Prezes urwie Prezesowi (pewną częśc ciała)
Prezes Fudała (za 90minut.pl):
"Listkiewiczowi nie damy spokoju, nawet gdybyśmy mieli mu urwać pewną część ciała. Przecież przeciwko nam nie ma żadnych dowodów. Jestem przekonany, że prawnicy tego dowiodą.
- Przyzna pan jednak, że w Szczakowiance afera goni aferę.
- Wszystko zaczęło się od sędziego Marczyka. Dziennikarze stwierdzili, że trójce sędziowskiej postawiliśmy panienki. Prawda była taka, że dwie dziewczyny, z którymi sędziowie przyjechali na mecz, to były kuzynki arbitra bocznego. Były skąpo ubrane, to fakt. Ale z tego powodu miałem im zabronić wejścia na trybunę? Siedziały przez cały mecz obok dziennikarzy. Sędzia Marczyk został po meczu z nami pół godziny. To był nasz błąd, ale jeszcze nie powód, aby rozpętać historię z rzekomymi "panienkami”.
- Jak oceni pan postawę w aferze trenera Albina Mikulskiego?
- W PZPN podczas przesłuchania pytano się mnie dlaczego zatrudniłem akurat jego? Ale ja go w ogóle nie znałem. Nie wiedziałem, że w przeszłości były jakieś kontrowersje wokół jego osoby. Zresztą w klubie do dziś nie zauważyłem, aby robił jakieś dziwne rzeczy"
-
-
Uwaga na Przekręciankę Jaworzno
kurcze wyrabiacie sobie zdanie o innym klubie czytajac glupie teksty jakis pismakow, ciekawe jakbym ja powiedzial ze po zamieszkach w krakowie, bo tak to media przedstawily, powiedzialbym cos o Was
nie osmieszajcie sie i nie wyrabiajcie zdanie o kims na podstawie jednego glupiego artyklu bo zaboczymy jak Was wezma pismaki na widelec
tylko ze takie jaworzno mozna skopac, a ruch czy legia to juz jest swieta, oni nie kupuja meczow. wymienilem sie z kilkoma potami z zarzecznym z przegladu i sam mi napisal ktore mecze legii byly sprzedane, tylko co z tego? skoro wszyscy tylko o nas pisza...
a co znalazlem dzisiaj w necie? ze krol i kompala chca przejsc do szczecina, czy to przypadek ze w sobote gralismy z pogoniai i krol nie strzeli ani jednej bramki skoro mial 2 takie sytuacje ze slepa kura by strzelila, moze teraz powinnismy jak szymanski ze switu zarzadac degradacji pogoni, przeciez to taka sama sytuacja, mnostwo poszlak i nic wiecej, gdy to byla szczaksa to dzisiaj tempo by przedstawilo kolejna AFERE, @!#$ pismaki, nie maja czego szukac w jaworznie
co to "twarzy" prezesa, to napisze jeszcze raz, mnie interesuje pilka nozna, nie zachowujcie sie jak panienki, wystarczy ze on sie oglada rano w lustrze, lepiej sie zajmijcie oprawa meczow a nie twarza fudaly, a przekrecajac nazwe naszego klubu tylko udowadniacie ze stoicie w jednym szeregu z tymi pacanami z chorzowa i warszawy bo to oni zaczeli i teraz nakrecaja
co do malopolski, to masz racje, ale co ja poradze na to ze Motyka, ponoc czlowiek z krakowa, kiedy trenowal Szczakse powiedzial ze gramy derby z ruchem... rece opadaja czy on nie znam historii Polski
katowice sa blizej i one teraz dla jaworzno sa najwazniejsze (praca, studia) i koniec tematu!!!!
