Przyznam, że bardzo rozbawiło mnie to zdjęcie:))) Zawłaszcza, gdy przeczytałem: "...a co powiecie na te spodenki..." po czym zdjecie zaczęło mi się otwiierać od góry i...miałem naprawdę niezły ubaw. Kto to jest na tym zdjęciu nie mam jednak pojęcia.
-
-
Nasze tradycyjne stroje (oprócz koszulek)
Witam...
W Biuletynie Teraz Pasy! przedstawiamy bardzo ciekawy materiał do dalszej dyskusji:
[b]artykuł Misia[/b]: [url]http://www.teraz.pasy.net/2004/04-06/040609-01hist.htm[/url]
[b]i tematyczną fotogalerię[/b]: [url]http://www.teraz.pasy.net/fotogalerie/historia/stroje-1906-2004/galeria.htm[/url]
Zobacz, przeczytaj: [b]naprawdę warto![/b] :-)
Pozdrawiam
Crac
Wiadomość zmieniona (09-06-04 09:06)
Arghh mialem sie nie odzywac, ale wczoraj uslyszalem ciekawa historie (albo lepiej legende) zwiazana wlasnie ze spodenkami i koszulkami.
Od jednego z naszych starszych kibicow, ktorego w tym miejscu pozdrawiam.
Niestety nie zapamietalem osoby, ktora mu to w zamieszlych czasach opowiedziala - podpytam w piatek, jak tylko bedzie okazja.
Jak kazdy wie, barwy naszego klubu bezposrednio nawiazuja do barw narodowych, co jest chyba jasne. A skad czarne spodenki?
Pamietajmy byl rok 1906, cenzura szala, Ojczyzna pod zaborami.
Czarny kolor spodenek mial symbolizowac czarn zalobna, wlasnie za nasza Ojczyzne pod zaborem.
Wedle tej opowiesci do barwy bialej spodnek mielismy wrocic po roku osiemnastym, co chyba jasne dlaczego. Ponownie czarne Pasiaki zakladaly po roku 1939 - co rowniez jest jasne.
W swietle innych faktow (tzn. ze w roku 1912 nastapila zmiana na biale) opowiesc nie jest scisla ale piekna i budujaca...
Panie Leszku dziekuje za opowiesc (wiem, ze nas Pan czasem czytuje ;-) )
Postaram sie Pana "zlapac" w piatek i dopytac sie o nazwisko osoby od ktorej Pan uslyszal ta historie.
Nie wiem czy kogos zaintersuje, rowniez uslyszalem krotka legende barw naszej sasiadki (oczywicie barw historycznych, a nie juz gwardyjskich).
Wiadomość zmieniona (09-06-04 09:09)
Heh... Historia roznych getrow i koszulek na Cracovii niemal pokrywa sie z ta z KSP.
Tradycyjny komplet Polonii to Czarne Koszule, biale spodenki, czarne getry [chociaz w pierwszych latach zdarzalo sie grywac w czarnych spodenkach]. Wszelkie "eksperymenty" z koszulkami [zmiana koloru na biale w czasach stalinowskich] konczyly sie bardzo zle... Eksperymenty z getrami wychodzily nieco lepiej: czasem Nasi pilkarze wygladali jak bociany - czerwone getry.
Jesli chodzi o komplety rezerwowe, to nieraz Polonia grala w strojach w Pasy [bialo-czarne ;)]. IMO wlasnie tak powinnien wygladac drugi komplet: Pasy - jesli nie bialo-czerwone to bialo-czarne.
A co do Cracovii: bardzo podobaja mi sie Wasze rezerwowe Czarne Koszule :)
my już mamy błękitne rezerwówki :-)
Dla przypomnienia rezerwowe stroje też są tak stare jak pasy - mowa o granatowych koszulkach, pierwszych strojach Cracovii, pasy przyszły od Biało-czerwonych, przy fuzji.
Najpiękniejsze koszulki to te z 7-mioma pasami (czerwonymi oczywiście) a co do spodenek to jestem za czarnymi i koniecznie czarne getry z białym pasem-DO CHOLERY JESTEŚMY NAJSTARSI W TYM MIEŚCIE!!!!
a niebieskie to chyba od barw Krakowa ????
no tak, a o co pytasz??
