Ja cały czas czekam, aż u nas wydadzą na płytach dvd komplet wszystkich seriali z serii Gwiezdne Wrota, t.j.: SG-1, Atlantis i Universe !
W naszym kraju jest bardzo duża rzesza fanów świata świata Stargate, a firmy fonograficzne są jakoś ślepe na ten popyt ! Niepojęte ! :(
-
-
SERIALE !!!
38 dni później
W oczekiwaniu na "Grę o tron" zacząłem oglądać "The walking dead" i muszę przyznać, że całkiem nieźle się zapowiada (jestem po 3 odcinkach pierwszej serii). Coś jak "Świt Żywych Trupów" w odcinkach, ale dużo lepsza gra, nie taki gniot, wręcz przeciwnie. Polecam, coś nowego i mimo wcześniejszych obaw nie taniego.
mnie sie walking dead znudzilo na poczatku 2 serii
jakies takie... hmmm... no wyglada ze zmierza donikad
ot ganiaja sie z trupami po miastach i polach
Krst pod Triglavom Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> mnie sie walking dead znudzilo na poczatku 2
> serii
>
> jakies takie... hmmm... no wyglada ze zmierza
> donikad
> ot ganiaja sie z trupami po miastach i polach
Zgadzam się. Walking Dead w drugim sezonie stoi w miejscu i kompletnie nie rusza do przodu. Ja już oglądam na siłę, bo mam nadzieję, że w końcu zacznie się coś dziac.
Ostatni odcinek daje jakąś nadzieje, że w końcu serial rozkręci się.
Diabel Napisał(a):
> z gatunku SF jeszcze jest V, nie wiem tylko czy to
> z tych " na juz" , musze do niego wrocic bo w
> pewnym momencie mieli przerwe, a to bylo juz pare
> lat temu i wspomnienia mgliste ;)
Nie polecam "V". Beznadziejny serial. Może to będzie spoiler ale napiszę żeby Was ostrzec.... serial nie ma zakończenia ! Kończy się drugi sezon i nic nie wyjaśniło się i nie wyjaśni się już, bo serial został anulowany.
co do V to zawsze mozna obejrzec oryginał z lat 80.
axn to chyba puszczał w PL
ponizej historia Przybyszów ze strony fanów (tak tak, sa tacy ;-) ) serialu:
Biologia V
Dawno, bardzo dawno temu, w czasach kiedy nie istniała jeszcze ziemia, gdzieś daleko w kosmosie narodziła się niezwykła rasa inteligentnych gadów jaszczurowatych (Reptilia). Ich początki nie były łatwe. Podobnie jak ludzie, obcy musieli uporać się z ewolucyjnym przystosowaniem które jednak okazało się dla nich szybsze i łatwiejsze niż dla nas. Już na samum początku warto zwrócić uwagę na to, że ich gatunek jako pierwszy w tej części kosmosu szybko wykształcił międzyżebrowe mięśnie oddechowe, nerkę prawdziwą oraz 12 nerwów czaszkowych. Jaszczury po raz pierwszy w rozwoju ewolucyjnym zyskały zdolności do zmieniania kształtu soczewki tzw. możliwość akomodacji (umiejętność ogniskowania) oka. To spowodowało, że ich wzrok stał się zabójczy i niemal idealny. Wreszcie kolejną cechą która wyróżniła ich w kosmosie było wykształcenie w toku ewolucji specyficznych zarodków błon płodowych. Ich gatunek mógł się doskonale rozmnażać składając jaja co później okaże się dla nich śmiertelną pułapką.
Tysiące lat ewolucji zakończył najważniejszy proces ich jaszczurowatego ciała. Przybysze podobnie jak ludzie zostali zaopatrzeni w cztery kończyny- dwie ręce i dwie nogi. Mimo wszystko na początku w niektórych grupach w obrębie ich gatunku widoczna była tendencja do ich redukcji. Niektóre jaszczury przybierały postać wężowatą czemu towarzyszył zupełny zanik kończyn. Obcy szybko sobie z tym poradzili. Mordowali zjadając takie uboczne przypadki które nie były im do niczego potrzebne. W wyniku selekcji, rozpoczęto mieszanie najsilniejszych samców z najbardziej inteligentną samicą w taki sposób, aby ich potomek stawał się doskonalszy.
Rozwój: Wielkie Metropolie & Układ Planetarny Poczwórny
Drogą mozolnej ewolucji, wkrótce Przybysze stali się na tyle inteligentni i otwarci na otaczający ich świat, że nastąpił gwałtowny rozwój ich gospodarki, sztuki, kultury a nawet religii. Rozpoczęta budowa pierwszych osad szybko rozrosła się w potężną metropolię. Tę z kolei przekształcono w aglomeracje poszerzając jej bezkresne granice tak bardzo aż powstały konurbacje z prawdziwego zdarzenia. Setki niezwykłych miast połączonych ze sobą komunikacyjnie, których technika, architektura, urbanistyka i ekologia stały na najwyższym poziomie rozwoju.
