Najwazniejsze fakty tak na szybko to chyba unia personalna od poczatku XII wieku do bitwy pod Mohaczem i postawa Chorwatow w czasie Rewolucji Wegierskiej, kiedy walczyli po stronie Austrii...
Istnieja ziemie takie jak Medjimurie (tak to sie pisze?) ktore sa obiektem rewizjonimu wegierskiego zwiazanego z Trianon.
Skad teza o przyjazni wegiersko- chorwackiej? Nie wiem. Latwo szukac w historii argumentow za i przeciw takich kwestiach...
-
-
Ukraina 2014
Ferencvaros Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Zartujesz czy sie nie znasz?
>
> Wpisz sobie w google Chorwacja- Slawonia...
Nie muszę googlować, żeby wiedzieć iż Węgrzy na Chorwacji posiadają szeroką autonomie. Węgierskie czasopisma, audycje radiowe, węgierskie programy w chorwackiej telewizji, ponad to mają zagwarantowane jedno miejsce w chorwackim parlamencie.
Ferencvaros Napisał(a):
>Najwazniejsze fakty tak na szybko to chyba unia
>personalna od poczatku XII wieku do bitwy pod
>Mohaczem i postawa Chorwatow w czasie
>Rewolucji Wegierskiej, kiedy walczyli po stronie Austrii...
>Istnieja ziemie takie jak Medjimurie (tak to sie pisze?)
>ktore sa obiektem rewizjonimu wegierskiego zwiazanego
>z Trianon.
>Skad teza o przyjazni wegiersko- chorwackiej? Nie wiem.
>Latwo szukac w historii argumentow za i przeciw takich kwestiach...
Co do walk Chorwatów po stronie Austrii podczas trwania Rewolucji Węgierskiej... zostali podpuszczeni przez Austriaków, i to jest fakt.
Podsumuwując. Obie strony łączą wspólne historyczne i kulturowe więzi, a co więcej oba narody miłością raczej nie pałają do Serbów. I jeśli o geopolitykę się rozchodzi to Węgry jako jedyne obok Słowenii są naturalnym sojusznikiem Chorwatów. Choć z tą Słowenią to różnie bywa, za przykład może posłużyć niedawny wykup banków przez jedną ze stron, a raczej podajże obawa przed jej dokonaniem ;)
Jest nawet taki dowcip-zagadka, który sam wymyśliłem. Ile razy Węgrzy dostali w doopę? Odpowiedź brzmi cztery: nad rzeką Lech, na polach Mohi, pod Mohaczem i w zamq Trianon.
BTW My także oqpujemy część Wielkich Węgier.
Co się tyczy stosunqw chorwacko-słoweńskich, to mój kolega z Wodzia, mieszkający tu Chorwat z Bośni skąd uciekł podczas wojny w latach 90. XX wieq (pisze jednym palce bo drugareka bijesie z mojacorka)_mówi, zeslowency to baedzo intelige\nthy narod
Geopijatyk-Fan Oderki Napisał(a):
> BTW My także oqpujemy część Wielkich Węgier.
Taaa? A którą i kto im przyznał? Trzecie pytanie: jakim prAWem i czwarte, czy domagają się zwrotu, bądź roszczą sobie pretensje?
SD (btw - swoją drogą, btw lepsze, bo SD zajeżdża socjald***kracją) więc niechaj będzie:
btw. kawału nie zrozumiałem :(
Na wschodzie Ukrainy walczy 500 platnych mordercow z Czeczenii
http://www.kresy.pl/wydarzenia,wojskowosc?zobacz/kavkaz-canter-na-ukrainie-walczy-500-kadyrowcow-foto
Wg mnie wszyscy wypowiadający się w kwestii UKrainy, popełniają jeden podstawowy błąd, który można skorygować odpowiadając jednym pytaniem:
Co Nas (Polaków) to gówno obchodzi, niech giną... Jedni i drudzy.
Bo kawał jest abstrakcyjny. Co do Wielkich Węgier, toś historyczny niedouk, czy się wygłupiasz? Chodzi o polską Orawę i Spisz przecież. Nie wiem czy domagają się zwrotu, ale mają na samochodach nalepki z literą H i mapą Wielkich Węgier (Korony Św. Stefana).
