W takiej formie jak piszesz spoko. Artur wrzuca link do kolejki zamiast rozpiski i ma mniej pracy bo nie musi każdej PM wprowadzać do exela :)
-
-
CRACOVIA TYPER HOKEJOWY 2015/16 - celem odbioru nagrody proszę kontaktować się na PW
[quote=izbik]
Jak wiecie przekonywalem ZK o wejscie na na "platforme" Typera pilkarskieg - chodzi tu tylko o przyjmowanie typow automatycznie i sprawdzanie ich na biezaca wraz z wynikami.Nie byliscie za tym ( moze nie wiedzieliscie dokladnie o co chodzi) [b]a i Artur nie chce skorzystac z tego[/b]
[/quote]
to powinno zamknąć dyskusję
Panowie... Ja napisałem rok temu jasno - nie chcę stawać na drodze rozwoju. Ma iść postęp - niech idzie, a wcale nie musi iść ze mną. Coś się do powstania fajnej zabawy dołożyłem i jakkolwiek nie będzie to mi zostanie na zawsze. Natomiast tak jak napisałem, powtórzę po raz kolejny - jak się coś robi i się za coś bierze, to jest się za to odpowiedzialnym. A ja nie wezmę na klatę odpowiedzialności za działanie systemu, którego nie znam i w którym w razie czego nie umiem wprowadzić poprawki. Za krótki na to jestem i tyle.
Jak coś mi się posypie w excelu, posiedzę pogrzebię, posprawdzam i zrobię. Nieskromnie przyznam że radzę sobie z nim. Ściągacie czasem ten arkusz? To sobie obejrzyjcie i zakładkę z typami i z autokalkulatorem. Prześledźcie formuły - każdą kropkę w nich sam obmyślałem i sam pisałem i po każdym roku usprawniałem, wprowadzałem poprawki i zmiany, żeby odpowiadały przyjętym na dany sezon regulacjom. Ściągnijcie sobie jakiś arkusz z 1szej edycji typera ligowego, 2giej edycji, 3ciej edycji, a także ostatniej 4tej, a do tego także po jednym z każdej z 4ch edycji typera międzynarodowego - z góry wam powiem co zobaczycie: ONE NIE SĄ TAKIE SAME. W każdej kolejnej są zmiany i kalkulator jest zmieniany i usprawniany. Fakt, że między CTH 14/15 i CTH 15/16 dużo zmian nie było, ale to nie moje niechciejstwo tylko wasza decyzja byłą, żeby utrzymać. Tu na marginesie taka mała kwestia, bo dziś sobie uświadomiłem, że to mnie trochę wkurza: [b]typer hokejowy nie jest chałupniczym badziewiem, które w kupie trzyma tylko brud i lakier, jak tego przysłowiowego trabanta.[/b] W typerze hokejowym też jest automatyzacja i też wyniki się same liczą, to nie tak że wszystko się robi ręcznie na korbkę. Ja proponuje każdemu zanim się wypowie aby:
- ściągnął sobie arkusz
- wyczyścił typy z jednej kolejki
- wyczyścił w autokalkulatorze kolumny "B", "C" i "D" od 4go wiersza w dół
- wklikał dowolne cyferki jako typy od ludzi
- wpisał w wierszu nr4 wyniki spotkań
- wrzucił do kalkulatora nazwy kolumn spotkań z kolejki i zanki ">" lub "<" lub "=" w zależności od przyjętych wyników
- skopiował otrzymaną z kalkulatora formułę to 4go wiersza w kolumnie "PKT"
- i przeciągnął w dół
Wyniki liczą się same, tzn. robi to excel - ten typer to nie jest ręczna łopatologia z epoki kamienia łupanego! Wejdźcie w ten arkusz, a ci co wchodzą to może zaświadczą - on się opiera na niezbyt skomplikowanych formułach i każdy w sumie może sobie prześledzić jak on działa, ale co istotne - on opiera się na autokalkulatorze i ma jakiś stopień zautomatyzowania. Jakiś - dla mnie odpowiedni, a dla kogoś nie. Za to ma bardzo fajne zabezpieczenia:
- nie wysypie się
- ten kto na nim robi ma możliwość w każdej chwili coś zmienić czy poprawić
Teraz garść pytań co do wersji "online" (nie wiem jak to nazwać fachowo):
- jak serwer siada to ma możliwość "awaryjnych wersji typowania"? Bo ta ma, Forum siada regularnie, nie było jeszcze edycji żeby nie siadło - tu są alternatywne sposoby i zawsze je podaję, w ten sposób typer działa zawsze
- da się tam typować smsem? To jest istotne, bo to wpływa na "user friendly". Ok, można powiedzieć "to niech nie typują inaczej" tylko każdy się niech loguje. Owszem, można, tylko ja przez 4 lata przyzwyczaiłem ludzi do wygody i jestem z tego dumny. Z tego, ze typer jest dla ludzi, a nie ludzie dla typera. Zdajecie sobie sprawę, że około 10% typów przesyłanych jest na sms? 2 osoby typują na sms regularnie, kolejnych około 6-8 sporadycznie ale co najmniej raz na miesiąc. Dla mnie to jest żaden problem - typ to typ. Online będzie przyjmował smsy? Bo to nie tak, że się teraz powie - to się muszą przestawić. Te osoby z typera po prostu znikną, a następnym kilku ucieknie parę kolejek w roku