ja czekam na mecz miedzy naszymi druzynami, mam nadzieje ze to bedize dobre spotkanie i ze pokazy RAZEM jak sie mozna bawic i robic oprawe meczu, zastanowcie sie nad tym a my z UltraSily napewno tez mozemy cos wymyslec, wystarczy popatrzec na herb Szczaksy i Cracovii i daty powstania, Szczaksa to potomek idei ktora narodzila sie w krakowie a wczesniej we lwowie
Ladny Szczochowianka macie herb i ladna strone w internecie www.szczakowianka.prv.pl ;D
Ibiz zgodnie z twoja teoria to craxa tez ma przesrane bo Kazik Wegrzyn gral kiedys w Pogoni i w tym sezonie byl przymierzany do niej. Olszewski w ubieglym sezonie tez bronil w Pogoni teraz w craxie - ponoc z Pogoni przeszedl tylko po to zeby w meczu z nia nawpuszczac duzo bramek i wrocic do Pogoni za rok ;D
Krotko mowiac Ibiz probojesz wiazac rozne fakty bez sensu podczas gdy jest jeden oczywisty - szczochowianka to przekrecianka i kupila mecz ze switem !!
ta dokladnie i w tym sezonie kupimy sobie jeszcze lige mistrzow, bo spimy na kasie i nie mamy co z nia robic, nadajesz sie na felietoniste przegladu sportowego
a co do laczenia faktow to pokazuje ci tylko jak w glowie dziennikarza powstaja afery, taki jest mechanizm, co do barazow to akurat nie interesuje mnie twoje zdanie i nie bede znizal sie kolego z podstawowki do twojego poziomu bo jestem za stary na takie pyskowki, lepiej sie zajmij swoja ptakowia
koniec tematu
Tego Itsme trzeba stąd Pogonić..
kolego z Jaworzna.. twoje posty czytam z zainteresowaniem i gotów jestem na owocną polemikę..
nie znikaj, Ptakovia niech nam tu nie podskakuje bo zobaczymy, jak poradzi sobie z Pasami w Szczecinie..
pzdrw
ibiz - ale czy nie uwazasz, że trochę "za często za niewinność" jesteście oskarżani - przez rywali A NIE PRZEZ MEDIA, bo one tylko relacjonują konkretne sytuacje. oczywiście, można powiedzieć, że każdy przegrany bedzie sie bronic - rowniez niesprawiedliwymi oskarzeniami....
ale w waszym przypadku powtarza sie to nagminnie, jak niemal w stosunku do nikogo: koncowka sezonu 2001/02 i pozniejsze baraze, koncowka sezonu 2002/03 i pozniejsze baraze.....
Tak tak Ro Man utul biednego kibica ze szczakowej ;D
Ich tak bardzo pokrzywdzono zdegradowano, zabrano 10 pkt :(
I to wszystko za nic - tylko za to, ze ich nikt nie lubi.
Ale jak szczakowa utrzyma tych pilkarzy co ma i tak bedzie znacznie grozniejsza w rywalizacji o awans z Pogonia niz Cracovia. Wszystkich meczy wam Olszewski nie wybroni. Teraz jestescie na fali jak kazdy beniaminek ktory zachlysnol sie swoim szczesciem ale czas na gorsze wystepy przyjdzie lada moment i zobaczymy ile was na stadionie zostanie.
Tak apropos szczakowej to dynda mi kto bedzie w 1 lidze gral czy ona czy swit byle grala tam za rok Pogon ;D Jak nie awansuje teraz rowniez nie bede plakal wtedy moze za rok awansuje - to tylko sport niech wygra lepszy (a nie ten z lewa kasa).
poweim otwarcie chetnie z kazdym pogadam, ale nie chce mi sie opisywac sytuacji ktore przez jednych byly odczytane jako afery, bo to strata czasu, nie sadze aby mi sie udalo zmienic zdanie ludzi ktorzy poprostu tego zdania nie zmienia...
