Wiecie... no dzięx za takie słowa, ale jednak prosiłbym... wiecie, może wprost - chodzi o to, że ja mam tą przewagę iż z Wami privuję czasem przy typowaniu, no i stąd ja akurat wiem że co najmniej 6 osób miało w tym roku jakieś pomysły na "do rozważenia po sezone". Fajnie, ja się cieszę, że się podoba, bo o to kaman, ale jak to się mówi - lepsze jest wrogiem dobrego - i teraz ja mam pewne obawy, czy ktoś mając chęć coś zaproponować nie będzie wolał się nie wysuwać. Także dziękuję, cieszy mnie to i nie będę ukrywał, ale jeśli komuś leży jakiś pomysł, że wg niego byłoby ciekawiej i lepiej coś ruszyć - zachęcam.
Czy zmienimy czy nie, to wielka sprawa nie jest, a może ktoś akurat ma w głowie coś co innym przypadnie do gustu. Okres między sezonami to jest jedyny czas, kiedy jakieś zmiany mogą być dokonane.
-
-
Cracovia Typer Hokejowy 2014/15
31 dni później
Piłkarski typer ogłosił, że po renowacji technicznej jest gotowy przyjąć typer hokejowy. Czy to oznacza, że będziemy się tam przenosić?
Jak dla mnie, hokejowy typer powinien pozostać bez zmian.
Zarówno Prowadzący, jak i zasady.
Juz pisalem , jezeli ZK zdecyduje sie na udogodnienienia - to nikt nie zmieni prowadzacego ani zasad .
Przenosic tez doslownie nie musimy sie.
Link do Typera byl by w tym Watku a ZK musial by go prowadzic - wpisywac terminarz i wyniki ,jednoczesnie przyznawajac wirtualne nagrody i komentowac kolejki tu.
Jedynie my nasze typy wpisywali bys my sami bez wysylania typow do ZK.
Zostałem poproszony przez żółtą kaczkę aby napisać na forum, że jest poza zasięgiem internetu. Będzie w sobotę lub niedzielę więc wtedy odpowie na zapytania, które dostaje w sprawie typera.
Hmmm, co by tu napisać - może tak: właściwie to naprawdę ja niezbyt wiele wiem. To co jest "na pewno" to tyle, że typer w nowym sezonie będzie. Jaki? Też bym to chciał wiedzieć. Jak słusznie napisał kolega gentlemen w reaktywowanym (przy okazji - brawo dla kolegi 3lvisa wielkie, bo miał odwagę, podjął się i super dał radę!) piłkarskim typerze napisano, że być może będą gościć typera hokejowego. Na jakich zasadach? Tu wiem tylko co nieco, ale niezbyt wiele. Cóż, nie będę ukrywał - otrzymałem ze 3 tygodnie temu info, że ruszy typer piłkarski na nowo, że będzie miał własny hosting aplikacji (nie wiem co to oznacza, więc w kwestie techniczne nawet nie wchodzę), że myślą że nie będzie z nim więcej problemów technicznych, że ruszy koło połowy lipca, może jeszcze będą jakieś poprawki i koło połowy lipca jeśli jestem zainteresowany prowadzeniem typera mogę się spotkać i poznać funkcje jakie daje i ja bym go tam prowadził i jeśli mam pytania to że oczywiście mogę napisać. Wszystko bardzo oki i w ogóle tu bym chciał zaznaczyć, że nie było żadnego problemu, konfliktu, czy coś w tym stylu.
Jeśli chodzi o mój odzew - szczerze powiedziawszy nie miałem i nie wiedziałem nawet o co miałbym zapytać, więc nic nie zapytałem. Jeśli typer ruszy w ramach "wspólnej akcji" - oki, przecież Cracovia jest jedna i tu się nie ma o co spierać, kto jest bardziej kibicem Cracovii. Wszyscy jesteśmy i jeśli tylko to wyszłoby typerowi na dobre i byłby bardziej popularny to bardzo dobrze. Ja w nim oczywiście wezmę udział, ale jako uczestnik. Może przyznam się bez ogródek - wykluczam prowadzenie przeze mnie typera na bazie hostingu aplikacji z tej prostej przyczyny, że ja się po prostu na tym absolutnie na tym nie znam. Owszem, mogę się nauczyć jak małpka, że jak kliknę tu, to da taki efekt, a jak tam to inny, ale jeśli coś gdzieś wyskoczy to ja absolutnie nie będę umiał tego naprawić, czy w jakikolwiek sposób zaingerować. Nie tylko nie pisałem tego hostingu aplikacji, ani też bym nie umiał go napisać, ale nawet nie do końca wiem co to jest. Są pewne ograniczenia których przeskoczyć się nie da - pingwin nie będzie latał bo nie umie, świnia nie popatrzy w niebo bo też nie umie i ja nagle nie nauczę się informatyki. Bo też nie umiem i umiał już nie będę - c'est la vie. Ogarniam jako tako excela, to akurat umiem, więc na tej bazie jakoś tą zabawę rozkręciłem, bo uważałem, że każdy szanujący się klub powinien zabawę w typowanie wyników mieć.