- online da się zrobić różny deadline do typowania dla różnych spotkań? Bo teraz ludzie mają komfort, jest np. kolejka sobotnio- niedzielna i sobie każdy mecz mogą osobno. Ba, jest na przykład dwóch typerowiczów, którzy spotkania na ten sam dzień przesyłają w ratach, bo muszą przemyśleć
- zostawi ludziom opcję zmiany typu? Nie ma ich wiele, ale są i kazdy wie że zmieniać może do woli, no bo w sumie to czemu nie? Zawsze coś przed meczem się może okazać co zmienia perspektywę patrzenia
- jest też MTH, wiem że większości nie obchodzi, ale trochę fanów ma. Szereg ludzi przysyła na raz w jednym PW od razu oba typy, jak typer ligowy pójdzie osobno - im to raczej utrudni życie niż ułatwi. Jest na przykład jeden typerowicz, wg którego PW to ja mogę wręcz zegarek ustawiać, zawsze przysyła typy na dzień następny, nieważne która kolejka, który typer, po prostu wtorek - typuje na środę, środa to na czwartek, w czwartek na piątek itd. I to jest typerowicz z czołówki obu typerów! Ma świetne wyniki. I co? Ma sobie dublować typowanie i to będzie dla niego postęp?
- czy wersja online da opcję typowania serii (inna punktacja niż normalnej kolejki - wasza decyzja) albo misiogola?
Być może i tak - ja nie wiem. Niech i tak będzie, ja się chętnie pobawię, ale tylko jako uczestnik. Powtarzam - obecna wersja typera to nie jest żadne ręczne badziewie z epoki kamienia łupanego, gdzie wszystko się robi ręcznie. Prześledźcie jak działa kalkulator - sami zobaczycie. A ja na siebie nie wezmę obsługi czegoś czego nie napisałem, nie wiem jak działa i nie naprawię jak się zepsuje. I proszę mi nie pisać o "systemach bezawaryjnych", bo takich nie ma (co typer piłkarski niestety raz także dowiódł). Nie wezmę na siebie odpowiedzialności za coś czego nie umiem w razie czego prześledzić jak działa czy naprawić. No nie i już, nie potrafię.
Znowu odgrzewany kotlet.
Jak Artur nie chce skorzystać, to nie.
Chyba to jest jasne.
Popieram zdanie MSC.
Widze , ze srodowisko hokejowe jest bardziej konserwatywne niz pilkarskie ...... :)
Izbiku - lud hokejowy jest do tego stopnia konserwatywny, że jak 6 czy 7 lat temu zlikwidowano krawężniki i zamontowano krzesełka to połowa do dziś nie może tam trafić i gdzieś błądzi ale na nowe trybuny dotrzeć jakoś nie może :D
żółta kaczka Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Izbiku - lud hokejowy jest do tego stopnia
> konserwatywny, że jak 6 czy 7 lat temu
> zlikwidowano krawężniki i zamontowano krzesełka
> to połowa do dziś nie może tam trafić i
> gdzieś błądzi ale na nowe trybuny dotrzeć
> jakoś nie może :D
:D
(tu)
Na tegoroczne finały nie przyszli również ci, którym nie pasuje bark toi-toi na zewnątrz lodowiska, to druga przyczyna braku kompletu na trybunach ! :( Trzy lata temu, jak jeszcze były toi-toie, to jeszecze przyszli, nawet stali od rana w długiej kolejce po bilety przed pierwszym finałem, a teraz bilety zostały w kasach, przyszli tylko na ostatni z możliwych finał, mało brakowało żeby się pomylili i nie zdążyli wcale! ;)
18 dni później
Dziś wieczorem (nie wiem o której, pewnie koło 21-22, ale może ciut wcześniej wstawię zdjęcia tegorocznych nagród, a potem otwieramy sezam i zaczynamy wybieranie :) Że są wstawione rozpoznacie po zmianie tytułu wątku, w którym wpiszę że wybieramy :) Wszystkie nagrody już mam, poza bluzą - ale jest foto. Fizycznie ona będzie do odbioru po rozpoczęciu przygotowań przez Drużynę, bo musi jeszcze "się podpisać" że tak powiem :) Reszta jest już u mnie i jest jak najbardziej w 1906% gotowa do wręczenia :)
W sumie nagród jest sporo, dla części będzie 2ga tura wyboru nawet :) Kolejność - jak zwykle, tzn każdy wybiera sobie 1 rzecz, jak dojdziemy do końca to zaczynamy 2gi wybór od góry.
