mam 22 lata, ale egzaminy z ustroju i systemu politycznego III RP, oraz z historii politycznej Polski XX wieku mam zaliczone, wiec mi tu nie marudzic od mlokosow, bo to nie ma nic do rzeczy.
stoje na stanowisku, ze osoby zamieszane w polska polityke na przelomie lat 80 i 90 powinny zostac z miejsca wyeliminowane z zycia politycznego i wazniejszych urzedow w administracji. i to bez wyjatku, NIEZALEZNIE od tego, czy dany polityk byl dzialaczem partii, czy opozycji. bo zarowno przez jednych, jak i przez drugich my, mlodziez, dostalismy Polske okradziona i wykorzystana niczym tania dziwka. ci ludzie po prostu nie maja ambicji uczynienia z Polski w miare normalnego kraju.
aktualnie wsrod czolowych partii nie ma takiej, na ktora moglbym z czystym sumieniem zaglosowac. po cichu licze na jakies novum polityczne, o ile istotnie bedzie cos nowego, a nie kolejna Parodia Obywatelska. gleboko w d. mam rowniez wszelkie partie powolujace sie na sekte katolicka, bo takie organizacje to kolejna zaraza, ktora w moim przekonaniu trawi nasz kraj.
a jesli teraz odezwa sie glosy mocno oburzonych tym, co przed chwila napisalem. ze obrazam uczucia etc. to z calym szacunkiem, ale najpierw zastanowcie sie, kto dal wam prawo zwyzywac (bo inaczej tego nie da sie okreslic) Swistaka, Wojtka20 i ich przekonania.
Wiadomość zmieniona (07-02-04 01:17)
-
-
Jakie macie poglądy sonda wyborcza.....
Cóż...można powiedzieć jednemu farbę innemu liczydło...nie musisz śpiewać pod dyrygenturą komucha ,nikt Ci nie karze, wiem że jest spora grupa ludzi z forum którzy mają podobane do moicg poglądy ale głupio im jest się przyznać...a tak w ogóle...
[b] "...nie powiedziałeś tego w ryj to nie powiedziałeś nic..."[b]
nie przejmuje się żadnym głosem,jakimkolwiek, bo gdyby były one wypowiedziane przez racjonalistów to mógłbym się bić w piersi, ale cóż Pan Pizza, Pan To Kay, inaczej nie moga aniżeli w taki właśnie sposób dyskryminować, wydaje mi sie że dla Cracovii robię tyle ile mogę i na czas, serce i dusza pozwalają, teskty wstylu KOmuch kieruje młynem są jakie są stoja n ap ewnym poziomie ale wiem że mi nie wolno z taką osobą podjąć polemiki...jestem za płytki:)
Korba giertych w pewnym wywiadzie w Wyborczej przedstawił swój program i nie był on lewicowy.
Wojtek apropo ksenofobi wiesz że w 1968 wyrzucano żydow z polski, a jak myślisz gdzie wtedy był oleksy, miller i gdzie oni teraz są i dlaczego akurat w sld?
Brajt dlaczego uważasz kościół za sektę? Naprawdę uważasz iż np. Karol Wojtyła jest guru sekty?
wczoraj-dziś-jutro-zawsze CRACOVIA!
do Karola Wojtyły jako czlowieka mam bardzo duzy szacunek, co juz kiedys pisalem na tym forum.
ale mimo wszystko zbyt wolno zmieniajace sie zasady, wszechobecna, dotykajaca zwlaszcza dzieci indoktrynacja, oraz nieustanne mieszanie sie w nie swoje sprawy, nie pozwala mi wyrazic pochlebnej opinii o kosciele katolickim.
Wiesz brajt wolę taką indoktrynację niż brednie o tym by kochać wszystko i wszystkich niezależnie od sytuacji. Jak to powiedział pewien filozof "tolerancja jest cnotą ludzi bez własnych poglądów" lub też inne madre zdanie "kto nie wierzy w boga uwierzy we wszystko".
