W ostatnich latach w Krakowie częściej pisało się i mówiło o problemach drużyny „Pasów", niż o Wiśle, która miała stabilny budżet i wielkie sukcesy. Czasy jednak się zmieniają i kiedy Bogusław Cupiał nerwowo rozgląda się za znalezieniem inwestora, który przejmie od niego akcje i zobowiązania w zespole „Białej Gwiazdy", szef Cracovii Janusz Filipiak odpoczywa w Szwajcarii, wolny od jakichkolwiek problemów.
- Jestem właśnie na wyciągu. Ale tylko chwilę, bo wolę jeździć na nartach niż udzielać wywiadów - zaznaczył prezes ze śmiechem.
- Słyszał pan o sytuacji w Wiśle, chęci pozbycia się akcji przez Tele-Fonikę?
- Oczywiście, że tak. Mam internet, jestem na bieżąco.
- U sąsiada nie jest najlepiej.
- Cóż, jestem pełen współczucia dla pana Cupiała, bo zetknął się z typowym problemem właściciela klubu. Mam na myśli olbrzymie honoraria dla zawodników, trenerów oraz menedżerów. W Polsce płaci się zdecydowanie za dużo! To niszczy kluby i zniechęca sponsorów, stąd biorą się długi i dziury budżetowe. Kiedyś trener Kasperczak miał do mnie pretensje, gdy powiedziałem, że szkoleniowcy i zawodnicy zarabiają, za dużo, ale zdania nie zmieniam. Tak jest, bo wciąż na pensje wydaje się sumy nieadekwatne do nakładów, czynionych na drużyny.
- Nie dziwi się pan Cupiałowi, że podjął taką decyzję?
- W ogóle. Jest biznesmenem, a posiada spółkę, która ma sto milionów długu.
- Ktoś kupi od niego akcje?
- Nie, nie ma na to cienia szansy.
- Szybka, zdecydowana odpowiedź. Dlaczego?
- Bo w Polsce nie ma ludzi, czy firm, które skłonne by były wyłożyć pieniądze na zadłużony, piłkarski klub. Istnieją lepsze, bezpieczniejsze pomysły na inwestowanie takich sum.
- Nie pojawi się jeździec na białym koniu, nie powie: - Płacę za wszystko?
- Powtarzam - nie ma takiej możliwości. Zapomina pan, że Abramowicz nie mieszka w naszym kraju i nie sądzę, by kiedykolwiek tu przyjechał. A na pewno nie po to, żeby kupować drużynę piłki nożnej. Jedną już ma i to niezłą.
- Zapytam pana jako biznesmena - co w tej sytuacji będzie się działo z Wisłą?
- Na szczęście to nie moje zmartwienie, ale odpowiem. W sensie sportowym jeszcze przez jakiś czas utrzymają się na wysokim poziomie, ale jako przedsiębiorstwo będą mieli kłopoty. Klub sportowy działa jak normalna firma, przy czym koszty jego utrzymania są bardzo wysokie. A co za tym idzie długi również, jeśli wydatki i przychody się nie bilansują.
- Bogusław Cupiał zniechęcił się do futbolu po siedmiu latach, pan właścicielem Cracovii jest od dwóch. Przykład kolegi nie studzi zapału?
- Bynajmniej, bo ja z zawodnikami kłócę się o pieniądze przed podpisaniem kontraktu. l płacę tyle, na ile mnie stać. Cracovia nie generuje długów, bilans budżetu wychodzi na zero.
- Zyski są więc możliwe?
- Taki właśnie jest mój główny cel, choć wymaga to jeszcze wielu wysiłków. Przy okazji wszyscy muszą pamiętać, że zanim zaczniemy płacić na europejskim poziomie, powinniśmy zarobić europejskie pieniądze. Grając w Pucharze UEFA, czy Lidze Mistrzów. Innej drogi nie ma.
-
-
FILIPIAK MA JEDNAK GLOWE DO PILKI !!!!
stary ale masz refleks
to nie refleks to prawda która nie których boli hehehehe !!!!!
Bardzo delikatnie powiem tak: szukajcie prawdy!
czarny_stanik.....szpieg z Krainy Deszczowców....caramba !!!
Oświeć nas i ukaż nam prawdę.......