No to co? Zanim wstawimy foto, to zgaduj zgadula - czyja koszula? :) Podpowiem, że doceniono nas bardzo i w tym roku będzie bluza (na oko wydaje mi się że z sezonu 2014/15) z naprawdę baaaardzo godnym i znaczącym numerem :)
[hr]
Aha - taka mała prośba dla uczestników "bardziej niż ja kumatych w piłce" (czyli właściwie chyba każdy się kwalifikuje...). Rozdanie myślę że najlepiej "jak zawsze", tzn. 1szy termin fajnie by było się spotkać na meczu rezerw. A kto nie da rady to proszę o kontakt na PW i jakoś się umówimy, czy to kiedyś, czy nawet w nowym sezonie na hali jak ktoś woli. Natomiast trzeba wybrać mecz rezerw na ten 1szy termin. Z doświadczenia wiem, że wybór nagród zajmie nam tydzień - półtora. Następny u siebie rezerwy grają [b]8 maja o godz. 11:00 z rezerwami Korony Kielce[/b]. Czy to jest dobry termin i dobry mecz, czy jednak z jakiegoś powodu lepiej wybrać inny?
W opcji rezerwowej widzę tak:
rezerwy - 4 / 5 czerwca z Wisłą Sandomierz
CLJ - 8 maja z GKS Bełchatów lub 22 maja z Koroną Kielce
Który sugerujecie?
[hr]
[b][color=#FF0000]Wielkie dzięki dla Klubu i Drużyn obu sekcji za nagrody!!![/color][/b]
typer hokejowy 15/16 Napisał(a):
>
> No to co? Zanim wstawimy foto, to zgaduj zgadula -
> czyja koszula? :) Podpowiem, że doceniono nas
> bardzo i w tym roku będzie bluza (na oko wydaje
> mi się że z sezonu 2014/15) z naprawdę
> baaaardzo godnym i znaczącym numerem :)
>
Stawiam na "jednonogiego bandytę"
# 9 :)
Ok, pora by już rozdać nagrody :)
Poniżej lista. Co do plakatów, to wszystkie mają rozmiar ok. 70x49 cm, zdjęcia 10x14 cm, książki 114 stron (rozmiar 21x21 cm gdyby ktoś był dociekliwy :) ), natomiast krążki... no krążki są krążkami - każdy wie jakie duże :)
Jeszcze w kwestii pełnej jasności - nie ręczę że na każdym jest 100% podpisów, nie liczyłem, może być tak, że na jednym plakacie jest zawodnik A i zawodnik B, ale nie ma zawodnika C, który z kolei jest podpisany na innym, na którym nie ma zawodnika A. No wiecie, "życiowo" na to proszę patrzeć, jak co roku :) Plakaty są w stanie idealnym, no może kilka bardzo dobrym. Mówiąc wprost niektóre przetrwały chyba świętowanie w szatni - na jednym w roku widzę resztki szampana na przykład :) Ale każdy w ramę się nadaje, słowo :)
Więc po kolei:
[color=#FF0000][b]Bluza - szt 1[/b][/color] - wygląda na sezon 2014/15, numer legendarny i zaszczytny, taki z kategorii naj, naj, naj! Bluza jest rzecz jasna z kategorii "top" czyli używana i "grała" cały sezon! Oczywiście znajdą się na niej podpisy drużyny hokejowej!
[align=center][IMG]http://i63.tinypic.com/2yzhfyo.jpg[/IMG][/align]
[hr]
Otrzymaliśmy także [color=#FF0000][b]3 książki Leszka Mazan "Pochowajcie mnie na polu karnym"[/b][/color]. Każda jest opatrzona autografami drużyny piłkarskiej!
