Organizmy nie dostosowują się do nowych warunków - ewolucja to odsiew cech, które niedostosowują się do warunków lub nie potrafią przekazać genów. Dlatego nikt nie mówi, że jest doskonała. Przekazanie genów dalej jest banalnie proste. Wystarczy znaleźć dowolną kobietę i ją zapłodnić. Ciężej jest znaleźć piękną i wartościową kobietę, zapłodnić, rozkochać i utrzymać przy sobie :)
[quote=Camron]
Jesli chodzi o ludzi to trzebaby ustalić jakie geny są najkorzystniejsze i co znaczy najsilniejszy człowiek: inteligenci, naukowcy, geniusze, artyści to zazwyczaj chuchra, często mający choroby psychiczne lub fizyczne, a do tego jak mówisz mają mało dzieci albo w ogóle.
[/quote]
Zależy z jakiego pkt widzenia. Z ewolucyjnego liczy się przekazanie genów i przetrwanie potomstwa ale także jego siła społeczna (kobiety bardziej patrzą nie na samą siłę fizyczną co na status społeczny).
[quote=Camron]
Każdy człowiek jest coś wart i nie ma rozgraniczenia, który jest bardziej korzystny, silniejszy, cokolwiek, bo każdy ma jakieś słabości i jakieś cechy budzące podziw.
[/quote]
Myślę, że powtarzasz slogan, który nie ma większego oparcia w rzeczywistości. Istnieje hierarchia społeczna oraz moralna. Znam takiego kutasa - nie dość, że za wISŁĄ to jeszcze zabił chłopaka bo był naćpany. Za czasów gimnazjum ulałem go na mordę bo stawiał się o kluby. Nie szło mu z dziewczynami bo był psychopatą niepotrafiącym nawet zrobić dobrego wrażenia, ćpał, skończył edukację na gimnazjum, zabił obcego chłopaka praktycznie za nic, nie miał ambicji, nic. Jak mam doła to porównuję się z nim i podnoszę się na duchu myśląc, że przecież mogłem się urodzić gorzej :D Znam wiele zer jak i wiele wartościowych osób, z których można czerpać wzorzec. Istnieje podział.
[quote=Camron]
Kobiety zawsze były piękne, dziś też są,
[/quote]
Ale teraz są lepsze :)
[quote=Camron]
Prawda, że teraz jest mniej analfabetów, ale jak sie tak zastanowic to czy daje to ludzkości jakąs przewage? Myśle ze nie, bo wielu ludzi umie czytac, pisac, ale jeszcze wiecej nie chce z tego korzystac lub zostaje ich uwaga kierowana gdzieś indziej poprzez manipulacje, dezinformacje, marnownie sił na codzienne sprawy itp.
[/quote]
Tu się zgadzam. Rozmawiałem dzisiaj z babcią i rozwaliło mnie stwierdzenie, że trzeba głosować na Komorowskiego bo Duda jest od tego oszołoma Kaczora a przecież nikt normalny nie głosuje na tego pojebanego karła ani na tępą Ogórek, która bez cudzej pomocy pewnie nie wie jak się wysrać :D Założę się, że prezydenta wybiera większość, która jest właśnie taka i nikt nie głosuje na Komora tylko przeciwko PiS i Millerowi :)
[quote=Camron]
Być może, ale nie sądze by nauka mogła zbadać coś co z definicji jest pozazmysłowe.
[/quote]
Skąd pomysł, że coś jest pozazmysłowe, należy to badać i że to Bóg Jahwe, który ustalił takie a nie inne zasady itd? :)
[quote=Camron]
Życie ludzkie nie polega na zaspokajaniu potrzeb i osiąganiu przyjemności. Dobrze jak są one spełnione, ale nie są one celem i powinny być realizowane wg. pewnych zasad aby człowiek po prostu pozostał człowiekiem. Inaczej traci swoją godność poprzez to jak traktuje swoje życie i otoczenie.
[/quote]
Nie mogę się z tym zgodzić. Uważam, że niemoralne jest sądzenie ludzi bo to jacy są wynika z uwarunkowań, genów, wychowania, wrodzonych pragnień.
[quote=Camron]
Boga nikt nie wymyślił: Jest lub nie.
[/quote]
Jeśli go nie ma to ktoś go wymyślił a jeśli jest a nie wiemy to ktoś tu na Ziemi wymyślił pojęcie Boga ;)
[quote=Camron]
Z tymże ludzie zawsze mają ciągotki do tego by w coś wierzyć, zastanawiać się lub wyjaśniać sens życia, bo czegoś im brak w tym "zwierzęcym życiu".