zaglebie sosnowiec nei moze wyjsc z tej calej III ligi a legla moze zapomniec o pucharach, ruch spadl tez niby przez nas. to niby ja sobie wymyslilem??? my mamy takich wrogow i to tylko po jednym sezonie w 1 lidze
tacy dwaj, moze nieco konkretniej co masz namysli piszac o tych oskarzeniach. ja nie twierdze ze jestem swiety, ani ze szczaksa jest swieta, ale nie wymagaj odemnie aby klub w bagnie jakim jest polska pilka nagle gral role dziewicy, jak chcesz wysle ci skany gazet z 80 i 90 lat z tego co sie wtedy dzialo i co i nic, i nie mam na mysli tego ze legii zabrali majstra to przy tym pod wzgledem dowodow do pikus
jasne ze mam dosc calego tego zamieszania. powiem Wam tylko w jaworznie ludzie sie znaja i chodza na mecze i caly czas sa za szczaksa bo wiedza co w trawie piszczy i to co napisze tempo maja gleboko, znaja sprawe z pierwszej reki!
i sa sponsorzy - jeszcze sa, kludzie ktorzy nie maja po 15 lat jak niektorzy tutaj, ktorzy podejmuja bardzo racjonalne decyzje i nie chce mi sie wierzyc ze ci wszyscy ludzie to banda idiotow
fudala zarzadzil blokade infrmacyjna, nikt nie udziela wywiadow i mam nadzieje ze tak bedzie przez caly sezon, poprostu nic nie bedzie w medziach o nas, niech sie teraz sepy zajma czyms innym
polecam, jest tam tez o nas :))
http://www.wielkarzeczpospolita.net/info.php?wiadomosc=232
stronka Wielkiej Rzeczpospolitej to bardzo lubiany przeze mnie serwis.. :-)))
ibiz - ja nie piszę o zamierzchłej przeszlości tylko o:
końcówka sezonu II ligi 2001/02 - wy juz pewni swego (czyli baraże was czekają), gracie ze Świtem (przypadkowa zbieżność w świetle tego co wydarzy sie rok później) - przegrywacie ... Świt się utrzymuje kosztem np. Jagielloni czy Hutnika.TO WY RATUJECIE IM II LIGĘ!
baraże z Radomskiem- a kto to taki Rasic?
końcówka sezonu 2002/03 - wszyscy pamiętają
baraże - ze Świtem - wszyscy pamiętają
1. nie znam sprawy z tym switem w II lidze, ale sie dowiem
2. do do rasicia to dlugo by opowiadac, w kazdym razie koledzy "pologli" dam znac
ibiz. Nie znasz sprawy. To ty swieży kibic jesteś, choć zażarty:
przedostatnia kolejka sezonu:
Świt Nowy Dwór Mazowiecki 3-1 Szczakowianka Jaworzno
T.Sobczak 29, 65, P.Sobczak 80 - Iwański 88
Przed ta kolejką Szczakowianka miała już pewne baraże, a nowotwór byl na miejscu spadkowym. Ale złapał darowane z nieba 3 pkt (niesamowite, nagły przyplyw formy. zwłaszcza dla Sobczaków, z których "T" strzelił dla Świtu w poprzednich 36 meczach az jedną bramkę, a "P" - zadnej:))). Rogala w tym meczu po prostu puszczał [b]wszysko co leciało w światło bramki[/b]. Dla pozorów jedną bramkę "się strzelilo" na 2 minuty przed końcem:))). W efekcie Świt wyprzedza Hutnika o 2, a Jagiellonie o 1 pkt. I te dwie [b]lepsze, ale albo bardziej uczciwe, albo za biedne aby kupić mecz[/b] drużyny lecą.
A może w ramach rewanżu oskarżycie Szymańskiego (który już wtedy był prezesem) o kupienie tamtego meczu? :)))
Gazeta.pl > Katowice > Sport Środa, 27 sierpnia 2003
Piłka nożna. Tadeusz Fudała, prezes Szczakowianki dla "Gazety": - Jestem przekonany, że NKO cofnie nam karę!
