Totaly debilizm, ktos chce w tym miescie byc bardziej papieskim od papieza.
Naszych radnych calkiem powalilo.
Klima ostro napisales ale prawdziwie.
-
-
STADION CRACOVII IM. JANA PAWŁA II (!!!)
Wydaje nam się, iż ON by tego nie chciał... Niegodni... Nie zasłużyliśmy... POWIEDZCIE TO JUTRO W TV!! Może to prokowacja??
Ludzie, czy Wam wszystkim odbiło... się nieświeżym mlekiem?? Kac moralny Was trzyma po weekendzie? To najwspnialsza wiadomość jaka może być! Cieszmy się! Czy Wy aby na pewno jesteście za Pasami?!? Bo wyrażacie poglądy raczej naszych przeciwników, zawistnych ludzi, którzy zazdroszczą splendoru, płynącego z faktu, że mieliśmy Takiego Kibica!!! Tego jeszcze na świecie nie było! Bądźmy dumni! Niech nazwa stadionu o tym przypomina!!! Niech pobudza nasze serca i umysly do uszanowania Jego Osoby!!
Niegodni - zgoda nikt nie jest i nie będzie godny bo Jan Paweł II to Człowiek światowego formatu. Nie było jeszcze takiego w dziejach ludzkości!!! Jak powiedział Ociec Pio człowiekowi, który twierdził, że jest niegodny przyjąć Najświętszego Sakramentu? -Nigdy nie będziesz godny!!
Kiedy zasłużymy sobie na taką nazwę i jak?!? Czy to w ogóle możliwe?!? Jak nie będziemy 5 lat śpiewać wulgarnie, jak nie będziemy wieszać "brzydkich" flag?
Na koniec - Wydaje nam się iż On by tego nie chciał... Pytaliście go o to?!? Papież rozmawiał z Wami o tym? Bo piszecie mądrze na forum i znacie liczne opinie i wiecie, co to przyzwoitość? Nie pozwólmy by nas przerosło, to, że Papież nas wybrał - tak się ułożyło... Może nie tyle nas co Cracovię... I stadion Cracovii - Ukochanego Klubu Ojca Świętego Jana Pawła II też kibica Pasów Karola Wojtyły - może chyba nosić imię swego Największego Kibica... Cóż Wam to przeszkadza? Rozumiem zazdrość i kompleksy, ale nie u Tych, co dobrze życzą Cracovii... Słowem - nam się wydaje, że On mógł by tego chcieć, mimo iż był Człowiekiem skromnym - każdy ma prawo do własnego zdania...
Myślicie, że On nie znał PRAWDY O CRACOVII?!? Że nie widział, że u nas kibice się leją?!? Że są agresywni, wulgarni. Wierzycie w to? Może nie słyszał, że kibice Pasów zabili kibica innej drużyny (przecież już na meczu Polska-Anglia... i o transparencie 1:0...) Że robią awantury. Może nie słyszał, dominującej kilka lat temu opinii, że największe "debile" "wariaty" przychodzą na Cracovię... MOŻE... Ale czy napewno? Wierzycie w to?!? Myślicie, że nie znał prawdy?! Tej przykrej prawdy...
A jeśli znał i mimo to powiedział w styczniu tego roku: CRACOVIA PANY!!! Jeśli znał pewne okoliczności i mimo to pytał o swoją Cracovię... On miał na pewno w pamięci tą inną prawdę - o Cracovii z lat 60tych. Piszecie tu bez przerwy 100 lat Świętej Wojny i teraz ma być pokój, 100 lat agresji czy niechęci... Jeśli jest tak jak piszecie to atmosfera niechęci panowała już wtedy. Może kolo pokroju ... no nie wiem kogo... jakiś... napisze, że chodził już wtedy na mecze (jaka była wtedy frekwencja?) i widział K. Wojtyłę śpiewającego anty na Wisłę... Niech taki od razu się pie$$olnie w głowe! Jak do tych lat nie było anty to zauważę, że możemy mówić o niechęci, agresji góra 35 letniej, zasianej przez komunę... Ale to tak na marginesie...