Natomiast np. tolerancyjni i postepowi holendrzy zamkneli granice dla arabów, tolerancyjni francuzi nie pozwalają nosić oznak wiary, ale oczywiście uczą wszystkich tolerancji jak byś to nazwał brajt?
pamietam, jak do Krakowa miala przyjechac wycieczka dziecieca z Bordeaux w ramach wymiany, ale rodzice sie nie zgodzili, bo przestraszyli sie napietej sytuacji w Kosowie.. a Polska tak blisko Jugoslawii przeciez.
wspomniana akcje we Francji nazwalbym nietrafionym pomyslem specjalistow od marketingu politycznego
a jak okreslisz uznawanie antykoncepcji za grzech w obliczu katastrofy, jaka jest AIDS w krajach afrykanskich?
Kiedyś w bodajże 1995 zamiast iść na wybory pojechałem do Lublina na mecz z motorem. Czy zdradziłem Polskę ? Miałem wtedy w planach głosować na KPN SLD=KGB A na pewno ci którzy się tam zapisali za pzpr-u
I dlaczego mamy się spierać na programy skoro to w 90% kiełbasa wyborcza? nich ją sobie zeżrą.
No coż...
Dlaczego zacząłem chodzić na Cracovię? Bo w czasach kiedy miałem 14 lat GTS Wisła kojarzyła mi się z gwardią, gwardia z milicją, a milicja z władzą. Władza zaś z bagnem w którym żyliśmy (nie tyczy się to np. Świstaka i Wojtka20, bo oni tego nie mogą pamiętać). Chodzenie na Pasy było zatem wyrazem opozycji dla komunistycznej władzy i jej aparatczyków i lizodupców. A pasiaste koszulki to sprawa wtórna. Graficznie podobały mi się bardziej od wiślackich, a poza tym gwiazda (mimo że biała) kojarzyła mi się jedynie z pięcioramienną czerwoną gwiazdą sowiecką.
Tyle że ja mając te 14 lat miałem wpojoną przez rodziców świadomość, okupacji radzieckiej, zagrabienia połowy przedwojennego terytorium, wyniszczenia inteligenckiej młodzieży z AK, świadomego zgnojenia narodu, sprowadzenia człowieka do zwierzęcia goniącego za ochłapami rzucanymi do sklepów, przyzwyczajenia narodu do krętactwa, kombinowania i oszukiwania (w Szwecji studenci koledze ściągającemu na egzaminach nie podają ręki, w Polsce ściągi produkuje się przemysłowo i sprzedaje uczniom... to jeden z ubocznych przykładów mentalności którą wynieśliśmy z lat socjalistycznych)
Czerwone wszy potrafią tylko jedno: zapie....ić tym którzy cokolwiek mają, i część z tego rzucić uboższym, zjednując sobie głosy.
Co Ty Świstak od nich dostałeś? A może Wojtek20 ma mieszkanie od Kwacha? No tak, kiedy ja zaczynałem z Pasami, towarzysz Kwaśniewski był właśnie po szkoleniach politycznych w Moskwie aby móc poprowadzić młodzież (na którą obecnie SLD stawia...) jako przewodniczący ZSMP. Wy możecie go pamiętać jako ministra sportu w kolejnym komuszym rządzie.
Teraz nic do Prezydenta nie mam, nawet uważam że w wielu przypadkach zachował się bardzo w porządku (o co nietrudno na tle SLDowskich baronów i kolesi), ale to przecież na tym forum pisujemy na temat pamięci o rodowodzie...
Moja opcja: UPR
Dlaczego? Bo ta partia popiera prywatny kapitał i przedsiębiorczość.
Mam dość socjalizmu, zasiłków, podatków (których Wy przecież nie płacicie...). Polityczny punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, Wy siedzicie po niewłaściwej stronie. A dlaczego? Bo oczekujecie że Wam się należy, oraz że ktoś coś powinien Wam dać. Nigdy w ten sposób nic nie osiągniecie, bo nikt Wam nic za darmo nie da. Po prostu weźcie sobie, swoim talentem, pracą, pomysłami, inwencją. Narzekanie zostawcie innym. Świstak, podaj mi proszę, może być na priv, wpływową osobę na stanowisku państwowym, mianowaną tam z ramienia SLD w Twoim wieku.
Na szczęście większość ludzi wypowiadających się na tym forum, ma poglądy antykomusze, co w sumie daje jakiś optymizm.
Pan Pizza i pozostali prawicowcy, nie martwcie się. Jutro na Turnieju zajmę się edukacją polityczną Świstaka, którego naprawdę bardzo lubię ;-) (bez względu na jego poglądy)
Wiadomość zmieniona (09-02-04 02:25)
o qrw....
