Khalid Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Nie wiem jak wy ale ja zwykle widze tylko kilka
> pierwszych zdań.
Mateusz Cetnarski gra coraz lepiej, więc i zarabiać będzie więcej. Nowy kontrakt 28-letniego rozgrywającego Cracovii będzie obowiązywał aż do czerwca 2019 roku
Gdy latem 2014 roku po raz pierwszy podpisywał umowę z Cracovią, nie miał mocnej pozycji przetargowej. Niby w lidze był już dobrze znany, niby miał na koncie dwa występy w reprezentacji Polski, ale za sobą miesiące rozczarowań. Do Krakowa przeprowadzał się z Łodzi, gdzie z podupadającym Widzewem spadł z ekstraklasy i nie było gwarancji, że wróci do grania na wysokim poziomie.
We wtorek przed popołudniowym treningiem złożył podpis pod kolejnym kontraktem już jako jedna z najważniejszych postaci w drużynie i mógł stawiać warunki. Teoretycznie nie było pośpiechu, bo poprzednia umowa obowiązywała do czerwca 2017 roku, ale działacze już teraz chcieli załatwić sprawę. By mieć pewność, że Cetnarski nie odejdzie przy najbliższej okazji.
Czysta głowa pomocnika
- Dla mnie to żadna niespodzianka, że Cetnarski jest dziś wiodącą postacią Cracovii i całej ligi - wzrusza ramionami trener Orest Lenczyk, który przed laty ściągnął go do GKS-u Bełchatów i pozwolił na debiut w ekstraklasie. - Już wtedy, w 2007 roku, miał najważniejszą u piłkarza cechę. Umiał grać. Nie kopał, tylko grał. Wyróżniał się m.in. dobrym strzałem, zmysłem taktycznym i ambicją. Już wtedy uważałem, że ma szansę na grę w reprezentacji Polski.
Nieoficjalnie wiadomo, że 28-letni pomocnik wraz z nową umową dostał podwyżkę. I że klub sam mu ją zaproponował. A to nieśmiały sygnał, że w Cracovii w końcu myślą o przyszłości. Bo wcześniej zdarzało się, że negocjowanie z kluczowymi piłkarzami odkładali na ostatnią chwilę i w ten sposób robiło się nerwowo.
- Czy to dowód, że na mnie liczą? Jeśli tak, to cieszę się, bo wiadomo, że w polskich klubach różnie z tym bywa, rzadko takie rzeczy się zdarzają. Zaproszono mnie na negocjacje i doszliśmy do porozumienia. Dzięki temu będę miał czystą głowę, a w tym wieku to ważne. Im dłuższy kontrakt tym lepszy, bo gwarantuje stabilizację - podkreśla Cetnarski.
Historia jak z Hollywood
Jego historia nadawałaby się na scenariusz amerykańskiego filmu fabularnego ze szczęśliwym zakończeniem. Zaczęło się od fatalnych występów i lawiny krytyki, a potem... było jeszcze gorzej. W październiku 2014 roku Cetnarski z prawie 40-stopniową gorączką trafił do szpitala. Pojechał tam z zapaleniem spojenia łonowego, ale potem dodatkowo zachorował na sepsę. I - choć z początku wiedzieli o tym tylko jego najbliżsi - była realna obawa, że nigdy nie wróci na boisko.
Stanął na nogi i nie tylko wrócił, ale zaczął grać tak, jak gdyby nigdy nic mu nie było. Choć w 2010 roku zadebiutował w reprezentacji Polski, to sam przyznaje, że miniona jesień to najlepszy okres w jego karierze. Siedem bramek i osiem asyst mówią zresztą same za siebie.
Lenczyk: - Można tylko żałować, że eksplozja jego talentu nie nastąpiła wcześniej.
Cetnarski przekonuje: - Ale prawdziwą sztuką będzie podtrzymać dobrą dyspozycję. Plan jest po prostu taki, by z Cracovią osiągnąć jak najwięcej. A co potem? Po tym wszystkim, co się ze mną działo, nie myślę np. o tym, co wydarzy się za rok ani nawet kilka miesięcy. Bo życie jest zbyt kruche.
-
-
Mateusz Cetnarski - witamy w Cracovii!
Bardzo dobra decyzja i liczę, że będzie grać jeszcze lepiej i pojedzie z kadrą do Francji.
Również bardzo na Niego liczę , że poprowadzi nas do "pudła" .(:P)
bardzo dobra wiadomość,do tego props za bluzę na zdjęciu przy podpisywaniu kontraktu ;)
Podobno jutro jest gościem specjalnym w studio C+:S
szuwarek Napisał(a):
> Podobno jutro jest gościem specjalnym w studio
> C+:S
zgadza się. Będzie dużo o naszym meczu.
w lidze + extra?
Tia.
za chwilę w lidze + ekstra gościem będzie Cetnarski
Ale Cetnar pojechał Mielcarskiemu :) Mistrzostwo :))))
A co konkretnie ?
"Z prezesem Tabiszem rozmowy zawsze są ciężkie" - Cetnar mistrz :D
Uspokoił też, że nie ma kwoty odstępnego w kontrakcie :)
Bardzo inteligentny gościu ,z przyjemnością się go słucha .
piotrek67 Napisał(a):
> Bardzo inteligentny gościu ,z przyjemnością
> się go słucha .
Dopiero teraz się kapnąłeś?
11 Canal + razem z Kapim i Erikiem.
Jest gdzieś do oglądnięcia powtórka?
Półtorej godziny niemal bez przerwy Cracovia, Cracovii, Cracovii, Cracovię :)
Sama radość :)
Trzech zawodników w 11 kolejki, banan nie schodzi mi z twarzy od wczoraj.
Leesior Napisał(a):
> A co konkretnie ?
Żeby puścili jak Mielcarski mówił, że wyląduje najwyżej w pierwszej lidze
Kurde ale weekend. Ogladam sobie +lige a tu same superlatywy o nas... A przeciez jutro rano ide do roboty :)
można gdzieś ten program obejrzeć w internecie? tudzież spiracić?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)