I jeszcze jedno: jak jutro ktoś z Was będzie czasem w programie Duroka to niech może nie wypuści się z takimi tezami - nie atakujcie to zrobią inni -zrozumcie Rada Miasta zrobiła nam dobrze i możemy tylko podziękować, a swą wdzięczność wyrazić odpowiednim zachowaniem, postawą, kulturą... Podziękujmy RMKrakowa za to, że dali nam powód do dumy - inni ich za to zganią i zaatakują, nie bądźmy niewdzięczni! Taką postawą tylko zrazimy do siebie w przyszłości życzliwych nam ludzi...
Dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do podjęcia tej decyzji!!! Wspaniale będzie iść na Stadion im. Jana Pawła II! Kolejny powód do dumy!!!
No to teraz juz zero przeklinania, żadnych "starych k..." i "sędziów ch..." na stadionie.
Noblesse oblige!
/Wersja dla 5% kibiców:
Teraz już zero przeklinania na stadionie, żadnych takich słów jak "Wi..a" czy "sę..a"/
Wiecie co, w pewien sposób zostaliśmy wyróżnieni...
Mam pytania dla oburzonych: Czy na Al. Jana Pawła godni są mieszkać menele i awanturnicy? Czym się oni różnią od innych ludzi, że zasłużyli sobie na ten zaszczyt? A jakby tam był burdel, tj. agencja masażu to czy mieszkańcy stwierdzili by że wydaje im się że On by nie chiał by nazwano tak tą ulicę... W Bazylice Świętego Piotra i Pawła w Rzymie różni szaleńcy popełniali samobójstwa, by zyskać światowy rozgłos czy z innych jakichś powodów - czy to aby dobre miejsce żeby spoczywały tam doczesne szczątki naszego Papieża? Te retoryczne pytania są celowo wyolbrzymione, bo chcę uzmysłowić postawione uprzednio tezy.
Dodam, iż myślę, ze jak ktoś z Rady Miasta, kto głosował za nadaniem imienia Ojca Świętego stadionowi, na którym rozgrywa swe mecze drużyna, której On kibicował, to zastanowi się czy było warto. Poparł wniosek z jakichś powodów. Teraz będzie słyszał ze wszystkich stron, że zrobił to dla swej chwały i w ogóle postąpił źle... Jakby głosował, żeby imieniem Tym nazwano stadion Wisły (kogo on właściwie jest??) to może Wiślacy byliby wdzięczni i poparli go, argumentując że im się należy bo: Cracovia urządza rozróby, mam mniej tytułów mistrzowskich, zawiesiła mniej szalików pod Kurią i mniej ich było na marszu pojednania i pieron wie co jeszcze. Nie wiem, czy znalazłby się ktoś, kto protestowałby, bo przecież tam przeklinają, wieszają hasła antysemickie; kto wspomniałby nożownika Miśka... Na Wisłę chodzą chyba jednak całkiem rozumni ludzie. A taki "patro" to splendor, prestiż i przynajmniej duchowe korzyści...
Ciekawe jak Listkiewicz sobie z Wami poradzi, jak przedstawicie mu swe poglądy i odniesiecie je do Stadionu Narodowego w Warszawie, jak dojdzie tam do zadymy...
Nie chcę nikogo obrazić, a przekonać do swoich racji; otworzyć oczy ludziom z innej bajki... Tak napisałem kiedyś (http://www.wislakrakow.com/?akcja=news&id=8214) kibicom Wisły: Karol Wojtyła na 100 meczów derbowych w 100 kibicowałby Pasom... Podobnie jak Wy w tych 100 kibicowalibyście Białej Gwieździe! To rzeczywistość. Mamy to szczęście i tego nikt nam nie odbierze i niczyje słowa tego nie zmienią! Jestem katolikiem, Polakiem, krakowianinem i kibicem Pasów i jestem z tego dumny! Dumny jestem że Jan Paweł II był Polakiem i kibicem Pasów! Tak się ułożyło - nie negujcie tego! Teraz dedykuje to swoim...