Z biegiem lat stało się to ? jak zazwyczaj bywa ? przez przypadek. Może to dobrobyt, może poczucie bezpieczeństwa, a może wieczna idylla. Mianowicie rasa Przybyszów zaczęła rozmnażać się w tempie błyskawicznym. Nikt z uczonych nie potrafił zapanować nad tym procesem. Samice składały masę jaj. Ich uczeni w porozumieniu z władzą doszli w końcu do wniosku, że trzeba poszukać rozwiązania na sąsiednich planetach które wcześniej służyły im jedynie do wydobywania surowców. Kolonizacja nie była tak trudna jak przypuszczano i zakładano. Nie minęły dwa stulecia a układ planetarny tętnił życiem. Ciepłe promienie gwiazdy otulały cztery planety przypominające perły w głębokim kosmosie! Gdybyśmy znaleźli się wtedy w ich międzyplanetarnej przestrzeni kosmicznej, łatwo można by dostrzec cywilizację w najlepszym wydaniu, zapierającą dech w piersiach. Miliony świateł tętniących życiem miast. Migocące statki kosmiczne co chwila przecinające ciemny kosmos. Wahadłowce transportujące podstawowe surowce z planety na planetę. Wymiana ludności, masowa komunikacja między jedną a drugą planetą. Ład, porządek, harmonia. Zdecydowanie godne podziwu! To posłuszne i zorganizowane społeczeństwo!
Śmierć Niemowlęcia
Ewolucja jaszczurowatych została złapana na gorącym uczynku a w późniejszym czasie miała doprowadzić do poważnych konsekwencji w ich zjednoczonym państwie. Do tej pory wszystko przebiegało zgodnie z naturalnymi cyklami ? jaszczury składały jaja. Z czasem jednak rozmnażanie stało się plagą w skutek czego zaczęło stanowić poważne zagrożenie. Zbyt szybki przyrost liczebności ich populacji stał się tematem liderów. Ich naukowcy badający przez stulecia samice doszli do pewnych zaskakujących wniosków, które nie wszystkim się spodobały. Pewna grupa zauważyła, że można odejść od tradycyjnego składania jaj na rzecz wydawania na świat młodych. Eksperymentom medycznym nie było końca. Odkryto, że ich samice są zdolne do rozmnażania żyworodnego. Wybrano więc przedstawicieli najbardziej inteligentnych kast społecznych. Jedną z problematycznych zagadek dotyczącą tego zjawiska było poszukanie odpowiedzi na pytanie jak młode, które nie wykluwają się z jajek są odżywiane przed urodzeniem. Naukowcy podzieli się na dwie grupy. Jedni twierdzili, że nowy model rozmnażania przyniesie korzyści. U kilku samic na których prowadzono badania, wystąpiło wysoce wyspecjalizowane do tego zadania łożysko, poprzez które przyszła matka zaopatrywała płód w składniki odżywcze i tlen pochodzące z jej krwi.
Z kolei druga grupa uczonych twierdziła, że tradycyjne składanie jaj przez ich samice jest bezpieczniejsze. Embrion pobiera wtedy wszystkie składniki odżywcze z żółtka a źródłem wapnia jest skorupka. Jaja rozwijają się w organizmie matki aż do późnego rozwoju zarodka. Skorupka tych jajek jest tak cienka, że embriony mogą przez nią oddychać, a jedyną pozostałością po niej u nowo narodzonych młodych jest cienka membrana.
Na zjednoczonych do tej pory planetach Przybyszów, rozpętała się na pewien czas wojna domowa. Dwa modele rozmnażania stały się powodem gorących dyskusji i kłótni, wcześniej zgodnego społeczeństwa. Na początku uchwalono, że każda rodzina ma wybór w jaki sposób chce wydać na świat swoje potomstwo. Nastąpiła masowa wymiana ludności planet. Na centralnej zamieszkali ci którzy rozmnażali się w sposób tradycyjny- składano jaja. Na trzech pozostałych, mniejszych planetach pojawili się mieszańcy ? głównie samice które rodziły młode.
