za dwa lata:)
za Dziennikiem Polskim
Na stulecie Cracovii, które obchodzone będzie za dwa lata, ma przyjechać czołowa drużyna z Urugwaju - Club Nacional de Football, klub liczący już 106 lat. To efekt wizyty prezesa ComArchu profesora Janusza Filipiaka w Urugwaju.
Profesor Filipiak podpisał list intencyjny w szefami klubu Club Nacional de Football. W ramach współpracy między obydwoma klubami ma przyjechać do Krakowa na szkolenie do Cracovii kilku młodych piłkarzy z Montevideo w wieku 17-19 lat.
- Tylko trzeba się cieszyć z kontaktów nawiązanych przez profesora w Urugwaju. Piłkarze tego kraju mają dobrą markę, będą się u nas szkolić, być może uda się wyłowić jakiś duży talent piłkarski - powiedział nam trener Cracovii Wojciech Stawowy.
Wczoraj piłkarze Cracovii trenowali na obiekcie przy ulicy Wielickiej. Były to głównie zajęcia motoryczne, najpierw piłkarze ćwiczyli na siłowni, potem wybiegli na boisko, gdzie pograli w "dziada".
Trenowali wszyscy zawodnicy z wyjątkiem bramkarza Marcina Cabaja, który po południu grał w meczu rezerw w Niepołomicach z Puszczą.
O kontuzji zapomniał już Kazimierz Węgrzyn, na pełnych obrotach ćwiczył Paweł Nowak.
Plany na najbliższe dni? Dzisiaj i w piątek piłkarze trenować będą o godz. 11 na stadionie Kałuży, na głównym boisku. W sobotę cześć piłkarzy zagra w meczu rezerw.
W niedzielę planowany jest wyjazd na towarzyski mecz do Świdnika z IV-ligową Avią. W tym spotkaniu trener Wojciech Stawowy chce przeegzaminować dwie jedenastki, jedna będzie zbliżona do tej, która zagra w przyszły czwartek w ligowym meczu w Krakowie z Piastem Gliwice.
-
-
Ech, bedziE MECZYK
to za 2 lata Puchar Interkontynentalny :)
Super:).
No fajna sprawa. Ja bym jednak tak przy okazji chciał usłyszeć, że na 100-lecie My i <....> rozegramy derby niezależnie tego w której lidze kto grać będzie. Stadion podzielony na dwie równe połówki - tak by było to prawdziwe uczczenie 100 lat piłkarskiego Krakowa.
Oj tak!!! Wspaniały pomysł, niech to będzie nasze wspólne święto,chociaż na ten jeden dzień zapomnijmy o agresji,nienawiści itp i rozegrajmy Świętą Wojnę na cześć naszych drużyn!!!! Naprawde niesamowity pomysł!
Taki jeden mecz na stulecie z .isłą to był by błąd wystarczy mi ich na codzień święta wolę bez nich!!!
wczoraj-dzis-jutro-zawsze CRACOVIA!
Czyżby ktoś wątpił że za dwa lata będziemy w pierwszej lidze?Więc będą dwa mecze ligowe( wiosna 2005/2006 i jesień 2006/2007)terminy mogą nie zgrać ale czy koniecznie jeszcze jeden mecz z wisłą? Mi wystarczą ligowe.
na 100 - lecie? OK - niech beda derby - takie jak w 48-ym...
a w najbliższą niedzielę, meczyk który choc trochę będzie zastępować "pusty weekend" (sorry - inny temat pewnie): Barca, Barca, Barca.....
a co Misiu, tylko Ty możesz w trójwymiarze istnieć? :):):):):)
siwtnie ...
Craco, tylko ktory stadion? :)
TD, jak nie jestem samochodem to tak (przynajmniej ostatnio). Wiem, ze to nie to forum, ale w tym tygodniu jestem jak ten baca co przylazł do lekarza i mowim że go wątroba boli.
- A pije pan? - pyta Pan Dochtor
Pewnie, codziennie, i cholera nic nie pomaga
tzw. chandra wiosenna :)
TD jaki tam pusty weekend ...
dla każdego coś się znajdzie ...
w sobotę GKS - Lech blisko jest można pojechać na wsparcie ...
a jak kto lubi szukać przygód to w Proszowicach podobno ma pojawić się Resovia ...
a jak jesteśmy przy przygodach to na hucie małe derby HKS - gts2 ...
no i oczywiście zawsze można wpaść w niedzielę do Świdnika ...
:-)
Jeżeli chodzi o meczyk to super ze coś się dzieje ale nie chcę źle być zrozumiany ale o tym zespole i również o piłce urugwajskiej za bardzo nic niewiem i chyba wiekszosć kibiców nie ma zielonego pojęcia i aż takigo zainteresowania nie będzie miało jak by np.zaprosić jakiś zespół z europy np; Barcelone ,Milan,MU,PSG,JUVENTUS,już niewspomne o Realu . Wiadomo że trzeba się liczyć że nikt zadarmo nie przyjedzie ale można jakis klasowy nie koniecznie z górnej półki zespół z europy, taki meczyk napewno będzie się długo pamiętało . Przecież obchodzenie STU lat zdaża sie raz w życiu klubu i już się nigdy nie powtórzy bo do dwu setki raczej niedożyjemy chociaż kto wie? Może Barca by się zgodziła na mały reważyk?
Kto wie pożyjemy zobaczymy!!!!
I tak duże Brawa dla Profesora że stu lat doczekamy!!!!
A ja na 100lecie chce mecz z Polonia:]
No to pokrótce drobne sukcesy Nacionalu:
3 razy Puchar Interkontynentalny - jak dla mnie Puchar Świata - 1971,80,88
(nikt nie zdobył więcej a tyle samo ma jeszcze tylko 4 kluby: Real, Milan, Boca Juniors i lokalny rywal NAcionalu - Peńarol)
Copa Libertadores - czyli taka ichniejsza Liga Misiów: 3 razy (ciekawostka - te trzy razy przełożyły się też na zdobycie Pucharu Interkontynentalnego)
W aktualnych rozgrywkach są w 1/8 finału (grają z Deportivo Cachira z Wenezueli na początku maja)
Teraz w kraju - sytuacja tam jest taka, jak mniej więcej w Szkocji - totalna dominacja dwóch klubów - Nacionalu i Peńarolu (np. ostatni raz ktoś spoza tej pary zdobył mistrza Urugwaju w 1991 a na ogólną liczbę 102 tytułów - 86 razy zdobywali Peńarol i Nacional).
Konkrety Nacionalu:
39 razy Mistrz Urugwaju - 2 miejsce w historii, bo Peńarol ma 47 - ostatni mistrz w 2002
Pucharu tam nie grają.
2 miejsce w krajowej tabeli wszechczasów, ale biorąc pod uwagę minimalną różnicę - to w zasadzie ex aequo z Peńarolem.
Oczywiście - co łatwo przewidzieć - nigdy nie spadli z I ligi.
W ostatnich rozgrywkach w 2003 - rozgrywanych systemem wiosna - jesień (choć, biorąc pod uwagę odwrócenie półkul jest tak jak u nas :))))))) - zajęli drugie miejsce - wiadomo po kim.
Klub został założony 14.05.1899.
Barwy - deczko ciulowe, ale nie tacy mają gwardyjski tricolor.
Jak wiele klubów z Południowej Am. także i oni dostarczają do Europy sławy.
Ostatnio:
Ruben Sosa
Alvaro Recoba - akt.Inter Mediolan
Gustavo Munua - drugi bramkarz w Deportivo La C.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)