[b][Kraków, 13:02. DEMENTOR][/b]
[i]jutro o tym napiszą krakowskie gazety... my wam przekazujemy info już dzisiaj - świeżutkie![/i]
[b]Dzisiaj o godzinie 12.00, w siedzibie klubu odbyła się konferencja prasowa, na której Prezes Profesor Janusz Filipiak poinformował zebranych o postanowieniach Zarządu MKS Cracovia SSA dotyczących poprawy i docelowego osiągnięcia kulturalnego przebiegu imprez sportowych oraganizowanych na stadionie Cracovii im. Jana Pawła II.[/b]
Postanowienia Zarządu Cracovii publikujemy poniżej:
1. Ograniczenie liczby widzów wpuszczanych na mecze do 8 500 osób (obecna licencja dopuszcza 10 000 osób).
2. Podwyższenie minimalnych cen biletów na sektorach B, C i D.
3. Doprowadzenie do ponumerowania WSZYSTKICH miejsc siedzących na stadionie - oraz sprzedaży karnetów i biletów wyłącznie na miejsca numerowane.
4. Wprowadzenie preferencyjnych cen biletów i karnetów dla rodzin.
5. Dążenie do związania kibica z numerowanym miejscem na stadionie poprzez promowanie tańszych karnetów kupowanych za okazowaniem identyfikatora oraz UTRZYMYWANIE WYSOKICH CEN NA BILETY POJEDYNCZE.
6. Ścisłe przestrzeganie sektoryzacji stadionu: zakaz przemieszczania się między sektorami.
7. EGZEKWOWANIE wymogu zajmowania wykupionego miejsca oraz wprowadzenie ZAKAZU stania na koronie stadionu, zakaz oglądania meczów w przejściach, na schodach.
8. Wprowadzenie ZAKAZU WSTĘPU NA STADION MŁODZIEŻY DO LAT 14-STU BEZ OPIEKI OSOBY DOROSŁEJ.
9. Wprowadzenie ZAKAZU WSTĘPU NA STADION osobom podejrzanym o to iż są w stanie nietrzeźwym.
10. Wykorzystanie nowo zainstalowanego systemu monitoringu do identyfikacji osób łamiacych regulamin przebiegu imprezy masowej w celu wydania przez klub ZAKAZU WSTĘPU NA MECZE DLA TYCH OSÓB (zakaz stadionowy).
11. Zwrócenie się do władz lokalnych z prośbą o wydanie nakazu zamknięcia w dniu meczu barów, pubów i restauracji przylegających do stadionu.
12. Promowanie inicjatyw zmierzajacych do organizacji kulturalnego dopingu (np. takie jak zapronował wczoraj PZPN - 200 biletów na reprezentację dla kibiców klubu który wygra plebiscyt na najkulturalniejszą publiczność).
13. Opracowanie schematu mającego na celu oglądanie meczów w zorganizowanych grupach młodzieżowych (szkoły, domy kultury itp.).
Jednocześnie Zarząd wydał oświadczenie iż nie jest w stanie wziąść odpowiedzialność za zachowanie grup chuligańskich poza stadionem i w tym celu oczekuje pomocy odpowiednich służb i władz.
-
-
[www.cracovia. krakow.pl] Radykalne działania Klubu w walce z chuligaństwem!
G.O.D. napisał(a):
> 8. Wprowadzenie ZAKAZU WSTĘPU NA STADION MŁODZIEŻY DO LAT
> 14-STU BEZ OPIEKI OSOBY DOROSŁEJ.
Jestem ZA !
EDIT: jak cos takiego wejdzie to wydaje mi sie, ze koniec z dopingiem :(
Wiadomość zmieniona (14-04-05 13:21)
nie rozumiem co ma podniesienie ceny biletu do walki z chuliganstwem:/:/a to do 14 roku zycia z opiekunem to wogule nie z tego swiata...jak tu mlodych kibicow zyskiwac:[....mi osobiscie te 2 punkty sie niepodobaja,pewnie zaraz ktos mnie zjedzie ale spoczko,pozdrawiam
sorka ze post po piscie ale jeszcze to 8,5 tys to tez jakas porazka...to po co nam nowy 15tys stadion??:o...
[url]http://www.cracovia.pl/b_news.php?newsid=96[/url]
[i][Przywracamy treść wpisu, ale wydaje nam się iż "strona oficjalna" nie musi się dodatkowo reklamować, skoro potwierdza informację zawarte w tym temacie :) Pzdr][/i]
A główna już niemal tradycyjnie mi nie chodzi.