Nigdy bym się nie spodziewał że ktoś tu powie że jest za SLD...
To pokazuje jaka jest edukacja obywatelska w Polsce - pieprzenie o programie SLD jest conajmniej śmieszne (choć jest to śmiech przez łzy) oni mają jeden program - utrzymać się przy władzy jak najdłużej i zgarnąć z tego tytułu jak najwięcej przywilejów...
To najbardziej kłamliwa i fałszywa partia w Polsce
To głosami SLD wybrano na wicemarszałka sejmu Andrzeja Leppera
To SLD oprotestowało SWÓJ projekt podziału administracyjnego na 12 województw
To z SLD wywodzi się minister Łapiński
i do tego Miller jest qrw kibicem Widzewa!!!
Nienawidzę komunistów zarówno tych prawdziwych jaki tych farbowanych z SLD (tych farbowanych bardziej bo nie dość że komuniści to jeszcze udają kogoś innego)
Wojtek - chyba się k... nie spodziewasz że pan Miller (były aparatczyk na szczeblu województwa) czy pan Kwaśniewski (były minister w rządzie lat 80-tych) byliby wysokimi urzędnikami państwowymi w wieku np. 29 lat...
co za pierd......... za przeproszeniem - gdzie oni byli? Szykowali się k... do przejęcia władzy po Gierku czy Jaruzelskim i teraz Ty swoimi głosami im to umożliwasz umacniając pozycję spadkobierców zbrodniczego systemu, który spowodował że Polska przez 50 lat została odcięta od normalnego świata...
Nie mówię że to wróci - Miller i Kwaśniewski szybko z lizania dupy Moskwie przerzucili się na Brukselę, ale nie wiem jak takim kanaliom można powierzyć władzę w swoim kraju
Jebać SLD!!!
ale się wk...
to teraz ja. miałem się nie wypowiadać, bo nie odpowiadał mi ton dyskusji (?), ale nie wytrzymałem...
najpierw na kogo głosuję: na Unię Wolności, bo to moim zdaniem najbardziej uczciwa partia w tym kraju, nie można nie doceniać tego, co jej członkowie zrobili dla kraju, a parlament bez Mazowieckiego czy Geremka jaki jest każdy widzi... bez klasy, bez refleksji, bez wartości. Poza tym uważam się za liberała, lecz nie w Hayekowskim ekstremalnym wydaniu, lecz z pewnym pierwiastekiem "prospołecznym". do tego UW plasuje się najbliżej środka sceny politycznej, a jak wiadomo ze środka lepiej widać, arytotelesowski złoty środek i takie tam...;) dodatkowo jako pierwsi mówili, że są partią klasy średniej, a ta jak wiadomo (już od Arystotelesa) jest PODSTAWĄ demokracji - nie są nimi bynajmniej "ciemiężone klasy robotnicze". UW to "moja" partia, choć oczywiście nie zawsze się z nią zgadzam. oddając na nią głos, mimo iż prawdopodobnie to głos stracony, wyrażam wiarę w to, że w polityce znów mogą zagościć wartości
a teraz to, co każdy Pasiak lubi najbardziej: krytyka! co mam do innych partii:
PO - w sumie ok, program w pożądku, i ci spoza Warszawy wydają się uczciwi, obciąża ich jednak "grzech pierworodny" wobec UW. sam Tusk mówił niedawno, że wobec Unii Wolności wyrzuty sumienia będzie miał do końca życia. natomiast Rokita skompromitował się hasłem "nicea albo śmierć" - to wbrew podstawowym regułom dyplomacji i polityki zagranicznej. pozbawił Polskę JAKIEGOKOLWIEK pola manewru, i jeszcze jest z tego dumny. w sumie to gość o niebezpiecznym potencjale....
PiS - krew mnie zalewa jak ich widzę: ZERO pluralizmu czy dyskusji, partia wyłącznie słusznych poglądów, niebezpieczna mieszanka prawicowej zapiekłości w tępieniu inności i etatyzmu. słowem: populizm, choć maskowany. i ta zaciekła antyunijności, ani grama wizji jednoczącego się kontynentu. ten zarzut niezrozumienia pięknej bezprecedensowej sprawy, jaką dla mnie jest jednocząca się Europa postawić można chyba wszystkim partiom w parlamencie.