Wojciech Todur 25-08-2003, ostatnia aktualizacja 25-08-2003 18:30
Najwyższa Komisja Odwoławcza zajęła się wczoraj odwołaniami Szczakowianki Jaworzno i piłkarzy Świtu Nowy Dwór Mazowiecki w tzw. aferze barażowej. Przypomnijmy, że w wyniku dochodzenia Wydział Dyscypliny PZPN zadecydował o dożywotniej dyskwalifikacji sześciu graczy Świtu i rocznej bramkarza tego zespołu Borisa Peskovicia. Szczakowiankę ukarano natomiast degradacją do drugiej ligi, dodatkowo zespół z Jaworzna rozpoczął rozgrywki z ujemnym (-10) kontem punktów
Najwyższa Komisja Odwoławcza zajęła się wczoraj odwołaniami Szczakowianki Jaworzno i piłkarzy Świtu Nowy Dwór Mazowiecki w tzw. aferze barażowej. Przypomnijmy, że w wyniku dochodzenia Wydział Dyscypliny PZPN zadecydował o dożywotniej dyskwalifikacji sześciu graczy Świtu i rocznej bramkarza tego zespołu Borisa Peskovicia. Szczakowiankę ukarano natomiast degradacją do drugiej ligi, dodatkowo zespół z Jaworzna rozpoczął rozgrywki z ujemnym (-10) kontem punktów.
Tak piłkarzy, jak i klub reprezentowali wczoraj przed NKO prawnicy . - Staraliśmy się wykazać, że postępowanie zostało przeprowadzone z naruszeniem zasad jawności. Przez całe postępowanie nikt nas nie oskarżał. Tylko raz, w Katowicach, przesłuchano nas w charakterze świadka. Nigdy nie poznaliśmy treści większości obciążających nas dowodów - Fudała.
Członków NKO czeka teraz mrówcza praca. Odwołania piłkarzy, klubu oraz akta sprawy zajmują ok. 700 stron maszynopisu. NKO nie będzie przeprowadzać dodatkowego dochodzenia, sprawdzi tylko zasadność zarzutów przedstawionych we wnioskach.
- Liczymy, że kara zostanie anulowana. Jeżeli jesteśmy winni, proszę bardzo, zdegradujcie nas do A-klasy, zlikwidujcie klub, ale jeżeli nie ma żadnych dowodów naszej winny, to przywróćcie nas do ekstraklasy. Poza tym dlaczego zabrano nam 10 punktów? Takiej kary nie ma w żadnym regulaminie! W poniedziałek to udowodniliśmy. Jestem przekonany, że NKO cofnie nam tę karę. To była typowa zagrywka pod inne kluby, żeby ubył jeden konkurent do awansu. Tu już nie chodzi ekstraklasę, pieniądze, tylko o honor. Nie może być tak, że każdy bezkarnie nas opluwa - dodaje Fudała.
Eugeniusz Stanek, przewodniczący NKO, nie ukrywa, że na ostateczną decyzję przyjdzie jeszcze trochę poczekać.
- Będziemy pracować tak szybko, jak tylko możemy. Tak, żeby werdykt zapadł jeszcze w tym tygodniu. Zważywszy jednak na wagę sprawy, pośpiech nie jest tu wskazany. Dlatego być może decyzja zostanie podjęta później - mówił Stanek.
- Zasugerowałem przewodniczącemu, że czas nagli, bo z końcem tygodnia zamyka się okno transferowe, a na przykład dla Marka Kubisza to bardzo ważne, bo już dawno zapowiedział, że w drugiej lidze grać nie będzie - mówi Fudała.
Zdaniem prezesa pozostali zawodnicy godzą się także na grę w drugiej lidze, pod warunkiem, że klub będzie wypłacalny. - Umówiliśmy się, że do połowy września część zadłużenia zniknie - podkreśla.