Pamiętajcie proszę jedno - typer nie jest mój. Jest wasz, tzn wszystkich kibiców Cracovii. To znaczy taki trochę mój, ale na podobnej zasadzie jak z dzieckiem - wychowujemy je najlepiej jak umiemy i staramy się żeby wyrosło na wspaniałego człowieka. Tyle że musimy mieć świadomość, że nie dla siebie je wychowujemy. Kiedyś ono pójdzie w świat własną drogą i pod rękę z kimś innym. Czy pójdzie teraz, czy kiedyś, czy w ten sposób, czy w inny? Nie wiem. A może kiedyś (na co w skrytości ducha zawsze liczyłem) ktoś z Klubu mi powie "wiesz, zamierzamy zrobić zabawę w typowanie na naszej stronie oficjalnej" - tego też nie wiem. Ale wiem jedno - przyjdzie taki dzień, że kiedyś po prostu sobie pójdzie w świat i już. Wtedy ja będę dumny, że jakoś przyłożyłem skrzydło do jego wychowania, a do tego czasu moim zadaniem było (jest? ) dać mu z siebie ile mogę.
Jeśli typer ruszy jako hosting aplikacji, będę mu bardzo kibicował. Natomiast bez urazy dla autorów tego hostingu - ja się na tym nie znam, nie pisałem tego hostingu i choć wierzę, że jest dobry i się nie wysypie, to jednak na siebie po prostu nie wezmę prowadzenia czegoś za co ręczyć nie mogę i przy czym w razie czego nie będę mógł podłubać i próbować naprawiać. Prosta sprawa.
Tak czy siak - jedna nagroda na nowy sezon już jest i jeśli typer ruszy jako hosting aplikacji to przekażę ją osobom odpowiedzialnym, zaś sam się zarejestruję, żeby ją wygrać. Natomiast jeśli nie ruszy, to w ostatnim tygodniu lipca założę nowy login na sezon 15/16 i wystawię superpuchar jako pierwszą kolejkę i tyle.
Nasz dotychczasowy Typer ma swój charakterystyczny klimacik i z żalem trza by się z nim pożegnać, o ile zajdzie taka konieczność ! :(
nic dodać, nic ująć (tu)
Nic naszemu Typerowi nie brakuje. Nie widzę powodów żeby coś zmieniać. Może i wygodniejsza będzie jakaś taka aplikacja webowa, tylko kto to będzie prowadził i dbał? Żeby się nie okazało że po jakimś czasie zniknie i aplikacja i autorzy i w koniec końców sam Typer.
jurassic Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Nasz dotychczasowy Typer ma swój
> charakterystyczny klimacik i z żalem trza by się
> z nim pożegnać, o ile zajdzie taka konieczność
> ! :(
Święte słowa dodatkowo super czytało się komentarze do wyników ŻK, oraz dodatkowe klasyfikacje jak np artemida czy LL.
19 dni później
Proponuję zmianę sposobu punktacji w Typerze, taką samą, jaką Żółta Kaczka wprowadził w międzynarodowym, tj.:
"Idąc z duchem hokeja - NIE TYPUJEMY REMISÓW. Tzn ponieważ w myśl obecnych przepisów obecnie mecz remisem się zakończyć nie może i o wygranej decyduje dogrywka/karne, to typujemy wynik ostateczny, tzn. już taki po dogrywce i karnych. Proszę nie pisać np. 2-3d albo 3-4k, tylko po prostu 2-3 lub 3-4 itd, bo to nic nie zmienia czy taki wynik był po 60 minutach czy dogrywce, czy karnych. INTERESUJE NAS TYLKO I WYŁĄCZNIE OSTATECZNY WYNIK I OSTATECZNY ZWYCIĘZCA MECZU."
Jestem przeciw, wygrana po dogrywce a zwłaszcza karnych to loteria
a przewidzenie remisu to też typowanie więc jestem za zostawieniem wyniku po 60 min.
