W tej kolejce wyjątkowo mało czasu na oddanie swoich typów. Tylko do jutra do 20-tej.
-
-
TYPER!!! TYPER!!! TYPER!!!
kkk84!
Typuje jak mi rozsądek podpowiada a nie powielam twoich typów...bo musiał bym chyba na głowe upaść...:)
paso_zyd raczej mi chodzilo o to ze mamy podobne myslenie, a nie o to ze ktos od kogos odgapia typy.
paso_zyd, niezły jesteś. Gonię, gonię i dogonić cię nie mogę... Nastepnym razem muszę zacząć od pierwszej kolejki. :)
kurcze nastepna kolejka dopiero 9 czerwca...:(
23 dni później
Przed nami nowy sezon i ...
...od jakiegoś czasu testowaliśmy tu:
http://typer.cracovia.strefa.pl/typer2
nowy system typowania, a ponieważ chciałbym go jak najszybciej dokończyć to mam w zwiąku z tym parę pytań:
Jak widać zmiany są spore, zautomatyzowanie typera wprowadziło dużo dodatkowych możliwości:
jest możliwość typowania wyników i pomiar skuteczności ale ciekaw jestem czy według was:
1 - taka zmiana (wyniki, procent) ma sens?, tzn chodzi mi o to czy ilość tych zmian nie spowoduje małej czytelności wyników szczególnie w sezonie? - osobiście uważam, że jest jeszcze w miarę znoście, a jeśli ktoś np. nie chce typować wyników, może typować po staremu (chociaż więcej tego układu bym już nie komplikował) ale - jeśli większość uważa, że jest za duże zamieszanie to oczywiście wracamy do starego systemu czyli tylko typy
2 - Jakie ew. modyfikacje byście widzieli
3 - Jest też oczywiście problem jak z tych wyników wyłonić mistrza?, czy np. napisać parę wariantów wyłaniania mistrza i niech się ludzie wypowiedzą na forum? jeśli tak to piszcie ew. propozycje. Czy też ma to ustalać jakieś powiedzmy "grono"
jeśli miałbym podać swoją propozycję byłaby taka:
Wyłaniamy 2-3 mistrzów:
1 - i chyba jednak najważniejszy, decyduje ilość trafionych razem - przy równej liczbie decyduje więcej trafionych typów (bo obawiam się, że przy równej ilości procent często też może być równy) a dlatego najważniejszy, że jest to jednak najprostszy sposób i premiuje wytrwałych.
2 - mistrz skuteczności - decyduje lepszy procent trafionych razem - przy równym więcej trafionych typów (ilość też często może być równa)
no ew. trzeci to powiedzmy klasyczny (dla konserwatystów) czyli tylko ilość typów
plus jeszcze jakieś ograniczenie w liczeniu procentu np. procent byłby liczony dopiero od pewnej ilości typowanych kolejek np. 10 - aby wykluczyć fuksy
Również, można by sobie wyobrazić ten podział tak:
1 - Mistrz razem - (do wyboru procent lub ilość)
2 - MIstrz w typach - (--||--)
3 - Mistrz wynikach - (--||--)
chociaż wolałbym ten pierwszy, ale może ktoś z Was ma lepszy pomysł ...
piszcie więc swoje propozycje.
Na koniec tylko jeszcze tylko krótko o sposobie w jaki liczona jest tabelka sezonu:
- w ilości trafnych jest to dość oczywiste
ile typów trafisz tyle masz punktów, ile wyników tyle punktów a razem to suma jednego i drugiego
- trochę inaczej jest w skuteczności tzn.
ilość trafionych (typów/wyników), jest dzielona przez ilość meczy w typowanych przez kogoś kolejkach a nie ilość "zawartych" zakładów bo pomyślałem sobie, że mógłby się znaleźć jakiś spryciarz i typować sobie np tylko. Wisłe i Legie u siebie a przy odrobinie szczęścia miałby z 90% skuteczności !!! a w końcu chodzi o umiejętność przewidywania wyników spotkań całej ligi. W skuteczności (procencie) razem jest liczona średnia arytmetyczna z procentu typów i wyników czyli (proc. typów + proc. wyników) / 2
pozdrawiam i liczę na aktywną dyskusję !
p.s.