W czwartek na sesji Rady Miejskiej radni Jaworzna zadecydują, czy Szczakowianka zostanie poratowana 2 mln zł z budżetu miejskiego. - Po mojej ostatniej rozmowie z prezydentem Pawłem Silbertem mocno w to wątpię. Ale na sesji na pewno będę, bo będzie też omawiana sprawa przekształcenia klubu w sportową spółkę akcyjną z udziałem gminy* - wyjaśnia Fudała.
Co może NKO?
1. Decyzja Wydziału Dyscypliny PZPN z 31 lipca zostanie utrzymana w mocy
2. Zostanie uchylona w części lub całości, a NKO wyda nową decyzję
3. Decyzja zostanie uchylona, a cała sprawa wróci do ponownego rozpatrzenia przez WD.
*lub czasopism:):)
Piłka nożna: miasto nie da Szczakowiance Jaworzno dwóch milionów złotych
Rozmawiał Wojciech Todur 28-08-2003, ostatnia aktualizacja 28-08-2003 21:31
Radni Jaworzna nie zadecydowali w czwartek, czy poratować Szczakowiankę dwoma milionami złotych z budżetu miasta. Obrady zostały przeniesione na najbliższy czwartek. Wtedy też radni będą się zastanawiać, czy gmina powinna być udziałowcem sportowej spółki akcyjnej, w którą chce się przekształcić Szczakowianka
Wojciech Todur: Jest Pan zawiedziony brakiem decyzji radnych?
Tadeusz Fudała, prezes Szczakowianki: Nie. Spodziewałem się tego. Cieszę się natomiast, że wstawili się za nami mieszkańcy Jaworzna. Nie wiedziałem, że radni pytali swoich wyborców, jak mają głosować w tej sprawie. Tymczasem wszystkie sondaże wypadają na naszą korzyść. Mieszkańcy Jaworzna chcą silnego klubu. Cieszy mnie też, że radni prawicy, którzy na początku nie chcieli nawet słyszeć o Szczakowiance, ugięli się pod rzeczowymi argumentami i już nie są tacy na "nie".
Radni prawicy twierdzą, że przekazanie klubowi pieniędzy z kasy miejskiej byłoby niezgodne z prawem. Czy powołanie spółki z udziałem gminy też Pana satysfakcjonuje?
- Sytuacja klubu jest taka, że pieniądze są nam potrzebne teraz. Spółka to dobry pomysł, ale bardzo odległy. Zresztą za tą inicjatywą wcale nie muszą iść pieniądze. Miasto może wejść do spółki aportem, np. w zamian za bezpłatne udostępnienie klubowi stadionu.
Gdyby Jaworzno pomogło Szczakowiance, to pewnie od jutra przed podobnym dylematem stanęliby radni większości polskich miast. Biednych klubów przecież nie brakuje.
- Czego się bać?! Wszystko jest zgodne z prawem. Wiele samorządów na różne sposoby wspiera kluby. My chcieliśmy zrobić to przy otwartej kurtynie.
Victoria Jaworzno od razu wystąpiła z podobnym wnioskiem. Działacze tego klubu chcą od miasta 1,2 mln zł.
- Nieładnie się zachowali. My naprawdę jesteśmy na skraju przepaści, a oni wykorzystują sytuację. Victoria ma dużo lepsze układy z miastem. Czerpie zyski z własnej działalności gospodarczej. Gdyby Szczakowiance stworzyć podobne warunki, nie byłoby tematu.
Obiecał Pan piłkarzom, że do 14 września wypłaci im część zaległości. Decyzja radnych coś w tej kwestii zmienia?