Chorągiew Stołecznego Królewskiego Miasta Krakowa
[img]http://www.krakow.pl/miasto/symbole/choragiew_s.gif[/img]
Flaga Stołecznego Królewskiego Miasta Krakowa
[img]http://www.krakow.pl/miasto/symbole/flaga_s.gif[/img]
Wiadomość zmieniona (10-06-04 12:21)
Milus napisal:
Dla przypomnienia rezerwowe stroje też są tak stare jak pasy - mowa o granatowych koszulkach, pierwszych strojach Cracovii ..............
a ja pytam czy to nie od barw krakowa mamy niebieskie rezerwowe .....
pajemajesz ??
ja ja ;-)
Po legendarnym turnieju na Błoniach doszło do 2 fuzji, Czerwoni połączyli się z Wisłą (w jakich barwach grała Wisła nie pamiętam) tworząc drużyne/klub Wisły w czerwonych koszulkach, i fuzji Cracovii (granatowe koszulki) z Biało-czerwonymi (w pasy). Zadecydowano wtedy że klub przejmuje nazwę od jednej a barwy od drugiej, z zaznaczeniem że druga drużyna (rezerwowa) będzie rozgrywać swoje mecze w granatowych barwach. Wiec w momencie ukonstutuowania się biało-czerwonych pasów jako oficjanych dla klubu, równocześnie mamy jasnośc co do barw dla rezerw i zapasowych kolorów dla I drużyny. Nie chce mi schodzić do piwnicy po stare książki i dokładnie sprawdzać ale to że Wisła nie gra w np. biało-czerwonych pasach to raczej przypadek - i jak to że Pasy dzisiaj nie grają w tradycyjnych czerwonych uniformach z np. białą gwiazdą na sercu, hehe.
Z wydawnictwa Cracovii (60 lat):
..."Później dr Korczyński przystąpił do wyekwipowania piłkarzy. Jako najstarsza - pierwsza otrzymała dresy drużyna Szeligowskiego, drużyna zwycięzców cyrku Buffalo-Billa. Przyjęła ona barwy biało-czerwone, słynne dziś "pasiaki". (...) W kolejności otrzymała dresy "Cracovia". Związana nazwą z miastem, zmieniła dotychczas używane białe koszulki z niebieską szarfą na ciemnoniebieskie koszulki z białą szarfą."...
Wynika z tego, że:
1. Pierwotnymi koszulkami drużyny Cracovii były koszulki białe z niebieską szarfą.
2. Ostatecznie przyjętymi barwami Cracovii przed fuzją były koszulki ciemnoniebieskie z białą szarfą.
3. Przypominam (stojąc na gruncie przestrzegania faktów historycznych), że istotnym elementem koszulek była SZARFA o której tu nikt nie wspomina.
Tylko z tych dwóch propozycji należałoby dobrać stroje rezerwowe dla naszej obecnej drużyny. Podkreślam fakt CIEMNONIEBIESKICH ( a nie niebieskich, czy błękitnych) koszulek.
Ja sygnalizuje tylko że barwy dla rezerw są znane od 100 lat, wiec kolorki zapasowe (granatowe) są do wdrożenia, chyba nie? Byle bez zadnych szarw bo to już przeżytek.
Historia i tradycja to nie przeżytek.
PAS - a własnie ze przezytek: idz na mecz w ponczochach i kapeluszu z pióropuszem - tylko błagam nie zakładaj szalika KS bo dostaniesz od niehistoryków w niehistoryczną buzie ;))) czego nie zlaecam, pozdro
Milus;
Za kilka lat, ktoś dojdzie do wniosku, że pasiasty wzór to przeżytek i zmienimy barwy na kraciaste?
To nie moda z żurnala; skoro była szarfa to ma być. Peruwiańczycy też grają z szarfą, bo taka jest tradycja. Takie "ręczne" modernizowanie i dostosowywanie do aktualnej "mody" jest niedorzeczne.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)