Typując u bukmachera obstawia się wynik po 3 tercjach. Tak zresztą jest w każdym sporcie. Dlatego ja byłbym za pozostawieniem starego typu (zresztą trafienie remisu to duży wyczyn).
[quote=jurassic]
A może jakoś to wypośrodkować, żeby był wilk syty i owca cała ?
[/quote]
można typować remis z zaznaczeniem kto wygrał po dogrywce lub karnych
wtedy za remis liczyłyby się normalnie punkty plus dodatkowy 1 pkt za wskazanie prawidłowego zwycięzcy
a 1 pkt dla wszystkich którzy typowali prawidłowego zwycięzcę bez dogrywki
to by Cię zadowalało jurassicu?
Ja nie powinienem ingerować, ale na wszelki wypadek wolę coś zapowiedzieć. Do 15go jest czas na wnioski i głosy jak ktoś jest za lub przeciw. Wszystko co będzie miało więcej za niż przeciw przechodzi. Może to być 0 zmian, może być 1, mogą być 2, a może być i 5. Natomiast teoretycznie możliwe jest że pojawią się 2 zmiany wzajemnie sprzeczne i obie dostaną więcej za niż przeciw. Mało to możliwe, ale jednak możliwe. Jeśli więc 2 zmiany wzajemnie sprzeczne będą miały więcej za niż przeciw to wchodzi ta, której %za wobec %przeciw będzie większy, a jak po równo, to ta która ma więcej głosów za.
Ot tak, na wszelki wypadek ustalmy, bo różnie może się okazać :)
PS: na ten moment widzę tak:
- jurassic dał propozycję jednej zmiany i w tej propozycji mamy: za1 głos - przeciw 2 głosy
- MSC dał propozycję innej zmiany i tu mamy: za 1 głos - przeciw 0 głosów
A ja dam swoją propozycję. Po staremu (typowanie dokładnego wyniku po 60 minutach) w sezonie zasadniczym, a po nowemu (wskazanie rezultatu meczu po dogrywce/karnych) w playoffach. :)
Niniejszym daję sobie jeden głos poparcia. :)
Jestem za utrzymaniem typowania remisów.
Najważniejszy jest wynik po 3 tercjach, ale tu zgodzę się z MSC, w zakresie przyznania 1 pkt dla tych którzy wytypowali ostatecznego zwycięzcę meczu.
Zmieniłabym również punktację remisów na poniższą:
- 1 pkt za wskazanie że będzie remis
- 3 pkt przy różnicy jednej bramki, którą rozumiem jako: np ktoś typował 3-3 a wynik był 2-2 lub 4-4
- 5 pkt za wskazanie dokładnego wyniku
EL Napisał(a):
-------------------------------------------------------
>
> Zmieniłabym również punktację remisów na
> poniższą:
> - [b]1 pkt za wskazanie że będzie remis[/b]
> - 3 pkt przy różnicy jednej bramki, którą
> rozumiem jako: np ktoś typował 3-3 a wynik był
> 2-2 lub 4-4
> - 5 pkt za wskazanie dokładnego wyniku
nie może być 1 bo za prawidłową różnicę bramek jest 2 pkt
przy tym założeniu popieram zmianę
niech będzie :
- 2 pkt za wskazanie remisu, jako prawidłowej różnicy bramek
- 3 pkt przy różnicy jednej bramki, którą rozumiem jako: np ktoś typował 3-3 a wynik był 2-2 lub 4-4
- 5 pkt za wskazanie dokładnego wyniku
reszta bez zmian
2 sprawy organizacyjne:
1. Przypominam - deadline na głosy w sprawie zmian został wyznaczony na północ z niedzieli 16go na poniedziałek 17go sierpnia. Jako że w tą noc wyjeżdżam - podsumowanie oficjalnie będzie około poniedziałku 24go sierpnia, ale jakie będą głosy każdy widzi, więc w sumie to formalność, bo jakie zmiany uchwalicie każdy policzyć sobie może wcześniej, albo nawet samemu wpisać podsumowanie i oszczędzić czasu innym.
2. Wciąż dostaję PW na login typera 14/15 - ponieważ już jest MTH, więc jest też i nowy login (jeden nie wytrzymałby ilości PW z dwóch sezonów). Na stary rzadziej się loguję i bardzo proszę o wysyłanie PW już na ten, 15/16. Na nim również mogę dogadać odbiór nagrody za sezon 14/15 - zapewniam :)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)