- Piłkarze nie muszą się obawiać. Pieniądze będą. Część już w piątek, kolejna rata w poniedziałek. To dwie niezależne sprawy. Dotrzymam słowa
widze ze profesjonalnei podchodzicie do pracy :) tyle informacji prasowych o klubie z jaworzna, proponuje tez odwiedzic nasz serwis, link ponizej.
dzisiaj bedzie decyzja NKO, zobaczymy co powie "rada staszych"
ja spodziewam sie ze analuja 10, prawie jestem pewien, moze nawet cos zamieszaja ale to raczej marzenie niz realna mozliwosc.
tacy dwaj, masz racje, mlody kibic ze mnie, coz kazdy kiedys zaczyna, dzieki za opis tamtej "afery", ogladalem wczoraj mecze petry i gks, mialem wrazenie ze sedziowie tamtych spotkan tez troche za bardzo chcieli pokazac ze sa na boisku i potrafia zmienic wynik spotkania. a ludzie sie dziwia ze w II lidze sedzioja amatorzy i popelniaja bledy.
i jeszcze jedno, kilka postow wczesiej jest wypowiedz ptakowca, ktory pisze tak:
----------
Tak apropos szczakowej to dynda mi kto bedzie w 1 lidze gral czy ona czy swit byle grala tam za rok Pogon ;D Jak nie awansuje teraz rowniez nie bede plakal wtedy moze za rok awansuje - to tylko sport niech wygra lepszy (a nie ten z lewa kasa).
----------
i tutaj tak naprawde widac smutna logike swiata pilkarskiego, to czy sa dowody czy nei to jest niewazne, trzeba kogos wywalic i tak naprawde tylko to sie liczy. smutne bo w ten sposob kazdy "maly" klub zostanie ustawiony w szeregu, mam nadzieje ze Wam sie uda, cos mi sie wydaje ze w przypadku naszego klubu to skonczy sie wszystko smutno, zobaczymy, oczywiscie jeszcze taki "kibic" dowali do siebie cos o lewej kasie, moze jeszcze produkcja amfy na przemyslowa skale i przemyt samochodow...
smutna jest jego wypowiedz i to ze wiekszosc dzialaczy, prezesow i ludzi odpowiedzialnych za cala ta machine tak mysli, mlody kibic i sie temu dziwie, pamietam na poczatku mecze w jaworzenie, jakie to bylo wydarzenie, mozna powiedziec cala "wies" sie cieszyla, stadion napakowany na 7-8 tysiecy, matki z dziecmi, wszyscy usmiechniecie, nawet jak wszystko ucichcie to ludzie nie beda juz tak chetnie przychodzi bo po co skoro wszytko jest ustawione, maja dosc tego gowna, bo wiedza ze fudala jest czysty, tylko chcial za duzo... ptakowiec napisal o tym ze wygra lepszy - smieszne, nawet bardzo... w swiatkowce, ktorej jestem fanem to taka zasada obowiazuje ale w pilce noznej niestety nie i to jest smutne i dlatego w starciu z amatorami z lotwy czy moldawii nasze "gwiazdy pilki noznej" pokazuja jak graja, dlaczego bo nei ma rywalizacji. klub z moldawii ma rocznie okolo 500 tys euro na caly klub !!!! a sam gajdkowski kosztowala lecha 1200 tys zl czyli okolo 260 tys euro, gdzie tu logika
eh, przynajmiej wyjazdy na mecze sa fajne, troche swiata sie zwiedzi :)) juz niedlugo bedizemy grac na miejskim stadionie, wiec zapraszamy do jaworzna, nawet nie wiem kiedy zagramy? ktos wie?
5 dni później
dzisiaj ostateczny werdykt..
co będzie jak dopiszą Jaworznu odjęte na samym początku punkty..?????
za Gazeta.pl
Świt Nowy Dwór nadal będzie grał w ekstraklasie, a Szczakowianka Jaworzno w II lidze, bo dzisiaj Najwyższa Komisja Odwoławcza PZPN ma według informacji "Gazety" podtrzymać decyzję Wydziału Dyscypliny.
Decyzja NKO ostatecznie zakończy związkowe postępowanie w sprawie afery. Od 26 sierpnia Komisja analizuje odwołania sześciu piłkarzy Świtu Nowy Dwór zdyskwalifikowanych przez WD dożywotnio za sprzedanie meczu barażowego ze Szczakowianką Jaworzno oraz bramkarza Borisa Peskovicia ukaranego roczną dyskwalifikacją. NKO bada też odwołanie klubu z Jaworzna, który zdegradowano do drugiej ligi i pozbawiono na starcie rozgrywek 10 punktów.