[align=center][IMG]http://i66.tinypic.com/nxv155.jpg[/IMG][/align]
[hr]
Mamy w puli [color=#FF0000][b]5 krążków[/b][/color], każdy z jednej strony ma nasz herb, a z drugiej jest autograf Rudolfa Rohacka!
[align=center][IMG]http://i68.tinypic.com/3007kn6.jpg[/IMG][/align]
[hr]
Teraz pora na plakaty. Jest [b][color=#FF0000]1 plakat z serii "POWRÓT MISTRZÓW" z Rafałem Radziszewskim[/color][/b] - jedyny w swoim rodzaju, bo wśród podpisów wypatrzyłem aż dwa razy autograf Rafała :) Serio, jak się przyjrzycie to dostrzeżecie :) Czemu się 2 razy podpisał nie wiem, ale pewnie z radości :) Reszta drużyny też się podpisała, ale chyba tylko po jednym razie.
[align=center][IMG]http://i65.tinypic.com/j5f3i8.jpg[/IMG][/align]
[hr]
Kolejny plakat, z tej samej serii przedstawia [b][color=#FF0000]Damiana Słabonia[/color][/b]., w puli jest także 1 szt, a na nim autografy drużyny hokejowej.
[align=center][IMG]http://i68.tinypic.com/6qa1pw.jpg[/IMG][/align]
[hr]
Kolejne plakaty z serii "POWRÓT MISTRZÓW", tym razem [b][color=#FF0000]8 plakatów z Grzegorzem Pasiutem[/color][/b] i podpisami drużyny.
[align=center][IMG]http://i65.tinypic.com/2enwc5d.jpg[/IMG][/align]
[hr]
Są także [b][color=#FF0000]3 plakaty ze zdjęciem całej drużyny[/color][/b] oraz oczywiście z autografami!
[align=center][IMG]http://i66.tinypic.com/23wpow4.jpg[/IMG][/align]
[hr]
Ostatnie plakaty hokejowe to [b][color=#FF0000]"MISTRZ POLSKI 2016 / 110 LAT CRACOVII", których otrzymaliśmy aż 8[/color][/b]! A z pozdrowieniem dla kibiców podpisał się na nich Rudolf Rohacek!
[align=center][IMG]http://i63.tinypic.com/mw713l.jpg[/IMG][/align]
[hr]
Z nagród hokejowych jest też [b][color=#FF0000]14 zdjęć drużyny[/color][/b], opatrzonych autografem Grzegorza Pasiuta!
[align=center][IMG]http://i68.tinypic.com/msc1fm.jpg[/IMG][/align]
[hr]
Teraz pora na co nieco jeśli ktoś by wolał nagrodę związaną z piłką. Do wyboru jest więc i [b][color=#FF0000]5 plakatów drużyny piłkarskiej 2015/16[/color][/b] z autografami zawodników!
[align=center][IMG]http://i67.tinypic.com/1yv6di.jpg[/IMG][/align]
[hr]
Teraz uwaga! Będzie unikat! Jest [b][color=#FF0000]1 plakat drużyny piłkarskiej 2014/15, z trenerem Podolińskim[/color][/b]! Podobno rzadkość niesłychana i w ogóle biały kruk i takiego nikt już nigdy nigdzie nie dostanie!
[align=center][IMG]http://i67.tinypic.com/ifps0h.jpg[/IMG][/align]
[hr]
W sumie mamy więc aż 50 nagród!!!
- 1 bluza
- 3 książki
- 5 krążków
- 1 plakat z Rafałem Radziszewskim
- 1 plakat z Damianem Słaboniem
- 8 plakatów z Grzegorzem Pasiutem
- 3 plakaty drużyny hokejowej
- 8 plakatów MP 2016 / 110 lat Cracovii
- 14 zdjęć drużyny hokejowej
- 5 plakatów drużyny piłkarskiej 2015/16
- 1 plakat drużyny piłkarskiej 2014/15
[b][large][color=#FF0000]Wielkie, naprawdę wielkie dzięx dla Klubu i obu drużyn za wsparcie naszej zabawy! To bardzo wiele dla nas znaczy i naprawdę baaaardzo dziękujemy!!![/color][/large][/b]
[hr]
Proponuję dla ułatwienia aby każdy po wybraniu swojej nagrody wywoływał następnego laureata po nicku :)
No i cóż... tyle, dziękuję wszystkim za zabawę i pora na to na co wszyscy czekają :) [b][color=#FF0000]Sezamie otwórz się - Seniorze zapraszam[/color][/b], Ty pierwszy!