[/quote]
Bo ludzie nie mają wyjaśnień wielu spraw to mózg uzupełnia to dowolnym innym niż realne wytłumaczeniem żeby zapełnić tę lukę. Ja tym bardziej nie widzę sensu gdyby istniał jakiś Bóg - wtedy dopiero byłoby to przerąbane. W moim niebie piękne kobiety polewałyby mi piwo i whiskey a ziomki odpalaliby mi jointy z odmian amnesia haze albo jack herer a potem pizgałbym koks, po którym nie ma zjazdu a faza trwa cały dzień, przeliczałbym hajs a potem szedł na derby, które Cracovia wygrywa 10:0 na zapełnionym po brzegi El Paso 100 tys widzów przy oszałamiającym dopingu :D To Bóg mi zainstalował takie pragnienia czy skąd one się wzięły? Z duszy? Chyba nie bardzo ale ważne dla mnie żebym był dobry dla innych. Gdyby to wynikało z jakiejś duszy to byłoby tu za dużo sprzeczności :)
-
-
Jajko czy kura?
Ale wróćmy może do wątku - najpierw był organizm, który złożył jajko czy najpierw było jajko, z którego wyrósł ten organizm?
Drugi dylemat tego typu: Do spłodzenia dziecka potrzeba kobiety i mężczyzny tego samego gatunku. Skąd wziął się pierwszy samiec i pierwsza samica?
Wynika z tego, że aby uniknąć nielogicznych i absurdalnych twierdzeń trzeba przyjąć, że pierwszy organizm składający jaja został stworzony, podobnie było z pierwszymi istotami rozdzielnopłciowymi.
Ale jeśli ktoś to stworzył to miał niecne zamiary albo nie zastanawiał się nad moralnymi konsekwencjami. Skąd wziął się stwórca? Musiał zostać stworzony. Logika w tym przypadku robi psikusa ;)
Ale dopuszczam możliwość, że świat mógł istnieć od zawsze i nie mieć początku. Tylko, że organizmy musiały mieć początek.
No jakże?! Jajo było pierwsze. Dziedziczy się po 50% materiału genetycznego ojca i matki. Co za tym idzie "dwie prawie kury" wymieszały materiał genetyczny z czego powstała kura. Rzecz jasna granica jest płynna i nie da się ustalić kiedy się zaczyna kura.
Jajko kury złożył jakiś dinozaur - prawie kura :D Pytanie skąd wziął się dinozaur składający jaja. W jaki sposób rozmnażały się organizmy zanim zaczęły składać jaja? Skąd wzięli się samce i samice skoro musiały powstać z..., nie wiem z czego bo nie sposób to sobie wyobrazić. Tu teoria ewolucji napotyka na poważną przeszkodę.
Jeśli wszystko sprowadzamy do procesów fizyczno-chemicznych, a pomijamy fantasmagorie to okazuję się, że brak jest w tym wszystkim sensu podobnie jak w reakcjach chemicznych zachodzących w probówce. Dinozaur składający jaja wziął się własnie dla jaj. Bez abstrakcyjnego myślenia po co się w ogóle nad tym zastanawiać. Ważne, że działa. :)
A kto powiedział, że to ma jakiś sens? Właśnie obserwacja tego świata pokazuje nam, że nie ma żadnego sensu. Sam fakt, że rodzimy się,,, inaczej - gdyby istniał jakiś Bóg to byłby okrutny. Dlatego wolę w niego nie wierzyć ale jednak są pewne przesłanki, chociażby to jajko.
Pisanki wielkanocne i tyle. ;) Nikt nie powiedział że ma sens. Jak chcesz to może nie mieć, ale jaka jest prawda? To nie tak że ile opinii tyle prawd.
Sam pytasz (nie Ty jeden) co było pierwsze, co znaczy, że dociekasz przyczyny skąd wzięło się życie i własciwie czym jest, jaki ma sens. Po co Ci to? Masz wolną wolę, robisz co uważasz za stosowne i Ty będziesz z tego rozliczany albo i nie. Jezeli juz Bóg, to jakis On jest i to nie Tobie ma On pasować tylko Ty Jemu. To właśnie to ego, o którym mówi sie w wielu religiach, ze trzeba je rozwijac albo zupelnie zgasic. Uwazam, ze to wlasnie tym ludziom brak konsekwencji, bo nie umieja tego ego ani rozwinac ani zgasić. Ale jaki ma to związek z ewolucją? Tak jak mówiłem są pewne róznice i albo sie uznaje je albo nie. Wolna wola. :)
[quote]Nie porównuj ewolucji biologicznej (jajko i kura) do moralnej.[/quote]
W takim razie należy zastanowić sie czym jest ewolucja, a czym moralność. Czy biologia jako fizyka, nauka i dowody podlegające znanym nam zmysłom moze ewoluowac w moralność, która jest czymś metafizycznym? Czy miłość do przykładowo matki i ojca jest tylko pewnym skutkiem zachodzących reakcji w organiźmie, jak ból głowy albo bardziej optymistycznie, jak reakcja na ulge, odprężenie? Czy to może coś większego, czego nie nie sposób powiedzieć, a tym bardziej rozpisać wzorem. Jeżeli to tylko reakcja to znaczyłoby to, ze kochasz matke lub ojca, bo tak na Tobie wymusza dana sytuacja fizjologiczna, a nie jest to Twoja decyzją lub przemyśleniem, uczuciem i czymś jeszcze czego nie sposób pojąć.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)