Co nas to obchodzi? Mnie obchodzi, was nie.
> Chodzi o polską Orawę i Spisz przecież.
No to sam napisałeś. Polską, nie węgierską. To co kto sobie zajął w ramach przeszłości jest nieistotne. Ważne, kto tam mieszka i CAŁA historia tych obszarów. Co z polskim Lwowem w takim razie?
Polak-Węgier dwa bratanki i żaden komunista tego nie zmieni, swym pierdoleniem bez odniesienia do rzeczywistości.
PS. Geo to, że sobie pozwalam dyskutować z Tobą jak z kolegą nie oznacza braku szacunku. Brakiem szacunku nie jest też moje słownictwo. Z góry przepraszam na teraz i przyszłość.
Trener Jurij Szatałow - Krym zawsze należał do Rosji.
http://www.przegladsportowy.pl/pilka-nozna/i-liga,jurij-szatalow-po-awansie-gornika-leczna-do-ekstraklasy-,artykul,471094,2,359.html
szuwarek Napisał(a):
> Trener Jurij Szatałow - Krym zawsze należał do
> Rosji.
> http://www.przegladsportowy.pl/pilka-nozna/i-liga,
> jurij-szatalow-po-awansie-gornika-leczna-do-ekstra
> klasy-,artykul,471094,2,359.html
10/10
Rosja jednym z największych eksporterów gazu i ropy naftowej na których zarabia miliardy dojąc Europę i Azję nie miłosiernie bogacąc się przy tym , chce wywołać trzecią wojnę światową ?! Szkoda słów jak się słyszy takie tezy :)
craxik Napisał(a):
> Rosja jednym z największych eksporterów gazu i
> ropy naftowej na których zarabia miliardy
> dojąc Europę i Azję nie miłosiernie bogacąc
> się przy tym , chce wywołać trzecią wojnę
> światową ?! Szkoda słów jak się słyszy
> takie tezy :)
Nie żebym się czepiał ale kto się bogaci? 1% obywateli Rosji się bogaci reszta zostanie biedna na zawsze... taki system doprowadzi właśnie do wojny.
To prawda, że Polska okupuje część Wielkich Węgier :D
W ramach ciekawostki- Nidzica to po węgiersku Nedecz... a skoro jakieś małe miasteczko ma nazwę własną w obcym języku, to bardzo często świadczy to o tym, że należało ono kiedyś do tego drugiego kraju ;)
Robinksc Napisał(a):
> craxik Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Rosja jednym z największych eksporterów gazu
> i
> > ropy naftowej na których zarabia miliardy
> > dojąc Europę i Azję nie miłosiernie
> bogacąc
> > się przy tym , chce wywołać trzecią wojnę
> > światową ?! Szkoda słów jak się słyszy
> > takie tezy :)
>
>
> Nie żebym się czepiał ale kto się bogaci? 1%
> obywateli Rosji się bogaci reszta zostanie biedna
> na zawsze... taki system doprowadzi właśnie do
> wojny.
---------------------------------------------------------------------------
Nic nie rozumiem z Twojej wypowiedzi . Kto ma doprowadzić do 3 wojny światowej ten rzekomy 1% ludzi , którzy się bogacą czy reszta biedoty , która nie ma nic do powiedzenia ??? ;)
Tak, tak. Polska okupuje Kraków i powinniśmy go zwrócić Austriakom...
a Niemcy okupują Berlin, ongiś istniała tam słowiańska wioska o nazwie Kopanica, dziś to dzielnica Berlina ;)
Do wypowiedzi Szatałowa:
może Krym należał kiedyś do Rosji, ale aneksja podstępna aneksja Krymu spowodowana sfabrykowanym "plebiscytem", gdzie wynik był z góry ustalony - jest po prostu kpiną. To są metody KGB-owskie.
Może jak Pan Szatałow tak popiera politykę Putina to niech wyjedzie na parę lat do Rosji i przekona się co to znaczy "wyrażać swobodnie poglądy po Rosyjsku". Co to za kraj, gdzie Państwo nagradza dziennikarzy, którzy są jedną wielką tubą propagandową władzy.
