Mierzejewski w Widzewie --->[url]http://sport.onet.pl/0,1248675,1593437,wiadomosc.html[/url]
-
-
U NASZYCH RYWALI.... prywatne "pogaduchy" będą kasowane
Krakowski klub promuje hasła kiboli
Piątek, 24 sierpnia (06:00)
"Wierność. Cechuje nas pojęcie, którego Wy nie znacie; dzisiaj wrogu, wczoraj bracie" - czytamy na oficjalnej koszulce Wisły Kraków. Psycholog społeczny Zbigniew Nęcki komentuje: - Władze klubu zaakceptowały nieoficjalne hasło kibiców. To jest otwarte nawoływanie do wrogości.
Wisła Kraków przygotowała kolekcję ubrań. Do kupowania zachęca reklamowa kampania "Wybierz swój styl", jej graficzną podstawą są zdjęcia zawodników w oferowanych koszulkach. Obrońca Marcin Baszczyński założył czarną, na której widnieją wspomniane słowa. - Chodzi jeszcze o wierność, o przywiązanie do klubu. Dlatego na plakacie koszulkę prezentuje Marcin Baszczyński, który jest z nami od dawna - mówi Adrian Ochalik, rzecznik Wisły Kraków SSA.
Czarna koszulka jest odwzorowaniem flagi kibiców ze stadionu przy ul. Reymonta. Profesor Nęcki ubolewa nad tym, że nieoficjalne hasło fanów stało się markowym produktem klubowym. - To jest otwarte nawoływanie do wrogości. Kibice czy np. żołnierze często używają agresywnych haseł, które wyrażają ich prywatne poglądy. Niewiele można zdziałać w tej sprawie. Jednak robi mi się smutno, gdy podobnym językiem zaczyna posługiwać się klub w swoich oficjalnych komunikatach - stwierdza psycholog.
Według Nęckiego hasłami kształtuje się postawy, a najprostsze sformułowania (to z koszulki właśnie takie jest) bywają najskuteczniejsze.
Rzecznik Wisły zapewnia o pokojowym charakterze koszulki z psem. Jak twierdzi, słowo "wróg" nie powinno wywoływać skojarzeń z wojną na śmierć i życie.
Ochalik tłumaczy: - Gdy na boisku walczą dwie drużyny, na trybunach dwie grupy kibiców też stają się przeciwnikami. Tu nie chodzi o nienawiść lub agresję. Po prostu taka jest natura sportowego dopingowania. Przed i po meczu wszyscy powinni wrócić do stanu koleżeństwa i tolerancji. Gdy dziś się gra, fani kibicują przeciwko drugiej drużynie. Wczoraj nie było meczu, więc obie strony pozostawały "braćmi". O to chodzi w haśle na koszulce.
Chyba tylko rzecznik interpretuje w taki sposób hasło, o którym powszechnie wśród kibiców obu krakowskich drużyn wiadomo, że jest obelgą skierowaną do byłych kibiców Wisły (pogardliwie nazywanych "przerzutami"), którzy teraz kibicują Cracovii.
Kurwa, jaka hipokryzja.
A u nas sie czepiaja o zwykla flage "Bóg wybacza Cracovia nigdy" :/
Kibic1991 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> A u nas sie czepiaja o zwykla flage "Bóg wybacza
> Cracovia nigdy" :/
Chyba chciales napisac o NIEZWYKLA FLAGE!!!!!!!!!!!!!!!
Na poniedziałek na godzinę 12 jest na Reymonta zaplanowane oddanie trybuny "D", która już od wiosny "dekoruje" stadion Wisły. Tymczasem w wyniku burzy, która przeszła w nocy przez Kraków uszkodzone został dach nowego sektora. Teraz wszystkie uszkodzone elementy mają być naprawione w ekspresowym tempie. Po przekazaniu trybuny przez miasto Wiśle S.S.A, zarząd będzie ubiegał o pozwolenia rozgrywania meczu na stadionie przy Reymonta włącznie z trybuną "D". Pozwolenie musi wydać policja i straż pożarna.
Źródło: PAP
szkoda ze sie im ta nowa trybuna nie zawaliła, chociaz pewnie szybciej by ja odbudowali za miejskie pieniadze niz nam by te pieniadze obiecano....
