Wisła_KrK, oj ze swoimi walczyliscie, gts co to jest:)?
-
-
Z Polonią w barażach?
jeszcze tu wiele moze się zmienić ,polonia na pewno wygra z zabrzem,pokowice z lechem też i o wszystkim zadecyduje mecz swit-polkowice.Przy polskiej sprzedajnej lidze na baraze moze załapać się gksk.Grają tragicznie i wcale nie muszą już punktów zdobyć!!.Dla nas byłby to najlepszy przeciwnik (bankrut bez kasy i składu).No i nie wykluczam cudu nad łodzią czyli widzewa w barazach.Legia nie gra o nic i jest perspektywa gry o puchar Polski.Różne rzeczy już widzieliśmy w piłce,swego czasu nikt by nie uwierzył ze pewna ormowska ladacznica u siebie przegra 0-6.
Jak dziś pamiętam jak po derbach darliście mordy
podczas pałowania przez ZOMO
TYLKO SZMATA, BIJE BRATA
Oj tak było !!!!
Widze, ze globow nie sieja tylko sami sie rodza. Wisla z Legia dwa najbardziej antykomunistyczne kluby!
Drodzy przyjaciele z Krakowa!
Przyszla pora spojrzec prawdzie w oczy to CWKS i GTS byly antysystemowe. Pielegnowaly wspaniale tradycje.
1) Legia byla zmuszana do powolywania pilkarzy. Czy chcieli czy nie to byl przymus pamietajcie.
2) Na Wisle pielegnowano wspaniale tradycje przedwojennego policjanta przychylnego zwyklemu obywatelowi.
Niestety obraz ten zostal wykrzywiony i dzis zupelnie nieslusznie to nasze kluby uchodza za antykomunistyczne...
PS. A tak na powaznie to zadziwia mnie solidarnosc z jaka Wislak broni tu Legii. Widac jak sie jest ufajdanym w jednym gownie to latwiej nawiazac nić porozumienia.
Paulinista.
Zapomniałeś o kilku innych sprawach:
gts i cwks w ramach walki z systemem umieściły na swoich stadionach wielkie portrety towarzyszy Bieruta i Stalina (jeśli ktoś nie wierzy to dysponuję zdjęciem z meczu Gwardia Kraków - Unia Chorzów (maj 1951) gdzie te portrety górują nad widzami)
dla młodych czytelników: w latach 50 tych wszystkie kluby zmuszono do zmiany nazwy na branżowe (tu Ruch na Unię). [b]Jedynie dwóch klubow nie zmuszano - same się o to prosiły[/b] cwks (dzis legia) i gwardia (dziś Wisła)
inne -spolegliwe wobec komuny kluby takich portretów nie dawały.
Stadion gts i lodowisko cwks (obecnie Torwar) zostały zbudowane w latach 51-53 przez darmową siłę roboczą - wieźniów politycznych. Zapewne tez w ramach walki z systemem. Wszak "arbeit macht frei", nespa? (w wolnym tlumaczeniu można powiedzieć albo "praca czyni wolnym" ale też "praca robiona za darmo":)
[i]wiem klaros, wiem - zaraz mi wytkniesz, i slusznie, że to drugie to ma być "freimachen" czy jakoś tak, ale pozwól mi na drobną "licentia poeyica"[/i]
inne - liżące tylek komunie kluby stadionów w tym czasie nie zbudowały
dalsze przykłady - niedługo
Przykłady można by mnożyć. A w to, że sa to kluby antykomunistyczne uwierzą ich najmlodsi kibice - ci 12-15 letni napinacze zza Bloń i z Łazienkoweskiej
Wiadomość zmieniona (25-05-04 00:06)
Jak pewnie wiecie Konwiktorska byla "zaorana" po Powstaniu Warszawskim, a na tym obiekcie zginelo kilkunastu wywrotowcow z kliki Okulickiego i zbrodniczego dowodztwa AK.