FUNDATORZY NAGRÓD MILE WIDZIANI !!!
AQQ!
Aleś mnie skołował...;)
Jestem za!A nawet przeciw...:)!!!
punktacje widział bym tak:
1 pkt za wytypowanie zwycięzcy (ewnt. remis) + 2 pkt za konkretny wynik (np.1:0) = 3 pkt
samo wytypowanie zwycięzcy (ewent remis) = 1 pkt
ponieważ łatwiej typować zwycięzce bez konkretnego wyniku (na pewno będą "pewniaki"),
niż wskazać że w danym meczu padnie konkretny wynik :)
Innymi słowy typujemy wyniki np. 2-0. Jeżeli padnie taki wynik to dostajemy 3 pkt. Jeżeli będzie np. 3-1 to dostajemy 1 pkt.
Nie wiem czy system to będzie odpowiednio przeliczał samoczynnie. Gdzieś już widziałem taki system... dla jasności, to nie przeszkadza mi to.
dla mnie to obojetne tym razem sie nie zadowole wicemistrzem tylko ide na mistrza i nie straszny mi Paso_Zyd :P
kkk 84!!!
Idze, idze bajoku...!!!:)
No właśnie o czym Wy mówicie..:) Jak ide na mistrza :P wkońcu prowadziłem w typerze.
DareCki Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> punktacje widział bym tak:
>
> 1 pkt za wytypowanie zwycięzcy (ewnt. remis) + 2
> pkt za konkretny wynik (np.1:0) = 3 pkt
>
> samo wytypowanie zwycięzcy (ewent remis) = 1 pkt
>
> ponieważ łatwiej typować zwycięzce bez konkretnego
> wyniku (na pewno będą "pewniaki"),
>
> niż wskazać że w danym meczu padnie konkretny
> wynik
>
>
>
>
>
> Cracovia - mistrz 200? !!!
Całkowicie popieram, w końcu wynik o wiele trudniej przewidieć!
ja głosuje za 2 pkt/wynik
> Mentny napisał:
> Innymi słowy typujemy wyniki np. 2-0. Jeżeli padnie taki wynik to dostajemy 3 pkt. >Jeżeli będzie np. 3-1 to dostajemy 1 pkt.
>Nie wiem czy system to będzie odpowiednio przeliczał samoczynnie. Gdzieś już widziałem >taki system... dla jasności, to nie przeszkadza mi to.
Nie ma problemu z takim przeliczeniem, i zrobiłbym to tak:
w zakładce wyniki, system pokazuje ilość trafionych wyników a w zakładce sezon, liczy po 2 punkty za każdy trafiony wynik - oczywiście skutecznośc w wynikach bez zmian (ilość w procentach)
--EDIT--
w głosowaniu za 2 pkt/wynik obecnie:
3 głosy za, 0 przeciw i kilku wstrzymanych...
--EDIT--
I można będzie zdobyć 24 pkt w jednej kolejce! 360 w rundzie i 720 pkt za cały sezon!
Ostatnio z różnych przyczyn nie typowałem w kilku kolejkach i z tego powodu zająłem bardzo odległe (chyba 5, czy 6) miejsce. Teraz już sobie nie odpuszczę.....
paso_zyd już możesz się obawiać....
fiu,fiu...ale się szykują...:)
No i ja tak samo już nie odpuszcze...Jak typowałem to zdobywałem przynajmniej 3-4 punkty.Ale opuściłem za dużo kolejek.Teraz nie ma o tym mowy.daje Lige Typerów jako stronę startową, żebym nie zapomniał...
16 dni później
hop
zmiany w typerze
[url]htp://typer.cracovia.strefa.pl[/url]
Sie AQQ nakombinował...:)
No to teraz bedzie ostra rywalizacja :)
A za trafienie konkretnego wyniku mozna dostac wiecej punktow niz tylk oza wytypowaine zwyciezcy czy moze bede 2 oddzielne tabele ??
.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)