[b][color=#FF0000][large]TYPER HOKEJOWY 2014/15[/large][/color]
dyskusja - prolog[/b]
Moi Drodzy!
Dla jasności, na wstępie - wątek jest dla wszystkich zainteresowanych typerem i tych co typowali i tak samo dla tych co nie typowali, ale chcieliby w przyszłym sezonie się pobawić. Wątek założyłem, bo jakbym napisał ten post w wątku na sezon 13/14 pewnie 80% tych, którzy nie uczestniczą w kończącym się MTH by nie zajrzeli. A rozwój niech odbywa się z Waszą aktywnością. Po drugie natomiast MTH trwa i tam trzeba typować i publikować wyniki, a dla czystości dyskusji w tym wątku, ja powinienem się z niej wyłączyć. Także ja tam sobie będę prowadził normalnie MTH, a tu obiecuję nie ingerować, ani nie komentować. Sami zróbcie burzę mózgów i szukajcie ciekawych rozwiązań.
Planowałem ten watek założyć po zakończeniu MTH. Raz że tam jest "mały poligon doświadczalny ewentualnych zmian w punktacji", a dwa, żeby wszystko było po kolei. No ale tak bywa, że niektóre rzeczy nie mogą czekać. Jak zawsze pisałem typer nie jest mój, a Cracovii. Cracovii, czyli Wasz. Temat więc dostałem prywatnie, ale po głębszym zastanowieniu nie mogę odpowiadać za uczestników, więc wrzucam Wam do dyskusji. Wasz typer - Wy się wypowiedzcie.
Może wprost - pojawiła się możliwość rozwoju typera i zunifikowania typerskich zabaw pasiastych kibiców. Nie jest to pewne i proszę nie mieć pretensji do nikogo, jeśli z jakichś powodów nie nastąpi. Nikt nikomu nie chce robić na złość, temat po prostu jest trochę złożony, bo skrypt ma pewnie jakieś ograniczenia i schematy i niekoniecznie da się włączyć typera hokejowego we wspólną zabawę na dowolnych zasadach. Mówiąc oględnie - ktoś gdzieś musi ocenić czy tak jak Wy byście chcieli może to ciągnąć pod jednym szyldem i na wspólnej stronie. Zabawa, co istotne, byłaby wtedy bardziej oficjalna i Cracoviacka, bo jak powszechnie wiadomo organizatorem (ja nie wiem czy to dobre słowo, nie do końca łapię się w tematach informatycznych, sorry) strony typera Cracovii jest oficjalne stowarzyszenie. Nie wypowiedzieli się jasno, że potrafią i mogą przyjąć typera hokejowego pod swoje skrzydła, także proszę nie mieć żalu jeśli tu napisałem a nic nie wyjdzie (sorry, że powtarzam, ale to chyba istotne), ale jest takie prawdopodobieństwo i aby mogli się zdeklarować potrzebują kilku odpowiedzi. Tylko tak już całkiem szczerze - wiele z tych spraw nie zależy tylko od Waszej tu decyzji, typer piłkarski działa długo, ma pewne zasady i wpasował się w ten schemat, sporo zależy więc od możliwości i decyzji tych którzy tam są i poświęcają temu swoją pracę, to jasna sprawa i proszę być tego świadomym. Tzn są pewne ograniczenia, których ja nie znam i dlatego nie potrafię ich uszczegółowić, a których przeskoczyć się nie da, choćbyście bardzo chcieli. Jakie - pewnie dowiemy się później. Więc na razie rozważcie proszę poniższe kwestie tylko pod kątem tego jak Wy to widzicie, ale ze świadomością, że jeśli wypali, to nie wszystko da się zrobić:
Tak się składa, że długi weekend przed nami. Czas goni, ale by każdy się mógł wypowiedzieć, to już moja jednoosobowa decyzja - [b][color=#FF0000]deadline wyznaczam na pólnoc z niedzieli 11-go na poniedziałek 12-go maja[/color][/b]. Wiem, że rok temu czas na dyskusję był do połowy sierpnia, ale i tak wypowiedziała się raptem jedna osoba (pozdrawiam kolegę mrówkę) Mam nadzieję, iż teraz może być więcej chętnych :) Ale to jest i tak półtorej tygodnia - myślę, że kto chce, ten się wypowie. Po tym czasie opinie pójdą do analizy przez osoby zorientowane w możliwościach technicznych.