Na Łazienkowskiej w tym czasie miescil sie magazyn Wehrmachtu... legionisci dopiero nadchodzili z marszalkiem Rokosowskim na czele. Mowi sie, ze w wolnych chwilach kiedy stali na jednym z brzegow Wisly chetnie uczyli sie polskich wyrazow;).
GTS- gwardyjskie to chodzi o to, ze to byla "stara gwardia" ludzie zwiazani z Krakowem przed wojna pielegnujacy tamte tradycje;D
Pozdrawiam
Baraż z Polonią to chyba najgorsze rozwiązanie. Dwa mecze przyjaźni - jak z Arką. Tutaj remis taw w plecy. Bo my tacy przyjaciele jesteśmy. Uratowaliśmy tu dupę Kuście (co niczego nie dało) to nam się odwdzięczyli. Wygrali z nami, a naszym rywalom oddawali pole po 1:6. W piłce nie może być sentymentów. Mam nadzieję, że nas coś tak złego nie spotka.
wcisla - Polonia 0-1
a z gornikiem tez bedzie dobrze,a moze i lepiej
wcisla - Polonia 0-1
a z gornikiem tez bedzie dobrze,a moze i lepiej??
W barażach będzie grał Dospel z ?????
10.Dospel Katowice 25
11.Górnik Polkowice 22
12.Polonia Warszawa 22
13.Świt Nowy Dwór 21
14.Widzew Łudź 19
25 kolejka
Górnik – Lech 1
Wisła – Polonia 1
Groclin – Świt 1
Legia – Widzew 1
Płock – Dospel 1
10.Dospel Katowice 25
11.Górnik Polkowice 25
12.Polonia Warszawa 22
13.Świt Nowy Dwór 21
14.Widzew Łódź 19
25 kolejka
Świt – Górnik P X
Polonia – Górnik Z 1
Widzew - Groclin 1
Legia – Dospel 1
10.Górnik Polkowice 26
11.Polonia Warszawa 25
12.Dospel Katowice 25
13.Świt Nowy Dwór 22
14.Widzew Łódź 19
Polonia ma lepszy bilans z Dospelem
Co do wątku antykomunizmu (rzekomego) fabryki zomowców zwanej kiedyś GTS:
Rozumiem, że gen. (tfu) Gruba - prezes GTSu też był antykomunistą.
Żeby swój odruch antykomunizmu zachować w tajemnicy - wydał rozkaz strzelania do górników z Wujka (w zamian za co dostał awans na szefa WUSW w Krakowie i prezesurę w GTSie)
Przypomnę jeszcze, że przed meczem z Olimpią Elbląg w 1982 (środek stanu wojennego) to na naszym stadionie wymalowano na całej długości toru czarną farba napis "Solidarność".
Podskakiwanie kibiców <...> na zadymach w Hucie czy pod Wawelem jakoś nie kłóciło się w ich małych rozumkach z chodzeniem i wychwalaniem zawodników, którzy lizali na kazdym kroku tyłki partyjnych notabli. Notabene chorążych i oficerów ówczesnej milicji. Rozumiem, że po treningach chadzali pilnować porządku na ulicach.
Jak mi ktoś teraz powie, że oni to musieli robić, bo nic innego nie potrafili i że taka była cena pracy, to odpowiem, że w tamtych czasach setki ludzi w zamian za wierność poglądom musiało nauczyć się nowych zawodów - np. aktorzy zawodu taksówkarza, lekarze - grafika itd. Żadna praca nie hańbi i nikt nie musiał być wtedy piłkarzem, żeby żyć. Jednak się wolało być piłkarzem, to teraz niech nie ma się pretensji, że ktoś obwinia o udział w rezimowym aparacie.
Farbowane liski generalnie.
"Better dead, than red"
Misiu - podoba mi się lekko naciągana interpretacja hasła z Auschwitz - bardzo znamienne i prawdziwe.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)