[b]Klasyfikacja ilości widzów na meczach drużyn (dom + wyjazd) na dzień 27 sierpnia 2007[/b] (*)
1. Lech Poznań 85.700
2. Górnik Zabrze 76.500
3. Wisła Kraków 52.700
4. Legia Warszawa 46.000
5. Korona Kielce 43.300
6. Zagłębie Sosnowiec 40.000
7. Widzew Łódź 39.900
8. Jagiellonia Białystok 33.500
9. Zagłębie Lubin 32.500
10. Ruch Chorzów 30.800
11. ŁKS Łódź 27.800
12. GKS Bełchatów 26.700
13. Odra Wodzisław 20.700
14. Dyskobolia Grodzisk W. 19.200
15. Polonia Bytom 18.700
16. Cracovia 16.800
(*) Według 90minut.pl/PAP
skad te 16 tys?
Na meczu z Legią w 1 kolejce chyba było z 6-8 tyś.
Pozdrawiam,
lektura statystyki zapodanej przez BN jest po prostu.... PORAŻAJĄCA! :(:(:(:(
Jestem ciekaw czy po tej rundzie bedą jeszcze tacy którzy poprą polityke Zarządu wobec kibiców.
Narazie jeszcze się niektórzy trzymają.
Ale jest nas coraz więcej w Antytabisz gangu :).
Ps. Skoczymy teraz w Tabeli bo jedziemy do Zabrza - oni mają kibiców ... a może poprostu mają bilety i to tanie.
aha myslalem ze liczy sie kibicow Cracovii na naszych meczach
Działacze ŁKS wyrażali do wczoraj zainteresowanie pozyskaniem Grzegorza Piechny. Skończyło się jednak na jednej rozmowie przedstawiciela łódzkiej drużyny z byłym reprezentantem Polski.
Menedżer zawodnika zażyczył sobie za roczny kontrakt piłkarza 350 tysięcy dolarów. Argumentował to tym, że kwota jest i tak o połowę niższa od tej, którą piłkarz zarabiał w klubie ze stolicy Rosji.
ŁKS gotów był napastnikowi zaproponować zarobki w wysokości 6 tys. złotych miesięcznie. Co zrozumiałe, przedstawiciel popularnego "Kiełbasy" nie chciał słyszeć o takiej pensji dla swojego podopiecznego.
Źródło: Express Ilustrowany
Roger do PSG ? ====>
Blady Niko Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Działacze ŁKS wyrażali do wczoraj
> zainteresowanie pozyskaniem Grzegorza Piechny.
> Skończyło się jednak na jednej rozmowie
> przedstawiciela łódzkiej drużyny z byłym
> reprezentantem Polski.
>
> Menedżer zawodnika zażyczył sobie za roczny
> kontrakt piłkarza 350 tysięcy dolarów.
> Argumentował to tym, że kwota jest i tak o
> połowę niższa od tej, którą piłkarz
> zarabiał w klubie ze stolicy Rosji.
>
> ŁKS gotów był napastnikowi zaproponować
> zarobki w wysokości 6 tys. złotych miesięcznie.
> Co zrozumiałe, przedstawiciel popularnego
> "Kiełbasy" nie chciał słyszeć o takiej pensji
> dla swojego podopiecznego.
>
>
> Źródło: Express Ilustrowany
Założyłem dolara na poziomie 2,5 zł - oznacza to że za roczny kontrakt: 875 000 zł czyli miesięcznie około: 73 000 zł, ŁKS nawet 10% oczekiwań nie zaproponował "Kiełbasie". Ja się zastanawiam jaki klub w Polsce jest w stanie wyłożyć taką kasę.
Cracovia:D
Takiej kasy w Polsce nie dostanie.Mógłby być może liczyć na zbliżony kontrakt w Legii czy Wiśle ale tam go akurat nie chcą.
20 tys. kibiców obejrzy na żywo mecz z Lechem
We wtorek Wisła Kraków wydzierżawi od miasta stadion przy ul. Reymonta. Wszystko wskazuje na to, że sobotni mecz z Lechem Poznań będzie mogło obejrzeć ponad 20 tys. widzów
- Wszystkie warunki są ustalone. We wtorek w obecności przedstawicieli miasta, wykonawcy i naszej odbierzemy trybunę D - zapewnia Marek Wilczek, prezes Wisły SSA. - Na razie podpiszemy umowę przedwstępną, bo chcemy jak najszybciej udostępnić sektor dla kibiców. Jestem przekonany, że do meczu z Lechem zdążymy. Dogrywanie szczegółów ostatecznej wersji umowy potrwa jeszcze ze dwa miesiące.