Tak więc po kolei:
[b]- typer służy kibicom Cracovii, także nie wiązał się nigdy z żadnymi kosztami, czy gratyfikacjami dla kogoś i to oczywiście pozostaje
- czy jesteście zainteresowani "typerem wspólnym" - piłka + hokej. Każdy z Was by miał wtedy jedno konto do grania w obu, byłaby jedna administracja, i generalnie działałoby to "jakoś razem". Punktacja byłaby oczywiście osobna dla ligi piłkarskiej i hokejowej.
- czy system przyjmowania zakładów jest odpowiedni, czy chcielibyście pytać o możliwość zmian? Nie jestem pewien ale z własnego doświadczenia tu widzę kwestię typowania na raty, zmiany typów ze względu na jakiś wynik (przy przekładanych spotkaniach czasem w jednej kolejce typera są dwa spotkania jednej drużyny),czy typowania części spotkań, jeśli ktoś spóźni się na pierwsze. Podejrzewam, że ponieważ była w tych kwestiach pełna dowolność, pytanie jest o granice sztywnych zasad jakie byście mogli zaakceptować. No mówiąc wprost - coś za coś, czyli z ile tej dowolności jesteście gotowi zrezygnować?
- czy potrzebujecie mieć możliwość prowadzenia dwóch lub więcej klasyfikacji? Tu podejrzewam jest kwestia obecnego MTH. W typerze piłkarskim nigdy nie ma otwartych dwóch sezonów jednocześnie, albo jest liga, albo różne MŚ, czy ME. W takim układzie jeśli chcielibyście kontynuować MTH jako osobnego typera, czy istotne jest dla Was typowanie całosezonowe, równolegle z ligą, czy jest akceptowalne uruchomienie cyklu MŚ po zakończeniu ligi? problem jest z olimpiadą, nie wiem czy to się da, załóżmy, że być może - jest to istotne, czy też w razie czego cykl MŚ po lidze jest oki? O ile w ogóle jest zainteresowanie i potrzeba? Może na początek sama liga?
- i na koniec najbardziej złożony wątek - punktacja. Jakoś w skrypcie trzeba to zapisać, żeby się "liczyło", więc pytanie jest proste: jaka była każdy wie, a teraz pora podyskutować czy coś byście chcieli w niej zmienić? Jeśli tak to co? Nie obiecuję, że zwycięży opcja większościowa, w ogóle jak widzicie na ten moment nic nie można obiecać, ale warto się wypowiedzieć i na tej podstawie będzie ocenione czy da się coś zastosować i w jakim zakresie? Może zeszłoroczna punktacja? Ona się w zasadzie z typerem piłkarskim pokrywa w 100%, więc myślę, że technicznie by przeszła.[/b]
[hr]
Aha, żeby też nie było żadnych wątpliwości - typer stoi chyba w obliczu mocnego kroku do przodu, jest tu mowa o rozwoju infrastruktury i wielu ułatwień. Przede wszystkim dla Was, ale też i dla osób z administracji, skrypt to jest krok milowy w rozwoju typera, to już nie jest ręczna robota jednego omylnego człowieka, wyniki czasem następnego dnia itd. Poza tym jest też kwestia nazwijmy to "oficjalnego wizerunku", no wiadomo, zabawa zyskuje status, do tej pory była to inicjatywa w jakiejś tam mierze moja, że nie ma takiej zabawy, a by się przydała, teraz byłoby to już formalnie "coś bardziej". Także wiecie, można powiedzieć, że tymi przenosinami zyskuje i typer i uczestnicy i rola hokeja w Pasach. Natomiast jakby ktoś miał tu jakieś wątpliwości, to ja dam od razu info, że nagrody będą. Nie wiem dokładnie jakie, to wyjdzie w praniu, ale puszczę drobny przeciek, że dziękując za te otrzymane w tym roku dostałem z Klubu zapewnienie, że jeśli typer w przyszłym będzie, jaki by n ie był, byle pasiasty, Klub również przekaże jakieś nagrody, Z zawodnikami, zawodniczkami różnych drużyn nie wiem, ale myślę, że jak byli z typerem chałupniczym, to z oficjalnym i bardziej profesjonalnym będą tym bardziej.