Wszystko było w porządku do czasu gdy u wielu samic pojawił się niepokojący problem ? rodziły się martwe noworodki. Naukowcy zachodzili w głowę jak rozwiązać ten palący problem. Z początku sądzono, że jest to związane z dostępnością wapnia ? cieńsza skorupka zawiera go mniej, co może powodować deficyty pierwiastka u młodych gadów oraz jest przyczyną przedwczesnej śmierci. Dopiero późniejsze odkrycia wskażą bezpośrednio, że to niedobór fosforu jest problemem numer jeden którego nie są w stanie przeskoczyć u tych samic, które były zmuszone przedłużać gatunek wydając na świat żyworodnie nie składając jaj.
Powolny Upadek
Za dodatkową przyczynę powolnego upadku bogatej cywilizacji Przybyszów uznaje się również nadmierną eksploatację ich macierzystej planety głównej. To z niej Przybysze czerpali najwięcej, tam przyszli w końcu na świat. To na niej zbudowali swoje pierwsze miasta a później promy kosmiczne. Codziennie, regularnie, systematycznie przez setki lat rozwoju, dzień po dniu korzystali także z zasobów naturalnych trzech mniejszych planet bocznych. O zagrożeniach z tym związanych i ich nadmierną eksploatacją czy kończącymi się pokładami, alarmowali od wielu lat ich światowi przywódcy. Powoływano sztaby kryzysowe a V ekolodzy ostrzegali własny naród, że kiedyś zabraknie im wody i pożywienia.
Pod względem urozmaicenia, dieta gatunku jaszczurów jest zaskakująco podobna do ziemskiej. Różni się natomiast tym, że wszyscy przedstawiciele ich rasy, muszą zjadać od 60% do 70% pokarmu żywego. Zanik flory i fauny na ich planetach to nic innego jak czarna wizja głodu i śmierci.
Wisząca groźba upadku ich gatunku sprawiła, że obcy zaczęli baczniej obserwować kosmos. Naukowcy wykorzystali swoje zaawansowane technologie i wysłali w przestrzeń supernowoczesne sądy kosmiczne. Te odkryły kilka planet które specjalnie nie nadawały się do dłuższego zamieszkania. Dopiero gdy sądy natrafiły na ziemię, zaczęły się poważne dysputy na jej temat.
Wojna Domowa & Ucieczka w Kosmos
Rozpoczyna się niezwykły okres dla gatunku jaszczurowatych. Usłany cierpieniem, przemocą i brakiem nadziei rozpoczyna nowy rozdział jako ciąg dalszy opowieści o końcu i nowym początku Wielkiej Sagi Rodu V. W czasach niepewności dotyczącej przyszłości V, na świat przyszła Diana, późniejsza Królowa Przybyszów która zaprowadzi swój lud do nowego świata. Wtedy, jeszcze jako młoda jaszczurka zamieszkiwała planetę główną. Natomiast jej wpływowi i majętni rodzice wychowywali ją według ściśle określonych tradycyjnych zasad wielkiego mistrza który mądrze i sprawiedliwie zarządzał ich zjednoczonym układem planetarnym.
Diana poznała wówczas młodego Johna który się w niej podkochiwał. Miała także kilka zaufanych koleżanek min. Pamelę którą później brutalnie zamordowała oraz Lidię stanowiącą przeciwieństwo Diany. Cała historia rozpoczęła się na dobre gdy Diana wydała na świat potomstwo. Nie było łatwo wychowywać dzieci na wartościowych obywateli ich planety, zwłaszcza, że Diana pochłonięta była planami kolonizacji ziemi.
gra o tron sezon 2 juz 2 kwietnia :)
20 minutowa zajawka przed 2gim sezonem Gry o Tron... już się nie mogę doczekać :)
[url=http://www.hbogo.pl/#/Media/bc6f6bda-8ee6-49e8-91ac-0e4593984b2b;6dbdd0cf-6d35-4003-bb91-11aa5b123477;07a03437-99f4-4110-b48e-d813c0ac7ec6][link][/url]
Krzysiek90 Napisał(a):
> Krst pod Triglavom Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > mnie sie walking dead znudzilo na poczatku 2
> > serii
> >
> > jakies takie... hmmm... no wyglada ze zmierza
> > donikad
> > ot ganiaja sie z trupami po miastach i polach
>
>
> Zgadzam się. Walking Dead w drugim sezonie stoi w
> miejscu i kompletnie nie rusza do przodu. Ja już
> oglądam na siłę, bo mam nadzieję, że w końcu
> zacznie się coś dziac.
>
> Ostatni odcinek daje jakąś nadzieje, że w
> końcu serial rozkręci się.
drugi sezon sie ciagnal, ale zakonczenie z przytupem
3ci jest jak na razie inny, wzieli sobie chyba do serca krytyki fanow odnosnie 2iego, mam co prawda 3 odcinki na razie w plecy, ale pierwsze pare obejrzalem zaraz po ukazaniu sie i nie moglem sie doczekac kolejnych
Polecam "The shadow line", świetny brytyjski serial kryminalny.
