jak one takie wspaniale "panny salvatorskie" to dlaczego rzucaja lkody pod nogi lubowe w xczasie historycznych rozgrywek-jak wiecie stadion moze byc zachwile zamkniety!!!!:(:(:(:(
zreszta pamietam z rodzinnych opowiadan ok sto lat temu moja stryjenke nie chcialy wypuscic z zakonu bo miala dobry posag i stryj zeby sie ozenic musial (za jej namowa) ja wykrasc
-
-
6 mln. zł. dla Norbertanek
marcinpasy
One nikogo do dawania nie zmuszają po prośbie nie chodzą, a co ludzie robią ze swoimi pieniędzmi to ich sprawa (chyba że przekraczają prawo...)
zubereg zgadza sie...
tym bardziej "mnie to boli" - chociaż generalnie to nie moja sprawa, ja nie chce i nie daje...
jak sie ma sprawa Fuduszu Koscielnego do staran o odzyskanie terenow - moglby ktos zorientowany napisac?
PRECZ Z KOMUNĄ I HOMO-SOVIETICUS!
i tyle - w tym temacie:(
niestety niektórzy Pasiacy - zaślepieni idiotyzmem lub niewiedzą- też się takim myśleniem zarazili - [b]gówno ważne, że kradzione ważne ze moje![/b]
ZERO ZROZUMIENIA ŻE NIE DOTYCZY TO CRACOVII BEZPOŚREDNIO TYLKO POŚREDNIO
:(:(
Czas się chyba zacząć oswajać z myślą o przeniesieniu "Świętej Ziemii" w inne miejsce.
Może to byłoby nawet lepsze, jeżeli za tym miałaby pójść szybsza bydowa nowego stadionu, niż dalsze długie lata wyczekiwania na zliotowanie się Sióstr, Miasta, Skarbu Państwa, Zielonych, Czerwonych, Niebieskich, czy jakichkolwiek innych, którym jak już nie będą przeszkadzały maszty oświetleniowe, to będzie przeszkadzała lokalizacja parkingu, wysokość trybun, albo wreszcie dochodzące ze stadionu decybele.
nie pojdze, gdyz na jakimkolwiek miejscu bedziesz mial w Krakowie problemy z budowa czegokolwiek.
jesli sie rozwazalo odejscie z Kaluzy, to nie wolno bylo sprzedawac 3 maja. to jedyny przyczolek Pasow w centrum, gdzie moglby powstac stadion.
czemu sciagasz mój post qrwa nie jetes panem forum !!!!!!!!!
10 dni później
Czy norbertanki zablokują kolejkę do Balic?
Połączenie kolejowe do lotniska w Balicach mogłoby ruszyć lada moment, gdyby... tory nie leżały na terenach należących m.in. do sióstr norbertanek.
Pierwsze prace modernizacyjne już się zaczęły - na trasie z Krakowa Głównego do Balic kolej wymienia podkłady. Marszałek województwa małopolskiego zarezerwował wstępnie w przyszłorocznym budżecie 300 tys. zł na prace przygotowawcze do budowy stacji kolejowej w Balicach z kładką prowadzącą do terminalu. Prezydent miasta natomiast szuka inwestora, który mógłby dołożyć do inwestycji. Dotarliśmy jednak do ekspertyzy, że tory, po których miałby jechać pociąg na lotnisko, w dużej części należą do prywatnych właścicieli. - Z całego przedsięwzięcia mogą wyjść nici - mówi jeden z urzędników.
Na większość poważnych europejskich lotnisk można dojechać koleją. Analizy ekonomistów pokazują, że to opłacalne, kiedy przez port przewija się rocznie przynajmniej milion pasażerów. Wiele wskazuje na to, że Balice osiągną ten poziom w przyszłym roku. Dlatego za połączenie zabrali się i prezydent Krakowa, i marszałek województwa małopolskiego.
Wydawało się, że trzeba do tego niewiele: linia do Balic istnieje od 40 lat, prowadzi do jednostki wojskowej. Wykorzystywało ją wojsko, jednak tylko do przewozu towarów. Dla cywili trzeba ją nieco zmodernizować, kupić szynobusy i wybudować stację końcową.
- Myślimy o zadaszonych stalowych peronach z kładką nad parkingiem i drogą do terminalu - mówi Paweł Jastrzębski, dyrektor departamentu gospodarki i infrastruktury urzędu marszałkowskiego. Obok pasażerów tradycyjnych i tanich linii lotniczych na kolei do Balic skorzystaliby też mieszkańcy podkrakowskich gmin - to najszybszy sposób na dostanie się do centrum miasta.
