Byłem dzisiaj w paru sklepach typu Mediamarkty, EuroRTV AGD itp itd, i zaproponowano mi takie coś :
http://www.mediaexpert.pl/katalog/telewizory/sony-kdl-40r470a,25910.html?gclid=CJP1j_WhjLgCFQpZ3god4VcAIA
http://www.neo24.pl/?p=samsung_ue39f5000&gclid=CKmFx52djLgCFUhb3godjk0AKA
http://www.mediaexpert.pl/katalog/telewizory/sharp-lc-39le350v-bk,25414.html?gclid=CNuY7_acjLgCFYJf3godCgkASw
Co o tym myślicie? A może ktoś da dobra alternatywę i zaproponuje jeszcze coś innego.
-
-
Jaki telewizor kupić? LCD, LED, a może plazma?
zastanow sie jeszcze nad tym bo ja sam sie zastanawiam
http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/philips-42pfl4208h.bhtml
Pysiek zwracaj uwagę na częstotliwość odświeżania. 100Hz to za mało na taką wielkość jak 40 cali bo 100Hz w rzeczywistości może oznaczać 50Hz, a takie coś jak 200 albo 400 Hz to w rzeczywistości 100 Hz.
Kojo - za duży to raz, za drogi to dwa i nie trzeba mi bajerów typu smart tv bo ten telewizor raczej internetu nie zobaczy :) Miszczu- no to z tych co wrzuciłem Samsung i Sony mają niby po 100 hz a Sharp tylko 50 o ile te dane są prawdziwe :P Jaka powinna być optymalna częstotliwość odświeżania w takim układzie?
Jesli zalezy Ci na dobrym obrazie bez bajerow - to Samsung bedzie super,zwlaszcza jesli chodzi o konkurencje w tym przedziale cenowym.
..a cena tez dobra.
Miszczu2007 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Pysiek zwracaj uwagę na częstotliwość
> odświeżania. 100Hz to za mało na taką
> wielkość jak 40 cali bo 100Hz w rzeczywistości
> może oznaczać 50Hz, a takie coś jak 200 albo
> 400 Hz to w rzeczywistości 100 Hz.
Chyba nie do końca wiesz o czym mówisz...
Dzisiaj częstotliwość odświeżania podawana przez producenta tv nie ma nic wspólnego z rzeczywistą częstotliwością odświeżania matrycy.
No dobra czyli ten Samsung ma 100 HZ odświeżania wg producenta. Nie za mało? Czytałem też trochę o czasu reakcji matrycy ( podobno im mniejszy tym lepszy i warto zwrócić na to uwagę zaraz po odświeżaniu) ale do tego modelu nie mogę znaleźć żadnych danych.
Zdecydowana większość matryc ma odświeżanie na poziomie 50Hz. Natomiast są sztucznie podrasowane oprogramowaniem do 100, 200, 400 Hz, nie są to własności matryc. Dlatego lepiej się przyzwyczaić do wartości 50 lub lekko powyżej i nie doktoryzować się nad tą kwestią. Ja kupiłem rok temu 40 calową Toshibę RL i do dziś jestem zadowolony, polecam.
PS warto zamknąć uszy na to co mówią sprzedawcy w sklepach RTV. Wkręcą największą ściemę i ciemnotę, byle tylko sprzedać towar.
Jerr Napisał(a):
> Miszczu2007 Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Pysiek zwracaj uwagę na częstotliwość
> > odświeżania. 100Hz to za mało na taką
> > wielkość jak 40 cali bo 100Hz w
> rzeczywistości
> > może oznaczać 50Hz, a takie coś jak 200 albo
> > 400 Hz to w rzeczywistości 100 Hz.
>
> Chyba nie do końca wiesz o czym mówisz...
> Dzisiaj częstotliwość odświeżania podawana
> przez producenta tv nie ma nic wspólnego z
> rzeczywistą częstotliwością odświeżania
> matrycy.
Właśnie o tym piszę i jeśli podają 100 Hz to można być prawie pewnym, że w rzeczywistości jest matryca 50 Hz i jakieś podrasowanie sprzętowe. Mój tv ma niby 400 Hz, a w rzeczywistości 100 Hz.
7 dni później
I co - kupiłeś ten telewizor?
