[quote='rmszar' pid='1194991' dateline='1477347291']
Aha- dzieci nie są członkami MKS Cracovia. A rodzice nie są członkami Stowarzyszenia Wspierania Młodych Talentów. To w kwestii formalnej.
[/quote]
Hmmm..... w legitymacjach dzieci jest wyraźnie napisane , : Jan Kowalski , zamieszkały przy ulicy Takiej jest członkiem Klubu MKS Cracovia. .
-
-
Młodzież - temat zbiorczy ...
A legitymacje robią trenerzy (chyba że teraz SCnH). Oboje o tym wiemy. Nie masz w nich podpisu prezesa czy wiceprezesa MKS Cracovia SSA, prawda? Sama przyznałaś, że oficjalnie szkolenie prowadzi SWMT, a nie MKS Cracovia SSA, prawda? MKS Cracovia SSA dostała od Can Pack S.A. kasę na szkolenie dzieci i młodzieży w hokeju, ile z tego trafiło do grupy naborowej czy mini hokeja?
Właśnie dlatego, że jest taki bajzel, jaki jest.
Kiedy odchodziłem w połowie 2014 r. proponowałem Wojtkowi wejście do zarządu SWMT, proponowałem też koordynatorowi wejście do zarządu SWMT, żeby hokej miał we władzach tego stowarzyszenia swoich reprezentantów. Usłyszałem, że Wojtek nie ma czasu. A w sierpniu 2014 zarejestrowano SCnH. W zeszłym roku finansowaliście szkolenie, wiecie doskonale, jakie to koszty, zresztą wcześniej też mieliście ode mnie informacje.
Sami widzicie, jak to wygląda. Macie szczucie jednych przeciw drugim, a problemy są non stop te same. I zero refleksji.
Teraz ma być zdrowy i idealny układ.
Trenerzy podpiszą umowy z Klubem.
Rodzice podpiszą umowy na szkolenie dzieci z SKF.
A Czas Na Hokej będzie wspierał szkolenie, organizował turnieje inne niż ligowe, zbierał kasę na sprzęt dla niezamożnych dzieciaków i dofinansowania do obozów.
Wśród rodziców są tacy co wierzą, żę będzie dobrze, są tacy co robią zakłady kiedy nie przyjedzie pierwszy autobus, bo faktury nie popłacone.
Z pieniędzy CP zorganizowano obóz w kwietniu, dla wszystkich dzieci. Poziom był taki, żę skorzystały najmłodsze i te były zachwycone, starszym się podobało , owszem, jako ciekawostka, ale nauczyć to się nie bardzo nauczyli czegoś.
P.S. Nikt myślący nie wejdzie z własnej woli do Zarządu Stowarzyszenia z zadłużeniem. To moje zdanie, może Wojtkiem kierowało coś innego.
P.S.2 O legitymacjach ja wiem, ale reszta rodziców niekoniecznie, SCnH nie ma nic wspólnego z legitymacjami.
"Z pieniędzy CP zorganizowano obóz w kwietniu, dla wszystkich dzieci. Poziom był taki, żę skorzystały najmłodsze i te były zachwycone, starszym się podobało , owszem, jako ciekawostka, ale nauczyć to się nie bardzo nauczyli czegoś."
Ale za to Kuba był zadowolony, bo za psie pieniądze wywiązał się z umowy. Miał być camp i był. A że z punktu widzenia szkolenia było słabo, to przecież księgowego nie interesuje.
[quote='delGado' pid='1195010' dateline='1477382123']
"Z pieniędzy CP zorganizowano obóz w kwietniu, dla wszystkich dzieci. Poziom był taki, żę skorzystały najmłodsze i te były zachwycone, starszym się podobało , owszem, jako ciekawostka, ale nauczyć to się nie bardzo nauczyli czegoś."
Ale za to Kuba był zadowolony, bo za psie pieniądze wywiązał się z umowy. Miał być camp i był. A że z punktu widzenia szkolenia było słabo, to przecież księgowego nie interesuje.
[/quote]
Jeżeli prawdą jest kwota jaką wydano na obóz, to za te pieniądze możnaby wysłać 70 dzieciaków na tygodniowy obóz z zakwaterowaniem, wyżywieniem, treningami na lodzie, na sali, basenem itd itp
Z jednej strony fajnie, że jest ktoś chętny wydać taką kasę na dzieciaki, z drugiej pojawia się żal, że takie pieniądze się marnują. Mam nadzieję , że ta kwota to plotka.