W magistracie odnalazła się jednak ekspertyza o strukturze własnościowej linii do Balic. Dokument opracowany jeszcze za poprzedniej kadencji samorządu wskazuje, że wojsko nie jest jedynym właścicielem terenu, przez który poprowadzono tory.
- Właścicieli jest sporo. Wśród nich są norbertanki. Szanse na dokończenie inwestycji mocno więc spadają - ocenia anonimowo jeden z magistrackich urzędników. - Linia może być dziś wykorzystywana do celów związanych z obronnością kraju. Ale nie wierzę, że kiedy zaczniemy zarabiać na przewozach pasażerów, norbertanki nie pójdą do sądu. Tak już przecież bywało.
Przypomnijmy, że norbertanki wygrały już ze Skarbem Państwa proces o teren pod hotelem Cracovia, a za teren pod stadionem chcą tzw. mienia zamiennego. A "właścicieli torów" jest więcej. Sprawa dla miasta i województwa będzie więc trudniejsza. Wiadomo, że pracę nad nią zaczęli już prezydenccy prawnicy.
Tory do lotniska
Kraków Główny-Kraków Mydlniki: 6,7 km (linia obsługiwana przez PKP, nie wymaga modernizacji)
Mydlniki-jednostka wojskowa w Balicach: 7,9 km (linia należy do wojska i prywatnych właścicieli, trzeba ją wyremontować)
Jednostka wojskowa-terminal Balice: ok. 600 m (trzeba wybudować tory z tunelem lub estakadą nad ulicą; musi też powstać dworzec)
źródło: gazeta wyborcza
PS. KRAKÓW NORBERTANKAMI STOI!!!!!!
Wiadomość zmieniona (04-11-04 00:25)
po prostu h*j mnie strzela jak to czytam
Ehhh te "nasze" siostrzyczki :D. Przestało mnie to już wkurzać - od po prostu kwestia przyzwyczajenia :D.
rany... ale to Norbertamki są nadziane... normalnie tyle mają we własności tyerenów itp... fajnie być Norbertanką... ;-)
Jake Blues nie to chyba sen powracamy do tematów które dawno zostały wyjasnione, nie było innej możliwosci na ratowanie klubu Paweł odważył się na trudną decyzje która przyniosła wymierne efekty,dawno by nas nie było tylko ty tego nie widzisz a szkoda ja pamiętam te chwile nie wolno tak pisać jak ty, to nie jest uczciwe.
maaciek - wiem. tylko ze wtedy byla jedyna okazja zeby zalatwic sprawe terenow przy Kaluzy. i to mnie boli, ze zaniechano tego.
nie wiecie, czy żydów przyjmują do Norbertanek? Bo coś mi się wydaję , ze u nich lepiej placą...i bym się zapisał...
ale daruję sobie złośliwości...
- o konkurencji się nie wypowiadam.
Paranoja, tyle terenów należy do Kościoła, że już nie wiem jaki jest cel jego działania. Po co im to??
Moze Wawel tez do nich nalezy i niedlugo sie o tym dowiemy
szparec
Te tereny należały do kościoła tylko komuchy je kościolowi bezprawnie odebrały. To teraz kościół ubiega się o ich zwrot. Kościół tych terenów nikomu nie ukradł (w przeciwieństwie do czerwonych świń).
Borsuk
Wawel nie ale katedra wawelska tak.
no tak ale czy to ma cos wspolnego z Bogiem
A na jakiej zasadzie Norbertanki i nie tylko weszły w posiadanie takiej ilości dóbr i ziemi?- Fałszywimi obietnicami na, czegoś ,co nigdy nie nastąpi.Uważam ,że wszystkie dobra kościelne zostały nabyte podstępnie,wykorzystując niewiedzę i ciemnotę ofiarodawców.No bo jak można ofiarować jakiekolwiek dobra ,za coś,co nigdy nie zostało sprawdzone i jest nie do udowodnienia (życie wieczne).Dogmaty kościoła katolickiego to bajki dla naiwnych ,których nigdy nie brakowało nawet w najwyższych sferach społeczeństwa,a których nie brakuje i dzisiaj wśród elit politycznych i rządowych.Społeczeństwo niby mądre,wykształcone,o wysokim ilorazie inteligencji,a jednocześnie,kołtuńskie i zacofane jak w średniowieczu.I dopóki takie stereotypy będą dominowały w naszym społeczeństwie,dopóty kler będzie robił to co będzie chciał,nie dając nic w zamian,a grabiąc w dalszym ciągu to wszystko co winno być własnością społeczną.Społeczeństwo biedne - kler bogaty.Są to pasożyty i należy ich zwalczać,wszystkimi dostępnymi metodami a nie karmić bez umiaru.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)