Pewno teraz na Krymie jakby rosyjska TV zadała pytanie: czy popierasz politykę Putina? - pewno z 100% ludzi powiedziało by tak! Boisz się mówisz to co władza chce usłyszeć. Tak działa te chore Państwo. Oni to mają we krwi.
Co do wypowiedzi, że Słowianie potrzebuję twardej ręki - a My Polacy, Czesi to co hindusami jesteśmy? U nas w przeciwieństwie do Rosji nie ma dyktatury, a jakoś egzystujemy. Nie jest idealnie ( no bo gdzie jest), ale dajemy radę. Mogę powiedzieć co chcę i żaden SB-ek, czy KGB-owiec nie założy mi kartoteki.
Gdyby Rosja nie miała bogactw naturalnych z obecną gospodarką byłaby jednym wielkim Afganistanem! Tak się kiedyś zastanawiałem o akcji na Ukrainie- nie kupujcie rosyjskich produktów. Ja szczerze powiem jeszcze w życiu nie widziałem jakiegoś towaru made in Russia w sklepie.
Kilkadziesiąt akcji dywersyjnych przez parę lat wystarczy na rurociągach dostarczających gaz. ropę w Rosji , aby cała ta śmieszna gospodarka rozpadła się.
Popatrzcie na Norwegię, tam pozyskiwanie dewiz za ropę, gaz sprawiło, że to naparwdę jest bogate Państwo. Tam przynajmniej są myślący ludzi w przeciwieństwie do "idiotów w Moskwie". Lepiej wszystko przejadać. Przecież ropę, gaz zawsze mieć będziemy.
No Berlin to słowiańskie miasto, wiadomo...
Ogólnie to w XII wieku Słowianie zbudowali flotę i dojechali w Szwecji Wikingów :D mało o tym wiem, ale był taki motyw chyba...
TRN_KRK Napisał(a):
> > Chodzi o polską Orawę i Spisz przecież.
>
> No to sam napisałeś. Polską, nie węgierską.
> To co kto sobie zajął w ramach przeszłości
> jest nieistotne. Ważne, kto tam mieszka i CAŁA
> historia tych obszarów. Co z polskim Lwowem w
> takim razie?
> Polak-Węgier dwa bratanki i żaden komunista tego
> nie zmieni, swym pierdoleniem bez odniesienia do
> rzeczywistości.
>
> PS. Geo to, że sobie pozwalam dyskutować z Tobą
> jak z kolegą nie oznacza braku szacunku. Brakiem
> szacunku nie jest też moje słownictwo. Z góry
> przepraszam na teraz i przyszłość.
Sorki, że post pod postem, ale teraz zauważyłem dopiero Twój wpis.
CAŁA historia Spisza i Orawy jest taka, że były to ziemie węgierskie, które zastawił w XV wieku u Jagiełły Zygmunt Luksemburski. Długu spłacić nie zdołał, i ziemie zostały w Polsce.
Szlachta była tam węgierska, a ośrodkiem władzy był właśnie zbudowany przez Węgrów Nedecz.
Nie, że się wykłócam dla idei wykłócania, tylko tak trochę nie lubię takiego interpretowania faktów...
craxik Napisał(a):
> Nic nie rozumiem z Twojej wypowiedzi . Kto ma
> doprowadzić do 3 wojny światowej ten rzekomy 1%
> ludzi , którzy się bogacą czy reszta biedoty ,
> która nie ma nic do powiedzenia ??? ;)
nie no ten koleś mnie rozwala.
Niekoniecznie wojna światowa, ale kojarzysz takie wydarzenie jak rewolucja francuska? Ty naprawdę masz strasznie małą wiedzę historyczną i po prostu nie wiesz że pogłębiające się różnice w społeczeństwach doprowadzały do konfliktów zbrojnych. Weź poczytaj sobie jakieś książki, najlepiej zacznij od podręcznika. W wielu krajach ta biedota którą wyśmiewasz doprowadzała władców, w szybkim tempie, na drugi świat.
A co do cen i tego dojenia.
