- Edytowany
Wiem że w pewien sposób dubluje kilka wątków, ale brakuje mi na Forum wątku bez odniesień do Filipiaka, Tabisza, aktualnego trenera, historii, garbatej doli itp, itc...
Chcę zaproponować wątek w którym moglibyśmy dyskutować tylko i wyłącznie o sportowej klasie zespołu bez odniesień do zarządzania, stosunków własnościowych czy też sympatii/antypatii do zawodników i trenerów.
Proponuję podobnie jak na rynku finansowym pewnego rodzaju klasyfikację:
[i]A - klasa europejska (zespół z powodzeniem może uczestniczyć w rozgrywkach UEFA)
B+++ absolutna dominacja krajowa
B++ zespół uczestniczący w walce o trofea
B+ zespół mogący się włączać w rywalizacje o medale
B zespół aspirujący do strefy medalowej
B- zespół którego górnym pułapem jest miejsce 4
B-- zespół środka tabel z tendencją w górę
B--- zespół środka tabeli z tendencją w dół
C+++ zespół dolej części bez obaw o utrzymanie
C++ zespół zagrożony walką o utrzymanie
C+ zespół którego celem jest utrzymanie się w Ekstraklasie
C zespół nie nadający się na szczebel Ekstraklasy.[/i]
[b]Po przerwie zimowej 2022/23 oceniam Cracovię na B co oznacza awans z kategorii B-[/b]
Transfery: Na plus - odchodzi 1 klasowy obrońca, czyli z najlepszej formacji w jego miejsce reprezentant solidnego piłkarsko kraju. W miejsce słabiutkiego rep.Kosova przychodzi reprezentant dużo silniejszej Macedonii + bonusowo stosunkowo młody, sprawdzony w I lidze wahadłowy.
Po obozie: Sparingi słabo, kontuzja Hebo, ale 1 mecz pokazał że diametrealnej poprawie uległy dwa najsłabsze w naszym wykonaniu elementy czyli SFG i strzały z dystansu - zdecydowany plus/
Kontuzje: Tu minusik z powodu Hebo, powoli dochodzi Pestka, Kakabadze też do gry.
Trener: bez zmian
Sztab: bez zmian
Zarząd: Wielki plus - wiadomo co...
Co do samej klasyfikacji:
Zespołów klasy A nie mamy i chyba mieć nie będziemy, dlatego też nie ma sensu tworzenie kategorii A+ czy A++
Z zespołów klasy B+++ ostatnim była cwelka z okresu 2013-19
Do najwyższej obecnie klasy B++ według mnie można zaliczyć Raków, cwelkę i Lecha
B+ to dość stabilnie Pogoń i mam nadzieję jak najszybciej zobaczyć tu Cracovię
B to na chwilę obecną w naszym towarzystwie Widzew (jemu poza beniaminkową świeżością punktów dodają kibice)
B- Płock,
B--Warta, Radomiak
B--- Stal (brak Hamulicia), betony
C+++ nikt
C++ Zabrze, Jagiellonia, Lubin, Piast
C+ Śląska, Miedź, korona
C