LPR - karykatura przedwojennych narodowców, populizm pełną gębą, nienawiść do inności, zlepek zadufanych w sobie aroganckich "przywódców", mało który z nich wie, co oznacza demokracja. ich poglądy na gospodarkę niebezpieczne, momentami śmiech na sali
Samoobrona - czy muszę tu coś mówić?
PSL - znów karykatura pięknych przedwojennych tradycji, ongiś propaństwowa partia stała się partią prostołkową. do koalicji z każdym, kto moze zaoferwać stołek. puszczalscy i uparci. potrzebni jednak, bo w kraju z tyloma rolnikami taka partia musi być, poza tym lepszy PSL niż Samoobrona
UPR - nie są w parlamencie, ale słówko o nich, a właściwie o nim. JKM. ok - są uczciwi, program ultra-liberalny, aczkolwiek czasem prezentuje niebezpieczną logikę, którą można udowodnić dosłownie wszystko. brakuje mi ich w parlamencie, bo dodawali mu kolorytu w pozytwnym sensie
UP - to była szansa na stworzenie Nowej Lewicy, odpowiednika SPD czy Labour Party, gdzie socjalizm (socjaldemokracja raczej) nie został skompromitowany. uczciwi (przynajmniej w porównaniu z koalicjantem). ale ten sojusz z sojuszem, tracą w oczach, brudzą się. no i ten ultra-niekompetentny Pol...
SLD - tu mógłbym sobie poużywać do woli, ale na ich temat sporo zostało powiedziane. trudno mi doszukać się u nich pozytywów, za naprawę finansów państwa wzięli się, gdy już nie było wyjścia (sytuacja JEST DRAMATYCZNA), a i teraz kombinują. znak czasów (niech to da do myślenia nasym lewicowcom): partia lewicowa MUSI realizować program LIBERALNY. czy nie jest to ostateczny argument za liberalizmem, a przeciw etatyzmowi i rozbychanej opiekuńczości państwa. na coś takiego można sobie pozwolić, gdy kraj jest w dobrej sytuacji, ale nie w naszej. schemat: konserwatyści/liberałowie oszczędzają (napędzają gospodarkę) - socjaliści/socjaldemokraci wydają - u nas się nie sprawdził, bo nie zdążyliśmy tak naprawdę rozpędzić gospodarki, w 93 roku do władzy doszedł SLD/PSL... uważam, że partia lewicowa jest potrzebna dla równowagi, ale nie tak skompromitowana jak SLD
wszystkim uczestnikom dyskusji zacytuję Woltera: "nie zgadzam się z Tobą, ale do końca moich sił bronić będę Twego prawa do wygłaszania swojej opinii".
pozdrawiam, zwł. napastowanych lewicowców. nie znaczy to, że się z nimi zgadzam
czemu się tak podniecacie? przecież każdy polski polityk to złodziej , czy to z lewa czy z prawa. Dlatego od jakiegoś czasu nie głosuje i co rano moge z czystym sumieniem spojrzec w lustro.
BIS: spróbuj sobie sprawdzić kim jest Paweł Kołodziejczyk - w gabinecie Millera i w jakim jest wieku, a Tober ile miał lat jak został rzecznikiem prasowym - 27 bodajże - to apropos Twojego zapytania o młodzież.
To jest porażające jak młodzi ludzie szybko zapominają usprawiedliwiają i przechodzą do porządku dziennego nad tym co te gnidy zrobiły. To, że Miller z Kwaśniewskim sami nie brali udziału w największych zbrobniach nie zmienia mojego zdania o takich ludziach. Oni poszli z pełną świadomością do PZPR wiedząc co ma na sumieniu i co jeszcze będzie mieć. Łatwo łykali tłumaczenia: wiecie towarzysze, trzeba było w imię Partii i dobra Ojczyzny, wybraliśmy mniejsze zło, to był element wywrotowy.