Dzięki Naftoportowi w Gdańsku Lotos i Orlen mogą sprowadzać ropę z dowolnego miejsca na świecie. Sprowadzają ją jednak z Rosji bo jest tańsza. Ropociąg Przyjaźń już od dawna nie jest naszą bolączką. A i od gazu się oduzależniamy (zwiększone własne wydobycie i gazoport). Cała Unia stara się dywersyfikować dostawy energii (budowanie interkonektorów zwiększających przesył przy gazociągach czy też wzrost udziału OŹE) i rola Rosji w dostarczaniu surowców się systematycznie zmniejsza. Warto dodać też dodać planowaną lub dalszą budowę gazociągów (Skanled, Nabucco czy ważnego dla nas Baltic Pipe).
gaudeamus Napisał(a):
To co piszesz to chyba jakiś żart. Byłeś na kiedykolwiek Krymie? Tak sie składa, że mam na roku Ukraińca i białorusiina i sami przyznają że tam jest 90% ludzi z Rosji, referendum to potwierdziło, białorusek nawet mówi gdyby nie Putin to by banderowcy ich tam wymordowali co w sumie chyba jest prawdą patrz teraz Donieck
Redcclise Napisał(a):
> craxik Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
>
> > Nic nie rozumiem z Twojej wypowiedzi . Kto ma
> > doprowadzić do 3 wojny światowej ten rzekomy
> 1%
> > ludzi , którzy się bogacą czy reszta biedoty
> ,
> > która nie ma nic do powiedzenia ??? ;)
>
>
> nie no ten koleś mnie rozwala.
>
> Niekoniecznie wojna światowa, ale kojarzysz takie
> wydarzenie jak rewolucja francuska? Ty naprawdę
> masz strasznie małą wiedzę historyczną i po
> prostu nie wiesz że pogłębiające się
> różnice w społeczeństwach doprowadzały do
> konfliktów zbrojnych. Weź poczytaj sobie jakieś
> książki, najlepiej zacznij od podręcznika. W
> wielu krajach ta biedota którą wyśmiewasz
> doprowadzała władców, w szybkim tempie, na
> drugi świat.
>
> A co do cen i tego dojenia.
> Dzięki Naftoportowi w Gdańsku Lotos i Orlen
> mogą sprowadzać ropę z dowolnego miejsca na
> świecie. Sprowadzają ją jednak z Rosji bo jest
> tańsza. Ropociąg Przyjaźń już od dawna nie
> jest naszą bolączką. A i od gazu się
> oduzależniamy (zwiększone własne wydobycie i
> gazoport). Cała Unia stara się dywersyfikować
> dostawy energii (budowanie interkonektorów
> zwiększających przesył przy gazociągach czy
> też wzrost udziału OŹE) i rola Rosji w
> dostarczaniu surowców się systematycznie
> zmniejsza. Warto dodać też dodać planowaną lub
> dalszą budowę gazociągów (Skanled, Nabucco czy
> ważnego dla nas Baltic Pipe).
--------------------------------------------------------------------------------
Była poruszana kwestia 3 wojny światowej rzekomo wywoływanej przez Rosję więc się do niej odnoszę .
Biedni obywatele Rosji mają wojować czy może biedota Ukraińska ?! hahaha piszesz totalne fantasy :). Wiesz , gdybyś nie zauważył to mamy 21 wiek a nie 18 więc twoja argumentacja w postaci powoływania się na rewolucje francuską jest śmieszna :) Dzisiaj świat rządzi się nie co innymi prawami ;)
Co do ropy i gazu to za dużo tvn-u ;) Naftoport hm... 15% zapotrzebowania w PL uratuje nas i uniezależni od Rosji ???;) Własne wydobycie wraz z naftoportem to jakieś 30% procent zapotrzebowania , więc może nie pisz bzdur .Polskie wydobycie gazu .... o tym są już pisane legendy od kilkunastu lat i tylko legendy . Może za 60 lat będziemy mieć własną energię bo zapewne do tego czasu zostanie wymyślona alternatywa dla gazu i ropy ;) Europa czerpie energię z Rosji a Rosja kasę z Europy jest to zależność której zainteresowani nie chcą radykalnie zmieniać bo dla jednych jak i dla drugich nie skończyło by się to dobrze ;) A kto się może z tego najbardziej cieszyć , jak myślisz ? ;)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)