Z Gliwic pozdrowionko do Grodu Kraka dla wszystkich Pasiaków od Jarka M., czyli mnie.
Niedawno czytałem posty fanów Cracovii z Jastrzębia, Rybnika i innych miast Górnego Śląska. Wielu z nich deklarowało się jako sympatycy Pasów. Rzucam więc propozycję: Zjednoczmy się! Stwórzmy coś w rodzaju górnoślaskiej filii sympatyków Cracovii. Myslę, że podwawelski Fan Club-Matka nie będzie miał nic przeciwko temu, że na jej obrzeżach wyrosna pasiackie odrośle. Nasza aglomeracja jest największym zespołem miejskim w Polsce, mamy wielkie tradycje piłkarskie, nasze kluby nie raz nadawały ton polskiej piłce. Myślę, ze możemy wykorzystać nasze tradycje, naszą kibicowską wiedzę do tego by wesprzeć Cracovię, która przecież nie raz będzie walczyła na naszej ziemi. Osobiście tworzę w moim skromnym akademickim mieszkanku w Gliwcach pasiacką dziuplę. Zawsze mogę przenocować kilku pasiastych kiboli. Wkrótce maluję pokoik w pionowe, biało - czerwone pasy. Myslę, że możemy zaprosić do dyskusji i współpracy również kulturalnych kibiców innych górnoslaskich klubów, którzy bez wyrzekania się swojej "pierwszej" miłości czuja sympatie dla Pasów. Przecież Cracovia to nie jeden z wielu klubów w szeregu, ale nasza piłkarska Matka od której wszystko się zaczęło, bez której nie byłoby polskich medali na Mistrzostwach Świata i Olimpiadach. Osobiście mam w Zabrzu przyjaciela prawnika, fana Górnika, wielkiego znawcy piłki nożnej, który zawsze wypowiadal się w samych superlatywach o Cracovii i z równą im dezaprobatą o jej rywalach z północnej strony Błoń. Przecież i ja będąc kibicem Cracovii nie przestałem byc kibicem Oderki. Wszak urodziłem się w Wodziu prawie pod samym stadionem i kocham go tak samo jak miejsce moich studiów Kraków. Przyjaciele często mnie pytają: Za kim w takim razie będziesz kibicował jak Oderka będzie grała z Cracovią? Co za głupie pytanie? Jak to za kim? Oczywiście za Oderką i za Cracovią. (Może nawet sam se spuszczę wpier...... przed lustrem). Proponowałbym więc górnoslascy przyjaciele Cracovii, zrobić jakiś wstępny meeting, najlepiej zgodnie z naszą górnoslaską tradycją w knajpie przy pivku i uzgodnić strategię działania. Nasi przodkowie bedący pod niemieckim jarzmem zawsze spoglądali na Kraków, który był ich duchową stolicą. Był geograficznie tak blisko, a jednak tak daleko. Bądźmy ich godnymi następcami. Nawiasem mówiąc wybiera się już do mnie kolega Kowal, który jeżeli mnie pamięć nie myli nickuje sie paso-zyd (choć nie jestem tego na 100% pewien). Mój mail jest taki jak podane z jedną różnicą, przez jedno, nie 2 "o", nie zapooroze... tylko zaporoze.... Wynikało to z jakiś technicznych kłopotów przy wejściu na forum.
WIELKA CRACOVIO! ZAPRASZAMY CIĘ NA ŚLĄSKIE STADIONY! PRZYJEŻDŻAJ I ZWYCIĘŻAJ!
Geopijatyk
-
-
Upper Silesia Cracovia Fans
Miło widzieć na forum Pasiaków mieszkających tak daleko od Krakówa.
To też świadczy o tym że Cracovia staje się "światowym" klubem, co zresztą jej się należało od dawna;)
I Wszyscy znów przypominają sobie że są kibicami PASÓW !
Nie no stary tys chyba z byka spadł..... Na Śląsku chcesz robić fan - club Cracovii???
