W "Gazecie Krakowskiej" z dnia 9-10.10 znajduje się (jak często zresztą) felieton p. prof. Gaberle "W kwestii Kasperczaka". Pan Gaberle, prawnik, wielokrotnie "dał się poznać jako niezwykle obiektywny felietonista i znakomity znawca sportu", ze szczególną troską i starannością podchodząc do spraw Cracovii... ;-)
Trudno zatem zdziwić się, czytając w felietonie - na inny temat - wtrącone zdanie następujące:
"Wisła taktycznie jest żałośnie uboga, a na jej jednostajny sposób gry znajdują bez trudu lekarstwo nawet tak przeciętne jedenastki jak Amica i Cracovia"
i korzystając z istnienia forum, chciałbym tu dodać parę zdań:
1. Cytat z "Krzyżaków": "Nie równaj mnie z psem, komturze - odrzekł Jurand - bo czci ujmujesz tym, którzy potykali się ze mną i z mojej ręki polegli"...
2. Jedna "nawet tak przeciętna" jedenastka jest jedyną polską drużyną, która zakwalifikowała się do Pucharu UEFA, a druga jest powszechnie za styl gry chwalona, Canal+ transmituje większość jej spotkań, a "nie dała się" Wiśle grając spory kawałek meczu jako dziesiątka, nie jedenastka...
A skoro te, z którymi Wisła nie wygrała, są "nawet tak przeciętne" to jakie są inne? Już parę razy tu pisałem - by mieć silny klub, trzeba mieć konkurencję w kraju, a nie pakować wszystko do jednej drużyny...
Ogólnie wiadomo, że p.prof. Gaberle jest znanym wiślakiem i na temat Cracovii wypowiada się zazwyczaj nieobiektywnie i negatywnie. Nie wiem, dlaczego p. Gaberle, który nie jest dziennikarzem, nic nie wiem o tym, by ongiś osiągał wielkie sukcesy sportowe, ma i utrzymuje od kilkunastu lat stałą kolumnę w "Gazecie" (kierowanej zresztą przez R.Niemca, byłego koszykarza "Pasów"!) Nie omija on żadnej okazji, by czegoś kąśliwie "Cracovii" nie przyłożyć. Uważam, że panu Gaberle powinno się tę kolumnę odebrać (za całokształt "obiektywnego pisania" - a jeśli nie można, to powierzyć równoległe felietony komuś "z drugiej strony Błoń" (są tacy). A niezależnie od tego, sądzę, że panu Gaberle powinno się wydać zakaz wspominania w swoich "dziełach" w obiektywnej z założenia gazecie o Cracovii - bo ani to prawdziwe, ani obiektywne, a może tylko jątrzyć.
-
-
Pan Profesor Gaberle
No widocznie ma tylko coś do powiedzienia w tej swojej kolumnie.Taki z niego profesor-nestor.
"Wisła taktycznie jest żałośnie uboga, a na jej jednostajny sposób gry znajdują bez trudu lekarstwo nawet tak przeciętne jedenastki jak Amica i Cracovia"
Z tego krótkiego artykułu wnioskuje, że źle pisze tak o Wiśle jak i o Cracovii, więc nie wiem w czym problem?
Nie sądze żeby tamta strona błoń była zadowolona ze stwierdzenia, że ich drużyna gra żałośnie...
Wiadomość zmieniona (09-10-04 19:29)
ok
Agnan: oczywiście masz rację. Choć temat Gaberlego już tu był wałkowany tyle razy, że chyba już szkoda gadać. Poza tym R. Niemiec nie jest już naczelnym "Krakowskiej". Jest nim obecnie Leszek Rafalski, tyż zresztą koszykarz Pasów.
Oj tego pana to znam...bo nazywał Cracovię ladacznicą.Dla mnie to on leczy kompleksy bo sam zbiera w ten sposób kasę.
[img]http://student.prz.rzeszow.pl/~saczers/vlepy/vlepa22.jpg[/img]
gaberle jeden z najbardziej odpowiedzialnych za sianie nienawisci miedzyklubowej poblicystow w miescie. plotki mowia ze po prostu sklerotyczny wariat. facet godny najwyzszej pogardy.
hocher mocher Święta Racja
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)