Trzymaj sie z daleka od Samsunga, chyba ze lubisz miec telewizor ktory sie co chwile zawiesza, gdy jest wylaczony - co chwile sam sie wlacza, a reklamowane funkcje zwyczajnie w nim nie istnieja. Krotko mowiac tak samo jak z telefonami od tego producenta.
LG maja bardzo kiepskie opinie odnosnie obrazu, osobiscie nie testowalem tych telewizorow ale omijalbym je z daleka. Powinnes moc trafic promocje niezlych plasm Panasonica w tej cenie.
Panasonic TX-P50X60E -co myslicie o takim tv ? znalazłem na ceneo jeden sklep w którym jest za 1930zł w reszcie sklepów ceny od 3 do 5 tyś. Będę wdzięczny za propozycje plazmy do 2500zł .
Runkle - telewizor rewelacyjny . Cena nieprawdopodobnie niska .
Jedyne co mozna nazwac "wada" to troche wiekszy pobor pradu niz led tv i nie najlepiej sie nadaje w naslonecznionych pokojach. Tyle - a obraz rewelacja!
czemu tak gremialnie potepiacie Samsunga, czy LG.
wiadomo ze Sony czy Panasonic zawsze byly utozsamanie z jakoscia, ale bez przesady zeby komus az tak radykalnie odradzac?
mam/mialem 2 Samsungi i nie narzekam.
Ojciec ma LG i ten ma dziwny jak dla mnie obraz.
runkle Napisał(a):
> Panasonic TX-P50X60E -co myslicie o takim tv ?
> znalazłem na ceneo jeden sklep w którym jest za
> 1930zł w reszcie sklepów ceny od 3 do 5 tyś.
> Będę wdzięczny za propozycje plazmy do 2500zł
> .
Nie wiem skąd wziąłeś te ceny 3-5 tysięcy.
http://www.skapiec.pl/site/cat/3319/comp/6449211
Ceny od 1848 do 2228
chodziło mi o ten model -Panasonic TX-P50ST60E
wpisując to na ceneo pojawia się sklep z ceną 1930 zł ale jest to inny model, sam oblukaj :http://www.ceneo.pl/22565898
bo ten w/w kosztuje jak pisałem od 3 do 5, ale to dla mnie za dużo
generalnie tak jak pisałem interesuje mnie plazma do 2500zł wielkość 42 albo 50
pozdr.
kopiowałem nazwę modelu właśnie z tej strony sklepu za 1930 dlatego wkradł się błąd
[quote=Diabel]
czemu tak gremialnie potepiacie Samsunga, czy LG.
wiadomo ze [b]Sony[/b] czy Panasonic zawsze byly utozsamanie z [b]jakoscia[/b],
[/quote]
z czym ???
miałem sony bravia
pochodziła dokładnie 2 lata i 15 dni.
Oczywiście naprawa nieopłacalna
teraz mam Samsunga. Jeszcze chodzi, a gwarancja skończyła się już 3 miesiące temu :)
teraz to jakość jest jak sobie coś sam zrobisz
na pierwszej zmianie pani siedzi i robi Sony, druga zmiana robi LG, a 3 Panasonica
ot chińska fabryka
producentów można dowolnie zmieniać
u mnie w koncu stanelo na Sony W6 42 cale, poszedlem po calkiem inny telewizor, a wyszedlem z innym,
BartAcid Napisał(a):
> teraz to jakość jest jak sobie coś sam zrobisz
>
> na pierwszej zmianie pani siedzi i robi Sony,
> druga zmiana robi LG, a 3 Panasonica
>
> ot chińska fabryka
>
> producentów można dowolnie zmieniać
Nie masz racji :) To znaczy masz z ta pania, ale po 1. rozni producenci inaczej oceniaja prace tej pani podczas kontroli jakosci, wiec 10% telewizorow zlozonych przez ta pania dla Sony idzie na odrzut, gdy tymczasem te ktore zlozyla dla Polaroida (tak sa takie telewizory) ida wszystkie na sprzedaz. Po drugie telewizor telewizorowi nie rowny, za pania ktora je sklada stoi caly sztab inzynierow ktory projektuja i konstruuja telewizor. A tacy np. inzynierowie Samsunga potrafia myslec [b]bardzooooo[/b] ze tak powiem "abstrakcyjnie".
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)