[hr]
No i tyle. Słowo ode mnie na zakończenie - zróbcie burzę mózgów, żeby potem nikt nie miał pretensji, że nie mógł się wypowiedzieć. Ale na poziomie, tzn argumentami dyskutujcie, proszę i niech każdy nie ma oporów w pisaniu swojego poglądu nawet jeśli inny ma już sporo poparcia. I najważniejsze na koniec: różnica zdań to nie jest nic złego i nie ma co się jej bać, ani jej unikać - po to jest ten czas na dyskusję.
-
-
Typer hokejowy 2014/15
Punktacji osobiście bym nie zmieniał : jest dobra i sprawiedliwa według mnie.
Ważna sprawa ,ze Typera wciaz będzie prowadził i administrowal Zolta Kaczka !
Napiszę w ten sposób. Z typera piłkarskiego wynosiłem się i przeniosłem w całości do typera hokejowego głównie ze względu na atmosferę i sposób prowadzenia. To, że się ma do czynienia nie z maszyną i suchym algorytmem, a człowiekiem i to takim, który zawsze zagada, wymieni poglądy, wymieni żart itp., dużo zmienia. Pod tym względem przesiadka na silnik typera piłkarskiego będzie słaba. Ale to egoistyczne podejście.
Tak naprawdę zdawałem sobie sprawę, że w jakiejś tam perspektywie czasu typer hokejowy będzie musiał zmierzyć się z przesiadką na jakiś zautomatyzowany program. Głównie ze względu na ogrom czasu, jaki musiał być konsumowany przez prowadzenie całej zabawy. Więc, jeśli miałoby być głosowanie, to ja głosuję z żalem, bo z żalem, ale jednak na TAK.
Odpowiadając na pytania:
1. Dla mnie bez różnicy, może być uniwersalne konto do typera, a mogą być dublowane.
2. Bardzo by mi zależało, by termin typowania nie był sformułowany na kształt typera piłkarskiego (godzina przed rozpoczęciem kolejki ligowej), a godzina rozpoczęcia spotkania. Dla każdego meczu indywidualna, choć dosyć często nie będzie to mieć większego znaczenia. ;)
3. W tym roku nie udało mi się wszczepić w MTH. Natomiast szczerze mówiąc, typowanie niejednokrotnie bardzo egzotycznych lig, bez możliwości "pogawędzenia" sobie z ŻK/Typerem, moim zdaniem traci na atrakcyjności. Nie żebym ujmował coś ligom azjatyckim, ale wyszukiwanie tabeli ligi japońskiej/koreańskiej, tylko po to by wyciągnąć wnioski do typerowej maszynki, jakoś do mnie nie przemawia. W nowej formule, myślę, że typowanie tylko MŚ zdałoby egzamin.
4. Jestem za utrzymaniem bieżącej punktacji. Oczywiście skrypt narzuciłby pewnie na nas pewne ograniczenia - raczej niemożliwe będzie typowanie np. Misiogola ;-). Ale poza małymi bonusikami i smaczkami, to punktacja chyba dała radę w tym sezonie.
ja bym zostawił tak jak jest bo jest fajnie :) najważniejsze, żeby tej jednej najważniejszej osobie chciało się dalej go prowadzić :)
Gentelmen -ie Twoja wypowiedz jest troche dziwna dla mnie w kwesti TP , aczkolwiek wypowiedziales sie obiektywnie co do prowadzenia Typera -doceniajac mrowcza prace ZK.