Negocjacje w sprawie dzierżawy trwają bardzo długo. Wisła chce wywalczyć jak najniższą cenę, bo rocznie musi płacić 1 proc. od wartości obiektu, który niedawno wyceniono na 150 mln zł. Czekała także, by nowo wybudowana trybuna D była gotowa na przyjęcie kibiców. Sektor, który może pomieścić 5690 widzów, nie jest jeszcze skończony - stoi konstrukcja, jest zamontowany dach, a także krzesełka. Wewnątrz nie ma jednak nic - nawet klatek schodowych prowadzących na trybunę. Dlatego kibice będą wchodzili z boków sektorów. Gotowe są za to drogi dojścia, zainstalowano także odpowiednią liczbę kołowrotków i monitoring.
Jeśli dziś wszystko pójdzie zgodnie z planem, działaczom Wisły pozostaną tylko cztery dni, by uzyskać zgodę od policji i miasta na organizowanie imprezy masowej z włączeniem trybuny D. - Wisła ma już pozytywną decyzję miasta, jeśli jednak postanowi wpuścić kibiców na nowy sektor, zmienią się warunki na stadionie. Wtedy będzie musiała wystąpić o zmianę tego postanowienia - informuje Adam Młot, pełnomocnik prezydenta ds. bezpieczeństwa imprez masowych. - Policja przeprowadzi wizję lokalną, a my po pozytywnej opinii zmienimy decyzję z uwzględnieniem np. większej liczby ochroniarzy, bo przecież na obiekcie będzie więcej kibiców. Myślę, że jest duża szansa, by klub zdążył wszystko załatwić do meczu z Lechem.
Po dopuszczeniu trybuny D stadion Wisły będzie mógł pomieścić ponad 20 tys. osób. Większy obiekt będzie miał tylko Lech. Ostatni mecz w Poznaniu z Widzewem oglądało prawie 25 tys. kibiców.
- To bardzo dobra wiadomość. Uwielbiam grać przy tak licznej publiczności. Im więcej kibiców, tym lepsza atmosfera - twierdzi Paweł Brożek, napastnik Wisły. - Myślę, że mimo remisu w Bełchatowie, słabszej grze do przerwy, ale już całkiem przyzwoitej w drugiej połowie, na mecz z Lechem przyjdzie 20 tys. kibiców. Ja zapraszam i wierzę, że fani będą naszym dwunastym zawodnikiem.
Zainteresowanie tym spotkaniem jest bardzo duże. Od wczoraj bilety są już w sprzedaży, kibicom Lecha przekazano 950 wejściówek.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków
Wczoraj w zabrzańskim Sądzie Pracy odbyła się rozprawa z powództwa Artura Prokopa, który uznał, że klub niesłusznie obniżył mu z początkiem lipca uposażenie. Prokop sprawę wygrał. Górnik powinien wypłacić mu trzymiesięczną odprawę na podstawie zarobków sprzed okresu obniżenia kontraktu.
- Chciałem pójść na ugodę, to Górnik nie chciał podjąć rozmów. Z końcem czerwca usłyszałem tylko, że rażąco obniżyłem poziom sportowy. Klub zaproponował mi pensję w wysokości [b]900 złotych brutto miesięcznie[/b]. Wynajmowane przeze mnie mieszkanie było droższe. Czyli z dnia na dzień obcięto mi zarobki niemal dziesięciokrotnie, a klub nie chciał rozmawiać na temat dojścia do porozumienia choć wydawał miliony na sprowadzenie nowych zawodników.
[b]Dokładnie rok temu strzelający dziś bramki dla Kolejarza Stróże Artur Prokop przeżywał na Roosevelta swoje dni chwały. W wygranym 5-1 mecz z Cracovią strzelił dwie fantastyczne bramki. W najbliższej kolejce Górnik gra z... Cracovią. Tymczasem piłkarza klub może spotkać tymczasem tylko w sądzie.[/b]
Źródło: Sport - Dariusz Czernik
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)