Stadion powinien byc nazwany [b]im. Karola Wojtyły[/b] bo od niego się zaczeło, to on przychodził na stadion, to on kibicował Cracovii. To [b]Karol Wojtyła[/b] miał w sercu Cracovie, [b]JP II[/b] miał w sercu [b]wszystkich[/b], i za to go wszyscy cenimy.
Wiadomość zmieniona (14-04-05 01:50)
:)
fajnie tylko że mogli poczekać jak będzie nowy stadion.
ten temat przewijał się już parę razy na forum, i byłem na nie, choćby dlatego, że stadion ma patrona, i to nie byle kogo. wtedy dochodził argument, że nie wypada brać na patrona czegokolwiek osoby żyjącej, nawet tak jednoznacznie dobrej, jak JPII. a teraz, to chyba rozpoczyna się mania nazywania wszystkiego, co się tylko da, imieniem Papy :/
Znakomita wiadomość, proponuje uczcić na najbliższym meczu głośnym odśpiewaniem przez wszystkich obecnych, znanego, a ulubionego przez wielu standardu pt. Wisła to stara...Ale się Jan Paweł ucieszy!!!
p.s.
Wybacz mi Ojcze Święty.
Tylko Piłsudskiego żal ..............................:(:(:(
Radni tak postanowili, niech zatem teraz radni nam pomogą. Stadion musi zatem odpowiednio się prezentować. Nie może przynosić wstydu takiemu Patronowi. Musi na nim panować jakaś w miarę przyzwoita atmosfera. Klub na tym może tylko zyskać, zwłaszcza, że zdecydowali o tym radni.
Tak więc włodarze naszego miasta, postanowiliście nadać temu stadionowi imię Jana Pawła II, to teraz uczyńcie go godnym jego nowego Patrona!!!
Dudi to od Wadowic wszystko się zaczęło, coś Ci się pomyliło... "To Karol Wojtyła miał w sercu Cracovie, JP II miał w sercu wszystkich, i za to go wszyscy cenimy" - rozumiem, że pisaleś to późno w nocy... Bo czy nie jest to jedna i ta sama osoba? Czy Jan Paweł II przestał być Karolem Wojtyłą? NIE! I dodam, że to Jan Paweł II stwierdził: Cracovia Pany! Uczynił to w białym, "papieskim stroju" i w czerwonych butach... I skąd wiesz za co ja czy mój Ojciec cenimy Papieża? Te Wasze zagrywki psychologiczne typu: (my) wszyscy ... czy to co było w nocy na Cracovia.Kraków.pl są doprawdy żenujące. Wiem, że to prywatna strona i nie mam prawa się wtrącać ale jak na stronie opatrzonej nazwą kojarzącą się nieoodzownie z ukochanym Klubem znajduję tekst: "Wydaje nam się, iż ON by tego nie chciał..." to krew mnie zalewa. Jakim NAM?? Napisz jeden z drugim: mnie, bratu, koledze i jego dziewczynie, czy nam-autorom tej strony - ale tak nie róbcie!! Uogólniacie okrutnie!! Przesadzacie!! Czy to oficjalne stanowisko Klubu? Może wszystkich kibiców?? Może internautów?? Chcąc nie chcąc jesteście opinio-twórczy - pewnie o tym wiecie. Podobnie Wy gwiazdy internetowego forum... Ponośicie odpowiedzialność za to co piszecie, bo ludzie Was czytają!! Co chcecie osiągnąć pisząc "nam" czy "wszyscy" to że czytający będzie podświadomie utożsamiał się z prezentowanymi poglądami?!