Na Forum Typera zawsze moze Zolta Kaczka napisac swoje komentarze i spostrzezenia - tak mysle ,bo nie wierze ,ze sie zmieni. To nie maszyna:)
Nikt pewnie mu nie zabroni przyznawac tez wirtualnych nagrod - to jego styl prowadzenia Typera i urok:)
Jest wiele rzeczy ktore pewnie sie nie zmienia .
Wzne by ZK mial(a) :) mniej pracy przy przyjmowaniu wynikow przez PW i wpisywaniu ich recznie - to moze robic maszyna . Wystarczy jak wpisze je raz.
Z reszta nie widze problemow - bedzie podobnie . Jak to wyjdzie...
Ja też się wypowiem,
choć jako głupiego, upadłego smoka Antoniego wg Pani Beaty Krupskiej (pozdrawiam panie Kausz), moje zdanie ma znaczenie marginalne,
w typerach zawodowych mi nie szło,
próbowałem w bezpłatnych na Interii, GWybiórczej i na piłkarskim Pasiatym Typerze - tu wyniki były lepsze, ale nigdy nie wciągnęło mnie to na maxa - może dlatego, że zawsze wolałem hokej, niż piłkę, a typery były futbolowe,
postanowiłem zrezygnować z tego typu zabawy,
aż niecałe dwa lata temu napisał do mnie ŻK, czy nie chcę powalczyć w typerze hokejowym,
na CTH było za późno, ale na MTH jeszcze nie,
no i wpadłem po uszy :)
wydawało mi się, że w miarę znam się na hokeju, ale obstawienie wyniku meczu Nowa Zelandia - Burkina Faso !? kobiet !?
(trochę zmyśliłem, bo takiego meczu nie było, ale poziom abstrakcji się zgadza)
poszukiwania lig, składów, wyników stało się moim hobby,
zajawiłem się na typera, a prowadzący (ŻK) tylko utwierdzał mnie w mojej nowej zajawce:
"rodzinna" atmosfera typera - a nie suche 1:2, 3:1 itd.
wynajdowanie "magicznych" meczy,
komentarze i oceny "typera hokejowego xx/xx",
prywatne zjebki,pochwały, i przymykanie oka, że typ poszedł 3 min po rozpoczęciu meczu (a przecież nie znamy się osobiście)
plus to co napisał [b]gentelmen[/b]:
[i]"przeniosłem w całości do typera hokejowego głównie ze względu na atmosferę i sposób prowadzenia. To, że się ma do czynienia nie z maszyną i suchym algorytmem, a człowiekiem i to takim, który zawsze zagada, wymieni poglądy, wymieni żart itp., dużo zmienia[/i]
to wszystko sprawia, że jedyną osobą i jedyną formą hokejowego typera, w której będę uczestniczył jest osoba Żółtej Kaczki i Jego alter ego typera hokejowego xx/xx
1. Nie. Jak trzeba to trzeba zrozumiem. Ale było lepiej i tak pozostać jest najlepiej
2. co wyżej. Zmiany to straty
3. [b]Pomysł fatalny. MTH na cały sezon.[/b] Same mistrzostwa swiata to zrezygnujemy z najbardziej fajnej zabawy
4. Punktacja jest dobra. To co poprę zmianę MSC na 5 pkt za trafny
6 dni później
ja co prawda wielkiego doswiadczenia w typerze nie mam, ale pozwole sobie sie wypowiedziec.
w poprzednim sezonie tylko sie przygladalem jako niezalogowany, potem nastapila rejestracja i wlaczylem sie do zabawy.