"A Czas Na Hokej będzie wspierał szkolenie, organizował turnieje inne niż ligowe, zbierał kasę na sprzęt dla niezamożnych dzieciaków i dofinansowania do obozów."
Oprócz składki, którą rodzice będą wpłacać do SWMT będą mieli zbierać na sprzęt? Na dofinansowanie obozów? A to środki z CP na te cele nie mają być przeznaczone?!
[quote='Anna' pid='1195014' dateline='1477382788']
[quote='delGado' pid='1195010' dateline='1477382123']
[/quote]
Jeżeli prawdą jest kwota jaką wydano na obóz, to za te pieniądze możnaby wysłać 70 dzieciaków na tygodniowy obóz z zakwaterowaniem, wyżywieniem, treningami na lodzie, na sali, basenem itd itp
Z jednej strony fajnie, że jest ktoś chętny wydać taką kasę na dzieciaki, z drugiej pojawia się żal, że takie pieniądze się marnują. Mam nadzieję , że ta kwota to plotka.
[/quote]
Nie wiem o jakiej kwocie piszesz, ale tych dwóch Czechów raczej dużej kasy nie wzięło. Pozostałe koszty to lód i suchy prowiant dla dzieci...
Przez lata pieniądze ze składek były przekazywane do SWMT, który zgarnia również granty na szkolenie . Dzieciaki grały pod szyldem MKS, bo taki był wymóg regulaminowy dla drużyny seniorskiej. Za brak drużyn były kary finansowe. Proszę więc nie pisać, że dzieciaki nie grały pod szyldem MKS
Rodziców nie wtajemniczano jak te dwa podmioty między sobą się rozliczały itp.
Gdzie ktokolwiek napisał, że dzieciaki nie grały pod szyldem Cracovii? Proszę czytać dokładnie. DOKŁADNIE. Bo potem ktoś pisze to, co ja napisałem, ale równocześnie mówi, że tak by tego nie nazwał.
Rodziców nikt może nie wtajemniczał, za to plotek rozpuszczano tysiące. I dlatego jest taki chaos informacyjny.
@Anna- skoro wiesz, jak wygląda sprawa z legitymacjami, to po co był Twój wpis? Możesz mi wyjaśnić?
Camp najłatwiej zorganizować, trudniej zorganizować regularne szkolenie. Sama doskonale wiesz, co bardziej by się dzieciakom przydało. Sama wiesz, jakie są to koszty. Wiesz też, że SCnH nie udźwignęłoby w dłuższym terminie tych kosztów.
Mam nadzieję, że teraz będzie idealnie. Czas pokaże.
- Edytowany
Nie pamiętam jakiejkolwiek inicjatywy za czasów gdy za szkolenie odpowiadało SWMT. Nawet nie widziałem nikogo kto miałby jakikolwiek pomysł - raz był prezes w szatni ale raczej obstawał za tym by nic nie zmieniać - tzn obstawał po stronie bylejakości. Cały czas jest tylko argument że klub daje lód i zgoda daje ale czasami należy pochylić się nad tymi słabszymi. Problem w tym że SWMT , MKS Cracovia , Tabisz czy Bałdys nie widzą problemu dzieci w zamian za to wolą uprzykrzać życie rodzicom którzy wykazują inicjatywę.
Mam nadzieje że może wreszcie zawiąże się nić porozumienia i chęć dążenia do polepszenia warunków na lodowisku.
Wiadomym jest że chęci ze strony rodziców są ale czy SWMT zaryzykuje i dołączy by pomóc pchać ten wózek ? ............. Zobaczymy.
Skoro pojawiła się większa kasa od sponsora, to może być lepiej. Bo do tej pory właśnie kasa i koszty były największym problemem.
[quote='rmszar' pid='1195032' dateline='1477388628']
@Anna- skoro wiesz, jak wygląda sprawa z legitymacjami, to po co był Twój wpis? Możesz mi wyjaśnić?
[/quote]
Wiem, że trenerzy je wydają i wiem, że sami wzoru legitymacji nie wymyślili, skąd się wziął wpis o członkostwie w MKS to nie mam pojęcia. Jako, że moje dzieci reprezentują barwy Cracovii, jakoś tak naturalne wydawało mi się, żę mogą być członkami klubu sportowego. Mimo, że wg deklaracji jaką podpisywałam, " Prosząc o przyjęcie na członka Stowarzyszenia Kultury Fizycznej Wspierania Młodych Talentów „100 – lat Cracovia” członek Stowarzyszenia zobowiązuje się do: Brania czynnego udziału w działalności Klubu i dbania o jego dobre imię. Reprezentowania barw MKS Cracovia SSA w rozgrywkach ligowych i turniejach hokejowych."