A wszystko po to aby robić karierę (zwłaszcza Olek, ma łatwość adaptacji do zmiany wurunków, zresztą jak cała partia, która najpierw zmieniła kolor z czerwonego na niebieski a potem początkowo niezbyt chętna NATO - a jak przecież budowali Układ Warszawski - i UE widząc nastawienie społeczeństwa i że to nieuniknione szybko stali się ich orendownikami). Potem się przefarbowali bo czerwony stał się niemodny. Teraz niby stawiają na młodych i kobiety. Tyle, że dla starych zasłużonych działaczy zawsze znajdą intratne stanowiska. Czasem nie w pierwszej lini aby nie drażnić ludzi ale zawsze. Głoszą chwytliwe ale nierealne ( na dzień dzisiejszy, no może więcej niż dzień bo jak dobrze pójdzie to na nogi Polska stanie za 10 lat) programy.
A że ludzie lubią słuchać bajek. A nawet jak się sparzą to potem szybko zapominają.
A co stoi na przeszkodzie stworzenia nowej jakości lewicowej? Odciąć się naprawdę od skompromitowanych działaczy PZPR. Ale po co łatwiej wejść do sprawnie funkcjonującej i zaprawionej w bojach machiny.
Ja i tak się na lewicę nie piszę bo rozdawnictwo i przesadzone matkowanie przez państwo to nie moje poglądy. Na kogo będę głosował? Nie wiem. Na pewno nie na SLD, UP ani jeśli sie pojawi Ordynacką (kolejna zbieranina kolesi o wspólnych interesach, korzeniach w PZPR (choć nie tak silnych) i lewicująca). Oszołomy z prawicy też nie spotkają się z moja aprobatą.
Ale spoko na nikogo kto ma inne poglądy nie będe pluł, wyganiał go na Reymonta, omijał szerokim łukiem. Stadion to z zasady nie wiec polityczny.
krotki glos z warszawy- sld w zadnym wypadku nie stawia na mlodziez
90% to stara gwardia a ze czasem sie trafi mlody rodzynek...
afera goni afere-korupcja na kazdym szczeblu na skale znacznie przewyzszajaca skale aws.
i do tego warto sobie przypomniec przemowy millera o tym kto przejmie wladze w Polsce-jaka to ekipa specow sie szykuje
zenada
"i do tego Miller jest qrw kibicem Widzewa!!!"
Karvin.... no bez przesady - a Walesa to kibic Lechii i co?
choc osobiscie Walesy nie trawie i nie trawilem. gdyby prezydentem zamiast niego zostal Mazowiecki, moze mielibysmy w tym kraju choc namiastke normalnosci
zubereg:
Znam ich program jest lewicowy, nieralny i samobójczy. Jeżeli chcesz szczegóły to pdj znać na emaila.
Brajt:
Kościół sektą - bez jaj! instytucja która trwa od tysięcy lat jest sektą?
Zaraza? Sorki ja nie jestem dewotem ale śmiem twierdzić że gdyby nie kościół Polski by nie było. Pamiętaj w latch komunistycznyc to był jedyny filar Polskości (szczególnie w latach 50-tych).
I co do SLD ona nie inwestuje w młodych ludzi. Poprostu korumpuje wierność za stanowisko. I taki młody ludź myśli że po znajomości wszystko można załatwić i rośnie nowe pokolenie myślące po staremu. To jest mafia co widać po aferach jeden drugiego kryje. Nike potrafią rozliczyć się z przeszłością, a dlaczego? - bo wtedy musiała by powstać nowa partia zamiast SLD już bez nich!!.
I jedna ciekawostka SLD twierdzi że nie jest spadkobiercą PZPR ale ich pieniądze przejeła ot moralność czeronych.
A młodzi ludzie twierdzą że kościół jest zarazą a SLD O.K. I jak ma być lepiej?
Pozdro
Brajt aids w afryce to nie wina kościoła, kościół naucza tego samego w każdym kraju. A aids rozwija się tylko u murzynków i moze jeszcze w Rosji....Jeśli nie Francja to co powiesz o "toleracji" i "otwarciu" państw unii na europę wszchodnią tutaj widać jakie kłamstwa i brednie wciskają a zupełnie co innego robią w rzeczywistości....ale na mówią że mamy być otwarci...A co z niemcami którzy zaczynają myśleć że to polacy ich wypędzili z gdańska i wrocławia a są pokrzywdzeni?
Korba nie tak do końca, a protesty w sprawie stoenu czy g8 okazały się trafne a również są za np obnizaniem podatków. Ale nie są idealni, jak napisałem na początku mają najbliższe poglądy do moich.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)