A jeżeli już tak rozmawiamy to podczas rozmowy ze mną prof.Filipiak dokładnie przewidział scenariusz dotyczący Wisły-a było jeszcze wtedy bardzo ciepło na polu......PROROK czy COŚ ???
STARY PROKOCIM - HEJ HEJ CRACOVIA !!!
"Cracovia nie generuje długów, bilans budżetu wychodzi na zero." - to słowa Janusza Filipiaka. Pamiętajcie przynajmniej o tych słowach jak o innych słowach profesora twardo udajecie że nie pamiątacie. I szukajcie prawdy!
czarny stanik, znow mnie nie zawiodłeś ;)
zaczynam podejrzewac, ze moze Ty rzeczywiscie wiesz cos wiecej... albo to jakas nadmierna podejrzliwość...
poki co strzezmy sie 'Hiszpańskiej Inkwizycji' :-))
Co to za d...il z ten czarny stanik.Od czasu do czasu czytam sobie stronkę,nie biorę oczywiście wszystkiego na serio(przez parę ładnych lat na trybunach nie takie omamy i urojenia mi opowiadano),ale naprawdę manię prześladowczą należy leczyć.Prorok j...ny jeden.
Czarni Staniątki RULEZ
....objawil sie nam mesjasz....:-)
W końcu to profesor a nie cinkciarz z zomo ormo ub sb gts. Musi mieć głowe go piłki.
czarny stanik - jesteś jak pchła... najbliżej psa
Chyba się niektórym naszym głowy lekko zagotowały. Stabilność Pasów jest zagwarantowana do czasu kiedy klub będzie prowadzony jak prawdziwe przedsiębiorstwo. I o tym mówi Profesor. Być może narażę się niektórym ortodoksom ale nie jest sztuką wpompować 100 milionów (jeśli się ma taką kasę) a później szukać naiwnych by ten zadłużony biznes sprzedać. Przecież w przypadku Cupiała chodzi o odzyskanie pieniędzy które chyba jednak stracił. Szanujmy więc decyzje Profesora.
czarnym stanikom mówimy NIE
Ja mam tylko jedno pytanie do administratora.
Dlaczego tak długo toleruje się na tym forum prowokatora z GTS zwanego czarny stanik?
Takie metody, jakie on stosuje, mogły wyjść tylko z jednej szkoły, szkoły ubecko- milicyjnej.
Wystarczy prześledzić jego dotychczasowe wpisy (a nawet rozpoczęte tematy), aby wyraźnie się przekonać, że zależy mu tylko na mąceniu i sianiu zamętu na tym forum.
Najdziwniejsze jest to, że wiele osób podejmuje z nim ( ale częściej już bez niego, bo sprytnie znika na jakiś czas) dialog lub zaczyna dzielić się na dwa fronty walczące ze sobą, piorąc cracoviackie brudy w miejscu, które jest do tego jak najmniej przeznaczone.
Już widzę tę jego uśmiechniętą, zadowoloną psią mordę ,gdy inni wciągnięci w wywołaną przez niego dyskusję opluwaja się nawzajem.
Ludzie opamiętajcie się.
Czarny stanik dobrze wyglada na podłodze obok czarnych majteczek mojej dziewczyny :)
No to mamy słowa prezesa:
"Cracovia nie generuje długów, bilans budżetu wychodzi na zero."
I słowa wiceprezesa:
"Musimy dbać o dobro spółki, a ta ma teraz 800 tysięcy złotych strat."
Albo prezes o czymś nie wie, albo wykorzystuje się tu dane finansowe na potrzeby chwili.
Ja naprawdę mam nadzieję że nasza spółka jest jednak tak zarządzana, że długi nie powstają. Nawet jeśli na puchar miałbym czekać 3 czy 4 lata to poczekam. Ale niech wtedy będzie to stabilna firma. Czym się kończy robienie sukcesu na siłę widzimy po drugiej stronie Błoń.
Osobiście wolę kobiety ..... w ładnej bieliźnie.
Nie mnie jednak roztoczył kolega miłą atmosferę - dziękuję.
....od dzisiaj zabrońcie swoim kobietom ubierac czarne staniki :-)
kiedy jej do twarzy i nie tylko w czarnym staniku, ale prawda, bez niego jeszcze lepiej oooooo
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)