Według informacji "Gazety" wyrok, którego ogłoszenie spodziewane jest dziś ok. godziny 13, nie zmieni postanowień WD co do meritum, czyli nie zdejmie z nikogo winy. Możliwe są "drobne korekty" co do poszczególnych kar, np. dopisanie Szczakowiance odebranych wcześniej punktów.
!!!!!
W środę odbyło się kolejne posiedzenie Najwyższej Komisji Odwoławczej PZPN. Członkowie komisji rozpatrują wnioski zdyskwalifikowanych przez Wydział Dyscypliny piłkarzy Świtu Nowy Dwór Mazowiecki oraz klubu Garbarnia Szczakowianka Jaworzno w tak zwanej "aferze barażowej".
Przewodniczący NKO mecenas Eugeniusz Stanek poinformował, że orzeczenie w tej sprawie zostanie wydane we wtorek 16 września.
- Ten termin należy uznać za ostateczny. Dlaczego dzisiaj nie wydaliśmy orzeczenia w tej sprawie? Chcieliśmy poszerzyć informacje na temat okoliczności tej sprawy i przedstawić je wszystkim stronom. Dlatego planujemy przesłuchanie Borisa Peskovica. W zeznaniach bramkarza Świtu są istotne różnice, które chcielibyśmy wyjaśnić i ustalić, które są najbliższe prawdy. - powiedział Eugeniusz Stanek.
16 września na posiedzenie NKO zostali zaproszeni również dwa inni świadkowie.
- Jednym z nich jest mecenas Janusz Simiński, w obecności którego złożono dokumenty wynikające, iż doszło do przekupstwa. Ponadto planujemy przesłuchanie jeszcze jednego świadka, którego personaliów nie chciałbym ujawniać. Mogę jedynie powiedzieć, że jest to osobą mogąca nam wyjaśnić sposób uzyskania dowodów w tej sprawie. - poinformował Eugeniusz Stanek.
Przewodniczący NKO powiedział, że możliwe są trzy warianty orzeczenia:
- Możemy uchylić orzeczenie WD i przekazać sprawę do ponownego rozpatrzenia przez Wydział Dyscypliny. Istnieje możliwość utrzymania w mocy orzeczenia WD lub zmiany orzeczenia w zakresie indywidualnym zawodników bądź klubów - powiedział Eugeniusz Stanek.
Eugeniusz Stanek podkreślił ogromną rolę członków Wydziału Dyscpliny w pracy nad wyjaśnieniem tak zwanej "afery barażowej".
- WD otrzymał 6 dowodów na to, że miala miejsce próba przekupstwa. Dlatego musiał podjąć decyzję rygoru natychmiastowej wykonalności. Członkowie Wydziału Dyscypliny wykonali bardzo rzetelną i dokładną pracę. - zakończył Eugeniusz Stanek.
ciąg dalszy tej sprawy wygląda tak:
Onet.pl:
Obrońca Szczakowianki: Taśma została spreparowana
Najwyższa Komisja Odwoławcza PZPN nie wydała jeszcze orzeczenia w sprawie afery barażowej. W środę nowe wnioski dowodowe wysunęli prawnicy ukaranych stron. Werdykt ma być ogłoszony 16 września.
Do NKO odwołały się ukarane strony w sprawie afery barażowej, dotyczącej przekupstwa przed meczami Lukullusa Świtu Nowy Dwór Mazowiecki i Garbarni Szczakowianki Jaworzno o prawo gry w ekstraklasie. W wyniku dochodzenia Wydziału Dyscypliny PZPN dożywotnio zdyskwalifikowano sześciu piłkarzy Świtu a bramkarza tego zespołu Słowaka Borisa Peskovicia zawieszono na rok. Ponadto zdegradowano do drugiej ligi Garbarnię Szczakowiankę Jaworzno i odjęto temu klubowi 10 punktów na starcie sezonu.