Osobiscie nic bym nie zmienial - ewentualnie jak ktos wyzej wskazal mozna podniesc do 5pkt za dokladny typ - bo w hokeju to troche jak z kuli czy fusów ;)
MTH fajnie jakby byl przez caly sezon (albo jego wiekszosc) - to zmusza do grania systematycznie i poniekąd rozszerza nasze zainteresowanie hokejem - z czego ja sie ciesze bo tyle tabel i wyników rozegranych wczesniej meczów to nigdy nie przegladalem, to zainteresowanie, ze kurs na dana druzyne sie zmienil to moze i ja w ostatniej chwili cos zmienie... a co za tym idzie uwazam ze emocje zwiazane z "naszym" typerem znikna gdy bedzie on zautomatyzowany - oczywiscie zdaje sobie sprawe i bardzo doceniam ŻK za czas i chęci i ze niekoniecznie ktos ma ten czas i checi zeby przez ponad pół roku sie tym zajmować - więc jeśli zmiany beda konieczne to sie dostosuje, ale generalnie jestem za tym zeby zostalo jak jest :)
wg. zasady - lepsze jest wrogiem dobrego :)
Proponuję [b]przyznać punkty[/b] [b]osobie, która wytypuje wynik, który okaże się być trafnym wynikiem po dogrywce czy karnych[/b], bowiem [b]jest jawną niesprawiedliwością to, że ktoś wiele razy taki wynik trafił, a za te trafione wyniki ma dosłownie "zero" !!!
jurassicu, jak byś punktował takie sytuacje:
typer A obstawia 2:2
typer B obstawia 3:2
wynik meczu:
1) 2:2 po dogrywce/karnych 3:2
ile pkt dostaje typer A, a ile typer B ?
2) 3:2
ile pkt dostaje typer A, a ile typer B ?
Moim zdaniem typowanie w sezonie zasadniczym wyniku po trzech tercjach jest całkiem rozsądne.
W przypadku playoffów mocno zastanowiłbym się nad bonusowym punktem dla osoby, która po wytypowaniu remisu prawidłowo wskazała zwycięzcę po dogrywce/karnych.
Trafienie remisu i to jeszcze dokladnego to w naszym typerku jak szostka w totka ;) moze np dodawac punkcik za to.ze ktos trafi remis np 2:2,a potem dopisze ze goapodarz po karnych 3:2
Tak tak , jestem za. Dodatkowy punkt za wskazanie zwycięzcy jeśli ktoś trafił remis.
To jest pierwszy typer i jedyny w jakim uczestniczę ale w żadnym wypadku nie mogę zgodzić się z opinią, że jest chałupniczy (która pada w pierwszym poście). To określenie przywodzi na myśl, że jest on gorszy od innych a tak wcale nie jest. Chyba, że ŻK określa tak coś co jest robione w domu to ok :).
Według mnie wszystko jest ok.: od takich szczegółów jak barwy klubowe/krajowe w arkuszu kalkulacyjnym do egzotycznych zestawów w mth, dyskusji, możliwości typowania itp.
Zdaje sobie sprawę, że prowadzenie typera to duża odpowiedzialność dla prowadzącego i sam już kiedyś w prywatnej rozmowie poruszałem ten temat (nie zdając sobie sprawy, że taki automat działa w piłkarskim typerze). Sam się zastanawiam jak mu się udaje to wszystko łączyć (rodzina, praca, blog, typery i pewnie jeszcze parę innych rzeczy). Jak jeszcze napisze poradnik jak organizować sobie czas, żeby mieć na wszystko czas i jak budzić się w nocy żeby rano nie czuć się nie wyspanym to .... (jeszcze nie wiem co ale coś wymyślę :))
W kwestii proponowanych zmian:
- niespecjalnie jestem zainteresowany piłką stąd nie jestem zainteresowany wspólnym typerem
- mając na uwadze dobro prowadzącego zakładam, że jest jakaś granica (ilość typujących?) gdzie będzie już problemem ogarnięcie tego ale powiem tak: dopóki obecny prowadzący, który zainicjował i prowadzi tą zabawę będzie miał siły, czas i co najważniejsze będzie mu to sprawiało przyjemność chciałbym, żeby zostało tak jak jest.
- obecne zasady są takie same dla wszystkich i według mnie są ok. o czym świadczy praktycznie brak jakiś negatywnych uwag. Może tylko tak dla przejrzystości można rozdzielić watki dla typera ligowego i mth.