Tylko teraz trzeba to wprowadzić w czyn. Podwyżki biletów, to mam przynajmniej nadzieję, że będą od rundy jesiennej. Wtedy może niektórym to zrekompensują tańsze karnety rodzinne. Nawet nie wiem ile razy tu pisaliśmy o potrzebie takich karnetów. Widać awantury lepiej skutkują od naszego pisania.... Niektórzy nie wierzyli do końca w to, że klub nie ma ochoty widzieć chuliganów na stadionie. Są tacy, którzy myślą, że spiewając obrażliwe piosnki, klub sie niezwykle cieszy z tego. Mam nadzieję, że przynajmniej do niektórych dotrą pewne fakty.
Wiadomość zmieniona (14-04-05 13:29)
[i]G.O.D. odpowiada: Glowna ma problemy, co by Wam "dobrze zrobic". Przepraszamy raz jeszcze na usterki ale to naprawde dla Was - wkrotce rozwiazane zagadki ;-) [/i]
Jestem za!!!! Brawo panie Filipiak! Wreszcie! Bydlo niech siedzi w domach!!!
Jeszcze nalezy odebrac identyfikatory wszystkim karanym za rozroby! Wprowadzic jasne zasady identyfikacji przy wchodzeniu!
MisioPas napisał(a):
> Jeszcze nalezy odebrac identyfikatory wszystkim karanym za
> rozroby!
Myslisz, ze karani za rozroby posiadaja ID ?
Już wiem. To ze strony Cracovia.pl:
Prof. Filipiak:
[i]Zmieniamy całą filozofię organizacji widowiska. Istota jest przywiązanie kibica do miejsca. W tym celu zastosujemy rozwiązania ekonomiczne, czyli drogie bilety indywidualne i tanie karnety. Ale, aby kupic karnet trzeba będzie się wylegitymować. Do tej pory zarząd godził się, aby na stadion wchodzili wszyscy. Udawało nam się utrzymac bezpieczeństwo na stadionie. Opinia społeczna nie była jednak temu przychylna. W tej chwili samoograniczamy się. Nie wszyscy będą mieli prawo wejść na stadion. To są bardzo kosztowne kroki dla klubu. Straty klubu oceniamy na 300 - 400 tys. zł do końca roku. Tyle będzie nas kosztować, aby wprowadzić w życie postanowienia zarządu. Będzie więcej ochroniarzy, będziemy egzekwować nasze postanowienie. Mamy monitoring nie tylko na stadionie, ale równiez najbliższej jego okolicy. Od meczu z Lechem wprowadzamy następujące punkty: ograniczenie do 8,5 tys. widzów, zakaz stania na koronie stadionu, zakaz przemieszczania się między sektorami. Pozostałe punkty będą obowiązywać od rundy jesiennej. [/i]
Tak być musi, Profesor dba o wizerunek swojej firmy.
A że kilka punktów jest dyskusyjnych to inny temat.
Jeśli to ma mieć sens musi być olbrzymia konsekwencja w realizacji.....
CRACOVIA PANY!!!!!
Teraz krótko ode mnie:
Podwyżki biletów jednorazowych od meczu z Lechem, Zagłębie się już drukuje, Profesor mówił na tyle przekonywująco iż możemy mieć nadzieję iż wydane oświadczenie nie jest jedynie "zapchaniem gęby" pismakom, lecz rzeczywistym planem działań oraz celów do realizacji. Wszystki te działania mają na celu poprawienie bezpieczeństwa oraz podniesieniu kultury na stadionie.
Wszystkie działania będą wprowadzane na stadionie na wzór Manchesteru United - gdzie Prezes Tabisz zasięgał opini jak poradzono sobie z chuliganerią.
Podstawowym założeniem jest przywiązania kibica do miejsca numerowanego NA STAŁE oraz sprzedaż wejściówek na mecze wyłącznie w formie karnetów - wyeliminuje to przypadkowość osób przebywających na meczu, jak również umożliwi szczegółowe wychwytywanie osób, których zachowanie będzie niepoprawne.
Część zmian zostanie wprowadzonych dopiero od nowego sezonu (np.numeracja WSZYSTKICH MIEJSC NA STADIONIE).
PS. Po rozbudowie stadionu będzie całkiem inny układ siedzeń, wejść itp - więc nie obawiajcie się - bo wtedy nie będzie ograniczenia dotyczącego liczby osób, gdyz będzie ono zezwalało na tyle - ile będzie miejsc numerowanych.
PS2. Profesor Filipiak poinformował również o tym że w przerwie letniej zostanie wymieniona murawa oraz zrobiona podgrzewana płyta - między innymi z uwagi na fakt przyszłorocznych Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej, a co za tym idzie - trwania rozgrywek ligowych rundy jesiennej następnego sezonu do połowy grudnia 2005.
Powiem tak, - WRESZCIE - może będzie jeszcze problem z egzekwowaniem tego wsyztkiego, ale może i nie.
Może do niektórych punktów można się przyczepić (np. ceny za jeden mecz - ale zobaczymy, może bilety rodzinne to zrekompensują).
