystkich środowiskach a i media nastawione się tylko na[b] brutalne wiadomości[/b]
Może ktoś zada sobie pytanie ile kibiców zginęło w ostatnich latach?(walki między kibicami)
A ile istnień ludzkich pochłonęły właśnie "zwykłe" bijatyki, to nieporozumienia w rodzinie, to sprzeczki sąsiedzkie, to awantury na dyskotekach, knajpach ,festynach.....
Przerażające jest to że kult siły i nienawiści jedni promują a drudzy usprawiedliwiają .......;-(
Aby nie było wątpliwości stanowczo potępiam wszelkie przejawy szowinizmu ,nienawiści bandytyzmu, ale nie mogę pozwolić aby za[b] wszystko zło [/b]odpowiedzialni byli , tylko kibice piłki nożnej ;-)
Tapez, a gdzie pan Olszewski pisze że za cale zlo winni są kibice?
Powinniśmy zacząć każdy od własnego podwórka, nawet jak ma się niewiele na sumienu, a nie na dzień dobry uprawiedliwiac się i zrzucać na innych , bo "tylko winny się tłumaczy"...
no ja tego nie pisałem tylko cytowałem co ktoś napisał na interii.:)
AieRS: jest pewna różnica między tekstem podpisanym imieniem i nazwiskiem, a anonimowym komentarzem w sieci. Anonimowo każdy może napisać wszystko, i jeśli nie zawiera to wulgaryzmów - zostanie zatwierdzone i wyświetlone. Tylko - ile w tym prawdy - tego nikt nie wie. Kolega Michał podał natomiast (choć bardzo ogólnikowo) fakty prawdziwe, i o tym powinniśmy chyba dyskutować
to Ojciec Święty też jest kryminalistą?!
Benio Tejkower (vel Bernard Tejkowski) - notabene w młodości zagorzały kibic gts - później usiłujący zrobić karierę polityczną - uważa, że wszyscy są Żydami (poza nim oczywiście)
Widocznie kibice wisły przejęli tę zasade i uważają, że wszyscy kibice (poza rzecz jasna kibicami gts) są kryminalistami :).
Ktoś mądry kiedys powiedział, że najlepiej oczyszcza obrzucenie innych blotem zeskrobanym z siebie :))))
apropo ostatniej akcji milicji ktora autor tak wychwala ... podobno zaczelo sie od obrzucania kamieniami autobusu jadacego z pasiakami
...ale ja kumaty nie jestem wiec moze bylo inaczej
każdy widzi to co chce widzieć
jeden widzi ubeków na Wiśle, inny widzi kryminalistów na Pasach
zastanawia mnie tylko czy autor tematu pochyla się również nad tymi tekstami
"...aż do śmierci ostatniego psa"
"oczyścimy Kraków z wiślackiego ścierwa"
???
Pietrucha - zrobię Ci streszczenie bo widzę ,że rozbudowane wypowiedzi sprawiają Ci wiele kłopotu i nie potrafisz ich zrozumieć ;-)
Totalnie spłycając wyjdzie oto takie coś :
Kibice nie są wyjątkiem w wszechobecnej nienawiści i przemocy..
Potwierdzają tylko regułę że wokoło jest tak samo :-(
Nie tylko kibic boi się wychodzić z domu po zmroku ........ale to już jest inne opowiadanie.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)