- mth może w okresie ligowym działać jakby w tle aby za bardzo nie angażować prowadzącego czyli np. max 5 spotkań w tygodniu lub jakieś kwalifikacje lub tylko puchar kontynentalny a faza zasadnicza mth już po zakończeniu naszej ligi gdy startują MS i finały w innych ligach .
- jeżeli chodzi o punktację to dla mnie jest ok. Ale rzeczywiście może bonusie za wytypowany remis ? bo mi się zdarza dosyć często typować remisy :)
Zdaję sobie sprawę ile czasu trzeba poświęcić na prowadzenie typera i jestem pełen podziwu dla ŻK.Typer w tej wersji jest super ale jeśli konieczne są zmiany to zrozumie.Jak dla mnie w MTH najfajniejsze jest typowanie meczów ligowych,przy typowaniu tylko MŚ typer bardzo wiele straci dla mnie nawet 70 procent atrakcyjności.Jestem za 5 pkt za trafiony wynik.
Zanim odpowiem na pytania, które zadał ŻK pozwolę sobie na moją ocenę ogólną "przeprowadzki".
Przede wszystkim uważam, że typer w innej formie niż do tej pory nie ma szans być lepszy a wręcz będzie słabszy z przyczyn, które opisali już wyżej
gentlemen, Alko D`Bier, Senior.
Nie przekonuje mnie argument, że ŻK będzie miał mniej pracy. Nie raz o to pytałem i za każdym razem odpowiadał, że to dla niego żaden problem. Z tego co wiem to bardziej obawia się współpracy z tym nowym "algorytmem" typera.
[b]Ten typer miał "duszę" którą straci, zastąpioną przez suchy algorytm[/b] :(
ad1. Nie chcę aby typer hokejowy był wspólny z piłkarskim i wg zasad, które obowiązują przy typowaniu w typerze piłkarskim.
Typer hokejowy był lepszy bo był oddzielony od piłkarskiego.
ad2. Nie podoba mi się, że trzeba typować godzinę przed pierwszym meczem i od razu całą kolejkę. W hokejowym typuje się oddzielnie każdy mecz i do momentu rozpoczęcia każdego meczu można go zatypować i jest na to wiele sposobów.
ad3. Rezygnacja z MTH w dotychczasowej formie (np ograniczenie się do mistrzostw świata) byłoby zbrodnią na nim.
MTH to coś wyjątkowego i unikalnego. Musi trwać jak dotychczas przez cały sezon i obejmować wszystkie najważniejsze rozgrywki międzynarodowe (np w przyszłym sezonie ma wystartować hokejowa Liga Mistrzów) oraz ligowe z innych krajów.
ad4. 5 punktów za dokładny wynik, dodatkowy punkt za wskazanie zwycięzcy przy trafionym remisie.
Ja też wypowiem się w temacie.
[b]Nie jestem zainteresowany wspólnym typerem - piłka + hokej!
Było super i chcę żeby nadal tak zostało.
Koledzy Senior i MSC, napisali już wszystko na ten temat.
Jeszcze taka myśl mnie naszła: ktoś pozazdrościł nam dużej ilości fajnych nagród i wymyślił, połączenie typerów. Ale to pewnie moje urojenia.
i po poście MSC można napisać Amen :)
Uważam że dotychczasowa forma typera jest właściwa i taka powinna pozostać w przyszłym sezonie.
Wprowadziłabym tylko jedną zmianę w punktacji:
- 5 punktów za dokładny wynik,
- 1 punkt za wskazanie wyniku który padł pod dogrywce czy rzutach karnych
1. Jestem przeciwko wspólnemu typerowi.
2. Możliwość typowania na raty ze względu na wynik innego uważam za bardzo ważną rzecz.
3.Wolałbym aby Typer PLH i MTH miały osobne klasyfikacje oraz żeby MTH był całosezonowy.
4.Uważam że punktacja jest dobra.
Wiem,że proponowane zmiany są w jakimś stopniu krokiem naprzód w rozwoju typera.Ponadto w obecnej formule osoba prowadząca poświęca dużo czasu na jego prowadzenie.Dlatego jeśli nastąpią powyższe zmiany zaakceptuję je.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)