[size=small]Dopóki jest respektowana przez ochrone, [/size]
[size=small]jest mi obojętne co tam będzie napisane, legitymacja służy do wejścia na ślizgawkę i na mecze.[/size]
Tak z czystej ciekawości: czy dziecko w ogóle może być członkiem Stowarzyszenia?
[size=small].[/size]
Co do udźwignięcia kosztów przez Czas Na Hokej, to tak oczywiście zdaję sobie sprawę, zresztą taką odpowiedź daliśmy na propozycję przejęcia szkolenia . Drugą kwestią jest to, że uważam, że nie jest zdrową sytuacją, że rodzice prowadzą szkolenie dzieci i zatrudniają trenerów. Nie jest to komfortowe ani dla trenerów ani dla rodziców. Poza tym jeżeli wyobrazimy sobie sytuację , że Czas na Hokej ( czyli grupa rodziców) prowadzi sekcję to jak długo to będzie działać? Dotąd, aż dzieci tych konkretnych rodziców będą w sekcji. Za 2-3 lata te dzieciaki wyjdą z sekcji, trafią do juniorów , trafią do SMSu, wyjadą do Bytomia, Torunia, Łodzi lub przestaną grać. I wtedy co? Wszystko walnie? Może znajdą się nastepni zapaleńcy , a może nie. Dlatego ważne jest żeby zapewnić dzieciom podstawowe szkolenie niezależne od rodziców, a wszystko co ponad to będzie zależało od tego czy w danym roczniku jest ktoś chętny do działąnia czy nie.
- Edytowany
[quote='rmszar' pid='1195032' dateline='1477388628']
Gdzie ktokolwiek napisał, że dzieciaki nie grały pod szyldem Cracovii? Proszę czytać dokładnie. DOKŁADNIE. Bo potem ktoś pisze to, co ja napisałem, ale równocześnie mówi, że tak by tego nie nazwał.
Rodziców nikt może nie wtajemniczał, za to plotek rozpuszczano tysiące. I dlatego jest taki chaos informacyjny.
[/quote]
Ty pisałeś że dzieciaki nie są członkami MKS- chociaż legitymacje mają tak wystawione i wklejane nalepki z holgramem.
Pisałeś też że przeszli do Czas na hokej.
To jak mogą reprezentować MKS skoro nie są jego członkami, a SWMT nie prowadzi szkolenia hokeja?
Właśnie dla tego, że nie ma informacji dla bezpośrednio zainteresowanych (rodziców) powstają plotki. Wina SWMT i MKS o zaniechanie jasnej i pełnej informacji.
- Edytowany
[quote='Anna' pid='1195040' dateline='1477392310']
[size=small]Tak z czystej ciekawości: czy dziecko w ogóle może być członkiem Stowarzyszenia? [/size]
[size=small].[/size]
[/quote]
O ile się nic nie zmieniło to może:
art. 3 ustawy z dnia 07 kwietnia 1989 r. prawo o stowarzyszeniach
ust.2 i 3
Jak tak czytam to wszystko, to włosy dęba mi stają i może dobrze, że mój syn chce zostać piłkarzem, a nie hokeistą ! :(
@mrówka
[quote]Ty pisałeś że dzieciaki nie są członkami MKS- chociaż legitymacje mają tak wystawione i wklejane nalepki z holgramem.
Pisałeś też że przeszli do Czas na hokej.[/quote]
MKS Cracovia jest spółką akcyjną. Nie ma członków. Legitymacja nie czyni członkiem MKS Cracovia. Nawet hologram nie czyni.
Napisałem wyraźnie: "[u]Napisałem już, że finansowanie młodych hokeistów wzięło na siebie Stowarzyszenie Czas na Hokej. [b]W tym sensie przeszli oni pod to stowarzyszenie [/b][/u]". Coś jeszcze mam wytłumaczyć? Prosiłem o dokładne przeczytanie tego, co napisałem.
[quote]To jak mogą reprezentować MKS skoro nie są jego członkami, a SWMT nie prowadzi szkolenia hokeja?[/quote]
Hmmmmmmm... no jak? Sam się zastanawiam. Bo idąc tym tropem każdy piłkarz jest członkiem MKS Cracovia, skoro spółkę reprezentuje w rozgrywkach.