W Rzymie po śmierci Papieża dworzec kolejowy nazwano jego imieniem. Czy znaczy to, że nie było tam kradzieży, awantur i rozbojów, a wszyscy podróżni są tam dla siebie mili i uprzejmi? Robicie z igły widły!
Nie popieram manii nazywania wszystkiego, co się tylko da imieniem Papy. Wybitnym jednostkom ludzie oddawali hołd upamiętniając ich w nazwach. Grał ktoś z Was może w Cywilizację, tam była taka fajna końcówka... Że wiele ulic, placów, stadionów i innych obiektów będzie nosić im. Jana Pawła II nie dziwmy się. Był to jeden z najwybitniejszych ludzi w dziejach!! Wspomnijcie największy w dziejach pogrzeb. Wszyscy Polacy mogą mu się tylko nisko pokłonić... Nie patrzmy, że wiele będzie (w porównaniu z innymi nazwami) takich nazw, bo Papieża nie mamy co mierzyć tylko ludzką miarą... Ale oczywiście nie powinno się tym imieniem nazywać np.: sklepu... ;)
Czy nie zdajecie sobie sprawy, że taki "patron" to powód do dumy? Wyróżnienie. Nie chodzi o to, żeby czuć się lepszym - takie podejście to błąd! Nie nasza zasługa, że Karol Wojtyła został kibicem Pasów. Podobnie nie nasza zasługa/wina, że kibicem zostaje/jest ktoś inny, np.: taki co rzuca kamerdolcami... My możemy co najwyżej przyprowadzić kogoś na mecz... A wtedy działa (zazwyczaj) bądź (niestety) nie magia Klubu, miejsca, ludzi... Po prostu - Cracovia...
A może problemem jest dla kogoś, że Jan Pawł II - papież to symbol katolicyzmu... (Może Karol Wojtyła już mniej kojarzy się z katolicyzmem...) Wtedy rozumiałbym sprzeciw... Sam protestowałbym gdyby stadion chcieli nazwać imieniem lidera ateistów czy przywódcy duchownego hinduizmu czy islamu, itp., nawet gdyby taki był gorliwym kibicem Pasów... A jak głos zabierają jacyś szataniści czy zagorzałe komuchy, którzy każdy dzień zaczynają od artykułów redaktora naczelnego "nie" J. Urbana, który miał czelność nazwać Ojca Świętego "prostackim wikarym" to takim wypowiedzią aż trudno się dziwić...
Ludojad, a Ty to nie jesteś Senior Blues? :)
juz ponad rok temu był podobny temat i uwarzam ze to juz jest przesada jest juz tyle miejsc w Krakowie zwiazanych z Ojcem Świetym i nazwanych jego imieniem ze juz naprawde wystarczy.
Nie jestem żaden senior... No chyba, że z hiszpańska... ;)
"uwarzam ze to juz jest przesada jest juz tyle miejsc" - ile znasz takich miejsc Dev?; nie czepiam się, ale głos tak poważny jak ortografia... Odrób lepiej lekcje...
ludojAD lotnisko , aleje , szpital , jest kilka pomników, tablice pamiatkowe teraz masz stadion prawdopodobnie bedzie kopiec
Wiadomość zmieniona (14-04-05 14:41)
Patrzenie na Ojca Świętego przez pryzmat Cracovii jest żenujące :(
no coz w gazetach bedzie mozna przeczytać, ze "wyrywano krzeselko na stadionie im. JPII" albo "wszczeta została bojka z Policja na stadionie JPII" albo "od pierwszego do ostatniego gwizdka na stadionie im. JPII trwaly słowne utarczki" :)
Niedlugo pierwszy sprawdzian...będzie wstyd?
powinnismy sie cieszyc bez wzgledu na to co sie dzieje...akurat teraz moze sie to wydawac nietaktowne ale to dobrze ze tak sie stalo :)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)