"Nasi przodkowie bedący pod niemieckim jarzmem zawsze spoglądali na Kraków, który był ich duchową stolicą. Był geograficznie tak blisko, a jednak tak daleko" - znajdź mi prawdziwych Ślązaków, którzy tak myśleli... chyba że masz na myśli tych wszystkich kresowiaków co to ich pozwozili do Bytomia i w inne miasta.... skąd Ty się urwałeś.... nie no... nie mogę....
Nigdy żaden prawdziwy hanys nie bedzie kibicem Cracovii
Śląsk jest Niebieski !!!!!
PS Życzę jak najszybszego spotkania na kibicowskim szlaku...
TomSky Ruch w Madrycie jest fanclub Barcelony ( nie wiem czy odwrotnie też ), wiec wszystko jest mozliwe.
TomSky jesteś śmieszny.... Cały Śląsk jest niebieski? Czyli nikt na Śląsku nie kibicuje Gieksie, Polonii Bytom, Górnikowi Zabrze itd?......
Taka anegdota.
Gdy pytalem sie ojca(wychowany w Bytomiu) ktore kluby ze Slaska lubi najbardziej odpowiada"Wiesz,w sumie wszystkie kluby sa ok,tylko ten Ruch..."
I nie chodzi tu wcale o jakas wielka sympatie do "niebieskich";)
tylko powiedz czy twoj starszy jest SLAZAKIEM ?!
czy przyjechal do bytomia po 45...
GoRny Slask!
To że Śląsk jest Niebieski bierze się z tego, że Ruch jest jedynym klubem na Śląsku który ma kibiców w kazdym mieście.. i to także w tych gdzie są kluby z dobrymi ekipami kibicowskimi: Katowice, Jaworzno, Ruda Śląska, Bytom, Gliwice, Rybnik - wszystkie te miasta maja swoje tradycje kibicowskie a jednak jest coś takiego w Ruchu co powoduje, że kibicuje się mu i tam. Odwrotna sytuacja jest niemożliwa - w Chorzowie niema kibiców innych klubów /chyba że jakieś śladowe ilości przesiedleńców/ - stąd tez bierze się właśnie stwierdzenie, że Śląsk jest niebieski...
no ale Cracovia - SORKI TO JUŻ JEST MAŁE PRZEGIĘCIE....
Jeżeli chodzi o geografię, to Górny Ślask jest mniej więcej w 1/3 niebieski (Wschód Konurbacji Górnosląskiej), w 1/3 żabolski (Zachód), a reszta stanowią enklawy: Piasta w Gliwicach (to kibice tylko centrum Gliwic, bo już peryferia kibicują za Górnikiem), Polonii w Bytomiu (nie licząc małego skrawka Szombierek), Gieksy w Katowicach (to nawarstwienie kibiców stosunkowo młodego klubu na dawne terytorium Ruchu). Za Przemszą zaczyna się teren Czerwonego Zagłębia (sztama Legia-Pogoń-Sosnowiec). Stosunkowo młodą warstwą jest terytorium Oderki rozciągające się wzdłuż granicy czeskiej (Wodzisław i wszystkie wiochy do granicy, Racibórz, Kietrz, Żory). Było to kiedyś terytorium Górnika, ale teraz między kibicami Górnika i Oderki jest taka kosa jak między oboma klubami Krakowa. Na północ od Wodzisławia jest stary bastion Ruchu - Radlin (Górnik Radlin to klub, który na początku lat 50-tych zajmował czołowe miejsca w 1 lidze). Dalej na północ to teren Górnika (sztama Górnik Zabrze-Cocordia Knurów-śp ROW Rybnik). Zreszta co tu opowiadać, należy sporządzić mapę.
A swoja drogę chetnie bym zobaczył mapę preferencji klubowych w Małopolsce, a zwłaszcza jakie terytoria w Grodzie Kraka i całym regionie kibicują za Cracovią i wisłą. Ponoć Wadowice to terytorium wisły, dlatego ostatnio nam ponaklejałem w kawiarni gdzie podaja kremowki wlepki Cracovii. Co się tyczy mojej etnogenezy to jestem w 100% Hanysem (Tatuś był sztajgrem na grubie, najpierw na Marcelu w Radlinie a potem w Jastrzębiu). I tak i tak założę fan club Cracovii na Górnym Śląsku czy to się komuś podoba czy nie, czy odpowiada to jakimś tradycyjnym konwencjom czy nie. Choć jak widać muszę dzialać bardziej konspiracyjnie, bo juz tu niektórzy na mnie ostrzą kosy. A więc Górnośląscy Fani Pasów, odwagi!!! Kiedy pierwsze pasiaste zebranie w cieniu hałd, kominów i szybów?