@jurrasic - myślisz, że w piłce jest inaczej?
Żeby ktoś nie myślał, że tylko w Krakowie problemy ze szkoleniem - no dobra, może nie ten kaliber, ale jednak:
http://www.gazetakrakowska.pl/sport/hokej/tatryski-podhale-nowy-targ/a/zaiskrzylo-w-nowotarskim-srodowisku-hokejowym,10786792/
Widzę,ze z punktu widzenia laika w tej sprawie, trza zadać pytanie: To gdzie się podziewają te wszystkie pieniądze z różnego rodzaju dotacji, grantów, itp. itd., które niby są, a okazuje się że ich nie ma, zarówno u nas, jak i w Podhalu ?
Może pytanie jest źle postawione i powinno brzmieć: Kto bierze te wszystkie pieniądze i co z nimi robi ?
A może jest tak jak z różnymi projektami unijnymi, gdzie wielkie pieniądze rozchodzą się po drodze na obsługę całego przedsięwzięcia i faktycznie osoby dla których niby te wszystkie środki są przeznaczone mają jedno wielkie g.... ale wszyscy po drodze są zadowoleni bo zarobili krocie i zacierają ręce, bo niby cel projektu został osiągnięty i kasa się zgadza ?
Tak jak kiedyś w jednym z urzędów pracy wydano na szkolenie 20 osób bezrobotnych 2 miliony złotych, bezrobotni po szkoleniu i tak zostali z niczym ale te dwie bańki ktoś wziął po drodze: na szkolenia, obsługę, reklamę, catering itp. itd. i wszyscy po drodze robią dobrą minę do złej gry, no co wy chcecie, w końcu zorganizowano szkolenie za unijne pieniądze !
A nie można było po prostu te 2 bańki podzielić na te 20 osób bezrobotnych i im je dać ? Tylko nikt by wtedy nie zarobił !
A ileż masz tych grantów? Czytasz ten wątek? Anna podała realną kwotę utrzymania sekcji hokejowej w szkoleniu młodzieży- ok 150 tys. zł rocznie. Takie minimum. Policz sobie ile grantów dostały oba stowarzyszenia, przy czym weź pod uwagę, że grant SWMT obejmuje piłkę nożną.
- Edytowany
@rmszar
Przeczytałem dokładnie
[quote]
1-10-2016, 16:07 #424
...młodzi hokeiści przeszli pod Czas na Hokej...
[/quote]
Jak dla mnie nie ma co się więcej o to spierać.
Napisałeś również:
[quote]
10 godzin(y) temu #459
A ileż masz tych grantów? Czytasz ten wątek? Anna podała realną kwotę utrzymania sekcji hokejowej w szkoleniu młodzieży- ok 150 tys. zł rocznie. Takie minimum. Policz sobie ile grantów dostały oba stowarzyszenia, przy czym weź pod uwagę, że grant SWMT obejmuje piłkę nożną.
[/quote]
Wcześniej pisaliśmy że nie znane są fakty na temat działania i finansowania sekcji i tak powstają plotki. Jak ma sobie policzyć skoro nie wie ile było dokładnie grantów, jakie były inne wpływy: składki, 1%, darowizny, sponsorzy ..... Co więcej nie wiemy jaki był podział piłka/hokej? Tak właśnie rodzą się plotki. Wiemy tylko, że potrzeba około 150 tys rocznie na sekcje hokeja.
Kiedyś jako rodzic próbowałem się tego wszystkiego dowiedzieć i nie udało mi się. Co więcej teraz się okazuje, że nawet nie wiem do końca kto prowadził szkolenie i kogo reprezentował mój syn? To własnie jest paranoja, którą w życie wprowadziło SWMT i MKS.
A potrzeba tak niewiele, za to jasnych informacji:
1. Kto prowadzi szkolenie i na jakich zasadach?
2. Kogo reprezentuje zawodnik i jakie ma obowiązki i przywileje wynikające z tego?
3 Jaki był budżet z wyszczególnionymi źródłami finansowania typu: składki, granty, sponsorzy...
4. Jakie koszty z podstawowym rozbiciem typu pensje, transport, campy...
Tego rodzice nie wiedzą i snują domysły. Ich prawo bo wykładają inwestują tysiące złotych (lekko licząc) na składki sprzęt, obozy i setki godzin na treningi.
Brakuje jednego - PRZEJRZYSTOŚCI funkcjonowania i finansowania sekcji.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)
Goście (3)