Diabel Napisał(a):
> Krzysiek90 Napisał(a):
> -----
> > Krst pod Triglavom Napisał(a):
> >
>
> > -----
> > > mnie sie walking dead znudzilo na poczatku 2
> > > serii
> > >
> > > jakies takie... hmmm... no wyglada ze zmierza
> > > donikad
> > > ot ganiaja sie z trupami po miastach i polach
> >
> >
> > Zgadzam się. Walking Dead w drugim sezonie stoi
> w
> > miejscu i kompletnie nie rusza do przodu. Ja
> już
> > oglądam na siłę, bo mam nadzieję, że w
> końcu
> > zacznie się coś dziac.
> >
> > Ostatni odcinek daje jakąś nadzieje, że w
> > końcu serial rozkręci się.
> drugi sezon sie ciagnal, ale zakonczenie z
> przytupem
> 3ci jest jak na razie inny, wzieli sobie chyba do
> serca krytyki fanow odnosnie 2iego, mam co prawda
> 3 odcinki na razie w plecy, ale pierwsze pare
> obejrzalem zaraz po ukazaniu sie i nie moglem sie
> doczekac kolejnych
3 ? nie ma trzeciego jeszcze
kkk_84 Napisał(a):
> Diabel Napisał(a):
> > 3ci jest jak na razie inny, wzieli sobie chyba
> do
> > serca krytyki fanow odnosnie 2iego, mam co
> prawda
> > 3 odcinki na razie w plecy, ale pierwsze pare
> > obejrzalem zaraz po ukazaniu sie i nie moglem
> sie
> > doczekac kolejnych
>
>
> 3 ? nie ma trzeciego jeszcze
no taki niby 3ci, 2gi podzieli z kilkumiesieczna przerwa ;)
griszaKSC Napisał(a):
> Polecam "The shadow line", świetny brytyjski
> serial kryminalny.
pisał już o tym, chyba kolega Manusz jakis czas temu, skusiłem się i nie żałuję,
ten serial wymiata. Fakt że akcja dzieje się w GB przemawia na duży + ,bo to miła
odmiana od produkcji ze stanów.
Jeśli miałbym ten serial umieścić w jakimś rankingu to wygląda to tak:
1Shadow line/ Breaking Bad
2 Boardwalk Empire
3 Gra o tron
4 Homeland/Twin Peaks
Wszystke w/w są fajne, ale o Shadow Line można powiedziec, że na prawdę ma klimat.
6 dni później
Właśnie skonczyłem drugi sezon "The Walking Dead" i jak dla mnie wymiata :). Wiadomo, dla każdego co innego... w moim odczuciu wcale nie przynudza i całkowicie wyróżnia się na tle pozostałych pozycji. Jeśli ktoś chcę oglądnać TWD lub tą szmirę Spartacusa "co za dużo to nie zdrowo" III to nie ma sie nad czym zastanawiać.
ps. pierwszy odcinek drugiej serii "Gry o Tron" bardzo obiecujący :)
jak S02E01 GoT?
Słaby, jestem rozczarowany. Na dodatek wiele rzeczy pozmienianych w stosunku do książki.
A.W.B. Napisał(a):
> Słaby, jestem rozczarowany. Na dodatek wiele
> rzeczy pozmienianych w stosunku do książki.
Serial jest tylko na motywach z książki :)
Opiera się na głównych motywach co nie oznacza, że parę rzeczy zostało dodanych lub zmienionych.
Mowienie, ze 2 sezon GoT jest slaby to lekka przesada. Po ogladnieciu dwoch odcinkow (drugi dostepny juz na HBO GO i... gdzie indziej ;)), rozczarowaly mnie tylko sceny z Littlefingerem (w obu odcinkach) i Stannisem (szczegolnie w drugim odcinku). Poza tym adaptacja dobra, a zmiany na ogol zrozumiale i akceptowalne (chociaz przyznam, ze sie skrzywilem, kiedy Theon zwrocil sie do swojej siostry per "Yara").
Zreszta pierwsze dwa odcinki byly trudniejsze dla scenarzystow - duzo watkow i postaci do wprowadzenia/przypomnienia, przy koniecznosci zachowania dynamiki wydarzen. Dalsza czesc sezonu powinna byc lepsza.
ja np nie czytałem książki więc nie mam tego problemu. ale obiecałem sobie sięgnąć po serie gdy skończy sie ta telewizyjna.
wiele smutnych pożegnań w Spartacusie. ciekawe czy jeszcze wrócą?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)