W środę najwięcej wątpliwości w sprawie kar WD zasiała mecenas Jadwiga Tomaszewska, która reprezentowała klub z Jaworzna. Jej zdaniem dowód A w sprawie, czyli taśma magnetofonowa z rozmowami przeprowadzonymi po drugim meczu barażowym z dwoma zawodnikami Świtu, o niczym nie świadczy.
"Są to jakieś strzępki rozmowy, z której niewiele wynika - argumentowała mecenas Tomaszewska, pokazując kartki, będące zapisem dowodu A - nie wiadomo kto mówi, o czym mówi, nie wiadomo co na tej kartce dotyczy słów z kasety, a co z tego zostało wypowiedziane w siedzibie PZPN. Jest to kompletny bałagan, przygotowywany na kolanie. Uważam że ta taśma została spreparowana tak, aby oskarżyć Szczakowiankę."
W podobny sposób prawniczka Szczakowianki podważała wiarygodność dowodu F, czyli zapis relacji ze spotkania zawodników między pierwszym a drugim meczem barażowym, na którym to spotkaniu miało dojść do konkretnych propozycji korupcyjnych. Jak ujawnił pełnomocnik jednego z ukaranych piłkarzy Świtu Grzegorza Miłkowskiego Krzysztof Malinowski, kasetę tę nagrał inny zawodnik nowodworskiej drużyny Michał Karwan.
"Czy to są konkretne dowody? - irytował się mecenas Paweł Dowgiłłowicz, reprezentujący sześciu zdyskwalifikowanych dożywotnio byłych piłkarzy Świtu - przecież Wydział Dyscypliny uniemożliwił nam prawo do obrony. Wydał werdykt, ale nie przedstawił nam dowodów. Otrzymaliśmy je dopiero teraz, gdy sprawa rozpatrywana jest przez drugą instancję."
Wobec takich zarzutów NKO postanowiła nie wydawać jeszcze orzeczenia.
"Pojawiły się nowe wnioski dowodowe i musimy zastanowić się, w jakim zakresie są one zasadne - tłumaczył przewodniczący Komisji Eugeniusz Stanek - Niezbędne jest zatem kolejne posiedzenie, które odbędzie się 16 września. Wtedy będziemy chcieli dodatkowo przesłuchać Peskovica i jeszcze jednego świadka. Potem wydamy orzeczenie. Werdykt może być trojaki: albo zostanie utrzymana w mocy decyzja WD PZPN, albo zostanie ona uchylona i przekazana do ponownego rozpatrzenia przez Wydział Dyscypliny, lub też będą zmiany w zakresie indywidualnym wobec piłkarzy lub klubów."
Na środowe posiedzenie nie przybył adwokat Janusz Siemiński, który poświadczył zeznania dwóch piłkarzy Świtu, potwierdzających korupcję przed meczami barażowymi. "Jego zeznania bardzo by nam pomogły, ale nie znamy powodów, dla których mecenas Siemiński nie przybył" - mówił Stanek.
W środowych wystąpieniach reprezentanci ukaranych stron próbowali pokazać, że na podstawie zebranych dowodów bardzo trudno jest dowieść korupcji. Przewodniczący NKO przyznał, że dowody te faktycznie nie były przygotowane w taki sposób, w jaki powinny być sporządzone w procesie karnym.
"PZPN nie dysponuje takimi środkami jak organy ścigania, zatem siła tych dowodów być może dla kogoś nie jest wystarczająco mocna - powiedział Stanek - Dochodzenie w sprawach bulwersujących w PZPN zawsze będzie tak wyglądało."
Ibiz..
powiem ci, że ja twój sposób myślania w pewnym sensie rozumiem..
nic nie jest do końca czarne albo do końca białe..
rozumiesz jednak rozgoryczenie wielu ludzi na wasz klub..
pozdrawiam
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)