Generalnie "trynd" mi odpowiada. Dziękuję więc Zarządowi za krok we właściwą stronę.
Nie gadajcie, że tylko rozróby pomagają, bo zaraz wyjdzie, że dzięki stritfajterom będzie poprawa oglądalności widowiska.
Pioza tym może to jest dzięki uporowi niektórych z nas, którzy wiele już internetowych petycji posłali.
Ciekawe tylko, jak to będzie z tą sprzedażą na całym stadionie miejsc numerowanych - toż to trzeba będzie mieć komputery jak w kinie i to w każdym punkcie sprzedaży biletów (w cywilizowanych krajach tak już jest) - może i u nas też.
A co z karnetami na C i B - to niezłe będzie logistyczne zadanie przyporządkować karnety do miejsc.
Ale zaczyna już być tak jak na całym świecie jest, gdzie są "okrzesełkowane" stadiony.
Co do stania - to zwracam uwagę, że w Anglii jest zakaz tzw. "uporczywego stania" i kluby co najwyżej to tolerują za bramkami, choć w MU to i nawet tam nie. Już w ogóle nie mówię o staniu na jakichś koronach, czy w przejściach.
Poza tym zadymy na koronie biorą się m in. z dwóch rzeczy:
z możliwości stania wszędzie i z możliwości przemieszczania się.
Brakuje mi jeszcze solennego zobowiązania się ochroniarzy do przestrzegania tego wszystkiego.
Wczoraj jak mnie przeszukiwano we Włodziu, to ochroniarz wyłapał mi nawet długopis i kazał wyciągnąć, więc pewnikiem falszkę i browar by też odnalazł :)
Zapomniałem jeszcze:
Zarząd przewiduje wpuszczenie kibiców Wisły na derby - ale wyda w tym celu specjalne oświadczenie - więc możemy się spodziewać ze po pierwsze zostanie ograniczona ilość oraz zostaną podane specjalne warunki jakie kibice TSW bedą musieli spełnić by uczestniczyć w derbach na naszym stadionie.
Klaros,
Dwoch mechesow z Comarchu w ciagu tygodnia opracuja "kinowy" system.
Dodatkowy plus zmniejszenie pojemnosci: Ci, ktorzy nie beda chcieli zostac wyrzuceni za "wybryki" zrozumieja, ze trzeba zachowywac sie przynajmniej przyzwoicie. W innym przypadku na miejsce takiego numerowanego delikwenta a la kogucik w czapeczce w Wodzislawiu bedzie juz kilku chetnych czekalo. Europa!
Misiorowy Klub Sportwy - Cracovia!
Otóż to bARTOLo, otóż to.
Gostek na płocie pokazał, że na Cracovię zawsze można liczyć i że robienie bydła (sorry krowy i barany) jest naszym głównym zadaniem w sektorach gości.
Powiem tak.. to jest przykre ze takie kroki musza zostac podjete... ceny biletow, ograniczenie liczby widzow.. Traci na tym klub... a prawda jest taka ze Ci co sie chca bic to pokazuja sie na meczu tylko wtedy gdy wietrza szanse ze dojdzie do jakiegos dymu.. ALE jesli to ma poprawic bezpieczenstwo i kulture stadionową to jestem za i moge placic wiecej za bilet i karnet byle by tylko bylo lepiej...
Troche tylko nie rozumiem tego z osobami do 14 roku zycia...? przeciez oni sie nie bija.. a mlodych kibicow musimy zarazac czysta miloscia do Pasów..
taaa wprowadza podwyzke dobry pretekst
cd. sie tyczy 8 , 5 tys osób na meczach czy tez zakaz przemieszczania sie po stadionie tia to jak np. pojdziesz do toj toja czy tez jak bedziesz chciał kupic gadzeta albo kiełbaske ??
szczerze nie wierze ze uda im to wprowadzic no moze z wyjatkiem podwyzki i zamkniecia algi i w. b przed meczem brawo nikt nie pomysłal ze te knajpy główny dochód maja z dni w których odbywaja sie spotkania na miejscu włascicieli ( jesli to wejdzie w zycie ) starał bym sie o duuze odszkodowanie od klubu
No wreszcie!
Jeszcze tylko niech usprawnią kontrole przy wejściu na stadion. Jeśli miałaby to robić dotychczasowa ekipa przez istniejące teraz wejścia, tyle tylko, że 5 razy dokładniej, to połowa widzów nie zdążyłaby na pierwszą połowę meczu.
Siła forum jest wielka.:):):):):):):):):):)
Krzysieksc : nie do końca masz rację - cała zadyma z policją po meczu z Legią została nagrana przez nowy monitoring, wszystkie osoby zostały nagrane szczegółowo i poddane inwigilacji. Stwierdzono iż w większości były to osoby nastoletnie. Dlatego dziwnym jest fakt zatrzymania przez policję osób od 18-36 roku życia.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)