Dziękuję :)
Po pierwsze to chwilę mi zajęło żebym ochłonął po zobaczeniu nagród: jakość i ilość jest imponujaca!
ŻK - szacunek za to ile włożyłeś pracy w prowadzenie typera i to co robiłeś jeszcze poza nim.
Dziękuję wszystkim za zabawę i współzawodnictwo i cieszę się, że udało mi się wygrać w takim gronie i w takim sezonie!
[b]Wybieram bluzę![/b]
Żółta Kaczko - teraz Twoja kolej!
Za nagrody to wdzięczność się należy dla Ludzi z Klubu i obu Drużyn :) Ja je tylko rozdaję :)
Gratki za wygraną Seniorze, nieskromnie też i gratki dla mnie za 2gie miejsce (i 4te podium :D ), gratki dla JKP za podium, bo to świetny wynik i gratki dla każdego, kto jest zadowolony ze swojego wyniku :) A kto nie jest - no to niech za rok każdemu pójdzie lepiej! (jeden taki to mi już nawet na PW coś o jakimś [i]"Powrocie Mistrza! "[/i] za rok pisze... )
Aha, no tak - nagroda :) To ja [b]krążek z podpisem Trenera Rohacka[/b] poprosze :)
JKP - jeszcze raz gratuluję podium, no i zapraszam do wyboru :)
Dziękuję wszystkim uczestnikom i organizatorowi za kolejny sezon rywalizacji.Obyśmy również w przyszłym sezonie mogli rywalizować w Typerze PLH.
Jako nagrodę wybieram krążek.
Twoja kolej gustawie.
Podziękowania dla Żółtej Kaczki za kolejną edycję CRACOVIA TYPER HOKEJOWY,wielki szacunek za wkład pracy i poświęcony czas.
Klub podarował niesamowite nagrody ale gdyby nie typer Twojej inicjatywy Kaczko nie byłoby tych nagród.Jak dla mnie nagrody cenne i niepowtarzalne,dziękuję.
Dziękuję wszystkim uczestnikom typera.
Senior gratuluję zwycięstwa.
Ból głowy straszny z wyborem nagrody.
Wybieram "POWRÓT MISTRZÓW" z Rafałem Radziszewskim .
Zapraszam forumową koleżankę EL do wyboru nagrody.
Ja sobie pozwolę co jakiś czas wklejać uaktualnienie listy nagród, żeby było wiadomo co można wybierać.
[b]- 3 książki
- 3 krążki
- 1 plakat z Damianem Słaboniem
- 8 plakatów z Grzegorzem Pasiutem
- 3 plakaty drużyny hokejowej
- 8 plakatów MP 2016 / 110 lat Cracovii
- 14 zdjęć drużyny hokejowej
- 5 plakatów drużyny piłkarskiej 2015/16
- 1 plakat drużyny piłkarskiej 2014/15[/b]
[small]Nagrody już wybrane:
Senior - bluza
żk - krążek
JKP - krążek
gustaw - plakat z #31[/small]
Dziękuję wszystkim uczestnikom za fajną zabawę.
Żółtej Kaczce za jego chęci, wkład pracy i poświęcony czas.
Gratuluję tegorocznemu zwycięzcy.
Wybieram krążek z autografem trenera
MSC teraz Ty !
żółta kaczka Napisał(a):
> Za nagrody to wdzięczność się należy dla
> Ludzi z Klubu i obu Drużyn :) Ja je tylko
> rozdaję :)
[b][color=#FF0000]W takim razie dziękuję Drużynie za krążek i Trenerowi za autograf :)
Pasiak84, został już ostatni krążek dla Ciebie ;)[/color][/b]
żółta kaczka Napisał(a):
> i gratki dla każdego, kto jest zadowolony ze
> swojego wyniku :) A kto nie jest - no to niech za
> rok każdemu pójdzie lepiej! [b](jeden taki to mi
> już nawet na PW coś o jakimś "Powrocie Mistrza!
> " za rok pisze... )[/b]
>
ciekawe kto? 8-)
A taki jeden, co mu się chyba pomyliła kolejność, że najpierw trzeba grać, a dopiero na końcu się wygrywa (lub nie) i myśli że w kwietniu 2016 wygrał już typera 16/17 (:P)
W imieniu forumowicza [b][color=#009900]pasiak84[/color][/b] dziękuję wszystkim za kolejny sezon rywalizacji i dobrej zabawy.
Wybieram krążek z autografem RR.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)