Ten opis sytuacji "geokibicowskiej" na Slasku przypomina mi opisy prekolumbijskich terenow lowieckich indianskich plemion Polnocnej Ameryki :)) Fajna robota Fanie Oderki.
W sumie fajny byłby projekt "mapy kibiców" z prawdziwego zdarzenia. Widziałem kiedyś coś takiego w bodajże Gazecie Wyborczej, ale była strasznie małoszczegołowa a ponadto z takimi błędami że aż głowa boli.
Tom:[i]"To że Śląsk jest Niebieski bierze się z tego, że Ruch jest jedynym klubem na Śląsku który ma kibiców w kazdym mieście.."[/i]
parafrazuję:[b]"To że Polska jest Biało - Czerwona bierze się z tego, że Cracovia jest jedynym klubem który ma kibiców w kazdym mieście.."[/b] i nie odbiega to wiele od prawdy
"Stosunkowo młodą warstwą jest terytorium Oderki rozciągające się wzdłuż granicy czeskiej (Wodzisław i wszystkie wiochy do granicy, Racibórz, Kietrz, Żory). Było to kiedyś terytorium Górnika, ale teraz między kibicami Górnika i Oderki jest taka kosa jak między oboma klubami Krakowa. Na północ od Wodzisławia jest stary bastion Ruchu - Radlin"
Mhm chyba troche przeceniasz tę swoją Odre - ja pamiętam jak wchodziliście do 1 ligi razem z Ruchem to 80% kibiców Odry to był FC Ruchu. Co do sytuacji nad granica to Odra jest może w Wodzisławiu ale np Żory to głównie GKS i Ruch, Jastrzebie - wiadomo, tereny Rybnickie to głównie Górnik. Generalnie to troche mieszasz w tym wszystkim...
"Tom:"To że Śląsk jest Niebieski bierze się z tego, że Ruch jest jedynym klubem na Śląsku który ma kibiców w kazdym mieście.."
parafrazuję:"To że Polska jest Biało - Czerwona bierze się z tego, że Cracovia jest jedynym klubem który ma kibiców w kazdym mieście.." i nie odbiega to wiele od prawdy - co nas właściwie obchodzita Polska??????
CRACOVIA - NAJBARDZIEJ MEDIALNY KLUB POLSKIEJ EKSTRAKLASY ??????????????????
Heh dobry dowcip - chyba jednak się troche przeceniacie...
"co na własciwie obchodzita Polska?????" twoje slowa to przegiecie-spadaj szwabski pomiocie-TomSky Ruch brak mi słow jaka jestes gnida za te slowa,mysle ze chociaz czesc kibicow Ruchu to normalni ludzie.....
ANTYGWIAZDA
Napisz nam jeszcze "polskie świnie" (tłum. Polnische Schweine). Rozumiem, autonomia śląska - to występujcie w Bundeslidze albo stwórzcie ligę autonomiczną.
Niestety w tym stylu hasła Ruchu pojawiają się na Śląsku, ale mam nadzieję, że to nie jest u was powszechne.
Mam pytanie czemu opisując sytuację kibicowską na Górnym Śląsku wszyscy pomijają sporą i silną ekipę GKSu Tychy?
A prawda jest taka ze to germany wywodza sie z plemion barbarzyncow, wandali, itp. A Polacy to potomkowie Sarmatow, wiec nikt mi nie powie ze Niemcy sa lepsi od Polakow.
co mnie obchodzi Polska...hmmm...no mnie osobiscie duzo wiecej niz Niemcy...ja w tym kraju zyje i tyle...chodze na wybory itd
duzo mniej by mnie obchodzila gdzybysmy mieli autonomie - ale jej nie ma wiec trzeba tak dzialc aby w naszym kraju bylo lepiej....
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)